Tisztítótűz?
pontosan mi is ez?
mi alapján dől el ki meddig szenved ott?
"Nincs tisztítótűz, pokol vagy mennyország...ahogyan a Biblia is mondja!"
Hazardteam nem így értette, hanem így: "Nincs tisztítótűz; pokol vagy mennyország...ahogyan a Biblia is mondja!"
Érted a különbséget? Csak egy pontosvessző (;), vagy egy pont (.), és már egészen mást jelent a mondat.
Szóval, teljesen igaza van hazardteamnek.
Stílusa lehet hogy kicsit ércesnek tűnik, de figyeljétek meg a hozzászólásának tartalmát: maga a szomorú igazság.
A történelem során a Katolikus Egyház egyetemesnek nőtte ki magát, és sokkal inkább a saját, mint Krisztus tekintélyén működött. Szigorúan büntették azt, ha valakinek Bibliája volt, csak a papoknak lehetett Bibliájuk, te pedig azt hallgattad, amit a pap mondott. A misék persze nagyon szépek voltak, látványosak, és persze a pap hátat fordítva kántált latinul (nehogy valaki bármit is értsen belőle).
És egyre inkább kezdtek olyan tanításokat közölni, amik még nyomokban sem találhatóak meg a Bibliában: ilyen pl. a tisztítótűz (vagy purgatórium tana).
A SzentÍrás világos üzenete az, hogy a Krisztusi Engesztelő áldozat teljesen tökéletes, és mint ilyen, teljes mértékben üdvözítheti azokat, akik Krisztus által járulnak Istenhez. Ezt mondja a zsidó 7/25.
Jézus azért jött, hogy "ő szolgáljon és adja az ő életét váltságul sokakért" (Máté 20/28).
A váltság a bűnökből való szabadulásunkat jelenti. Péter is ezt hangsúlyozta, amikor írta, hogy drága véren, mint hibátlan és szeplőtlen bárányén a Krisztusén váltottunk meg (1 Péter 1/19).
Jelenések 1/5: Megmosott minket a mi bűneinkből az ő vére által.
1 János 1/7: Jézus Krisztusnak, az Ő Fiának a vére megtisztít minket minden bűntől.
Innentől kezdve a Krisztusi áldozat mindent elvégzett: a bűneik megbocsájtódtak, mely által visszahozott bennünket Istenhez (engesztelést szerzett Isten számára): 1 Péter 3/18.
Azonkívül a SzentÍrás kijelenti, hogy a Krisztusi áldozat megtörténte után nekünk semmiféle kárhoztatásunk, korholásunk, szenvedésünk nincs: "BÉKESSÉGÜNK van Istennel a mi Urunk Jézus Krisztus által (Róma 5/1; vesd össze: Efézus 2/14; Kolossé 1/20")
A SzentÍrásnak teljesen világos üzenete az, hogy a Krisztus áldozat egyszeri és tökéletes, megismételhetetlen áldozat miérettünk, ami válságul szolgál mindazok számára, akik hittel a szívükben elfogadják ennek valóságát.
És itt kell feltenni azt a kérdést, hogy ha a Krisztusi áldozat teljes engesztelést és teljes bűnbocsánatot szerzett, akkor mi szükség van purgatóriumra???
Ha saját cselekedeteink alapján lehetne elérni az üdvösségünket (vagy bárkiét), akkor hogy lehet a Krisztusi áldozat tökéletes?
Márpdig ez az áldozat tényleg tökéletes. Ennek (és a SzentÍrás erre vonatkozó Igerészeinek függvényében) megállapíthatjuk, hogy a purgatórium létezése nem más, mint abban való hit, hogy Krisztusi áldozat mégsem végezte el az engesztelést miérettünk, nem szerzett teljes bűnbocsánatot számunkra!
Ezzel szemben a SzentÍrás azt mondja, hogy Isten megszabadított minket a sötétség hatalmából, és általvitt az Ő szerelmes Fiának országába; Kiben van a mi váltságunk az Ő vére által, bűneink bocsánata" (Kolossé 1/ 13-14))
Na ennyit a purgatóriumról.
Nem más, mint katolikus tévtanítás, mely súlyosan sérti egyrészt a SzentÍrást, másrészt a Krisztusi áldozatot is.
javaslom minden bigott vallásos embernek elolvasásra: [link]
megéri, olvasmányos és döbbenetes (De Rosa egy jezsuita szerzetes)
@ nemáááá válasza
Hmmm... Hasonlóképpen érdekes - igaz, nem könyv, hanem téma - hogy mit mond a SzentÍrás a pápaságról, vagy éppen a papságról.
