Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Isten és Sátán az ugyanaz?

Isten és Sátán az ugyanaz?

Figyelt kérdés

I. A biblia szerint Isten előtt nem volt Sátán

II. A Sátánt Isten teremtette a biblia szerint

III. A bibliai Isten akármilyen mindenható, állítólag a Sátánt nem tudja legyőzni. Ez csak akkor lehetséges logikailag ha a Sátán Önmagában rejlik, hiszen csak önmagát lehet képtelen legyőzni. Különben egy csettintéssel kinyírhatná a Sátánt

IV. Az elmélet magyarázatot ad a SátánIsten tömeggyilkosságaira és rémtetteire is.

ismeretlen szerzőtől: Nem vagyok teista sem ateista. (sem magyar tanár:D) Egyszerűen csak van egy (nem biztos, hogy olyan egyszerű) kérdésem:

iSTeN (=) SáTáN

Miért ugyanazok a mássalhangzói e két szónak, ráadásul ugyanolyan sorrendben? Ha az Isten és a Sátán sok-sok egyház szerint ennyire egymás ellen vannak, akkor miért engedik meg ezt a hasonlóságot? Ha én valakivel ennyire nem jönnék ki, mint ezek ketten, akkor biztos nem így hívnának...

Persze az "IstEn"-ben vannak a magas magánhangzók, és a "sÁtÁn"-ban a mély. Ez logikus, de attól még hasonlít egymásra a két szó. Kérdem én: miért adtak két ennyire hasonló nevet két ennyire különböző jellemnek?

[link]

2012. szept. 30. 09:37
1 2 3 4
 21/31 anonim ***** válasza:

A Sátán Istentől származik, ez egyértelmű. Mivel Isten az aki kezedettől van, azért olyan dolog nem létezhet, amit nem ő teremtett. Viszont attól még nem ugyanaz a kettő. A Sátán gonosz, kicsinyes lény, az ereje nem vetekedhet Istenével, meg sem közelíti azt. És akkor itt jön ugye az hogy "akkor miért nem pusztítja el?" Nos erre én sem tudom a választ, nem is akarok okoskodni, de egyébként is miért akarunk mi emberek mindent tudni? A mi csökött agyunk ebben a földi életben úgysem fog elérni Isten egyetmes, hatalmas tudásának közelébe se, hogyan is érthetnénk meg hogy ő mit miért tesz.

Nyelvészeti szempontból szerintem mindenképp érdekes az összefüggés. A szavak nem csak random egymás után rakott betűk. Talán pont ezt fejezi ki a hasonlóság, hogy a Sátán Istentől származik, mégis egy ellentétes értéket képvisel. Az Isten szóról hallottam néhány érdekes dolgot: ez egy ősrégi szavunk, amely a középázsiai népektől ered, ahonnan a magyarok is származnak. Például japánul a "tensi" (ugyanaazok a betűk, csak más sorrendben) angyalt, szellemet jelent. Kínában van a Tien san hegység, amiben a "tien, ten" jelentése égbolt, menyország.

2012. okt. 1. 11:06
 22/31 anonim ***** válasza:
Még soha senki nem látta egyiküket sem, és nem is fogja, mert nem valóságos személyek! Ideje lenne már vállalni a felelősséget a saját életünkért, nem mindent rákenni valami kitalált szellemlényre, "Isten akarja hogy így,meg úgy legyen..", "Jaj, ez meg az a sátán hibája, megkísértett.." stb hülyeségek! Az egész csak arra jó, hogy irányítsák az embereket. Félelemben élünk a Szeretet helyett! De a Szellem úgysem hagyja sokáig megnyomorítani magát, a testet meg hiába ölik meg (lásd szent inkvizíció), előbb vagy utóbb mindenkinek leesik majd a tantusz, és magukba néznek! Így legyen.
2012. okt. 1. 11:58
 23/31 anonim válasza:
Ha sátán nem létezik sem pokol... Akkor Isten és a meny miért? A sátán és a pokol létezését is a kerestrények kreálták. De igen, nagyon sok mese szól arról, hogy Isten = Sátán. Tekintve Jézus-Júdás történetét. Ami engem illet én örvendek, hogy ateista vagyok, de a biblia és a köré íródott történetek izgalmas, érdekes MESÉK.
2012. okt. 1. 12:24
 24/31 anonim válasza:
Az előttem hozzászólóvel pedig teljes mértékben egyetértek. Egy unalmas pillanatban lehet ezeken gondolkozni, de nem komolyan venni és átadni magad valami olyasminak amit más helyesnek ítél meg. Ő belé is csak belenevelték. De ezért nem lehet hibáztatni a személy, de én úgy gondolom, hogy ha már Isten, akkor azok mi magunk vagyunk, a legfőbb teremtő lény, tökéletesen párosul az evolúció elméletével vagy akár a dinoszauruszok létezésével.
2012. okt. 1. 12:28
 25/31 anonim ***** válasza:

