Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mit éreztetek amikor először...

Mit éreztetek amikor először mentetek zsinagógába istentiszteletre?

Figyelt kérdés
Nekem tetszett, és a közösség is jó volt...

2012. szept. 9. 22:41
1 2 3 4
 21/37 anonim ***** válasza:

Na, ezt viszont értettem...

Miért kell újrakezdeni a veszekedést???

Szerintem jobb lenne, ha nem így állnál másokhoz, mert pont az ilyen viselkedés miatt szidják sokan a zsidókat. Csak míg szerencsére a zsidók többségére nem jellemző ez a viselkedés, az antiszemiták néhány egyedi esetből kiindulva általánosítanak. Úgyhogy ha nem akarsz rosszat a népednek, akkor ne sértegess másokat.

A magyarázatot pedig köszönöm. Részemről a téma lezárva.

2013. ápr. 13. 12:37
 22/37 anonim ***** válasza:

viszont masok se sertegessenek engem!!vilagos??

mert akkor nem agalltal ugyanigy!!!!!

amint mi zsidok visszautunk-(igy vagy ugy)-azonnal jon az ajvekolas!!amig nem,addig viszont szegyenlosen hallgattok mint ka..i a fuben!!

hogy is csak akkor?

de valoban hagyjuk!!nincsen ertelme!!semmirol sem tudtok meg gyozni!mert az ugy ahogy van elferditett hazugsag csupan,kiragadott egyes reszek olyan szovegekbol amiknek az eredetijet nem ismeritek,csak az atirt elferditett valtozatokat!!

2013. ápr. 13. 14:14
 23/37 anonim ***** válasza:

Na, álljon meg a fáklyásmenet...

1. Ennél a kérdésnél téged senki nem sértegetett. Tehát nem tudom, hol kellett volna ez ellen ágálnom...

Sőt, te kezdted a veszekedést a 4. sz. alatti válaszoddal.

Olvasd vissza nyugodtan.

És legutóbb is te sértegetted Mayant, bármiféle ok nélkül. Ezt tettem szóvá.

2. Nekem nem szokásom ajvékolni, ha bármelyik zsidó "visszaüt"; ugyanis még életemben nem keveredtem vitába zsidókkal.

Sőt, mint már említettem, vannak zsidó júzerek az oldalon, akiknek kifejezetten kedvelem a válaszait.

Plusz egy meglepetés, mivel nem ismersz, ennek ellenére látatlanban ítélkeztél:

Pont én vagyok az egyik olyan felhasználó az oldalon, aki rendszeresen vitatkozom antiszemitákkal, rasszistákkal, szélsőjobbosokkal, holokauszttagadókkal, Izrael-ellenes alakokkal stb.

3. Én aztán semmiről nem akartalak meggyőzni, ebben a kérdésben nem is volt semmiféle teológiai vitatéma. Más kérdéseknél sem akartalak meggyőzni, nem is emlékszem semmilyen vitára, tudomásom szerint még nem találkoztunk ezelőtt. És más zsidókat sem akartam meggyőzni soha semmiről, ők sem engem, nagyon jól elvagyunk egymással így, mert elfogadjuk a másik nézeteit.

Tehát ne általánosíts, mert hiba, és nagyon mellé lehet nyúlni vele, mint most is két esetben így sikerült...

2013. ápr. 13. 22:28
 24/37 anonim ***** válasza:

berta woster!

nem-eeee!!?

firtatva a heber tudasom,zsido mivoltom,stb-stb....!!???

az smafu mi!!?neked!!lehet!!nekem nem az!!

2013. ápr. 14. 11:59
 25/37 anonim ***** válasza:

Szerintem tényleg túlérzékeny vagy, és most nehogy ezen is megsértődj. :)

Amit írok, azt ugyanazzal a tisztelettel írom, mint ami minden embert megillet, az időseket pedig különösen.

(Kivéve persze akkor, ha valaki eljátssza a felé irányuló tiszteletet a viselkedésével vagy bármi mással, de ez már más téma.)

Látod, amikor az előző válaszodban említetted, hogy melletted nem állok ki, nekem fogalmam sem volt, mire gondolsz, ami miatt te sértve érzed magad ebben a kérdésben. Ennek pedig az lehet az oka, hogy egy kívülálló objektívebben lát egy-egy helyzetet.

Egy részről érthető, hogy érzékeny vagy, hiszen hosszú életed alatt bizonyára rengetegszer szembesülhettél az emberi rosszindulatúsággal és kegyetlenséggel úgy általában (ezzel az emberek többsége így van). Te pluszban gyakran találkozhattál a származásod miatt az antiszemitizmussal, annak minden borzalmával együtt, ami magában foglalja sok egyéb mellett a verbális agressziót is (mocskolódás, sértegetés stb.)

