Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A nagy engesztelési nap mikor...

A nagy engesztelési nap mikor lesz? És mettől meddig kell megtartani? (Aki nem érti a kérdést, az légyszi' ne is válaszoljon, köszi. )

Figyelt kérdés

Ugye úgy van, hogy Tisri hónap 10-e a nagy engesztelési nap, ünnepek ünnepe ez nekünk. Igen ám, de Tisri hónap 9-ének estéjétől, másnap estig. Namármost, ha estétől kezdődik a nap, akkor ez 9-ének estéjétől 10-e estéig. Tahát amikor pont 10-e lesz, akkor van vége, viszont a nagy engesztelési nap 10-e. Akkor kellene kezdődnie.

Ha viszont 10-e estétől 11-e estéig, mivel 10-e az ünnepnap, akkor miért úgy van, hogy 9-e estétől?

IIIMóz23:

"Ugyanennek a hetedik hónapnak tizedikén az engesztelés napja van: szent gyülekezéstek legyen néktek,...Ünnepek ünnepe ez néktek, sanyargassátok meg azért magatokat. A hónap kilenczedikének estvéjén, egyik estvétől a másik estvéig ünnepeljétek a ti ünnepeteket."

Most akkor nem is estétől van a napkezdet, ez csak hagyomány?

A teremtésnél is érdekes a lett este és lett reggel x. nap.

Ha azt mondom, hogy érthetőbb legyen, hogy éjféltől van a napkezdet és elmondok egy történetet, majd azt mondom, hogy lett délelőtt és dél második nap. Ez így értelmetlen, minek kevertem bele a harmadik nap délelőttjét? Teremtett...teremtett, majd lett este és lett reggel. Itt a pont, de akkor nem estétől kezdődik....

2011. szept. 26. 22:48
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
nem értem... a 9-e este és a 10-e este közti időtartamban pont benne van 10-e legnagyobb része (kivéve az alkonyat utáni részét).
2011. szept. 27. 02:10
 2/12 A kérdező kommentje:

Kedves első, mindazoknak, akik értik, hogy mi ez az ünnep, azoknak a nap estétől estig tart. Ennyi.

Ennek "fényében" próbáld elolvasni a kérdésemet.

2011. szept. 27. 08:31
 3/12 Andizsuzsi ***** válasza:
szerintem ez elég világos. "Ne végezzetek semmiféle munkát akkor. Örök rendelkezés legyen ez nemzedékről nemzedékre minden lakóhelyeteken. A teljes nyugalom napja legyen ez nektek, tartóztassátok meg magatokat. A hónap kilencedikének estéjén, estétől estéig pihenjetek nyugalmatok napján." Akkor tudsz 10-én pihenni, ha 9-e estétől 10-e estéig tart az engesztelési nap.
2011. szept. 27. 11:32
 4/12 A kérdező kommentje:
Mégegyszer: A nap este kezdődik. Nem reggel, nem éjfélkor, hanem este. Az ünnep 10-én van. miért kell kihangsúlyozni, hogy 10-én estétől tartsad meg, ráadásul 9-étől estétől kell megtartani másnap estig, ami 10-e napkezdet, amikor is kezdődne az ünnep. De akkor van vége. Nem lehet, hogy nem estétől kezdődik a nap? A teremtés leírása is ezt támasztaná alá...
2011. szept. 27. 12:27
 5/12 Andizsuzsi ***** válasza:
Azt hiszem, túlbonyolítod a dolgot. Nem a naptári nap kezdődik este, hanem az ünneplés. A naptári nap előestéjén. Ha 10-e az ünnep, akkor az azt megelőző napnyugtától 10-e napnyugtáig tart. Ma már nem lehet betartani azt, hogy te a naptárat a napnyugtához, és nem éjfélhez igazítod (mert tulajdonképpen itt arról van szó). A többi ünnepet mikor kezded? A szombat is péntek délután kezdődik és szombat napnyugtakor ér véget. 10-e is 9-e este kezdődik és 10-e este ér véget.
2011. szept. 27. 13:45
 6/12 Andizsuzsi ***** válasza:
Ja! és a 10-e este 11-e kezdete!
2011. szept. 27. 13:47
 7/12 A kérdező kommentje:

Akkor azt mondod, hogy az Úr kétszeresen körűltekintő volt, és azért mondta, hogy a Tisri hónap 9-ének estéjétől ünnepeljetek, (amit gondolhatnánk, hogy az az elmúlt 9-e, és innen kezdődik a 10-e) függetlenűl, hogy tik-tak megy le a nap, majd mikor lement, hoppá 10-e van, tudom, ezt tudjátok, de azért megerősítem, hogy még akkortól estétől kezdjétek az ünnepet.

Az este már a következő nap. 9-e estétől 24 órán keresztűl 9-e van. Nem 10-e. Nem érted?

Tehát megy le a nap, lement, este lett, 9-e. Akkortól 9-étől estétől kezdjétek az ünnepet. Tik-tak letelt 24 óra, lement a nap, újra beesteledett, vége az ünnepnek. Innentől 10-e van. De akkor kellene kezdeni az ünnepet, mivel 10 hónap 10-e az ünnepek ünnepe.

Mit nem értesz a problémámból?

2011. szept. 27. 17:02
 8/12 Andizsuzsi ***** válasza:
Én az egész problémádat nem értem. 1. Te úgy gondolod, hogy amikor a zsidó naptár szerint 9-van, akkor van a Gergely naptár szerint 10-e. De ez nem így van. 10-e 10-e mindkét naptár szerint, csak a Gergely éjfélkor kezdődik, a zsidó pár órával korábban. A másik amit nem értek, hogy gondolom felnőtt vagy. Eddig hogy ünnepeltél? A családban hogy tanultad? Miért most értetlenkedsz ezen?
2011. szept. 28. 08:44
 9/12 A kérdező kommentje:

Andizsuzsi!

Sajnálom, de nincs igazad.

Ma te azt mondod, hogy szeptember 29-e van, elárulom, én azt mondom, hogy Tisri hónap 1-e van.

2011. szept. 29. 17:20
 10/12 Andizsuzsi ***** válasza:
Igazad van. De mikor mondod? Mitől meddig? Akkor számolj 9-éig, és máris tudod a megoldást.
2011. szept. 30. 10:37
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!