Miért hiszel Istenben?
„Lehet, hogy nem hangzik túl átgondoltnak a kérdés,”
Úgy van, a kérdés nem eléggé megfontolt, a hit nem akarat dolga, szándékosan nem lehet hinni.
Lehet nekünk valamely felekezet tanítása rokonszenves, akkor hajlamosak vagyunk elfogadni azt, aztán hallunk más tanításokat, más véleményeket, és lehetnek azok is éppolyan, vagy még inkább rokonszenvesek, akkor felmerül a kérdés vajon kinek van igaza?
Létezik egy megbízható ismérv ami úgy hangzik hogy az igaz, a helyes, a méltányos hangja mindig a magabiztos kilétünk hangja bennünk, míg az igaz, a helyes, a méltányos árnyékának hangja a háttérben mindig valami tévedést, veszteséget, szenvedést vagy ezekhez hasonlót tartogat.
Más szóval érezhetjük a dolgok igazságát, helyességét, méltányosságát, vagy hiányát.
Hogy valaki nem tud hinni, ennek pszichológiai okai is lehetnek. Ateisták esetén nagyobb arányban fordul elő, hogy nem jó kapcsolatuk volt az apjukkal. Tehát nem egy jóságos apakép él bennük, ezért Istenről se tudják azt hinni, hogy jóságos lenne.
„akik pedig olyan helyre születtek,ahol elképzelhetetlen mondjuk,hogy ne legyél muszlim”
A muszlimok közül is van, aki áttér kereszténységre, igaz, komoly retorziók járnak érte. A Korán szerint, aki áttér iszlámról egy másik vallásra, azt fel kell darabolni, az ujjától elkezdve. Az iszlámban az egyetlen biztos módja a „paradicsomba jutásnak”, ha szent háborúban hal meg az illető. A zsidókról azt írja a Korán, hogy átkozottak. Vagy muszlimmá kell tenni őket, vagy, ha ez nem megy megölni. Ezeket hiteles forrásból tudom, egy rádióműsorban készült egy interjú egy pakisztáni emberrel, aki iszlám nevelést kapott, de felnőtt fejjel áttért keresztényre. Ma azzal foglalkozik, hogy az iszlám országokban a kereszténységre áttérteket – sok milliót megöltek már emiatt – segítse.
Vidiripi
Kérdező!
"Feladom.Nem hiszem ,hogy tudnék hinni.Mindent egyetlenegy dologra visszavezetni,és ezzel le is van tudva.Maga az elképzelés megöli a világ iránti kíváncsiságom magját is.
Minden rossz felett szemet hunyni,mert úgyis valami nagyobb tervnek a része.Más elbíráltatást kapnak azok ,akik nem hallottak még ezekről a tanokról,akik pedig olyan helyre születtek,ahol elképzelhetetlen mondjuk,hogy ne legyél muszlim szenvedjenek miután meghaltak.
Lehet,hogy naiv és tudatlan vagyok,de inkább nem kérnék egy ilyen Istenből.Lehet,hogy ha van,akkor ateistának teremtett,hogy majd elkárhozzak.Ki tudja...Ez túl zavaros."
Ne add fel!
Lukács 18:27 Ő így felelt: "Ami lehetetlen az embereknek, az Istennek lehetséges."
A hit!
Róma 12:3 A nekem adatott kegyelem által mondom tehát közöttetek mindenkinek: ne gondolja magát többnek, mint amennyinek gondolnia kell, hanem arra igyekezzék mindenki, hogy józanul gondolkozzék az Istentől kapott hit mértéke szerint.
Máté 7:7 "Kérjetek, és adatik nektek, keressetek, és találtok, zörgessetek, és megnyittatik nektek. 8 Mert aki kér, mind kap, aki keres, talál, és a zörgetőnek megnyittatik.
"Mindent egyetlenegy dologra visszavezetni,és ezzel le is van tudva."
Ézsaiás 55:8 Bizony, a ti gondolataitok nem az én gondolataim, és a ti utaitok nem az én utaim - így szól az ÚR.
"Maga az elképzelés megöli a világ iránti kíváncsiságom magját is."
Máté 7:8
"Minden rossz felett szemet hunyni,mert úgyis valami nagyobb tervnek a része."
Hol van az megírva hogy a mennyei Atya minden rossz felett szemet huny?