Más részről viszont te magad egy kalap alá veszel másokat, mint ennél a kérdésnél is látható (keresztények = ellenség), ez pedig nem jó. Ugyanezt a hibát követik el azok is, akik néhány rossz példa alapján ítélik el az egész zsidóságot vagy az összes romát stb.

Meg kellene próbálnod különbséget tenni ember és ember között, azaz nem alapon rosszindulatot, támadási szándékot feltételezni a másik részéről.

Tényleg olvasd vissza, amit írtam, légy szíves: a 4. sorszám alatt _te_ kezdted a veszekedést, minden előzmény nélkül; tehát nem "visszaütöttél", hanem te ütöttél elsőként. Nem önvédelemből vagy a támadás megelőzésképpen, hanem minden ok nélkül, kifejezetten provokatíve.

Mayan pedig tényleg szelíden reagált erre.

A következő válaszodra már nem annyira...

Tehát tulajdonképpen igencsak részed volt a folyamatban: ha te nem szólítod meg Mayant, nem lett volna semmi probléma.

Remélem, érthetően írtam, és így előtted is világosabb, mi a probléma. Kívánom neked, hogy tudj különbséget tenni a valós és a vélt támadások és sérelmek között.

Sőt, méginkább kívánnám azt, hogy valós támadások és sérelmek ne is érjenek; de erre sajnos nincs túl sok esély, mert rengeteg buta ember van. Velük meg - szerintem - nem kell foglalkozni, egyszerűen ignoráld őket, ne bosszankodj mások h.lyeségén.

Én is tapasztaltam már sok-sok ilyet a valós életben és a neten is; időnként olyan alpári stílusban szólítanak meg vagy szidalmaznak, hogy reflexből bejelentem a választ a moderátornak. Néha ironikusan válaszolok, mert "az irónia az értelmes ember fegyvere" a h.lyeség ellen.

Időnként kapok sértő, trágár, mocskos privátokat különböző "okokból" (nem írok konkrét példákat, nem is menne át a trágárságszűrőn); de voltam én már szinte minden, a butától kezdve a zsidóbérencen át az agymosott liberálisig, hogy csak az enyhébbeket említsem. Szóval néha kiráz a hideg attól, hogy milyen aljas és undok emberek is vannak a világon... :(((

Privátban soha nem válaszolok az ilyeneknek, egyszerűen figyelmen kívül hagyom őket. Nem fogok lesüllyedni az ő szintjükre, a mocsokba. (Állítólag egyébként ez idegesíti őket a legjobban, ha nem reagál a másik fél, ha semmibe sem veszik őket. :D)

Ha többször is előfordul ugyanattól a személytől, akkor panaszt teszek a moderátoroknál, és kérem az intézkedésüket. De ekkor sem válaszolok a b.nkóknak... :D

Szóval h.lye emberek vannak és mindig lesznek is sajnos. De nem mindenki az, ezért ne tekints ellenségként mindenkire; és pláne ne kezdj veszekedni, kérlek. :)

További szép napot mindenkinek. :)

2013. ápr. 16. 17:26
 26/37 anonim ***** válasza:

berta woster!

marpedig a keresztenyseg nekem ellenseg mivel eddig semmi jot toluk nem kaptunk mi zsidok!

cafold meg hogy nem ugy lenne!!nehez dolgod lesz vele!!

2013. ápr. 16. 17:42
 27/37 anonim ***** válasza:

Ismétlem: az a bajod, hogy homogén egységként kezeled úgy a zsidóságot, mint a kereszténységet. Pedig ilyen NINCS. Minden nemzet, nép, csoport EGYÉNEKBŐL áll. Márpedig SOK keresztény ember nagyon pozitívan, megértően viszonyul más vallásúakhoz/származásúakhoz. Csak olvasd végig egyszer a Világ igazai (=Népek igazai) listáján található kb. 25.000 nevet, hogy mást ne mondjak:

[link]

És mint írtam: "ugyanezt a hibát követik el azok is, akik néhány rossz példa alapján ítélik el az egész zsidóságot vagy az összes romát stb."

Tehát pontosan az ilyen, evidensen hibás hozzáállás miatt létezik és nő az antiszemitizmus is, mert sokan nem tudnak különbséget tenni ember és ember között; ezért kerestek és találtak bűnbakot sokan a zsidókban, Izraelben.

2013. ápr. 20. 12:15
 28/37 anonim ***** válasza:

berta woster!!

ooohhh!!na meg a vegen mi zsidok leszunk a hibasak azert mert utalnak minket,mert az evszazadok soran egesz europaban,magyarorszag se kivetel,a halalunkat akartak-akarjak ma is nem???!!

meg a vegen a mi hibank lesz az is hogy kozulunk jo 6000000-onyit kiirtottak!!!

netan nekunk kellene ezert bocsanatert esdeekelnunk mi??!

aljas es kepmutato hozzaallas amit es ahogy irsz!!!

persze miert is nem meglepôbb a populista magyarok tollabol az ilyen,es sokszor vermesebb iras!!??

