Melyik az a gyulekezet?
Amúgy meg honnan tudod,hogy nem vizsgáltam meg az írásokat?
Csak nem biztos,hogy ugyanúgy értelmezünk mindketten valamit a Bibliából.Persze gondolhatod azt,hogy tévedek,ez esetben hallgass arra,aki szerinted megadja neked a konkrét választ.
Azt kérded, melyik az a gyülekezet...
Nyilvánvaló, hogy minden egyes felekezet, gyülekezet, stb. (most nevezzük bárminek, jelen esetben mellékes) szóval mindegyik a saját igazáról van meggyőződve.
Mi azonban a valóság?
Vagyis milyen szempontok szerint mérettetik meg a Bibliai (tehát szigorúan NEM társadalmi értelembe vett) egyház?
1. rendkívül fontos a SzentÍrás alapul vétele. Csakis Krisztusra, mint IGAZ fundamentumra építkezhetünk, és ez a ház - bármilyen vihar jön rá - nem omlik össze. (lásd: Máté 7/24).
Juraj zsok válasza ilyen téren helytálló.
2. Teljesen igaz az is, hogy az igaz gyülekezetben NEM LEHETNEK emberi hagyományok. Az ilyenektől Jézus teljesen elzárkózik (lásd: Márk 7/7-8): hiábavalóságnak írja le.
Kizárólag olyan hagyományok gyakorlásáról lehet szó, amik a SzentÍrásban megtalálhatók: megtérés, vízkeresztség, SzentSzellem keresztség, böjt, virrasztás, stb.
És bármely olyan hagyomány, amelyik NEM a SzentÍráson alapul - mégoly szép és logikusan felépíttetett -, nem más, mint hiábavaló, értelmetlen cselekedet.
3. Ugyanakkor rendkívüli jelentőséggel bír Isten Szellemének tanulmányozása, figyelése, követése.
Pál világosan a Szellemi létet hirdeti, csakúgy, mint Jézus.
Világosan ki van jelentve a SzentÍrásban, hogy azok Isten fiai, akiket a SzentSzellem vezérel. És senki sem mondhatja Krisztust Úrnak, csakis a SzentSzellem által. És a test az test, a Szellem pedig Szellem. És a test nem használ, a Szellem az, ami (pontosabban: aki) megelevenít. És Jézus a Nikodémussal folytatott beszélgetésében kijelenti, hogy ha nem születünk újjá Szellem által, nem kerülhetünk be Isten Országába.
Itt Jézus a SzentSzellem keresztségről beszél, aminek konkrét megnyilvánulása a nyelveken szólás, és olyan szellemi ajándékok, mint a Kijelentés ajándéka, gyógyítás és//vagy szabadítás ajándéka, stb.
Vagyis az üdvösségünkhöz nem elég a Krisztusi áldozatban való hit (bár kétségtelenül nagyon fontos), hanem kulcsfontosságú Isten Szellemének a figyelése, tanulmányozása, követése is. (juraj zsok, erről furcsamód nem beszélsz)
--------------
@ Sera79
Az addig rendben van, hogy nem egy konkrét gyülekezet üdvözít.
Kizárólag Krisztusban van az üdvösségünk, de a SzentÍrás világosan tudomásunkra hozza, hogy az üdvösségünk hogy érhető el. Tehát NEM CSAK ISTEN TUDJA, hanem a SzentÍrásból mi is megtudjuk.
(fentebb leírtam, mik azok)
-------------
@ "ma 08:27"
Hogyan? Jehova tanúi??
Na na na na!
Nem igazán nevezném őket annak.
Ugyanis NEM 1 olyan tanításuk van, ami szöges ellentétben áll a SzentÍrással - hogy mire gondolok, nem fejteném ki, mivel a kiinduló kérdés nem erre vonatkozott.
------------------
@ Kérdező
Igazad van.
Pál konkrétan gyülekezetekben gondolkodott.
Hogy mik ezek, arra mindenkinek magának kell rájönni, az adott szempontok szerint:
Vagyis, meg vannak-e ezek?
1. a SzentÍrás alapul vétele, erre támaszkodó tanítások
2. SzentÍrásra épített hagyományok gyakorlása (pl. vízkeresztség, de az is Bibliai alapon: tehát 'alámerítkezés' (és SEMMI emberi hagyomány)
3. SzentSzellem keresztség, és mint ilyen, Isten Szellemében való járás annak tanulmányozása, figyelése, követése által.
Ha mindez megvan az adott gyülekezetben, akkor az igaz.
Jehova tanúi mindig is a világ végével voltak elfoglalva, ezért kell ez a szervezettség, hogy minden emberhez eljuttassák ezt az üzenetet. Ezen már sokszor megbuktak.
Ha Istentől lenne meg állt volna, tehát nem az Istentől van.
@ "ma 08:27"
"Hogyan? Jehova tanúi??
Na na na na!
Nem igazán nevezném őket annak.
