Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Megtartja valaki az engesztelé...

Megtartja valaki az engesztelési napot?

Figyelt kérdés
És ha igen, akkor hogyan ?
2012. szept. 24. 22:56
1 2 3
 21/22 munyamunya ***** válasza:

Kedves kérdező!

Amennyire én tudom, a szegletkő nem azonos a zárókővel. A 'szeglet' szó régies kifejezés, sarkot jelent (szög-let), vagyis itt sarokkőről beszél az apostol, amihez a ház falai igazodnak. De ugye mond olyat is, hogy nincs más alap, csak a Krisztus, és őbenne épülnek fel a szentek egy épületté. Szóval szerintem nem nagyon lehet kizárólagos értelmet keresni ebben a hasonlatban, sem nem lehet rá dogmát építeni. Jézus mindennek az alapja, igazgatója és bevégzője az életünkben, így ő alapkő is, sarokkő is, és zárókő is az Isten egyházában.

Ebből azonban nem lehetséges olyan következtetést levonni, hogy a szellemi templom/város milyen 'alakú'.

2012. okt. 11. 08:47
 22/22 A kérdező kommentje:

Nem ismerem sem a héber nyelvet, sem a görögöt, nekem pusztán egy remek program áll rendelkezésre, melyből tudok tanulmányozni és következtetni. Magam sem gondolom, hogy több nyelvet kellene ismerni ahhoz, hogy Isten igéjét tanulmányozhassuk. De mivel ez a rendelkezésemre áll, így próbálom kihasználni.

Szerintem az "alap"-idézet az, amire Krisztus is hivatkozott:Zsolt 118:22

"A kő amelyet az építők megvetettek, szegletkővé lett!"

Itt a szegletkő a H7218 רֹאשׁ (ró'š)

Ennek jelentései a következőek:

1) fej (emberé, állaté)

2) fejedelem, vezető, főember (pl. főpap)

3) főváros

4) legmagasabb pont, első hely

5) csúcs, tető (hegyé, toronyé, oszlopé stb.)

6) legjobb, legnagyszerűbb, „csúcs”

7) teljes összeg; lényeg

8) sereg, csapat

9) kezdet, eredet, forrás

Ha ezt veszem, akkor itt nem A sarokkőröl van szó inkább, hanem a legmagasabb záró kőről.

A hivatkozás ez:

Máté 21:42 Monda nekik Jézus: Sohasem olvastátok-e az írásokban: Amely követ az építők megvetettek, az lett a szegletnek feje; az Úrtól lett ez, és csodálatos a mi szemeink előtt.

Egy szegletnek vagy többnek úgy lehet feje, hogy az a tetején van.

Az okkultista párhuzam, amit ezzel kapcsolatban említettél szerintem nem jó. Ugyanis ezt a Napra is rá lehet húzni. Magad is tudod, hogy a Nap Krisztus jelképe. A Hold a hívek jelképe. És nagyon csodálatos és tökéletes jelkép mindkettő. Ahogy a Holdnak nincs saját fénye, hanem csak a Nap által.

Mal 4:2 És feltámad néktek, akik félitek az én nevemet, az igazságnak napja, és gyógyulás lesz az ő szárnyai alatt, és kimentek és ugrándoztok, mint a hizlalt tulkok.

Itt a Nap a H8121 שֶׁמֶשׁ (šemeš), melynek jelentése a Nap, mint csillag, tehát nem a 24 órás nap.

Attól, hogy a piramisból, mint alakból szörnyű jelképeket gyártott az ember, az az ember hibája. A Napból is ugyan ezt tettük, mégsem megvetendő jelkép, hiszen eredetileg Krisztus jelképe.

Mint szegletkő, sarokként megjelenik szintén, Krisztusra utalva, Ézsaiásnál.

Ézs 28:16 Ezért így szól az Úr Isten: Íme, Sionban egy követ tettem le, egy próbakövet, drága szegletkövet, erős alappal, aki [benne] hisz, az nem fut!

Itt a szegletkő más szóval van kifejezve.

H6438 פִּנָּה (pinnáh)

1) sarok, szöglet

2) saroktorony, bástya

3) főember

Viszont ugyan ezt a szót használja máshol az írás és toronyként, bástyaként értelmezve:

Sof 1:16 Kürtnek és tárogatónak napja a megerősített városok ellen és a büszke tornyok ellen!

Sof 3:6 Nemzeteket irtottam ki; elpusztultak tornyaik...

Péld 25:24 Jobb lakni a tetőnek ormán...

