Mi a vélemény a Hit Gyülekezetéről? Jók vagy rossz? Tapasztalat?
Kedves Kzs!
Természetesen nem tilthatom meg neked, hogy ne lépj le ezen fórum témáról de remélem azért annyit még meg engedsz nekem, hogy elmondjam: én sejtettem, hogy ez lesz! Nem kellet nagyon megerőltetnem magam mivel ez egy tipikus hites reakció mikor közel érzik magukhoz a ,,gonoszt" ill. olyan kérdéseket kapnak amikre nemhogy nem tudják a választ de még feltenni sem merik. Le tudják egy egyszerű ,,tudjuk le a témát mert....." és itt jön valami indok. Holott én szerintem nem mondtam semmi olyat ami téged komolyan meg sérthetett. Tény, hogy a véleményem roppantul negatív a gyüliről de tényleg nem uszítás képen írtam ide hanem mert érdekelt a válasz. De nem nyűgöztél le mert ugyanazt csinálod mint a rokonaim.(Bár melletted legyen szólva te normális vagy, ők nem) Nem kaptam válaszokat a Talmudra, a zsidó vérengzésre, az egykor kiválasztott nép mostani ,,kiválasztottságára, a gyülin kívüli könyvek miben létére, A Judit könyvére, A Cion bölcseinek jegyzőkönyvére, a cionista szervezetek és a gyüli kapcsolatára, Jézus és zsidó morál ill. teológia(erről sok tanulmányt olvastam), és még bőven sorolhatnám. Az üres sorok amiket hagytál szerintem a hozzá nem értést tükrözik. Valóban olvasod a bibliát és ismered is nagyon. De nem elég nézni, olvasni is kell. Akinek van füle, hallja!
De ha már elmentél körünkből azért még válaszolnék az írásodra még ha nem is olvasod majd el vagy nem válaszolsz rá(ami szintén hit gyülekezetes szokás mint azt láthattad a történetemben....ami IGAZ :P)
,,Én úgy gondolom, nem én kezdtem el más egyházat befeketíteni, elárasztani mindenféle jelzővel annak vezetőjét." Bevallom csak a történeteimet akartam megosztani mikor ide jöttem de mikor megláttam a ,,kzs jelet" már tudtam, hogy jó helyen járok! Nem azért kezdtem el neked válaszolgatni mert épp olyan kedvem van hanem azért mert nem voltak túl szimpatikusak a válaszaid. És ha már úgysem válaszolsz akkor már mindegy kimondom: kifejezetten irritáltak. Nem is tudom volt bennük valami ,,arrogancia" és legfőképp agresszió. Mikor bárki egy kicsi rosszat írt a gyüliről akkor egyből 20 perc múlva már jött a válaszod benne hatezer ?????!?-el a végén. Na jó itt van némi irodalmi túlzás x) Meg a sok vissza kérdezés és a sok rejtett támadás. Lehet most értetlenül bámulsz pedig igaz. Nem tudtad? ,,Muszáj" volt kiállnom. Egyébként ha már olyan sokszor mondtad a szabadságot akkor a vallásszabadság mellet szólás szabadság is van nem de bár? A véleményemet közöltem amit neked nem kell elfogadnod ha nem akarod. Ha a pápával bajod akkor közöld NYUGODTAN. Én állok elébe és amit tudok azt megteszem, hogy ,,védjem" őt. De nem futok el mint most te mert bocsi de ez az amit most csinálsz!
,,Vagy írtam én bármit is Wojtyláról, vagy Ratzingerről? Szerintem nem." Nem nem írtál de megtehetted volna és még meg is teheted és hallgatlak :)
,,És úgy emlékszek mintha nem neveztem volna szektának a Katolikus Egyházat, annak ellenére, hogy bőven lehetne értekezni olyan katolikus tanok igazságtartalmáról, mint védőszentek tana, purgatórium, Mária-tanok, pápaság intézménye, halottakért való imádkozás tana, vagy esetleg arról, hogy a kereszténnyé válás 3 pillére hogyan is valósul meg a katolicizmusban." Erről sem írtál de KÉRLEK írj! Mert mint már mondtam akkor neked és szívesen válaszolok a legjobb tudásom szerint! Egyébként ha katolikus voltál akkor ismerned kéne a Szent Hagyományt is ami sok kérdésedre választ adna. Mert vajon a Szentírás a hit egyedüli mértéke a keresztények számára? hmm...?
