Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A zsinagógába bárki bemehet?...

A zsinagógába bárki bemehet? (részletek lent)

Figyelt kérdés

Nem vagyok zsidó, de kíváncsiságból megszeretnék nézni egy misét a dohány utcai zsinagógába. Ha odamegyek-kipában- ugye senki nem fogja rajtam számon kérni, hogy valóban zsidó vagyok-e? Lehet, hogy hülye kérdés, de még sosem voltam ilyen helyen, ilyen közösségben és nem tudom mire számítsak?

És egyébként szerintetek nagyon gáz ha görög katolikusként (meg is vagyok keresztelve) megyek zsinagógába?

2012. okt. 8. 18:10
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
56%
A zsidóknál nincs mise. Ha engedély nélkül mégy be, észrevesznek, Ismerik egymást. Beszélj a rabbival, ő segíthet neked.
2012. okt. 8. 18:13
 2/16 anonim ***** válasza:
100%
Elvileg nyugodtan bemehetsz, de valóban csak kipában. Valószínűleg fel fogsz tűnni, ha nem nagy a közösség, de ha tartod a szabályokat, nem lesz baj.
2012. okt. 8. 18:14
 3/16 A kérdező kommentje:
De most ez nekem nem egészen tiszta... A dohány utcai zsinagóga ha jól tudom a legnagyobb egész Mo.-n Ott tényleg olyan közösség lenne, hogy mindenki ismer mindenkit? Mert tegyük föl egy kisebb faluban még oké, hogy alapból mindenki ismer mindenkit, de egy ilyen helyre szerintem annyian járnak, hogy lehetetlen, hogy feltűnjön, hogy valaki "idegen" van ott. Persze lehet, hogy én gondolom hülyén.
2012. okt. 8. 18:17
 4/16 homo ludensz ***** válasza:
100%
Szerintem ha kellő tisztelettel vagy egy illető vallás iránt akkor bármelyik Isten tiszteletre bemehetsz. Mondjuk nem árt ha előtte tájékozódsz az ottani kötelező rituálékról mert igen kellemetlen helyzetbe kerülhetsz.Állva maradsz mikor le kell térdelni vagy fordítva,főleg ha héberül mondja a rabbi. Voltam Görögországban én is templomban római katolikus létemre.Tőled sem fogják kérni hogy mutasd meg körbe vagy e metélve.
2012. okt. 8. 18:26
 5/16 A kérdező kommentje:

Illetve lenne még egy kérdésem.

A zsidóknál, hogy szokás köszönni például a rabbinak? Mert ugye a katolikusoknál van egy bevett köszönési forma amit a hívők és a papok is általában követnek.

Ha valakinek esetleg még valami hasznos dolog eszébe jut az írja már le légyszi.

2012. okt. 8. 18:27
 6/16 anonim ***** válasza:
100%

persze, simán bemehetsz, annyi, hogy értelemszerűen normál ruhában menjél (nem rövidgatya és társai, de ezt szerintem nem is kell külön kiemelni) + ha fiú vagy, akkor kipa legyen a fejeden (ahogyan keresztény templomba se illik kalapban bemenni), amúgy ennyi.

Senki nem nézi, hogy mit keresel ott. Egyébként a kisebb zsinagógákban sem, de a Dohányban még akkor se lehetne, ha bárkit érdekelne is.

"A dohány utcai zsinagóga ha jól tudom a legnagyobb egész Mo.-n"

Sőt, egész Európában, és az ötödik legnagyobb a világon. És még tök jól is néz ki, szóval szerintem már csak építészeti szempontból sem rossz megnézni belülről.

2012. okt. 8. 18:28
 7/16 anonim ***** válasza:
100%

"A zsidóknál, hogy szokás köszönni például a rabbinak? Mert ugye a katolikusoknál van egy bevett köszönési forma amit a hívők és a papok is általában követnek. "

Ha valakinek köszönni szeretnél (mert szeretnél tőle kérdezni valamit vagy bármi), akkor a jó napot kívánok teljesen tökéletes lesz a célra.

Amúgy a rabbi az elől fogja mondani a dolgokat, te meg sorok között fogsz ülni, és hallgatni, amennyit hallasz belőle a körülötted dumálóktól.

2012. okt. 8. 18:32
 8/16 anonim ***** válasza:
100%
Ha esetleg péntek este mész, akkor pedig "Shabbat shalom"-mal is lehet (ez kb. "békés szombatot"), ezt fogod úgyis hallani mindenkitől. Egyébként nem tartom valószínűnek, hogy észreveszik, hogy nem vagy zsidó. Vigyél magaddal kipát, vagy fejfedőt.
2012. okt. 8. 19:08
 9/16 anonim ***** válasza:
100%

Elmehetsz nyugodtan :) Nekem egyszer pont hogy egy rabbi mondta, hogy menjek el teljesen nyugodtan, ha érdekel. Nem ismertem személyesen, csak volt egy pár (na jó, nagyon sok) kérdésem, amikkel olykor e-mailben bombáztam, szerintem egy idő után megunta, és akkor írta, hogy ha kíváncsi vagyok, egész nyugodtan menjek el bármelyik zsinagógába és nézzem meg a saját szememmel, hogy mi történik ott, aztán majd írjam meg, hogy éreztem ott magam.

Mondjuk én lány vagyok, így nálam nem került szóba a kipa vagy bármilyen fejfedő, de itt nálunk a zsinagógában a bejáratnál adnak a látogatóknak valami papírkipát a bejáratnál, ha valakinek nincs.

2012. okt. 9. 06:51
 10/16 anonim ***** válasza:
100%

Én voltam már zsinagógában, istentiszteleten. Azért azt nem mondanám, hogy csak simán be lehet menni egy zsidó gyülekezetbe. Én nem tudom, ezt mire alapozzák, akik ezt tanácsolták.

Az elsőnek van igaza: beszélj a rabbival. Ő majd eligazít. Mert nem csak a kipa a lényeg, hiszen az istentisztelet nagyon kötött, sok formai eleme is van, amit nem fogsz tudni megtanulni, de érdemes tudni, mikor mi történik, különben nagyon kellemetlenül fogod érezni magadat. Ha a rabbihoz elmégy előbb, megbeszéled vele, akkor nem gond. Vagy egy olyan zsidó ember is segíthet ebben, aki oda jár, ismeri a szokásokat. Én pl rokonnal mentem.

2012. okt. 9. 08:09
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!