Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért hiszel Istenben?

Miért hiszel Istenben?

Figyelt kérdés
A kérdést nem provokatívnak szántam.Jómagam még keresem az utamat,kételkedek és érdekelne,hogy mások miért hisznek Istenben esetleg istenekben.Lehet,hogy nem hangzik túl átgondoltnak a kérdés,de máshogy nem igazán tudtam megfogalmazni,és azzal is tisztában vagyok,hogy tettek már fel ilyen kérdést,de sajnos a válaszok nem igazán segítettek dűlőre jutni.17L

2012. dec. 28. 20:16
1 2 3 4
 11/32 anonim ***** válasza:
59%

#9 „jószándékú alkotóerő”

Egyetértek, abban is hiszek, hogy ez az alkotóerő JÓ. Jézus volt az egyetlen, aki azt tanította, hogy az Isten Jó, s hogy az Ő tanításai személyesen Tőle származnak.

Egy magas szellemiséghez ugyanis, véleményem szerint, hozzátartozik a magas erkölcsiség!

2012. dec. 28. 21:19
 12/32 anonim ***** válasza:
62%

Igen, azt gondolom, hogy az önzetlenség, a szépre és jóra való törekvés az ember istentől való jellege.

Az, hogy ezek örömet okoznak, hogy jó érzés lesegíteni a kismamát a buszról, számomra ezt mutatja. Az illetőnek, akinek ilyesmi örömet okoz, nem kell feltétlen hívőnek lennie. Isten fénye szerintem a nem hívő, de jószándékú emberekben ugyanúgy ott van, mint a hívőkben, ilyen értelemben tehát nincs is közöttük különbség. Pusztán a hívők ezt tudatosan művelik, a nem hívők meg nem tudatosan.

Valahogy úgy tudnám szimbolikusan leírni, hogy ha Istent egy óriási tűzként képzelem el (egyébként nem képzelem el így képszerűen, csak magyarázatként írom ezt), akkor az emberekben apró gyertyalángok égnek belőle. Minden emberben, hívőkben, ateistákban egyaránt. Akik a jóra törekednek, azokban a láng fejlődik, hittől, felekezettől függetlenül, és egyre több örömet kapnak ők maguk is tőle.

Akik gonosz dolgokat művelnek (ölnek, lopnak, rosszindulatúak stb.), azok elfojtják ezt a lángot, és elfelejtik az örömet, amit okozhatna nekik.

(Várom a lepontozásokat. :) Persze, tudom, kedves Kérdező, hogy nem Te csinálod, csak elég vicces, hogy véleményt vagy hitkérdést 100-as skálán értékelnek. :)))

2012. dec. 28. 21:26
 13/32 A kérdező kommentje:

# 12

Eddig ez a szemlélet nyert meg magának a legjobban!:)Te gondolom a judeo-keresztény Istenre gondolsz,amikor megfogalmazod az erkölcsre vonatkozó gondolataidat,azt ,hogy az ateistáknál is annak az egy Istennek a szándékából ered a jóra való hajlam,azt értem,de szerinted ugyanígy van ez a hindukkal,muszlimokkal,(buddhistákkal,stb.) is? Mert ők ugyebár különböző istenekben hisznek,és a te gondolatmeneted szerint,ők épp egy rossz isteni lényben hisznek,csak nem tudnak róla,de mivel Isten a teremtő bennük is szintén megtalálhatóak az előbb említett jó tulajdonságok.De ha ez a helyzet szerinted ők tényleg a pokolra fognak jutni,mert nem tudták melyik istent kell imádni?

2012. dec. 28. 21:37
 14/32 anonim ***** válasza:
Van egy másik szála is a történetnek. Ha Isten jó, miért van annyi igazságtalanság és szenvedés? Az erősek és gazdagok mindig kizsákmányolják a szegényeket, háborúk, erőszak… A kereszténység magyarázata szerint, a Sátán, a ki korábban fellázadt Isten ellen, magával rántotta az Embert is. Ennek következményeként, most Isten nélkül éljük életünket, ezt akartuk, nem? Jóról és rosszról, magunk akartunk dönteni, eredmény: az emberi történelem. Isten csak azok számára van jelen, akik Őt keresik. Akik a szeretetben hisznek és az irgalomban, azok Istenben hisznek, csak még nem találtak rá Jézusra. Ő a Megváltó, a bűneink alól. A bűn, rosszra hajlás mindenkiben ott van, az úgymond. „jó” emberekben is.
2012. dec. 28. 21:41
 15/32 A kérdező kommentje:
Mi van azokkal ,akik még hírből sem ismerik a keresztény tanokat?
2012. dec. 28. 21:50
 16/32 anonim ***** válasza:
#15 Erre lehet azt a trükkös választ adni, hogy: ezt az etikai problémát nem nekünk, hanem Istennek kell megoldani, megválaszolni tudni. És Ő meg is tudja válaszolni :)(A kongói őserdő mélyén élő bennszülött, aki sose hallhatott Jézusról, nyilván más elbírálás alá esik, ez evidensnek tűnik)
2012. dec. 28. 21:58
 17/32 A kérdező kommentje:

Feladom.Nem hiszem ,hogy tudnék hinni.Mindent egyetlenegy dologra visszavezetni,és ezzel le is van tudva.Maga az elképzelés megöli a világ iránti kíváncsiságom magját is.

Minden rossz felett szemet hunyni,mert úgyis valami nagyobb tervnek a része.Más elbíráltatást kapnak azok ,akik nem hallottak még ezekről a tanokról,akik pedig olyan helyre születtek,ahol elképzelhetetlen mondjuk,hogy ne legyél muszlim szenvedjenek miután meghaltak.

Lehet,hogy naiv és tudatlan vagyok,de inkább nem kérnék egy ilyen Istenből.Lehet,hogy ha van,akkor ateistának teremtett,hogy majd elkárhozzak.Ki tudja...Ez túl zavaros.

2012. dec. 28. 22:12
 18/32 anonim ***** válasza:

ne add fel, kicsit zavaros lehet az egész, de nagyon egyszerű!

az nem igaz, hogy minden rossz egy terv része. Minden rossz a bűn következménye, amit Sátán hozott a Földre. Sokszor más emberek rossz döntései miatt vannak rossz dolgok. De Istennek nem ez az akarata, ezért akarja megváltoztatni ezt a világot.

Az meg, hogy minden ember más elbírálás alá esik, úgy kell érteni, hogy van, aki egész életében sokszor hallott Istenről, és van aki egyszer sem. De aki nem hallott, az is lehet jó ember, az egyik válaszoló által írt tűz éghet benne, még ha nem is tudja, hogy mi az. Ő ez alapján lesz megítélve, és valószínűleg nem fog elkárhozni.

Én azért hiszek Istenben, mert megtapasztaltam, hogy létezik, és sokszor segít a mindennapjaimban. Erőt, reményt ad, hogy lesz ennél sokkal jobb is. Felismertem, hogy bűnös vagyok, és sok hibát követtem el, de Isten pont ezek alól tud felmenteni, ha ezt Tőle kérjük. Ő egy szerető Isten, aki minden embernek a legjobbat akarja

2012. dec. 28. 22:34
 19/32 anonim ***** válasza:

Hogy miért hiszek? Mert van, szeret és vigyáz rám. Mert bizonyított.

De nemcsak jó, hanem rossz is van. Meg szabad akarat. Hiába próbál az Úr terelni valami felé, ha te folyton a rosszat választod.

Nem fogja rád erőltetni az akaratát, olyan mint a szülő, aki feltétel nélkül szeret, és küzd érted, de a tetteidnek van következménye. Viszont ha tiszta szívből megbánod, és kéred a segítségét, akkor segít.

Olyan, mint amikor terhes vagy. Nem látod, csak érzed, hogy az, amit átélsz, az nagyon jó, mégha sokszor nehéz is és a vége nagyon fáj.

2012. dec. 28. 22:43
 20/32 anonim ***** válasza:
54%

Azért hiszek, mert tapasztalom a munkáját bennem, körülöttem, az életemben... Ezen a fórumon persze nagyon személyes dolgokat nem tudok megosztani, de ahogy telnek velem az évek, egyre több élményem van arról, mennyire közel van, s mennyire vannak velem szándékai,tervei... amik örömmel töltenek el engem...

Ezen kívül senki még használhatóbb tanácsot nem adott az életre:

-szeresd Istent - szeresd felebarátodat -- szeresd önmagadat. Láttuk, az ellenkezője hovavezet, ideje lenne kipróbálni végre a szeretet társadalmát...

2012. dec. 28. 23:28
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!