,,nem neveztem volna szektának a Katolikus Egyházat, annak ellenére, hogy bőven lehetne értekezni olyan katolikus tanok igazságtartalmáról,,
és a
,,Na de mindegy. Kövesse mindenki azt amit akar, és majd meglátjuk, hogy kire mondja azt Jézus, amit a Máté 7/ 21-23 Igékben leírtakat. Vagy hogy melyik egyház képviselői töltik be Isten kedves akaratát ezen a földön." kómbójára válaszolnék. Ha ismernéd a szekták jellemzőit akkor tudnád, hogy a gyüli sok ilyen jellegű dologgal rendelkezik. De elárulom röviden: a szekta nem a tanok miatt lesz szekta...értem?
,,Nézd, én úgy gondolom, hogy az az egészséges vita, ami tisztán teológiai elgondolású: a SzentÍrás bizonyos részeit elemezzük ki anélkül, hogy sértegetnénk bizonyos embereket és/vagy közösségeket." Nézd az egészséges vitába szerintem a kőkemény igazság (vagy vélemény) kimondása is bőven belefér. Hiszen kiket is nevez Jézus ,,viperák fajzatainak"?
,,Best of hitgyüli... honnan is való ez? A kurucinfótól, ugye? Ez az a hely, ami a gyűlöletet sajátos cinikussággal szórja szét, és közben eszébe nem jut megkérdezni azokat az illetőket, hogy mégis mi történt." Áhrhrh 1 000 000 forintot tettem volna rá, hogy ez lesz a válasz. De kár mert NEM a kuruc.info csinálta ők csak terjesztik. A videót egy kilépett hites készítette valahonnan (azt hiszem a Balaton mellet lakik) aki kiundorodott a gyüliből. Hogy miért azt nem tudom! De még ha a kuruc.info csinálta is volna akkor sem lehetne letudni egy egyszerű ,,uszítóktól van tehát nem foglalkozom vele" kijelentéssel. Mert amit benne lát az ember az ettől független! És én láttam amit láttam: láttam a rászkódó bolondokat és nyáladzó embereket, a népet akik egyszerre ordítják könnyező szemmel az ,,Úrnak népe Izreal!" c. dalt. És láttam a háttérben az óriási Dávid csillagos zsidó zászlókat amik nagyobbak mint az én szobám területe.(2x min)
,,Valahogy az jut az eszembe, mintha fényképekkel akarnánk megörökíteni valakinek a teljes életét.
Nem lehet, mert az illető gondolataiba, érzéseibe a fényképezőgép nem lát bele. " Igaz de szerintem ezt már tisztáztuk. Egy hites embert azért mert hites én nem utálok(mint ahogy téged sem utállak) de magát gyülit azt igen.(Ha nem is utálni vagy gyűlölni mert az távol álljon tőlünk, hanem finoman fogalmazva ,,nem egyet érteni...nagyon nagyon nem egyet érteni")
,,És ugyanígy nem lehet megállapítani videófelvételről egy szabadításnak a hitelességét.
Mert annak megjelenítésére, hogy Isten Szelleme által az az ember milyen folyamatot élt át (hogyan távoztak belőle valamilyen kötöttséget okozó démonok), erre nem képes semmilyen videótechnika." Áhháá...tehát mégsem nézted meg :D Mert aki a videó után még meg akarja magyarázni az vagy hülye vagy nem is nézte meg(ez vagy te).
