Mi értelme van a keresztelésnek?
Én hülyeségnek tartom, mivel semmi nem változik, csak a pap a fejedre borít egy tál vizet. Én nem vagyok megkeresztelve (nem is leszek) és ha lesznek gyerekeim, ők sem lesznek mert hülyeségnek tartom. Oké, hogy szokás de értelmetlen. Isten (ha létezik) minden embert szeret, nem csak azokat akik meg vannak keresztelve. Legalábbis szerintem.
Amúgy egyszer hallottam olyat, hogy a zsidók vissza fognak vágni és a keresztényeket fogják irtani, vagy valamit csinálni velük és itt az van biztonságban aki nincs megkeresztelve. Végülis lehet, hogy nem hülyeség mert most szeptembertől több iskola is egyházi lett. Ebben a városban olyan gyerekek járnak oda, akik meg vannak keresztelve. Szóval lehet van bennr valami.
Na de miért jó megkeresztelni valamit? Mi változik meg tőle?
mk = Márk
mt = Máté
tit = Titus
(bár én nem az utolsó vagyok, hanem a #2-3)
Rm = Róma
(jah és bocsi 3-4 voltam)
Ez a lényeg, amit a legutóbbi kommentedben írtál, Kérdező. Hogy attól, hogy valakit csecsemőkorában nyakon öntenek, nem lesz sem hívő, sem jó ember, sem semmi.
A keresztelkedésnek csak akkor van értelme, ha az ember maga dönt úgy, hogy szeretne megkeresztelkedni.
"Jézus követése"
Miért?
"Ekkor magához hívta a sokaságot meg a tanítványait, és ezt mondta nekik: „Ha valaki utánam akar jönni, tagadja meg magát, vegye fel a kínoszlopát, és állandóan kövessen engem." (Márk 8:34)
„Légy a követőm!” (János 1:43).
„Én vagyok az út, az igazság és az élet. Senki sem jut az Atyához, csakis énáltalam” (János 14:6).
Ő mutatja az utat, a példát, hogy hogyan kell viselkedni, hogy Isten tetsző életet éljünk. Ezenkívül mikor imát mondunk Istenhez, azt is rajta keresztül tehetjük meg Istent a nevén szólítva.
Ő a közbenjáró Isten és ember között olyan értelemben, hogy "kövessük őt".
Nos sokan nem is tudják, mit jelent megkeresztelkedni, s mint minden másból ebből is hagyományt csináltak.
A keresztelkedés, az egy ígéret, fogadalom, hogy onnantól kezdve Istennek szenteli az életét.
Lemond a saját önző kívánságairól, és első helyen az életében Isten akarata cselekvésének szenteli az életét, minden más csak ezután jöhet szóba.
De ezt sokan ne tudják.
Amikor valakit megkeresztelnek és még sem él Krisztusi módon akkor nem hogy a javára nem válik a keresztelkedése, hanem még ha szabd ilyet mondani, kárára van.
Miért.
Mert ha ne él Istennek megfelelő módon akkor olyan mint ha megszegte volna az ígéretét.
Mivel a gyermek nem tudja eldönteni, hogy ígéretet tudna e tenni vagy sem, sajnos ezen ismeret hiányában azt hiszik jót tesznek a gyermekkel, de tévednek.
ezért amíg a gyermek döntés képtelen, a szülője mint gyámja felelős Isten lőtt is a tetteiért.
Ezért is van a bibliában egy vers erre megfogalmazva:
A gyökér a szülőt szemlélteti az ág a gyermeket.amilyen ítéletet kap a szülő, olyat kap a gyermek is.
(Malakiás 4:1) 4 „Mert íme, eljön a nap, amely lángoló, mint a kemence, és minden elbizakodott és minden gonosztevő olyan lesz, mint a polyva. Megemészti őket az eljövendő nap — mondja a seregek Jehovája —, nem hagy rajtuk sem gyökeret, sem ágat.
nagy felelősséggel tartoznak a szülők a kisgyermekeikért! A keresztény szülőknek keményen kell dolgozniuk azon, hogy Isten tetszését keressék, és megőrizzék a helyeselt állapotukat előtte (1Korintusz 7:14).
A szülők életvitele határozhatja meg, hogy a gyermekeiknek fényes, avagy borús lesz-e a jövőjük (Hóseás 13:16). Ha ti (a gyökerek) nem őrzitek meg jó hírneveteket Jehovánál, mi történik a gyermekeitekkel (az ágakkal) az ő haragjának napján? (Sofóniás 1:14–18; Efézus 6:4; Filippi 2:12). De fordítva is igaz, vagyis ha hűségesen Isten helyeslésének elnyerésén dolgoztok, abból a gyermekeitek is hasznot meríthetnek (1Korintusz 7:14).
Ha megsérül a gyökér, a fa többi része is megérzi hatását. (Vö. Máté 3:10; 13:6.)
Én azért kereszteltettem meg a gyerekeim, mert azzal "jeleztem", hogy életükben része lesz Istennek és a kereszténységnek.
A felnőttkori keresztség egy sokkal komolyabb dolog. A gyerekkorinak szerintem sincs olyan értelme, mint annak, csupán a szándékot jelzi.
A 17, 18, as válaszoló, meg mutatta, hogy ő milyen keresztény tanításban részesült, és menyit tudott, illetve tud alkalmazni belőle.
Pedig Ő érte is meghalt a meg váltó, csak ha nem változtat ezen akkor Ő rá nézve nem érvényes a váltság díj.
Nem akarom az embereket bántani, csak már fárasztó, és lelki beteg vagyok ezektől a állat alatti stílusból jövő szavakkal.
Minden hol ezt lehet hallani az emberek nem tudnak méltóan a rendeltetésüknek megfelelően még beszélni sem.
Édes anyám szegény azt mondta, hogy az ilyen embernek ha szappannal, vagy lúggal mosnák ki a száját, az sem használna, olyan gonosz a szíve.
Kedves kérdező!
Nem az egyetemes keresztény, hanem ezen belül a katolikus választ fogom elmondani.
A keresztség annak jele, hogy közeledni akarsz Istenhez. Ez egy nyitás az ő irányába. Ezzel lehetőséged van más szentségeket is fölvenni, pl. a gyónásét, melyhez már személyes elhetározás kell.
Isten mindenkit szeret. Mindenkivel szeretne kapcsolatot létesíteni. Ezt megteszi a lelkiismereteden és sok egyéb dolgon keresztül is, de a szentségeken keresztül is. Azok egy részét pedig akkor veheted magadhoz, ha a feltételeit teljesíted. Ilyen feltétel a keresztség is, amely szerintünk kitörölhetetlen nyomot hagy a lélkben, habár el lehet fedni. Ez út a többi szentséghez, pl. az Eucharisztiához.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!