Felteszek pár kérdést a buddhizmussal kapcsolatban. Olyan valaki, aki ért hozzá, megmagyarázná nekem ezeket a dolgokat?
- Hogyan kell meditálni?
- Pontosan mi is az a mantra és mála?
- Vannak egyáltalán bűnök a buddhizmus szerint?
- Mit kell tennie egy jó buddhistának?
- A buddhisták töretlenül boldogok. Hogyan csinálják?
- S hogyan tudnak minden embert szeretni? Komolyan.
- Türelmetlenségemen, depressziómon, dühkitöréseimen tudna segíteni rajtam ez az életfilozófia?
Plusz, ami még érdekelne:
- A buddhisták elítélik a tudatmódosító szereket, beleértve az alkoholt? Meg a cigarettát?
1. Többfajta meditáció van, így erre nem lehet egyszerű, rövid választ adni. Szerezz be olyan könyvet, ami a meditáció típusaival, stb. foglalkozik.
2.Mantra: szent szótag, mondat, amit ismételsz. Mála: füzér, amit a mantrázáshoz használhatsz. Hasonló a katolikusok imafüzéréhez. 108 szemes.
7. Mindenkinek az az életfilozófia segít, ami az adott személyiségnek megfelel, amivel tudsz azonosulni. :)
A többi kérdésre nem igazán lehet válaszolni.
Nem vagyok szakértő, ezért nem kezdek okoskodni, de van egy alapvető félreértés a buddhizmussal kapcsolatban a nyugati civilizációban. Érdemes utánajárni, hogy pontosan mit is tanít a buddhizmus.
Az igazi buddhista nem azt keresi, hogy hogyan tudna végtelenül szeretni bárkit is (ez a keresztény vallás sajátja kéne, hogy legyen, a tanítása és a Biblia alapján), hanem kiüresedni próbál, azaz minden érzelmétől megszabadulni, köztük a szeretettől is, vagy bármilyen ragaszkodástól. Amit mi látunk és végtelen szeretetnek hiszünk, az sokkal inkább a másik ember és minden létező lehető legnagyobb tisztelete, elfogadása, de nem a szeretete.
De mondom, érdemes utána olvasni, és akkor világosabb lesz.
Előző vagyok...
Amúgy van egy barátom, aki építész hallgatóként közel egy évet töltött Tibetben egy buddhista kolostor felújításán.
Mesélte, hogy amit látott, az teljesen kiábrándította. Legalábbis abban a kolostorban, ahol ő volt, alig tapasztalt valamit a filmekben látott és azokból elhitt vallásgyakorlásra.
Ha jöttek turisták, akkor szépen mantráztak, úgy csináltak, ahogy azok kvázi elvárták, majd bezsebelték az adományokat. Aztán mikor elmentek, teljesen szétestek erkölcsileg és a saját tanításaik szerint a szerzetesek. A férfi és női szerzetesek egymást hajkurászták, pedig tilos lenne a szex, de simán tolták.
És még mondott jópár ilyet.
- Hogyan kell meditálni?
Mint előttem is írták, sokféle meditáció van, de mindenhol azzal kezdik, h megtanítanak nem belebonyolódni a saját gondolataidba, érzelmeidbe. Praktikus tanácsok:
- Pontosan mi is az a mantra és mála?
A mantra rövidebb vagy hosszabb 'szent szöveg', általában valamilyen istenség és az általa megtestesített minőség (bölcsesség, együttérzés, gyógyítás stb.) felidézése és önmagunkban kifejlesztése a célja. A málá az olvasó, amin számolni lehet a mantrákat, ált. 108 szemből áll.
- Vannak egyáltalán bűnök a buddhizmus szerint?
Igen, de mivel a 'bűn' szó hallatán valamilyen eredendő, velünk született dologra szokás gondolni, inkább úgy szokták fogalmazni, h 'káros', 'hátráltató'. Ide tartozik minden olyan tett, ami önmagadnak és másoknak árt (hosszú távon). Nem önmagában az rossz, amit tesz valaki, hanem az, hogy abban a helyzetben (haragtól, önteltségtől, irigységtől stb. elvakítva nem méri fel, hogy milyen következményei lesznek a szavainak és a tetteinek. (Gondolati bűn nincs a buddhista tanításokban, a lényeg pont az, h a gondolatait tudja az ember olyan irányba terelni, hogy a szavai és tettei ártalmatlanok, harmonikusak stb. legyenek.)
- Mit kell tennie egy jó buddhistának?
Ha világi buddhista, betartani ezt az 5 szabályt:
- A buddhisták töretlenül boldogok. Hogyan csinálják?
Ezt nem tudja minden buddhista csinálni, csak néhány nagyon profi, pl. ő: [link]
- S hogyan tudnak minden embert szeretni? Komolyan.
Nehezen, ez sem sikerül mindenkinek, de érdemes erre törekedni (épp azért, mert a szeretet hiányának mindenféle következményei lehetnek, lásd a világtörténelmet, a környezetszennyezést stb.).
- Türelmetlenségemen, depressziómon, dühkitöréseimen tudna segíteni rajtam ez az életfilozófia?
Attól függ, h mennyi időt + energiát teszel bele. Ha veszed a bátorságot, h megfigyeld, mi is történik benned, amikor ezek a dolgok történnek, hogyan reagálsz, a reakcióid tényleg a környezetedre válaszolnak vagy arra, ami benned zajlik stb. Szerintem ezeknek a dolgoknak a kezelésére a buddhizmusnak jó eszközei vannak, amik nagyon hasonlítanak a (kognitív) pszichológia módszereihez. Erről is szól kicsit a fent linkelt könyv (Bárhová mész, ott vagy).
* Automatikusan eltávolított tartalom.
- A buddhisták elítélik a tudatmódosító szereket, beleértve az alkoholt? Meg a cigarettát?
Igen, a hangsúly azon van, h tudatmódosító, ami meggondolatlanná tesz, és az ember nem tudja felmérni a szavai és tettei következményeit, mert torzítva látja önmagát és másokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!