"Ideje lenne már vállalni a felelősséget a saját életünkért, nem mindent rákenni valami kitalált szellemlényre"

Ez nem tudom, hogy honnan terjedt el.

A Biblia nem tanít olyasmit, hogy nem vagy felelős a bűneidért, tetteidért.

Szabad akaratod van, döntési jogod.

Én inkább azt nem értem, hogy egy véletlen világban hol van az erkölcs. Olyan nincs, hogy a társadalom dönti el. A többség. Mire fel? Az ilyen gondolkodás alapból hosszútávon háborút generál. Miért gondolkodnak más emberek máshogy az erkölcsről? Kinek van igaza?

Isten nem teremtett gonoszat. Ő szabad akaratot adott neked (képmására teremtett). Innentől kezdve te ellene mondhatsz neki és rátámadhatsz másokra is.

Ezt hívjuk bűnnek és rossznak. Pl. megerőszakolom a szomszéd gyerekét, mert nekem az jó. Az önzés az egyik fő mozgatója. (Nem számít, hogy a másik mit gondol, érez, akar). De ez az egész világ egy undormány ha vallási, ha evolúciós szempontból közelítjük meg.

A másik dolog, amit fontos tudni. Nem az a bűn, amit a katolikus egyház annak kiállt ki, vagy bárki más.

Hanem ami Isten ellenes. Tehát ami másoknak árt, rombol. Mert a legfőbb parancsolat, hogy szeressük egymást. Minden erre épül. Vannak emberek, akik rákényszerülnek ebben a szennyben a lopásra, de azért a társdalom felel. Isten sem várja el, hogy éhen haljanak. Ettől függetlenül a lopás nem lesz egy jó dolog és követendő példa. Akkor sem, ha ebben az országban ez lett a divat.

Most meg lehetne kérdőjelezni, hogy mi abban a szabad akarat, ha csak azt tehetem, amit Isten mondott.

De mit mondott Isten? Azt, hogy éljünk békében, szeretetben. Az összes parancsolat betartása ebben segít.

Nem azt mondta, hogy egyél kekszet 14:00 órakor. Után meg ezt és azt csináld.

Én egyetértek azzal aki azt mondta, hogy Isten nálunk sokkal nagyobb.

Bármennyire hiszi magát valaki olyan rohadt nagy istenségnek, géniusznak, intelligencia bombának, az ember saját magát sem ismeri.

Én nem eröltetem rá senkire, hogy higgye el, hogy van egy Isten és van egy Sátán. Sokkal fontosabb Istenben bízni.

De azért meglepődöm néha, hogy miért üldözik páran annyira a kereszténységet. A tudatlanság idegesít, hogy mindig belém rúg valaki, mert tudatlan. Vagy néha már azon veszekszem másokkal, hogy miért nem szabad neki gyerekeket megerőszakolni, időseket gyújtogatni stb....

Ha nektek ez a világ kell, éljetek benne. Nem hiszek a pokolban, mert nem minden keresztény értelmezi üstnek. Pedig bizony nem olyan rossz dolog az...

Lehet engem gyengézni és agymosottnak mondani, mert hiszek egy teremtőben, aki számomra logikus, és szeret.

Jobban elhiszem, mint azt hogy a semmiből, véletlenül létre jövünk (főleg ha nincs is alátámasztva).

Kérdezhetjük, hogy Isten miért így, miért úgy. Le van írva a Bibliában.

Lehet kritizálni. De bebizonyítani nem fogjuk tudni, hogy mi igaz belőle és mi nem.

Viszont a semmiből lett elmélet nem értelmes, logikailag is hibás, nem hogy nem ad egy csomó dologra választ.

És tudjátok mit, inkább meghalok agymosott kis hülye gyerekként, mint élek rózsaszín felhőben egoistán magamban gyönörködve, miközben mindenki meghal, minden elmúlik, máshol szenvednek stb....

