Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Isten és Sátán az ugyanaz?

Isten és Sátán az ugyanaz?

Figyelt kérdés

I. A biblia szerint Isten előtt nem volt Sátán

II. A Sátánt Isten teremtette a biblia szerint

III. A bibliai Isten akármilyen mindenható, állítólag a Sátánt nem tudja legyőzni. Ez csak akkor lehetséges logikailag ha a Sátán Önmagában rejlik, hiszen csak önmagát lehet képtelen legyőzni. Különben egy csettintéssel kinyírhatná a Sátánt

IV. Az elmélet magyarázatot ad a SátánIsten tömeggyilkosságaira és rémtetteire is.

ismeretlen szerzőtől: Nem vagyok teista sem ateista. (sem magyar tanár:D) Egyszerűen csak van egy (nem biztos, hogy olyan egyszerű) kérdésem:

iSTeN (=) SáTáN

Miért ugyanazok a mássalhangzói e két szónak, ráadásul ugyanolyan sorrendben? Ha az Isten és a Sátán sok-sok egyház szerint ennyire egymás ellen vannak, akkor miért engedik meg ezt a hasonlóságot? Ha én valakivel ennyire nem jönnék ki, mint ezek ketten, akkor biztos nem így hívnának...

Persze az "IstEn"-ben vannak a magas magánhangzók, és a "sÁtÁn"-ban a mély. Ez logikus, de attól még hasonlít egymásra a két szó. Kérdem én: miért adtak két ennyire hasonló nevet két ennyire különböző jellemnek?

[link]

2012. szept. 30. 09:37
1 2 3 4
 31/31 anonim ***** válasza:

Az előttem kommentelők picit túl filozofálták a dolgot, de a helyes választ sehol nem olvastam. Pedig nagyon egyszerű a válasz ami a héber nyelvből és kultúrából eredeztethető. Illetve részben etimológiai kérdés. A héberek nem használnak az írásban magánhangzókat. Az istenük Jahveh vagy ha úgy tetszik Jehovah nevét JHVH alakban írják le. A gonosz avagy Sátán nevét pedig STN alakban. Na most tudjuk, hogy a gonosz nevét egy ellenségük istenének nevéből származtatták. Itt van a kutya elásva. Az ellenségük legfőbb istenének neve Isten lehetett. Feltételezhetően a magyar nyelv egy korai formájának eredete egybeesik e nép történelmével. Ez természetesen egyáltalán nem azt jelenti hogy magyarok ősei lettek volna. Szóval az Isten szó módosult, torzult az STN alakból Sátánná. A nyelvünk pontos eredetét nem ismerjük, viszont az kétségtelen és nem is képezi vita tárgyát a nyelvészek között, hogy egy nagyon régi, korai nyelvből alakult ki. Szerencsére egyre többen kutatják külföldi nyelvészek is a magyar nyelvet, hiszen már felismerték mennyire egyedi, logikus és kifejező nyelvről van szó.

Valószínüleg a nyelvünk eredete korábbra vezethető vissza, mint a héber mitológia kialakulása. Később mikor a Magyarság felvette a héber vallás gyökereiből kialakult kereszténységet, átvette a gonosz fogalmát is ami az ősmagyar vallásból hiányzott, és vele együtt a Sátán kifejezést is. Közben istenre, Jehovára való a magyar nyelvben élő kifejezését megtartotta, így azt továbbra is Istennek hívta. Így kerültek az Isten és Sátán kifejezések egymás mellé. Tehát ha a héber mitológia és vallás szempontjából nézem akkor a kettő nem azonos. Ha az ősmagyar vallás és nyelv, valamint a héber mitológia viszonyában vizsgáljuk akkor a kettő azonos. Ha a keresztény vallás szemszögéből vizsgáljuk akkor viszont teológiai kérdéssé válik, hogy azonos-e vagy sem.

2021. nov. 4. 13:33
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!