Ugyanis NEM 1 olyan tanításuk van, ami szöges ellentétben áll a SzentÍrással - hogy mire gondolok, nem fejteném ki, mivel a kiinduló kérdés nem erre vonatkozott."
Azt hiszem félreértesz,én sem azt mondtam,hogy ők azok.
Vagy értetted amit írtam,itt csak az egyetértésedet fejezted ki,hogy szerinted sem azok?
Kedves kételkedők, maga Gyuszi sem tagadja, hogy Jehova Tanúi mellett szeretne állást foglalni.
Egyébként a kérdésről azonnal lehet következtetni.
"A kérdező kommentje:
nem azt varom,hogy jehova tanuit nevezzetek meg ti valaszadok.a velemenyetekre vok kivancsi.en nem vok meg tanu szemely szerint.az a celom hogy megtalaljam az igaz vallast ami letezik.maga isten ker ra minket hogy kutakodjunk es vizsgaljuk az irasokat....persze minnel jobban ezt teszem annal jobban latom a celt magam elott"
Igen,mondjuk,ha ebbe belegondolok,akkor gyanús:
"en nem vok meg tanu szemely szerint."
Örülne,ha meggyőznénk,hogy jó felé kacsingat,nekem ebből ez jön le.
Nem hiszem, hogy valaki üldözné a gyülekezetedet, hanem csak azért hiszed, mert betolakodtok a házakba és félsz.
Csak nem abba a szervezetbe szeretnél tartozni, aki 1914-ben már sem látni, sem hallani nem akart a többi nemzetekről, mert Armageddont várta, az Istennek azt a napját, ahol kipusztul a föld nemzetsége, csak egyedül az ő szervezetük marad fenn?
Ha megvalósult volna ez a történés, mi nem is születhettünk volna meg.
Hát nem csodálatos, hogy az Isten nem pusztulást, hanem életet adott nekünk?
Gyuszi, ma már reagáltam két-három válaszodra; az egyiket itt és most megismételném: Javaslom, hogy az Őrtorony-irodalom nélkül, önállóan kezdd el olvasni a Bibliát. Így a gondolkodásod nem lesz "központilag vezérelt", leuralt, irányított, befolyásolt stb.
Plusz olvass más szakirodalmat is, olyat, amit nem a WTBTS adott ki. Ha gondolod, szívesen segítünk.
És olvass magáról az ŐT-társulatról, az okkult múltjáról, a hamis próféciáiról, a tévedéseiről, a visszásságairól.
Így nem kerülsz majd bele egy olyan mókuskerékbe, amiből nagyon nehéz kiszállni; mivel azt írtad, még nem vagy Tanú, hát remélhetőleg még nem késő...
"2. SzentÍrásra épített hagyományok gyakorlása (pl. vízkeresztség, de az is Bibliai alapon: tehát 'alámerítkezés' (és SEMMI emberi hagyomány)"
Igen, ezért merítkeznek alá sokszor nem "élő" vízbe, hanem langyos kádba, ezért előzi meg tanítás, és oktatás a keresztelést... Nem találkoztam olyan gyülekezettel, aki a Biblia szerint merít alá...
Sok tanú arra alapozza igaz gyülekezeti elméletét, hogy üldözik Őket. 1: Ők üldözik az embereket, nem őket üldözik, de ha mégis, akkor az ennek következménye.
2: Az igaz nép akkor Magyarországon a romák lennének? Hiszen Őket sokan üldözik...
Minden régióban megvannak a magukat üldözöttként gondolkodó szervezetek. Mindenkit üldöznek, kik beszédben és / vagy cselekedetben ellene mennek az elfogadott társadalmi rendszernek, szokásoknak.
Én próbálom megtartani a szombatot, ezért üldöznek, nem tartom meg a karácsonyt, ezért furcsán néznek rám, üldöznek, ha úgy tetszik, nem érdekelnek az emberi kitalált ünnepek, ezért ferde szemmel néznek rám. De ettől én még nem vagyok egy igaz ember, pusztán ellene megyek a megszokott társadalmi elvárásoknak, és tudatában vagyok annak, hogy ez mindig is támadás alapja lesz és van. Így vannak a melegek is, a kisebbség is, a szűk rétegű vallási csoportok is.
Így vannak a Jehova tanúi is, de ez nem bizonyíték arra, hogy ők egyedülálló módon Isten kiválasztott egyháza lenne. Isten egyháza nem csoportosulás, nem egy szervezeti egység.
Jn 10,16 Más juhaim is vannak nékem, a melyek nem ebből az akolból valók: azokat is elő kell hoznom, és hallgatnak majd az én szómra; és lészen egy akol és egy pásztor.
Ez a bizonyos akol Isten népére értendő, tehát a zsidóságra, de szerintem nyugodtan átkonvertálható a JTanúkra is, vehetnék magukra is, talán alább hagyna a fennhordott büszkeségük is.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!