Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Felteszek pár kérdést a...

Felteszek pár kérdést a buddhizmussal kapcsolatban. Olyan valaki, aki ért hozzá, megmagyarázná nekem ezeket a dolgokat?

Figyelt kérdés

- Hogyan kell meditálni?

- Pontosan mi is az a mantra és mála?

- Vannak egyáltalán bűnök a buddhizmus szerint?

- Mit kell tennie egy jó buddhistának?

- A buddhisták töretlenül boldogok. Hogyan csinálják?

- S hogyan tudnak minden embert szeretni? Komolyan.

- Türelmetlenségemen, depressziómon, dühkitöréseimen tudna segíteni rajtam ez az életfilozófia?

2012. nov. 13. 20:21
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
A nyolcas nagyon kimerítő és részletes választ adott, köszönet érte. A boldogság témához: a buddhisták nem feltétlenül boldogok, sőt olykor kifejezetten elkeseredettek, mint pl. az öngyilkos tibeti szerzetesek, akik így tiltakoznak hazájuk kínai megszállása ellen. De mi a boldogság? Ez mindenkinek mást jelent. Talán a "boldog léthelyzetek" sokaságában az egy közös pont, az elégedettség érzése. Erre törekedni kell, mindenkinek lehet más módszere, de a cél közös: a Buddha-állapot (megvilágosodás, felébredettség) elérése, amely már tényleg egy megmásíthatatlanul végleges, boldog (elégedett) állapot. Buddha azt tanította, hogy minden emberben meg van ez a képesség, bár az eléréshez szükséges út egyénenként jelentősen eltér.
2012. nov. 14. 15:24
 12/18 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm mindenki válaszát! Igazán kedvesek vagytok, sokat segítettetek. :)
2012. nov. 14. 15:35
 13/18 anonim ***** válasza:
Még 1 (online) könyvet ajánlanék: *****

* Automatikusan eltávolított tartalom.
2012. nov. 17. 18:53
 14/18 A kérdező kommentje:
köszönöm! nagyon jó. :)
2012. nov. 19. 06:50
 15/18 anonim ***** válasza:

Hány éves vagy? Csak mert írod, hogy keresztény vagy, de érdekel a buddhizmus. Olyan kamaszkor vagy ifjúkor táján szoktak az emberek világképet keresni maguknak.

Én általános iskolában hittanra jártam és ismertem a keresztény tanítás alapjait. Aztán 16 éves korom táján elkezdtem könyvtárba járni és filozófia, vallás, pszichológia témákban olvasgattam könyveket. A kutatásom eredményeként 26 évesen visszatértem a kereszténységhez.

2012. nov. 20. 15:27
 16/18 A kérdező kommentje:
miért tértél vissza?
2012. nov. 20. 15:30
 17/18 anonim ***** válasza:

Huh, ezt nem lehet egy-két mondatban leírni.

A lényeg, hogy abban hiszek, hogy Isten jó. Jézus tanította egyedül, hogy az Isten, az ő Atyja jó. Egyetlen filozófia, vallás, vagy tanító sem helyezte a szeretetet a középpontba. Nemcsak a csodák igazolják Jézust (feltámadt, halottakat támasztott fel, születéstől fogva vakot gyógyított meg, évtizedek óta béna embert állított lábra, stb.), hanem maga a tanításának erkölcsisége, mely valóban méltó egy magas szellemű Istenhez.

Másik: ha végignézel az emberi történelmen, miért olyan tragikus? Rendre ugyanaz a lemez jön elő: az erősebb és gazdagabb kizsákmányolja a szegényeket, társadalmi egyenlőtlenségek, háborúk, gyilkosságok, stb. Megpróbálkozott már az emberiség mindenféle rendszerrel, királyság, feudalizmus, kommunizmus, kapitalizmus, nem a rendszerekben van a hiba, hanem az ember bűnös természetében. Ki lehet találni bármilyen szép utópista rendszert, az nem fog működni, fel fogják ütni a fejüket az igazságtalanságok. Belül van a hiba, az emberben. Nem is lehet kollektíven ezen változtatni, hanem csak egyéni szinten, ha beismeri bűnösségét, és elfogadja Jézus Krisztust Megváltójának és élete vezetőjének.

2012. nov. 20. 16:36
 18/18 anonim ***** válasza:

Előző vagyok. Jézusról tudni kell még, hogy a kizárólagosság igényével lépett fel.

„Én vagyok az út, az igazság és az élet; senki sem mehet az Atyához, hanemha én általam.”

Ajánlom figyelmedbe Albert Schweitzer: A keresztyénség és a világvallások c. esszéjét, melyben összehasonlítja a keleti gondolkodást (hinduizmus, buddhizmus, tao) a kereszténységgel. (Albert Schweitzer, a gondolkodó c. könyvben található meg.)

2012. nov. 22. 15:50
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!