Felteszek pár kérdést a buddhizmussal kapcsolatban. Olyan valaki, aki ért hozzá, megmagyarázná nekem ezeket a dolgokat?
- Hogyan kell meditálni?
- Pontosan mi is az a mantra és mála?
- Vannak egyáltalán bűnök a buddhizmus szerint?
- Mit kell tennie egy jó buddhistának?
- A buddhisták töretlenül boldogok. Hogyan csinálják?
- S hogyan tudnak minden embert szeretni? Komolyan.
- Türelmetlenségemen, depressziómon, dühkitöréseimen tudna segíteni rajtam ez az életfilozófia?
* Automatikusan eltávolított tartalom.
Hány éves vagy? Csak mert írod, hogy keresztény vagy, de érdekel a buddhizmus. Olyan kamaszkor vagy ifjúkor táján szoktak az emberek világképet keresni maguknak.
Én általános iskolában hittanra jártam és ismertem a keresztény tanítás alapjait. Aztán 16 éves korom táján elkezdtem könyvtárba járni és filozófia, vallás, pszichológia témákban olvasgattam könyveket. A kutatásom eredményeként 26 évesen visszatértem a kereszténységhez.
Huh, ezt nem lehet egy-két mondatban leírni.
A lényeg, hogy abban hiszek, hogy Isten jó. Jézus tanította egyedül, hogy az Isten, az ő Atyja jó. Egyetlen filozófia, vallás, vagy tanító sem helyezte a szeretetet a középpontba. Nemcsak a csodák igazolják Jézust (feltámadt, halottakat támasztott fel, születéstől fogva vakot gyógyított meg, évtizedek óta béna embert állított lábra, stb.), hanem maga a tanításának erkölcsisége, mely valóban méltó egy magas szellemű Istenhez.
Másik: ha végignézel az emberi történelmen, miért olyan tragikus? Rendre ugyanaz a lemez jön elő: az erősebb és gazdagabb kizsákmányolja a szegényeket, társadalmi egyenlőtlenségek, háborúk, gyilkosságok, stb. Megpróbálkozott már az emberiség mindenféle rendszerrel, királyság, feudalizmus, kommunizmus, kapitalizmus, nem a rendszerekben van a hiba, hanem az ember bűnös természetében. Ki lehet találni bármilyen szép utópista rendszert, az nem fog működni, fel fogják ütni a fejüket az igazságtalanságok. Belül van a hiba, az emberben. Nem is lehet kollektíven ezen változtatni, hanem csak egyéni szinten, ha beismeri bűnösségét, és elfogadja Jézus Krisztust Megváltójának és élete vezetőjének.
Előző vagyok. Jézusról tudni kell még, hogy a kizárólagosság igényével lépett fel.
„Én vagyok az út, az igazság és az élet; senki sem mehet az Atyához, hanemha én általam.”
Ajánlom figyelmedbe Albert Schweitzer: A keresztyénség és a világvallások c. esszéjét, melyben összehasonlítja a keleti gondolkodást (hinduizmus, buddhizmus, tao) a kereszténységgel. (Albert Schweitzer, a gondolkodó c. könyvben található meg.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!