,,Mert nyilvánvaló tény, hogy a Sátán nem űzi ki saját magát senkiből se (lásd Máté 12/ 25), akkor pedig egyértelmű, hogy abban az illetőben Isten munkálkodik. " Ami a videót illeti és abban is kételkedem, hogy abból a fickóból egyáltalán bármi kijött. A hülyeség nagy úr!
,,...Izraelben élőknek ne kéne Isten felé fordulniuk és hozzá térniük: a Megváltás üzenete éppúgy vonatkozik rájuk is, ahogy bárkire. " Ez tény és való de azt azért nem állítod remélem, hogy a zsidók pl olyan nagyon várják Jézust.(Jusson eszedbe az idézet ami linkeltem. Az a TALMUDBÓL van. És nem az az egyedüli hasonló.)
,,De ezekben nem Izrael imádata van, hanem Istent dicsérik, eseményeikben (pl. "kelj fel ó Izrael") a Bibliát követik, és békességet, hitet kérnek Izraelre. " És Izrael lakóira. Ez csodás de egy kérdés: ki fog imádkozni a temérdek arab halottért. Vagy a 2. világháborúban a gulágokban elhunytakért. (Mert amíg a holokauszt miatt mx. 5,5 zsidó hallt meg addig a gulágokban ennek a többszöröse.) Tudod mi a vétkük ezeknek az embereknek? Miért nem imádkoztok értük? Mert nem születtek zsidónak...
De hiába van arról kismillió könyv és idézet a bibliából ami a zsidó nép VOLT kiválasztottságáról beszél mert nektek nem elég. Pedig Jézus a kiválasztottságot mindenkinek kiszolgáltatta. És mint írtam, ezért is feszítették keresztre.
,,Tanításaikról pedig annyit, hogy Jézus és a korai kereszténység teológiai-erkölcsi tanításait képviselik." Khhmm....halkan ide egy már mondott nevet írnék: Buji Ferenc aki ezzel foglalkozik. Érdemes utána nézni mert érdekes, neki egész más a véleménye. Olyan szenzációsan kifejti a mostani fiatal keresztény ,,egyházakról" a véleményét hogy öröm olvasni. És aki ismeri és szereti a filozófiát az tudja, hogy hazánk egyik legnagyobb koponyája és gondolkodója akit véletlenül sem lehet butának mondani. Egyébként nem katolikus tehát nem azért fényezem. De tényleg egy zseni.
,,Emiatt van az, hogy a Hit Gyüli nem fél semmilyen alattomos, szemét provokációtól: csinálja azt akár 1 ember, akár párt, akár weboldal. " Kezdünk idegesek lenni? És még én vagyok a nagy uszító! Szemét provokáció :D Értettem a célzást!
,,Ehelyett élek a vallásszabdságommal, ami annyit jelent, hogy nem ezt, hanem más egyházt követek. Mégpedig úgy, hogy nem uszítok, nem provokálok senkit senki ellen. " Már megint ez a fránya vallás szabadság. De okés hát éljél vele.
,,Engem (úgy mint fórumozót és úgyis mint keresztényt) ilyen elvek hajtanak, és ezt keresem másokban is.
Következtésképpen csak olyanokkal bocsátkozok vitába, akik - függetlenül attól, hogy melyik egyháznak tagjai - hasonló beállítottságúak. " Hát figyelj az életben mindig lesznek akik ha tetszik ha nem megfogják mondani a véleményüket. És te végig fogod hallgatni. És akkor mit fogsz mondani ha ez megtörténik? ,,Köszöntem, nem érdekel!" ? Az ilyen szitukban az lesz a feladat, hogy értelmesen vissza válaszolj a kérdezőnek ill. elmond a magad véleményét is. Egyébként leszámítva arról amit Sanyiról mondtam és semmi uszítót nem mondtam.....ez csak egy indok tőled, hogy elkerüld a ,,forró kását" :)
,,Egyébként kedves kérdező, ha kiváncsi vagy a Hit Gyülire, akkor leszel korrekt, ha te magad mész el. Aztán majd eldöntöd, hogy mi a véleményed. De az már a saját véleményed lesz, és nem mások hallomásából adódó hozzászólás." Egyébként ez nem is olyan rossz ötlet mint aminek elsőre látszik kedves kérdező. Ha nem mész el akkor sem hibáztatlak mert számomra pl az már a vég lenne ha én oda mennék. De ha elmész talán az sem árt. A leveleid alapján lesz bőven annyi rálátásod, hogy lásd amit látni kell. A pénzhajhászást(ide is van egy sztorim :P), a kétszínűséget és egyéb nyalánkságokat. Mellesleg még egyszer hadd mondjam el mielőtt bárki bármit mondana. Nem a gyüliseket hanem a gyülit szidom itt!