2013. ápr. 20. 13:31
 29/37 anonim ***** válasza:
100%

Õszintén szólva nem nagyon emléxem, mert - sajnos - elég rég volt. Arra igen, hogy a kisfiam, amikor még tleg kicsi volt, mikor meglátta kívülrõl, elkezdett húzni, "apu, nézd ott a zsinagóga, siessünk", majd folyton konferált: "nyitva van a frigyszekrény", "becsukták a frigyszekrényt", stb.

++++++++++

@ mayan

Abban igazad van, hogy jogod van ahhoz, h bmi tessen vagy épp ne, de abban, hogy a férfiak-nők különválasztását kirekesztésnek mondod, abban nem. Mégis kit rekesztenek ki, honnan. A nõket a férfiak közül, vagy a férfiakat a nõk közül?

Abban sem, hogy nem tartod jónak:

A zsinagógába az emberek azért mennek, hogy I-tennel foglalkozzanak, nem azért, hogy egymással. ( Najó, izé ... lehet, hogy is ;) de nem az a hivatalos. ) Szal bölcseink aszonták, ha összevissza, akkor esetleg bûnös gondolatok támadnak. ( Mos ne kezgy hohmecolni, nem aszontam, h rossz, hanem h bûnös ;) )

+++++++++++++++++++++

@ 47%

"HALA'HA"

Azt, hogy הלכה ( hé, lamed, kaf, hé ) át lehet írni úgy, hogy halacha, akár úgy is, hogy halakha, mert a kaf torkhangú, kemény ch, de úgy, hogy hala'ha, meglehetõsen suta, akkor is, ha jelõlöd a hangsúlyt.

Teljesen igaza van mayannak abban, hogy JOGA VAN ( vagyis volt ) azt érezni, amit érzett. Akkor is, ha abban, hogy "kirekesztés" téved.

Mert TÉVEDNI IS JOGA VAN mindenkinek ( akár Neked is :) ).

"nezd mar meg hany faragott kissebb-nagyobb szobor van a kereszteny templomokban mindenutt?? "

Ezt meg honnan tudod, ha soha meg csak be se teted a labadat a keresztenyek templomaiba? Attól eltekintve, hogy a szobor, festmény sem jelent feltétlenül bálványimádást.

"az allat ... azt lehet"

Hááát ... azért, ha a Tóraszekény függönyén a kõtáblákat oroszlánok tartják, az igazi orthodox rabbi LETEKERTATJA. :)

Mert: "Ne készíts magadnak faragott képet vagy bármely alakot arról, ami az égben fönt, a földön alant és a vízben a föld alatt van." ( 2Móz 20:4; 5Móz 5:8 )

és "nehogy megromoljatok és faragott képet készítsetek magatoknak, ... bármely állat képmását, amely a földön van, bármely szárnyas madár képmását, amely repül az égen; bárminek képmását, ami csúszó-mászó a földön, bármely hal képmását, amely a vízben van, a föld alatt;" ( 5Móz 4:17-18 )

Érted? "... BÁRMELY ÁLLAT KÉPMÁSÁT ..." BÁRMELY ÁLLAT az BÁRMELY ÁLLAT.

Tehát ROSSZUL TUDTAD, állatot SEM szabad. ( Lehet, csak nem szabad ). Akár oktalan, akár okos. NEM SZABAD!

"en nem vagyok Magyar allampolgar"

Attól még ivritül, héberül írhatnál fonetikusan helyesen. Ez nincs magyar állampolgársághoz kötve. :)

"KI vagy te hogy kritzalj engem?"

Hát Te ki vagy, hogy Téged ne lehetne kritizálni, hogy lebalfekezed, lemeshugazod, legoyozod a másikat, csak, mert más a véleménye vmirõl, mint Neked? Szóvá tette, hogy hibáztál, nehogy a tájékozatlan olvasó azt higyje, a hibás a jó. Attól balfek?

"tilos az emberi arc abrazolasa"

A Lubavicsiak ezt nem tudják? Mert minden Lubavicsi zsinagóga minden helyiségében ott van az utolsó Lubavicsi Rebbe ( R. Menachem Mendel Schneerson ( 1902 - 1994 ) PORTRÉJA.

"nem tudni melyik ugyanolyan mint az UR-e"

DE! SEMELYIK!

éjn laj dmúsz hág'uf véjnaj guf, laj nárajch éloju kdesoszaj ( NINCS fizikai formája, nem is test Ô, NINCS mihez hasonlítani Szentségét. )

Aki szokott valaki reggelente imádkozni, vagy legalább látott már sziderlit ( zsidó imakvet ) - úgy értem kinyitva is - az tudja, mert ez mindjárt az elején, a má tovu ( mily szépek ... - 2Móz 13:11 - 16 ) és az adon olám ( Világ Ura ) után következik ( részletkérdés, hogy Szombaton az adon olámot a legtöbb helyen az I-tentisztelet végén szokták ).