1Sám 14:38 Monda azért Saul: Jertek ide mindnyájan, a népnek oszlopai...

Nincs szándékomban dogmát építeni erre. Fogalmam sincs, hogy hogyan lehet 2000 kilométeres hosszúságú, szélességű, és főleg magasságú valami. De nem kell tudnom pillanatnyilag. Azt tudom, hogy Istennek semmi sem lehetetlen. Azt is tudom, hogy az épületek alakját nem Isten kreálta, magunk szándékoztunk kocka építményekben lakni. Isten "eredetileg" sátorban lakott a néppel, és Isten sátora lesz a néppel. Isten nem lakik emberek által készített templomokban. Az ég és a föld eltakarodék, és új eget és új földet teremt és várunk is az ígérete szerint.

Apcs 3:21 "Kit az égnek kell magába fogadnia mind az időkig, míglen újjá teremtetnek mindenek, amikről szólott az Isten minden ő szent prófétájának szája által eleitől fogva."

A minden fogalmába nekem egy valami tartozik bele, az pedig nem más, mint a 'minden'.

Nem lehet következtetni az alakra, viszont a távolság megmérése után pontos adatot olvashatunk, és hiszem, hogy nem pusztán azért, hogy érzékeltesse a nagyságát. Isten új városa nem lehet szellemi nagyságát beskatulyázni, mivel Isten is lakik abban. Ha nagyságát akarta volna érzékeltetni, az ilyen dolgokat az írás aszerint meg is tudja tenni. Igen nagy, mint a tenger fövenye, olyan, amilyet ember még nem látott... stb.

Viszont ez így hangzik:

Jel 21:15 Aki pedig én velem beszéle, annál vala egy arany vessző, hogy megmérje a várost, és annak kapuit és kőfalát.

Jel 21:16 És a város négyszögben fekszik, és a hossza annyi, mint a szélessége. És megméré a várost a vesszővel tizenkétezer futamatnyira: annak hosszúsága és szélessége és magassága egyenlő.

Jel 21:17 És megméré annak kőfalát száznegyvennégy singre, ember mértékével, azaz angyaléval.

Mi az a kőfal, melynek szintén pontos (!) mérete van? Az a 144 sing hozzávetőlegesen 70 méter. Tehát ez vízszintes elhelyezés nem lehet. Ez kőfal, tehát függőleges magassága ennyi. Szerintem egyértelmű, hogy mi lehet, végkép nem lehet négyzet alakú valami, viszont lehet piramis szerű valami, melynek ~70 méter magas függőleges kőfala van. Ha elképzelem, akkor igen is meg lehet határozni a formáját, alakját, külsejét, mivel pontos méreteink, leírásaink vannak erről. És szerintem nem véletlen.

Ezek viszont fantazmagóriák, és felesleges találgatások. Viszont nem szellemi dologról van szó, mivel hosszmértéket nem alkalmazunk szellemi dolog megmérésére. Persze mindenre rá lehet húzni sok mindent. Ádámra és Évára is rá lehet húzni, hogy a bűnbeesésük előtt szellemi teremtmények voltak, csak szerintem felesleges és támadható, ahogy ez is a leírás és a méretmegjelölések okán is.

Összegezve persze elmondható, hogy fogalmam sincs, hogy miért vannak közölve a méretek, és fogalmam sincs, hogy mi értelme ennek, leszámítva, hogy némi elképzelésem lehet, hogy mit láthatott János. Viszont nem szeretnék ehhez semmi magasztos szellemi mivoltot tenni, mert annak pusztán magasztos filozófiai értéke lenne. Ehhez a próféciához nem szabad elvenni és hozzáadni sem. Aki ezt magyarázhatja, az az, aki ezt elénk adta. Viszont szellemi magyarázatot csak akkor tehetek ehhez hozzá, ha arra utalást találok és az írásokból nagyon konkrétan alá tudom támasztani. Ez hiányzik. Anyagi meghatározása van ennek a leírásnak és nem szellemi. Az új várost elképzelni nem tudom még így sem. Viszont ha itt élve, hibákkal, megvezetésekkel, hazugságokkal élve el tudom képzelni, akkor ott valami hibázik. Azt a világot még nem láttuk. Ahhoz foghatót nem tapasztaltunk. Istennel élni úgy, hogy Krisztus a szövétneke ennek a világosságnak és úgy, hogy mindezt szemeink előtt, az elképzelhetetlennek kell, hogy legyen.

Szia

2012. okt. 11. 10:44
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!