Ami a második válaszod illeti: Bocsi de szomorú azt hallanom amit mondasz. Az ember azt hiszi, hogy van annyi tisztesség és becsület saját embertársában, hogy legalább egy kitűzővel megtiszteli hősi halottainkat. De áááhh én vagyok megint aki uszít. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy Sándor a holokauszt ünnepen az első sorban szórja meg a fejét hamuval és tépi meg ruháit :D Egyébként ami a holokausztot illeti....nagyon nagyon szomorú és tragikus ideje volt történelmünknek de nem vagyok a mellet, hogy ünnepelni is kéne. Helyette: A háború miatt lemészároltak vagy a Nép irtás elleni világnapnak kéne lennie. De egyéni vélemény!
,,Jó lenne ha befejeznéd ezt a gyűlölethajhászást egy olyan valaki ellen, aki neked nem ártott." Erről már írtam! (,,...Viperák fajzatai...")
,,Mert soha még egy bibliai utalással nem jöttél, pedig érdemes lenne megmagyaráznod egy's mást, amit a katolikus egyház tanít. Jut eszembe, te nem nevezed parádénak a miséket, körmeneteket, amiket díszes ruhákban végeznek?" De ide írtam, hogy szívesen DE KÉRDEZD MEG AMIT AKARSZ! Ugye nem várod, hogy majd 2000 év összes tanítását leírjam ide neked!
,,Esetleg elolvashatnád a Bibliát, hogy mit tanít a papságról, a pápaságról, a miséről...
(Hol vannak az Igék, amelyek mindezt alátámasztják?) " Ugye most viccelsz? Mert azt hittem legalább ezeket nem kell elmondanom.
papság- Itt nem igazán tudom mit kéne írnom...adjál konkrét dolgot mi a gond és akkor!
pápaság- ha a pápára gondolsz akkor furcsállom, hogy nem tudod mert ez is a korai kereszténységben keresendő. Pedig azt mondtad a gyüli a korai keresztény gyökerekhez tér vissza. Az mikor elkezdték az egyház szervezetet megcsinálni(MERT SZÜKSÉG VOLT RÁ A SOK HÍVŐ MIATT) akkor muszáj volt egy főpapot választani(ahogy ez volt a zsidóknál is és a miséhez is ez a válaszom. A keresztény egyház rendszer és liturgia hasonló a zsidó valláshoz. Itt a válasz a misére. És hogy ott náluk a liturgia miért alakult így arról már ne engem kérdezz!.) Róma azért lett a kiválasztott város mert a legenda szerint itt halt meg Szent Péter. De ez csak egy legenda a valóságban nem tudom hol halt meg. De lényegtelen. A pápa és az egyház szerepe mivel teokrácia volt eléggé felértékelődött a középkorban és emiatt a katolikus egyház sok hullámvölgyet élt meg. Gondoljunk itt pl az undorító és mocskos búcsú cédulákra. Milyen ,,remek,, gondolat! Mások bizalmával és halálfélelmével ilyen üzletet csinálni....Undorító! Vagy a pápai bullákra amik kimondják a pápa ,,kérdőbe vonhatóságát"! Hát no comment!
De mivel az egyház és a politika vagy állam különvált ezért az egyház szerepe ilyen téren lecsökkent. Ámen! Mindezt a rendszert tehát amit látsz maguk a keresztények teremtettek anno. Ugyan azok akik még kis létszámnál gyülekezetekben hallgatták az Igét! Tessék itt a válasz! De ha kevés én bemásolom neked ide szóról szóra a könyvemből az ide illő részt.
