Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mit éreztetek amikor először...

Mit éreztetek amikor először mentetek zsinagógába istentiszteletre?

Figyelt kérdés
Nekem tetszett, és a közösség is jó volt...

2012. szept. 9. 22:41
1 2 3 4
 11/37 anonim ***** válasza:

berta voster!

az EMBER abrazolas tiltott az Izaraelita vallasban!az allat oktalan,igy azt lehet,mert nem "yesyesit" meg istenseget a vallasunkban!

2013. ápr. 10. 06:43
 12/37 mayan125 ***** válasza:

shalom l'kulam madele!m'koreh h'yom?kol besseder??

Berta Wooster, a válaszoló ezzel ennyit mondott:

'Üdvözlet mindenki, mi újság van ma, minden ok?'

Aminek kb annyi értelme volt, hogy megmutassa, tud modern héberül(ivrit). Ráadásul, nem is helyesen;

Shalom le kulam! Ma koreh hayom? Hakol beseder?

Bár nyílván nem héber írásjeleket használva előfordulhat az ilyen átírásnál illetve egyébként sem erőssége a helyesírás.

A konzekvenciát szerintem le tudod vonni :)

2013. ápr. 10. 11:49
 13/37 anonim ***** válasza:

mayan125!

te balfek!

en nem vagyok Magyar allampolgar!!mar vagy 70 eve nem!!-(hala a MAGYAR Csendorsegnek 1944 Majusa ota)-

lehet rosszul irok,de KI vagy te hogy kritzalj engem?

2013. ápr. 10. 13:34
 14/37 mayan125 ***** válasza:

rossz lehet így élni, ilyen mérgesen :)

a megpróbáltatásaidért nem okolhatsz idegeneket.

kívánok neked békésebb időket

2013. ápr. 10. 14:53
 15/37 anonim ***** válasza:

Ne veszekedjetek már, légyszi. :)

Mayan, köszi a fordítást. :)

A helyesírási hibák engem is eléggé zavarni szoktak, nem csak most, mindig; igazából "nyelvi zelóta" vagyok. :D

De néhány esetben azért ezek elnézhetőek, mint például most is.

Mások szidalmazása viszont nem.

Az állatábrázolással kapcsolatban egy probléma: ha az izraelita vallásban ez megengedett, akkor Mózes miért volt annyira dühös, amikor Áron elkészítette az aranyborjút a népnek, hogy azt imádják istenként? Nekem ez paradoxonnak tűnik, de talán feloldhatónak.

2013. ápr. 11. 10:20
 16/37 anonim ***** válasza:
AAron azert egyezett bele csupan az arany "borju"-(inkabb egy bikarol van szo!!lasd,;-aspis bika egyptomban)-mert lazadastol tartott,mivel Moishe tul sokaig maradt fent a har Horeb-en!!
2013. ápr. 11. 16:59
 17/37 mayan125 ***** válasza:
Én nem veszekedtem, maximum kötekedtem :) A szidásra is ugyan békésen reagáltam...
2013. ápr. 11. 19:32
 18/37 anonim ***** válasza:

Jól van, na, Mayan, a lényeg, hogy most már nyugi van. :)

@ 51%-os válaszoló:

Azt tudtam, hogy Áron miért egyezett bele. De a kérdés nem ez volt. Hanem az, hogy ha nem tilos az állatábrázolás, akkor Mózes miért csinált belőle problémát. Mint említettem, a paradoxon feloldható: szerintem itt konkrétan a bálványimádás volt a gond, mivel Áron azt mondta a népnek, hogy az az istenük, akit imádhatnak.

Shalom ismét mindenkinek. :)

2013. ápr. 13. 01:26
 19/37 anonim ***** válasza:

amikor Moishe Rabbenu lejott a Hala'ha-val-(torveny)-a har Horeb-rol a nep tavolleteben egy balvanyt epitett es imadta azt,egoaldozatot mutatott neki!!

mas egy abrazolas mint diszito elem,es mas egy balvanyimadas!

ne feledje senki!!!a frigylada tetejen ott volt szarnyaikat osszezarva egymasfele fordulva ket kerubin!

nos a kerubin egy arc nelkuli leny!miert tilos az emberi arc abrazolasa?rem egyszeru a valasz!

mit is ir a Torah?

Bereshit bara EL... h'Adon...

vagyis teremte-(alkota)-az UR az embert sajat kepere...

a Torah iroi szoszerint vettek azt "sajat kepere"!!ezert barmilyen arc tilos,mert nem tudni melyik ugyanolyan mint az UR-e!!

2013. ápr. 13. 08:23
 20/37 anonim ***** válasza:

mayan,;!!

meshuga goy!!

2013. ápr. 13. 08:41
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!