Keresztény szülŐk, nálaţok ki hozza karácsonykor az aJandékot?
Ki beszélt arról, hogy én mit mondok vagy nem a gyerekeimnek? Miért ítélsz? Te mondod meg, hogy adhatok-e vagy sem ajándékot a gyerekeimnek? Krisztus azt mondta, hogy egy szülő is tud adni jó ajándékot a gyerekeinek, addig te megszólsz, mert ajándékot adok nekik? Itt nem az volt a kérdés, hogy lehet-e ajándékot adni a gyereknek, hanem az, hogy hazugság társuljon-e hozzá vagy sem.
"A gyáváknak pedig és hitetleneknek, és útálatosoknak és gyilkosoknak, és paráznáknak és bűbájosoknak, és bálványimádóknak és minden hazugoknak, azoknak része a tűzzel és kénkővel égő tóban lesz, a mi a második halál." Jel 21,8
A felsorolásban hazugokat találtam, és nem azokat, akik ajándékot adnak gyerekeiknek. Azért adom, hogy ne fájjon és azért, mert szeretem őket. Ítélettel állítod, hogy kompenzálok úgy, hogy azt sem tudod, hogy ki vagyok. Ne ítélj a látszat után, hanem igaz ítélettel ítélj.
"Az én gyerekeim sosem kaptak giccset, és az összes keresztény nevében visszautasítom ezt az általánosítást."
Minden szemét Krisztus mellett.
Nálunk sajnos még Jézuska a kicsinek, a nagyobbaknak pedig a pénztárca.
Nem volt még szívem megmondani az igazat. :(
Kedves 23. válaszoló! Az ítélkezést nem én kezdtem, hanem te. Te mondtad, hogy nekünk hazugsághegyek tartoznak az ajándékokhoz.
Nem kompenzálsz. Nem te írtad, hogy azért adsz ajándékot a gyerekednek, mert amikor visszamegy az oviba, a többeik elmodják, hogy mit kaptak? Mi ez, ha nem kompenzálás?
Természetesen jogod van akkor ajándékod adni, amikor te akarsz. Ahogy nekünk is.
Maradjunk ennyiben.
23-as: természetesen igaz, hogy minden világi pénzen vett ajándék szemét Krisztus mellett, és ebböl a világból semmit nem viszünk ki. De kicsit azért kisarkítod a példát szerintem, és ez sok esetben egy félreértés is szerintem a Bibliával. Számomra Isten igéje nem teljesen ezt a következtetést mondja.
Kicsit megpróbálom részletesebben leírni, hogy mire gondolok:
Elöször is, a legfontosabb, aminek kell h legyen bennünk, az a szeretet, ami be kell h töltsön engem, ha Krisztust elfogadom Uramnak. Minden törvényt betarthatok a Szentírásból, ha szeretet nincsen bennem, hiábavaló minden amit teszek. Bocs, h most nem idézek pontosan Igéket, de biztos Te is ismersz rengeteg ilyen helyet. Pál több helyen hangsúlyozza, hogy a törvények betartása önmagában nem elég. Krisztus, mint Úr és Megváltó elfogadása, és Öneki a szívemben való betöltése által lehetek egyre inkább olyanná, mint amilyet Isten is szeretne látni. Ha pedig Krisztus él bennem, akkor igyekszem Öneki tetszöen élni, amiért olvasom Isten igéjét, és megpróbálom megtartani Szavát.
Ez után a kicsit hosszú bevezetö után:)
- egyrészt nagyon sok olyan szép ajándékot lehet adni, amit kevésbé anyagias, a lényeg, hogy mi a mozgatórúgója az ajándékozásnak, ami pedig ha a szeretet, akkor nincs benne rossz, hogy ajándékot adunk.
- még világi ajándék esetén is igaz lehet, hogy bár szemét egy pár kesztyü, vagy játék, nem hiszem, hogy Isten azt akarná, hogy ne legyen ilyen dolgunk, elvégre evilágban élünk. Ha azt akarná Isten, hogy vessünk el mindent, ami anyagi, akkor pédául azt is lehetne következtetni, hogy minek éljünk egészségesen. Holott pl. a testünkre is vigyáznunk kell.
- Amit Isten ajándékozott nekünk, ahhoz foghatót mi nem tudunk, de attól még adhatunk kevesebbet szeretteinknek.