1Péter 5:10 A minden kegyelem Istene pedig, aki elhívott titeket Krisztusban az ő örök dicsőségére, miután rövid ideig szenvedtetek, maga fog titeket felkészíteni, megszilárdítani, megerősíteni és megalapozni.
(remélem érteni fogod)
"Más elbíráltatást kapnak azok ,akik nem hallottak még ezekről a tanokról,akik pedig olyan helyre születtek,ahol elképzelhetetlen mondjuk,hogy ne legyél muszlim szenvedjenek miután meghaltak."
Igazságos lenne úgy megítélni őket hogy nem ismerik Isten igéjét?
"Lehet,hogy naiv és tudatlan vagyok,de inkább nem kérnék egy ilyen Istenből.Lehet,hogy ha van,akkor ateistának teremtett,hogy majd elkárhozzak.Ki tudja...Ez túl zavaros."
Valóban ilyen jól ismered Istent? Akkor mesélj nekem róla ,kérlek! Mond el nekem hogy milyen ő? Tud szeretni ,megbocsájtani ,gyűlölni? Ha törődik az emberekkel akkor azt hogyan teszi? Ha nem törődik akkor miért nem törődik?
Hogyan lehet megismerni a mennyei Atyát?
Én vagyok újra, aki a minden emberben létező isteni szikráról mesélt.
Felvetetted, hogy eszerint én a keresztény-zsidó hagyományok irányából közelítem a dolgot. Ez nem egészen így van. Én valamennyi vallást, az iszlámot és a buddhistát meg az összes többit ugyanide veszem. A hit olyasmi, mint egy nagy hegy, végtelen sok úton megmászható.
Egyébként keresztény szellemű nevelést kaptam anno, de azóta megismerkedtem számos más irányzattal, hívő vagyok, de nem érzem, hogy bármely felekezethez tartoznék. Mert szerintem így is lehet. És hát minél többet tanulmányoztam pl. a keleti filozófiákat, annál több átfedést láttam a nyugati-keresztény kultúrkörrel. Így a bibliai Tízparancsolat egy az egyben megvan legalább ugyanolyan régi keleti iratokban is. A párhuzamok elképesztő mennyiségben ötlöttek a szemembe. A keleti vallások egy része pl. csak látszólag többistenhívő, számos esetben bevallottan az egyes istenek ugyanannak az EGYnek a különböző megnyilvánulásai. Ahogy a keresztény isten is rögtön három személy, Atya, Fiú és Szentlélek, és akkor ne beszéljünk a különböző egyéb szimbolikus megjelenésekről, mint a szivárvány a vízözön után, az égő csipkebogyóbokor Ábrahám és Izsák történetében stb.stb.
Én azt javaslom, ne erőltesd magadra a hitet, az nem lesz őszinte. De járj nyitott szemmel, esetleg olvass utána a különböző vallásoknak, minden kötöttség és előítélet nélkül. Gondolkozz rajtuk, rágódj az egészen nyugodtan. Fiatal vagy nagyon, ezeknek a kereséseknek, döntéseknek most jön majd az ideje a te életedben. Nem kell siettetned, de ne is könyveld el magadban, hogy Te úgysem tudsz hinni. Kételkedsz, tehát tagadni sem tudsz teljes szívvel. (Egyébként az Isten tagadása pont annyira hit, mint a létének az elfogadása, mivel valós, kézzelfogható, tudományos módon megszerzett tudása egyetlen embernek sem lehet a dologról.)
Nem hiszem el, ki az a farok, aki mindenkit lepontozott?! Nem volt itt semmi kirekesztés az ateistákkal szemben, mindenki csak elmondta a saját véleményét! Könyörgöm, most éltünk túl egy világvégét, karácsony, szeretet ünnepe, minden okunk megvan arra, h egy csepp jóindulattal forduljunk egymás felé!! Bocsi, ez most kiszakadt belőlem... És nem, nem azért vagyok kiakadva, mert fanatikus hívő lennék, egyszerűen bosszant az általános GYÖKÉRSÉG!!!
Kérdező, neked azt mondom, h HA van Isten, akkor a gondolkodó embereket szereti, akik nem elégednek meg azzal, amit eddig tudtak, hanem mindig készek az új szellemi kihívásokra. Én ebben bízom, h HA létezik, akkor csak ilyen lehet, egy másfajta egyszerűen irracionális lenne.
" most éltünk túl egy világvégét"
Anyám, borogass...
Semmilyen világvégét nem éltünk túl, mert nem volt világvége.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!