Megdöbbennétek!!
@ Pietrosol
Először is: nem világos, hogy hogyan jön be a képbe a Hit Gyülekezete (továbbiakban: HGY).
Annál is inkább, mert a purgatórium (más néven: tisztítótűz) kizárólag a Katolikus Egyház tanítása - illetve (mint esetében nincs szó semmiféle bibliai alátámasztásról) tévtanítása.
Namármost lehet hogy te az adakozást is ennek értelmezed, de nem erről van szó. Az adakozás nem tévtanítás, mivel az Újszövetségben úgy van buzdítás erre, ahogy a HGY-ben is teszik. Vagyis teljesen helyénvaló az, hogy adakozás előtt Isten Igéjét idézzék. Az általad feltüntetett mondatokat nem a HGY-ben írták.
A SzentÍrás világos üzenete az, hogy mindig, minden esetben Istenben bízzunk, aki képes betölteni mindazok szükségét, akik Őhozzá fordulnak. Ez van benne többek közt a példabeszédekben, az evangéliumban, és Pál leveleiben (pl. a Zsidó-levélben).
Példának okáért: "Az Isten pedig hatalmas arra, hogy rátok árassza minden kegyelmét; hogy mindenben, mindenkor teljes elégségtek lévén, minden jótéteményre bőségben legyetek" > teljesen igaz, és mint ahogy Pál hirdette, úgy hirdetheti bármely keresztény gyülekezet (függetlenül attól, hogy hogy hívják).
----------
Ezt írod:
"...hogy több pénzt csikarjanak ki a híveiktől!"
Na akkor először is: a HGY sohasem volt állami intézmény. Kizárólag az oda járó tagok tartják fent, akik egészen máshogy értelmezik ezt a "kicsikarást".
Önként teszik, és meg vannak győződve arról, hogy jól teszik amit tesznek.
Ezt írod:
"Hát nem ocsmány,hogy egyesek mit ki nem találnak,hogy sok pénzt keressenek? Az embereket a Bibliára mutatva fosztják ki!És ezt nem átallják kereszténységnek nevezni!"
Nem, nem ocsmány. A SzentÍrásnak igenis tanítása a bővölködés, amit világossá tesz olyan igerész, amit feltüntettél.
Csak az nem világos, hogy bárki is milyen jogon, milyen alapon tétele fel bármiféle visszásságot, bármiféle becstelenséget akár 1 bizonyos emberről, akár közösségről (most függetlenül attól, hogy hogy hívják).
Kérdem én: belelátsz a HGY-ben folyó dolgokba?
Nem, nem látsz bele. Úgy, ahogy a HGY tagjai sem, de számukra az a lényeg, hogy személyes megtapasztalásuk van Isten létezése felől: nem pusztán szavak hallgatása, hanem kifejezett változások, mégpedig pozitív értelemben. Vagyis: szabadulás függőségekből, illetve különböző szükségletek betöltése: legyen az gyógyulás, imameghallgatás, vagy bármi más.
Mindezeket megtapasztalva, ezek az emberek a HGY-ben nem egy olyan valamit látnak, ami képmutatóan a Bibliára alapozva kifosztja őket. Nem! Személyes közösséget tapasztaltak meg Istennel, mely tapasztalás által döntő változást éreztek át a saját életükben.
És ezt "átallják" kereszténységnek nevezni, mert az! A HGY mint Pünkösdi-karizmatikus neoprotestáns Egyház az ő szemükben méltán képviseli Krisztus testét.
És még valamit: (személyes példát mondok)
Igaz, hogy csak 11 éve vagyok ott (mehettem volna hamarabb is, de azt hittem, hogy olyan mint a katolikus egyház (na mindegy)), szóval az ottlétem alatt soha semmiféle visszásságot, becstelenséget nem tapasztaltam.
Amit éreztem, az minden esetben az őszinteség volt , és mint ilyen, a tanításokat is meggyőzőnek, a SzentÍrással összefüggőnek értelmeztem.
És sohasem fosztottak ki se engem, se mást: ha ad az illető, akkor ad, ha nem, akkor nem: önkéntes, anonim módon történik (MÉG EZ IS Bibliai mintára).
Úgyhogy igencsak átallom kereszténységnek nevezni, és itt szeretnélek nyomatékosan megkérni, hogy ne írj olyanokat, amiről te magad nem vagy meggyőződve.
De áruld már el, mirefel lenne bármiféle visszásság, vagy becstelenség bárki részéről, a HGY-n belül?