Értem én, hogy a Karácsony nagyon sok helyen nem a legfontosabb dologról szól, és pont az egyik legkifogásolhatóbb dolog, ami elveszi az emberenél a figyelmet: az anyagiasság, a pénz, és a világi dolgok élvezete. De a problémák megoldása úgysem az általunk generált megelözö törvények betartatásában van, hanem mindíg Krisztusban. Ajándékozhatok egy mobiltelefont jó szívvel, úgy, h mellette tudom, hogy hol a helyem, és hogy mi ill. Ki a legfontosabb, de elmehetek Karácsonykor templomba üres szívvel is.
"Te mondtad, hogy nekünk hazugsághegyek tartoznak az ajándékokhoz."
Miért, a "Jézuska" hozza, vagy az angyalkák? Én úgy gondolom, hogy nem. Ha tévednék, akkor elnézést, kérlek bocsássatok meg, de nem tudtam. Ha meg nem, és azt mondják, az hazugság. Ez nem ítélet, hanem az igazság.
"Nem te írtad, hogy azért adsz ajándékot a gyerekednek, mert amikor visszamegy az oviba, a többeik elmodják, hogy mit kaptak? Mi ez, ha nem kompenzálás?"
Nem kompenzálom, ugyanis a fenyőfaállítást és a szertartási részt NEM pótolom semmivel, pusztán egy ünnepnek azt a részét tartom meg, ami szerintem illetve az én értékelésem szerint nem bűn. Nem kompenzálok, hanem szelektálok. Nem ugyan az. Akkor kompenzálnék, ha azt mondanám, hogy nem állítunk fenyőfát, helyette medencét állítok a nappaliba, hogy abban pacsáljanak Január 1-éig.
De nem pótolom ezeket a dolgokat semmivel sem.
"Természetesen jogod van akkor ajándékod adni, amikor te akarsz. Ahogy nekünk is."
Ki mondta, hogy nem adhattok? Sőt! Úgy ünnepeltek olyan mondvacsinált vagy nem mondvacsinált ürüggyel, ahogy akartok. Idézz egy mondatomat, amelyben ilyet kritizáltam volna. Viszont ami a kérdésre vonatkozik, hogy ki hozza az ajándékot, és a válasz, hogy a "Jézuska" illetve az angyalkák, az a legjobb tudomásom szerint hazugság. Legalábbis állítólag a szülők veszik az ajándékot karácsonyra a fa alá, illetve emberek. Ha te másképpen tudod, kérlek tájékoztass. :D
Mi nem voltunk túl hívők gyerekkoromban, csak olyan közepesen, és nálunk a Jézuska hozta, de egy nagyon vallásos ismerősömnél az angyalka, mert túl profánnak érezték volna a Jézuskázást. Mikulás december 6-án jött mindenkinél, magyar szokás szerint.
Ami nagyon tetszik még, az a Dél-Amerikában (azt hiszem, ott) szokásos, hogy a háromkirályok hozzák, ennek legalább van bibliai alapja is. (Nem logikus, hogy Jézusnak van szülinapja és ő ad ajándékot :)
26-os!
Mint mondtam, adok ajándékot, tehát feleslegesen írtad nekem, sajnálom, ha rosszul jött volna le. Nem állítok fenyőfát és nem állok csingilingi zenéket hallgatva a fa előtt, melyet kivágtak már, vagy műanyagból van. Értelmetlennek és nevetségesnek tartom. Nem ez a szeretet. Az a legnagyobb szeretet, ha életemet adom a barátaimért, erre tanított Krisztus. Már csak remélhetem, ha valamikor is méltó lehetek rá.
Azért kell karácsonyozni, mert az egy jó buli, nem bűn sem a fenyőillat, sem a töltött káposzta, sem az ajándék, ráadásul a gyerek k*rva sokat fog bőgni, ha megtudja, mi történt a barátainál.
Otthon a Télapó jött, nagymamánál a Jézuska, és ez simán megfért a gyerekkori fejemben, imádtam azt az időszakot, pedig nem tudtam a kapitalista amcsiról, és Jézus életéről sem folytattam kutatásokat. Meg lehet ezt ülni keresztény szempontból is, de elutasítani a leghangulatosabb ünnepünket... enyhén érthetetlen.
Azóta hívő lettem, de nem ostorozom magam a Télapó miatt, jó hazugság volt, senkinek sem ártottam vele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!