Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Milyen állatokat "árultak" a...

Milyen állatokat "árultak" a mészárszékben Korinthusban, és azt ki mivel tudja alátámasztani?

Figyelt kérdés
1Kor 10,25 "Mindent, a mit a mészárszékben árulnak, megegyetek, semmit sem tudakozódván a lelkiismeret miatt."
2012. nov. 2. 17:26
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
Nem az állatfajok a lényegesek, hanem ami miatt ezt itt írja Pál apostol, az az, hogy általában úgy történt, hogy a római kultuszban ezeket az állatokat áldozati szertartásban megszentelték, felajánlották a római isteneknek, és utána kerültek a hentespultokra. Ezért - mivel idegen isteneknek ajánlották fel - bizonyos keresztyének ezeket nem voltak hajlandók elfogyasztani. Ezért mondja az apostol, amit mond, hogy ez lényegtelen, nyugodtan megeheti egy keresztyén ember is, hiszen ő Istent magasztalja azért is, hogy ezt eszi, de ha valaki úgy gondolja, hogy neki ez hitkérdés, mert ezzel ő is részesévé válik a bálványoknak szóló szertartásnak, akkor ne tegye, sőt ha van olyan a környezetében, akit ez megbotránkoztat, akkor rá való tekintettel tartóztassa meg magát.
2012. nov. 2. 17:48
 2/11 Hazardteam ***** válasza:
0%
Kit érdekel hogy korintoszban milyen húst tartott a hentes? Alátámasztani?:))) Hát komolyan nem is tudom mit mondjak:D
2012. nov. 2. 18:24
 3/11 A kérdező kommentje:

Kedves Hazardteam!

Egy: Azért, mert a Bibliában van, és engem érdekel, mert érdekel a Biblia.

Kettő: Miután ez egy mérföldkő lehet annak tisztázására, miszerint ehetünk tisztátalan állatot, vagy sem, ezért érdezel.

Ha nem haragszol nem arra kértem véleményt, hogy szerintetek érdemes-e ezt a kérdést feltennem vagy sem, hanem arra, hogy mit árultak ott.

2012. nov. 2. 18:37
 4/11 anonim ***** válasza:
Kedves Hazardteam, ez a GYIK - amit máshol nem mertél... itt megkérdezheted :)))
2012. nov. 2. 18:37
 5/11 Hazardteam ***** válasza:
0%

Ja, azt hittem rendelni akarsz tőlük:) Olvasd ki a lényeget a bibliából, ne az 1900 éves korintoszi hentes termékkínálatát akard tudni szerintem.. sokkal célravezetőbb

"És előszólítván az egész sokaságot, monda nékik: Hallgassatok reám mindnyájan és értsétek meg: Nincs semmi az emberen kívülvaló, ami bemenvén ő belé, megfertőztethetné őt; hanem amik belőle jőnek ki, azok fertőztetik meg az embert. Ha valakinek van füle a hallásra, hallja. És mikor házba ment vala be a sokaság közül, megkérdezék őt tanítványai a példázat felől. És monda nékik: Ti is ennyire tudatlanok vagytok-é? Nem értitek-é, hogy ami kívülről megy az emberbe, semmi sem fertőztetheti meg őt? Mert nem a szívébe megy be, hanem a gyomrába; és az árnyékszékbe kerül, amely minden eledelt megtisztít. Monda továbbá: Ami az emberből jő ki, az fertőzteti meg az embert. Mert onnan belőlről, az emberek szívéből származnak a gonosz gondolatok, házasságtörések, paráznaságok, gyilkosságok, lopások, telhetetlenségek, gonoszságok, álnokság, szemérmetlenség, gonosz szem, káromlás, kevélység, bolondság: Mind ezek a gonoszságok belőlről jőnek ki, és megfertőztetik az embert"

"A Lélek pedig nyilván mondja, hogy az utolsó időben némelyek elszakadnak a hittől, hitető lelkekre és gonosz lelkek tanításaira figyelmezvén. Hazug beszédűeknek képmutatása által, kik meg vannak bélyegezve a saját lelkiismeretökben. A kik tiltják a házasságot, sürgetik az eledelektől való tartózkodást, melyeket Isten teremtett hálaadással való élvezésre a hívőknek és azoknak, a kik megismerték az igazságot. Mert Istennek minden teremtett állata jó, és semmi sem megvetendő, ha hálaadással élnek azzal; Mert megszenteltetik Istennek ígéje és könyörgés által. Ezeket ha eleikbe adod az atyafiaknak, Krisztus Jézusnak jó szolgája leszel, táplálkozván a hitnek és jó

tudománynak beszédeivel, a melyet követtél; A szentségtelen és vénasszonyos meséket

pedig eltávoztasd. Hanem gyakorold magadat a kegyességre"

"Ha meghalván a Krisztussal, megszabadultatok e világ elemi tanításaitól, miért terheltetitek magatokat, mintha e világban élők volnátok, efféle rendelésekkel: Ne fogd meg, meg se kóstold, még csak ne is illesd. (A mik mind a velök való élés által elfogyasztásra vannak rendelve), az emberek parancsolatai és tanításai szerint? A melyek bölcsességnek látszanak ugyan a magaválasztotta istentiszteletben és alázatoskodásban és a test gyötrésében; de nincs bennök semmi becsülni való, mivelhogy a test hízlalására valók"

