Mit éreztetek amikor először mentetek zsinagógába istentiszteletre?
Körbenéztem és azt mondtam:
"Mi a szösz! Úgy látszik, zsidó lettem."
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
(Bocs a nem túl szellemes poénért, de sosem voltam zsinagógában istentiszteleten.)
Szia!
Bennem már több éve él kisebb-nagyobb intenzitással egy vágy, hogy egyszer elmenjek zsinagógába Istentiszteletre, de ez - különböző okok miatt - eddig még nem jött össze. Amennyire emlékszem, idén voltam először "épületen belül", méghozzá egy klezmerkoncerten. Sok izraeli zenét szeretek, és vannak egyéb kapcsolódási pontok is.
Viszont találtam a Facebookon pár perccel ezelőtt egy zsidósággal kapcsolatos cikket, ugyanis náluk ma van az újév:
Üdv. :)
mayan125!
az nem az amit irtal!nem "kirekesztes"!!
az a HALA'HA= TORVENY!!!ez van!!
de ha annyira,;............miert nem mesz a liberalis zsidokhoz istentiszteletre?ott kozosen ulnek!ot!!van naluk noi rabbi is!!
mayan125,;-akkor ne menj tobbet oda!!
ennyire egyszeru!!
mi zsidok-(hivok!!)-soha meg csak be se tesszuk a labunkat a keresztenyek templomaiba!!minket az nem erdekel ahol faragott balvanyok elott pozolnak!!
nos en meg igy latom a te vallasod!!tetszik vagy sem!!
@ 51%-os válaszoló:
A stílusodon tényleg változtatnod kellene, mert amit eddig olvastam tőled más kérdéseknél is, az meglehetősen rossz fényt vet rád; ill. a zsidóság egészére nézve is hátrányos, mivel az emberek hajlamosak az általánosításra.
Vannak itt, a GYK-n normális stílusú zsidó válaszolók is, kifejezetten szeretem olvasni a válaszaikat.
Megjegyzem, a keresztény felekezetek közül egyedül a katolikusok templomaiban vannak szobrok és képek, a protestánsoknál nincsenek. Tehát még csak nem is pontos, amit írtál.
Shalom. :)
berta voster!
shalom l'kulam madele!m'koreh h'yom?kol besseder??
nezd mar meg hany faragott kissebb-nagyobb szobor van a kereszteny templomokban mindenutt??
nekik kell AZ hogy hinni tudjanak!!balvanyimadok!!
-en tudok hinni mindenfele balvany nelkul is az EGY IGAZ UR-ban,ADONAI-ban!!
l'itraot madele!!
Sajnos csak néhány héber szót ismerek, de nem beszélem a nyelvet. Úgyhogy amit nem magyarul írtál, azt nem értem. :(
A többihez csak annyit, hogy én több protestáns templomban / imaházban / gyülekezeti házban jártam már (református, evangélikus, pünkösdi jellegűek), de "imádati jellegű" képek és szobrok egyikben sem voltak.
Ezen felesleges tovább vitatkozni, hiszen saját tapasztalat.
Nem mellesleg a protestánsok is komolyan veszik a bálványimádás tilalmát, tehát ezeken a helyeken már csak ezért sincsenek szobrok és képek. Nekik sem kellenek ezek ahhoz, hogy higgyenek, hogy hinni tudjanak.
Amelyikben esetleg vannak - gondolom, te épp olyanokban jártál -, azokat nem tudom hova tenni.
Véleményem szerint díszítő elemként lehet használni egy-egy keresztet vagy egyebet, mint a zsinagógákban a Dávid-csillagot; de semmiképpen nem úgy, mint a katolikusoknál a szentek szobrait.
Pl. a "kedvenc" épületemben egy kisméretű, talán bronzból készült imára kulcsolt kéz és egy galamb volt az egyik falon, abszolúte csak díszként.
Jut eszembe: díszítést a jeruzsálemi templomban is alkalmaztak, ha jól emlékszem, bikaalakokat a medencénél. :)
Shalom u'vracha. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!