"a Torah iroi"

?? Hányan voltak? eddig úgy tudtam, hogy "Mózes átvette a Tórát a Sinai hegyen, és átadta Józsuénak és Józsue a véneknek, a vének a prófétáknak, a próféták átadták a Nagygyülekezet férfiainak. " ( Ávot 1:1 )

Vagy ez nem igaz? Valkik írták a Tórát? Kik, hányan, hol, mikor?

"viszont masok se sertegessenek engem"

Ki a franc sertegetett téged és mivel, mikor, melyik válaszban?

"firtatva a heber tudasom,zsido mivoltom"

Légyszi, idézd, amikor "firtatak" valamidet! Mert ennél a kérdésnél az eddigi válaszokban semmi ilyesmit nem láttam. Elkövettél apróbb hibákat, amiket nem kellett volna, hisz megértik úgy is, ha csak magyarul írod. Ezeket szóvá tették. Meg azt, hogy felesleges a héber szöveget beírni fonetikusaan, kivált, ha nem vagy biztos abban, hogy aki olvassa, ért héberül, ivritül. Tényleg felesleges.

Viszont egyetlen olyan szót nem találtam az eddigiekben, amit "firtatásnak" lehetett volna tekinteni.

"a keresztenyseg nekem ellenseg mivel eddig semmi jot toluk nem kaptunk mi zsidok! "

Ez úgy marhaság, ahogy van! Maimonides ( Moishe ben Maimun ) feltett egy kérdést ezzel kapcsolatban, de, hogy ellenség, azt nem írta. Nem vette észre? Vagy nem merte? Félt, hogy ha leírja, akkor õ, mint Szaladin szultán háziorvosa nem lenne biztonságban?

Szóval azt kérdezte: Ha a keresztenyseg annyi kellemetlenséget okozott a választott népének, miért engedte meg az ÚR?

Azt a választ adta erre a kérdésre, hogy azért, mert így, ha még az Iszlámot is hozzávesszük, az egész világ - úgy, ahogy - megismerte Tóráját, vagyis a keresztenyseg - úgy, ahogy - megette, amit a zsidók elmulasztottak.

Azt kérded mi jot kaptunk toluk mi zsidok? Hát ezt! 1) Pótolták a mulasztásunkat. 2) Ha õk sem teszik, még mindig TELJESEN pogányok között élnénk, ami MÉG rosszabb vona.

Arról már nem is szólva, hogy II. János Pál az ezredforduló alkalmával a rkat egyház nevében ( de lehet, a keresztenység nevében zusammen, nem emléxem pontosan ) BOCSÁNATOT kért az emberiségtõl mindazért a szenvedésért, amit a 2000 év során az egyház nevében okoztak. És elment Izraelbe, a siratófalhoz.

Továbbá tavaly, amikor a Magyar Parlamentben egy bornírt képviselõ nem sokkal Pesach és az Élet Menete elõtt megengedhetetlen gazságot mondott, akkor az Élet Menetén Erdõ Péter bíboros ( a Magyar Katolikus Egyház feje ) nagyon tisztességes beszédet mondott, amiben megengedhetetlennek nevezte a megengedhetetlent.

A szöveg elsõ mondata: "A kereszténység nem fér össze az antiszemitizmussal!" [link] ; videon: http://www.youtube.com/watch?v=sTTVrE5aWxY 3: 19 -tõl.

"na meg a vegen mi zsidok leszunk a hibasak"

Ahogy olvastam eddig, ezt SEM mondta senki. Nem MI, csak TE, és akik hozzád hasonlóan mindenben csak a bántót, a rosszat keresik, még a testvérükban is. mert azt hiszed, csak nálad a tuti.

Errõl jut eszembe, hogy ez talán mé mindig nem a legnagyobb baj Veled. Hanem tudod-e mi a legnagyobb baj?

Az, hogy interneteztél április 14-én 11:59-kor és 21-én 13:31-kor.

Mert mindkettõ SZOMBAT! SHABBAT! SCHABESZ! Irgum burgum.

Szóval azt gondolom, ez, meg az ábázolások picikét több szerénységre inspirálhatnának. Pláne, hogy már elég rég be kellett nõjjön a fejed lágya.

További szép hetet!

2013. ápr. 22. 04:18
 30/37 anonim ***** válasza:

utolso!

teged honnet mikor es kik deportaltak??

varom a valaszod!!

"ha" senkik es sehonnet,akkor melyen szegyenlossen hallgass olyasmirol amirol halovany fingod sincsen!!

2013. ápr. 22. 09:22
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!