Azt hiszem mindenki látja, hogy ez a világ nem jó, aki kicsit is gondolkodott rajta.

És igen, inkább vagyok egy agymosott bigott fundi vagy öngyilkos, minthogy olyan ember, aki játsza az eszét, hogy na én ilyen kemény vagyok, na én ilyen okos vagy, na nekem mindent lehet gyerekeket megőrszakolni stb...

Persze vannak ateisták, akik nem hisznek, látják, hogy a világ mocskos és undorító, de mégis megpróbálnak jó emberként élni, szeretetben, nem pedig egy undormányként. Nem hiszem, hogy rájuk haragszik Isten. Mert a cselekedet a legfontosabb.

Ők csak azért nem hisznek, mert keresik az igazat, vagy nem hisznek az egyházban, Bibliában stb...

Mindegy, nem érdekes. Mindenki azt hisz, amit akar.

De én soha nem fogok abba beletörődni, hogy azt tehetsz, amit csak akarsz és semmi következménye nincs.

Sokan mondjátok nekünk hívőknek, hogy elég nagy baj, ha csak azért nem teszünk meg dolgolkat, mert félünk Istentől.

Nem azért. Azért mert beláttuk, hogy igaza van.

Kedves ateista barátaim, elég nagy baj, ha ti csak addig vagytok jó emberek, amíg a társadalom nyomása rajtatok van.

Na aki nem xy dolog miatt jó ember, az érti Istent.

2012. okt. 1. 16:48
 26/31 mustafa33 ***** válasza:

"Mert soha senki nem látta egyiküket sem..."

Én sem láttam soha Karl Marxot, mégis elhiszem hogy volt szakála ☺.

2012. okt. 1. 21:17
 27/31 anonim ***** válasza:

Egyetértek azzal az elmélettel, hogy Isten letudja győzni a Sátánt, mivelhogy ő teremtette. Csakhogy én erről úgy gondolom, hogy nem az Istennek kell legyőznie a Sátánt, hanem az embernek. Isten és Sátán nem személyek, hanem erők. Ezek az erők irányítják a világot, az emberek sorsát. Nem egy a kettő, két egymással ellentétes erő.

Az embernek kell legyőznie, választania, hogy kinek az útján jár, kit követ.

2014. nov. 3. 21:40
 28/31 anonim ***** válasza:

Az ateista kifejezést is a keresztények alkották nem?

Pedig szerintem ez hülyeség. Nem attól lesz a hívő hívő,mert minden egyes vasárnap elmegy templomba, minden egyes nap elmondja a napi imákat,mint afféle kötelező programot. Pedig rengeteg ,,keresztény hívő" így csinálja. Az összes vallásnak az alapja az, hogy van egy jó és egy rossz. Az ateisták, akik nem hisznek Istenben meg abban, amit a Bibliában leírnak, de hisznek abban, hogy van jó és rossz, már azok is hívők. Elvégre mi a vallás? A vallás alapja, hogy van valami, amiben hiszel, és azt vallod. Minden egyes ember meg tudja különböztetni a jót, és a rosszat. Ez a lelkiismeret. Persze, el lehet nyomni magunkban ezt az érzést, de attól még igenis létezik, bármennyire is küzdenek egyes emberek ellene. Nem hiszem azt sem, hogy most a Sátán uralja a világot. Persze, nagyon elterjedt a kapzsiság, önzőség, irigység.

De azt hiszem, ugyanilyen sok a jóság, szeretet. Csak mi emberek valahogy mindig a rosszra figyelünk fel. A rádióban bemondanak minden rosszat, gyilkosságot, halált,lopást, de a jó tetteket (és most nem arra gondolok,hogy valaki lementett a fáról egy macskát..) nem szokták elújságolni.

Visszatérve a kérdésre, nem. Nem ugyanaz az Isten és a Sátán. A betűk sorrendjében is biztosan van valami logika, semmi sem véletlenül történik.

2014. nov. 3. 21:56
 29/31 anonim ***** válasza:
Nem ugyanaz, csak a magyar nyelv "Isten" szava és a "Sátán" véletlenül közös eredetű; elképzelhető, hogy a hettita napisten nevéből jött létre mindkét szó (Estan, vagy Istanu lehetett a neve)
2017. aug. 13. 12:49
 30/31 anonim ***** válasza:
Nem tekintve hogy a Teremtő nem egyenrangú a teremtménnyel.
2018. okt. 1. 16:55
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!