,,Úgyhogy mielőtt látványos tüneteid lennének a Hit Gyülitől, egy kicsit járj már utána a katolicizmus tanításainak..." Küldetés le tudva :D
Szóval tömören és röviden: A beszélgetésünknek ezennel vége mint mondtad, én sejtettem. Ne sértődj meg de mit is várhattam volna. Tipikus. Kedves kérdező innentől meg átadom neked a megtisztelő jogot, hogy eldöntsd kinek mennyi hitelt adsz :) Én tiszta lelki ismerettel tudom magam mögött ezt a fórumot FELTÉVE ha KZS nem fog válaszolni. Ki tudja hátha megjön a kedve a válaszoláshoz is és végre mond valami konkrétat!
Köszöntem :)
Kérdező "# 41/43 Időpont 01-15 13:57"
Azt kérdezted, mi az oka annak, hogy elfordultam a katolikus egyháztól, holott az voltam.
Való igaz, sokáig követtem a katolikus hitet.
Jártam hittanórára, voltam elsőáldozó és sokszor gyóntam is.
Ami miatt otthagytam, az nem személyes indíttatás volt - nem volt nekem bajom ott senkivel.
De nem igazán érdekelt, ami miatt - egy idő után - már csak azért jártam, hogy anyámnak megfeleljek.
Teológiai nézeteltérések fogalmazódtak meg bennem, de csak miután a Hit Gyülihez kapcsolódtam.
És most ne értsetek félre: én voltam, aki kérdéseket fogalmaztam meg, kerestem a katolikus szokásokat, gyakorlatokat, imákat.
És mindenre készséggel választ adtak úgy, hogy közben NEM uszítottak semmilyen más vallás ellen (soha nem mondtak olyat, hogy "így vagy úgy" a katolikus egyház, nem bírálták, nem próbáltak eltéríteni onnan).
De mindent ami a Hit Gyülivel kapcsolatos (ismétlem MINDENT) meg tudtak magyarázni a SzentÍrás alapján, miközben egyre kevésbé találtam meg az Igei bizonyítékokat a katolikus tanításokra vonatkozóan.
Ezért mondom: én a környezetemben sohasem tapasztaltam azt a bizonyos katolikus-gyűlöletet (amit itt a fórumon felvetettek). Az igaz, hogy a SzentÍrást sokszor szembeállítják a katolikus tanokkal (mert bizony gyakran ellentétesek vele), de sohasem éreztem vagy hallottam indulatokat a katolikus egyházat illetően.
Tehát: ami itt a probléma, az az - és magam is pontosan ezért fordultam el a katolikus egyháztól - hogy a katolikus tanítások TÚLNYOMÓ TÖBBSÉGE nem támasztható alá a SzentÍrással. Logikus, jól érthetően vannak megfogalmazva, de nem a SzentÍrás alapján.
Így pl. a katolikus tanítás szerint Mária azért volt bűntelen, mert benne Jézus fogant meg. Jézus pedig - aki az Isten bűntelen természetét hordozta - nem születhetett bele a bűnbe. Vagyis Mária csakis Jézus által lehetett bűntelen.
>Na ez teljesen logikus, ésszerű. Csak az a baj vele, hogy a SzentÍrás teljesen mást mond. A Róma-levél részletesen foglalkozik a bűn egyetemességével, mely alól semmiféle kivételt nem tesz. Azt mondja a Biblia, hogy minden ember - kivétel nélkül - eredendően bűnös, és csakis Krisztus által lehetünk igazzá. És ezzel részletesen foglalkozik, meg sem említve benne Máriát.
És még lehetne tárgyalni bőven, más tanításokat is. Mert ez csak az egyik, amivel nem egyezik a katolikus tanítás a Bibliával.
Na emiatt hagytam ott a Katolikus Egyházat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!