"Senki azért titeket meg ne ítéljen evésért, vagy ivásért, avagy ünnep, vagy újhold, vagy szombat dolgában: Melyek csak árnyékai a következendő dolgoknak, de a valóság a Krisztusé"

"Tudom és meg vagyok győződve az Úr Jézusban, hogy semmi sem tisztátalan önmagában: hanem bármi annak tisztátalan, a ki tisztátalannak tartja. De ha a te atyádfia az ételért megszomorodik, akkor te nem szeretet szerint cselekszel. Ne veszítsd el azt a te ételeddel, a kiért Krisztus meghalt. Ne káromoltassék azért a ti javatok. Mert az Isten országa nem evés, nem ivás, hanem igazság, békesség és Szent Lélek által való öröm. Mert a ki ezekben szolgál a Krisztusnak, kedves Istennek, és az emberek előtt megpróbált. Azért tehát törekedjünk azokra, a mik a békességre és az egymás épülésére valók. Ne rontsd le az ételért az Isten munkáját. Minden tiszta ugyan, de rossz annak az embernek, a ki botránkozással eszi. Jó nem enni húst és nem inni bort, sem semmit nem tenni, a miben a te atyádfia megütközik vagy megbotránkozik, vagy erőtelen. Te néked hited van: tartsd meg magadban Isten előtt. Boldog, a ki nem kárhoztatja magát abban, a mit helyesel. A ki pedig kételkedik, ha eszik, kárhoztatva van, mert nem hitből eszik. A mi pedig hitből nincs, bűn az"

Megvan a lényeg?

2012. nov. 2. 19:07
 6/11 anonim ***** válasza:
38%

Pál apostol prófétált erről a tévelygésről, hogy az utolsó időkben lesz ilyen tanítást, hogy nem lehet a tisztátalan állatokat megenni.

"A Szellem pedig nyilván mondja, hogy az utolsó időben némelyek elszakadnak a hittől, hitető szellemekre és gonosz szellemek tanításaira figyelmezvén. Hazug beszédűeknek képmutatása által, kik meg vannak bélyegezve a saját lelkiismeretökben. A kik tiltják a házasságot, sürgetik az eledelektől való tartózkodást, melyeket Isten teremtett hálaadással való élvezésre a hívőknek és azoknak, a kik megismerték az igazságot. Mert Istennek MINDEN TEREMTETT ÁLLATA jó, és semmi sem megvetendő, ha hálaadással élnek azzal; Mert megszenteltetik Istennek ígéje és könyörgés által." 1 Tim 4:1-5

A tisztátalan állatok megkülönböztetésének szellemi jelentősége van. A szellemi táplálkozásunkról szól ugyanis, hogy tegyünk különbséget a tiszta és tisztátalan szellemi eledelek között, és ne együnk meg mindent, amit elénk tesznek. Persze vannak, akik formálisan ugyan betartják a törvényt, és nem esznek például disznóhúst, de közben nincs világosságuk és megeszik a hamis prófétájuk hányadékát is.

Üdv.

2012. nov. 2. 19:15
 7/11 A kérdező kommentje:

Hazardteam! Erre a megnyílvánulásra, ha nem haragszol, nem tartok igényt. A kérdésem elég egyértelmű volt, mit árultak (árulhattak) ott a mészárszéken. Nem teológiai eszmefuttatásokra vagyok kíváncsi, köszönöm. Az, hogy én a tiszta és tisztátalan állatokhoz fűződő viszonyomat hogyan élem meg, nem ide tartozik.

"A ki eszik, ne vesse meg azt, a ki nem eszik; és a ki nem eszik, ne kárhoztassa azt, a ki eszik. Mert az Isten befogadta őt."

Nem foglalkozom azzal, hogy te mit eszel, te se tedd ezt szerintem. Köszönöm.

2012. nov. 2. 19:19
 8/11 A kérdező kommentje:

Köszönöm 6-os!

Pál éppen a szellemi táplálékról beszélt. Pont az idézeted folytatásából derül ez ki.

"4. Mert Istennek minden teremtett állata jó, és semmi sem megvetendő, ha hálaadással élnek azzal;

5. Mert megszenteltetik Istennek ígéje és könyörgés által.

6. Ezeket ha eleikbe adod az atyafiaknak, Krisztus Jézusnak jó szolgája leszel, táplálkozván a hitnek és jó tudománynak beszédeivel, a melyet követtél;"

2012. nov. 2. 19:25
 9/11 Hazardteam ***** válasza:
0%

Ha annyira érdekel: medúza farhátat árultak sertés alkatrészekkel, bárány alkatrészekkel, marha alkatrészekkel és ilyen tengeri herkentyűket dögivel:)

Felőlem amúgy azt eszel, ami jólesik, senki se' kérdezte, szóba se került, ahogy az én étkezési szokásaimról, vagy felhasznált alapanyagaimról sem, szóval keverhetsz valakivel:)

2012. nov. 2. 19:32
 10/11 Hazardteam ***** válasza:
0%
A legfontosabbat kihagytam.. Kecskét is árultak, azt arrafelé még most is nagyon kajolják, mert minden kórón elél és amúgyis vicces állat.
2012. nov. 2. 19:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!