Gyümölcseiről ismerik meg a fát, és hát bizony rengeteg ember számára a HGY meggyőzőnek tűnik.
"Miért, van tökéletes ember??
Tisztítótűz... Esetleg itt a Földön. A Szent Szellem képes a tisztításra!
Ne erre játssz!:)"
Jatszopajtasom... :D ... hat az ujszülöttek, akik idejekoran meghalnak, ugyan mit vetettek ebben az eletükben? Magzatok?
Amugy mindenkinek, aki figyelmesen olvas, fel kellett volna hogy tünjön, hogy nem a sajat velemenyemet irtam, es ezt nem is szandekozom ezzel a közösseggel megosztani. Mar feltünt, hogy itt hasbol megy egy felületes elolvasas utan a valaszadok kritizalasa, ami ugye eleve blöd - hiszen nem ez volt a kerdes-, az ilyenek hogyan is vennek eszre a pontos vesszöt, ha tudjak egyaltalan, minek is van ott. Nincs ott az 1. valaszomban, hogy "szerintem", vagy hogy a "Biblia szerint", de ott van, hogy a "katolikus vallas szerint"! Meg vagyok lepödve, ma mar nem igy tanitjak a hittanorakon, vagy mi???
1.
Nem tévtanítás, szükségszerű a léte (Bibliai alapja is van a Mt 12,32 alapján), de ezt már egy másik kérdésben sem fogadták el azok, akik tagadták, tehát fölösleges újból vitát nyitni
Amúgy ez nem egy hely, hanem a lélek egy állapota, mivel ott már nincs idő, így azt se lehet megmondani, hogy mennyi ideig van ott valaki. Azt mondják a teológusok, hogy úgy lehet jól elképzelni, hogy egy olyan érzés, mikor bűnt követtél el, furdal a lelkiismeret, és már nem tudod jóvá tenni. Ezért mondják úgy, hogy a purgatóriumban "szenvedő" lelkek. Nem fizikai szenvedés, hanem lelki. Ők olyan lelkek, akik súlyosabb bűnben haltak meg, és emiatt még nem lehetnek teljesen Isten közelében, mert ugyebár a bűn az maga Isten hiánya. Hitem/az Egyház hite szerint, a zarándok Egyház itt a földön imával közben tud járni ezekért a lelkekért, hitünk szerint nem szakad meg a lelki kapcsolat velük haláluk után, ugyanúgy kell imádkozni értük is, mint élő bűnös embertársainkért.
kedves kzs!
Semmiképpen nem szeretnélek megbántani, de azért ez túlzás: "HGY sohasem volt állami intézmény. Kizárólag az oda járó tagok tartják fent"
Főként az új egyháztörvény fényében túlzó kijelentés ez.
Sőt Német Sándor oldalán a következőt találod: "A Hit Csarnok felépítéséhez a Hit Gyülekezete négy év alatt összesen 75 millió forint állami támogatást kapott"
De valóban nem erről szólt a kérdésem.
kedves 15!
"az ujszülöttek, akik idejekoran meghalnak" - bűnösök, mert nem lettek megkeresztelve és így nem a purgatóriumba, hanem a pokolba kerültnek - bár ezt sem hiszem.
kedves 16!
Mitől függ, hogy meddig szenvednek ott, hiszen tőled idézve:"már nem tudod jóvá tenni."
Vagyis mindegy, hogy 1 perc vagy 1 ezer év szenvednek, nem tudják jóvátenni
Csak szenvedni tudnak.
Aki hangosan szenved - hamarabb?
Aki csendben - később?
Kedves kérdező!
Köszi az észrevételedet, de szerintem valami félreértés lehet.
Ezt írod: > Német Sándor oldalán a következőt találod: "A Hit Csarnok felépítéséhez a Hit Gyülekezete négy év alatt összesen 75 millió forint állami támogatást kapott" <
Na ez érdekes. Merthogy én a [link] weboldalon egészen mást olvastam:
"A Hit Gyülekezete az önfenntartó egyházmodell híve. Az 1%-os adófelajánlásokon és az iskoláknak járó normatívákon kívül más állami támogatást nem vesz igénybe."
Ha megkérhetnélek, lennél olyan kedves és küldenél egy privát üzenetet, hogy pontosan hol olvastad azt, amit írtál? Tedd már meg, kérlek.
Köszi.
---------------
Egyébként miért van az az érzésem, hogy a Bibliai bizonyítékok hiánya ellenére is kiállsz a tisztitótűz létezése mellett? (bocsáss meg, nem kötözködni akarok, csak szeretném érteni, mi az álláspontod)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!