Keresztény szülŐk, nálaţok ki hozza karácsonykor az aJandékot?
Nekünk is a Kisjézus hozta az ajándékot, bár a fát mindig együtt díszítettük.
Az, hogy a Kisjézus hozza az ajándékot, persze mese, és akként kezelendő. De nem hiszem, hogy ez bármiféleképp félrevezetné a gyerekeket, nekem legalábbis nem volt ez a tapasztalatom.
1) Szerintem a gyermeklét egyik legcsodálatosabb, legfantasztikusabb ajándéka a mesékben való hit. Ám ez a hit semmiféleképp nem összekeverendő a vallásos hittel, mert teljesen más természetű.
A gyermekek nem úgy hisznek a mesékben, hogy azok teljes valóságát és igazságát feltétel nélkül elfogadják. Hisz ők is tudják, a mese az mese, és valamiképpen más, mint a valóság. A mese nem más, mint a játék egy formája, kockázat nélküli szabad cselekvés, ami a képzelet felhasználásával történik. Semmi köze a hazugsághoz (ennyi erővel a sakk is hazugság, mert valójában nem háborúzik senki).
2) Egy gyermek híján van mind ama élettapasztalatnak, tudásnak, és gondolkodásmódnak, hogy felfogjon olyan összetett és elvont dolgokat, mint mondjuk a Megváltás. Lehet ezt tanítani a gyermeknek, de aligha lesz képes bármi lényegeset felfogni belőle. Egy Jézuskás mese aligha fogja ezért tévútra vezetni bármiről is. Ellenben legalább részben beépül a gondolkodásába, és amikor Krisztus követésére történő igazi nevelés megkezdődik, nem lesz teljesen idegen gondolat.
Véleményem szerint rendkívül naiv állítás az, hogy ami nem igaz, az szükségszerűen hazug. Soha nem éreztem magam becsapva azért, mert valaha hittem olyan dolgokban, mint a Jézuska, vagy a Mikulás ajándékot hoz. A gyermekkor legtermészetesebb velejárói a mesék. Ezt elvitatni a gyerekektől szerintem sokkal kártékonyabb annál, mint amit egy ártatlan mese valaha is okozhatna.
Kedves 40-es válaszoló!
Andizsuzsi írta, hogy úgy kezelik ezt a "jézuskázást", mint egy mesét, én erre reagáltam.
A karácsony pogány eredetéről, szokásvilágáról, és a Felkent Jézus valószínű születési idejéről számtalan kérdés szólt már itt a GyK-n, nézd el nekem, ha nem írok le mindent újra, és olvass utána, ha valóban érdekel.
Számomra az Isten elsőszülöttje, akit feltámasztott és mindenek feletti névvel ajándékozott meg, akié az uralom mennyen és földön, aki ítélni fog mindenki felett, aki előtt minden térd meghajol majd még véletlenül sem egy becézgethető haver vagy tesó. Ő a mi Urunk, Mesterünk és előljárónk. Te talán úgy szólítanád a munkahelyeden Lajos nevű főnöködet, hogy 'szevasz, lajcsikám'? Messzemenő tiszteletlenség ez a "jézuskázás", és ráadásul egy teljesen fals képet vés a gyerekek agyába, ahol a mindenségen uralkodó Krisztus egy magatehetetlen pólyásbaba, egy gügyögésre késztető csecsemő, ahogyan ábrázolják is következetesen az összes karácsonyi képen és minden lehető helyen.
Senkinek a születésnapját nem kell ünnepelni amúgy, ez is pogány szokásból ered, és kiemelkedően istentelen dolog egy olyan személlyel kapcsolatban ezt gyakorolni, aki az Egyedül Igaz Isten Fia, aki által megadta a Mindenható azokat a napokat, amelyeket ünnepként kell tisztelni, és amelyeket ennek ellenére jó messze elkerül a mai állítólagos "kereszténység".
Az a baj, hogy sok helyen ez így is marad, vagyis a 'jézuskát' egybemossák a mesékkel, mint a mikulás, meg a húsvéti nyuszika. A legtöbb gyerek is meseként kezeli.
A napokban az iskolában a tanár néni felolvasott a bibliából a gyerekeknek egy történetet. A gyerekek megkérdezték, hogy ez a történet igaz?
Vagyis nem hiszik el a gyerekek (és sok felnőtt sem), hogy Krisztus az Isten egyszülött fia aki megváltott minket, aki meghalt értünk mikor még meg sem születtünk, hanem egy pólyás kisgyerekként kezelik, és általában ott meg is áll a tudomány, hogy megszületett. Viszont a megváltásról már szó sem esik általában. De ha az egyiket meseként kezelik, akkor a megváltást miért vennék komolyan? Ezzel csapjuk be a gyermekeinket.
Véleményem szerint ha valamit tudatosan állítok miszerint azt mondom, hogy a 'jézuska'hozza az ajándékot, pedig tudom, hogy az nem igaz az szerintem hazugság! Lehet szépíteni, de a hazugság az hazugság.
Én a gyermekeimnek nem fogok hazugságot tanítani a Megváltóról. A születésnapját pedig nem tudom megünnepelni mivel nem tudom mikor született. Ráadásul nem ez a lényeg, hanem az, hogy meghalt értünk, és az egy igaz élő Isten feltámasztotta, eljön ismét és én várom...
Szerintem ebben a kérdésben nem igazán lehet igazságot tenni,hiszen nagyban függ a hithez való viszonytól és az egyéni világnézettől.
Amikor kicsi voltam,a szüleim azt mondták,hogy a Jézuska hozza az ajándékot.Számomra ez egy nagyon kedves időszak volt,mert valamiféle titokzatosság lengte körül az ünnepet,és később sem haragudtam a szüleimre ,amiért ezt mondták nekem,nem éreztem magam becsapva.Ha gyerekeim lesznek,én is ezt fogom majd nekik mondani,amíg kicsik.
Egyébként a szüleim nem hívők a szó szoros értelmében,a nagypapám viszont hívő keresztény volt (bár biztos lesznek itt olyanok,akik majd megmagyarázzák,hogy ha "Jézuskát" mondott akkor nem lehetett az...).
Ő is azt mondta nekünk,hogy a Jézuska hozza az ajándékot,de nem gondoltuk ezért azt,hogy Jézus egy kb. tudattalan kis csecsemő.Igazából az volt az elképzelésem,hogy azért mondják rá,hogy Jézuska,mert annyira szeretik őt (akkoriban már megfigyeltem,hogy az ember a szeretteit gyakran becézi,így ezt 3-4-5 éves fejjel így magyaráztam meg magamnak).Az általam ismert hívő családok mind ünneplik a karácsonyt,és mindnél azt mondták a kicsi gyerekeknek,hogy Jézuska hozza az ajándékokat.
Természetesen aki nem akarja megünnepelni,mert ellenkezik a hitével,az ne tegye.Ezt el kell fogadni,a saját magánügye.
De szerintem nem kell leszólni mást,akiknek viszont kedves ez az ünnep.Vannak hívők és nem hívők is,akik ünnepelnek ilyenkor.Van,aki Jézus születését ünnepli,van aki a szeretet ünnepének tartja,kinek mi illik bele a nézeteibe.
Szerintem ebben a kérdésben is nagyon fontos szem előtt tartani azt,hogy nem biztos,hogy (csak) az a helyes,amit én gondolok,el kell fogadni,hogy más esetleg más véleményen van,és nem kell senkire "ráerőszakolni" a saját véleményemet és nem szabad sértegetni azért,mert máshogy gondolkodik valamiről...
17/L
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!