Milyen lenne az élet vallások nélkül?

Többször említetted Japánt.
Ami ma Japánban van, az egy szenny kultúra, ez az igazság. A Nyugat felé nyitással ugyan óriásít lépett előre az ország, de azon az áron, hogy közben feledte azokat a tradícióit, amik azelőtt a kultúrája gerincét alkották.
Jelenleg japán az egyik legjobban hanyatló társadalom. 0.4 %-os a népességcsökkenés, becslések szerint 2060-ra a lakosság 87 millió főre zuhan, aminek csaknem 40 %-a lesz a 65 év fölötti. Japán ugyanis egyike a legkizsákmányolóbb országoknak. A japánok életvitele ugyanis eléggé kiszipolyozza az embert. Ez nagyrészt történelmi hagyomány, ugyanis náluk a középkor viszonylag későn ért véget (Meidzsi-éra), és az akkori elvek ivódtak át a villámgyorsan bekövetkezett modern kultúrába.
A legtöbb japán tiszteletreméltóan lojális és önfeláldozó nép, ez még a II. világháborúban tanúsított viselkedésükön is. Csakhogy a kapitalista társadalomban ez aszimmetrikussá vált: nincsen meg a hasonló lojalitás a felső rétegekből. A japán társadalom felső rétege ugyanazt az önfeláldozást és odaadást követeli meg a foglalkoztatottaktól, amit a középkorban az alattvalóktól, csakhogy mindez feláldozatik a haszon és a profit oltárán, s az irdatlan szipolyt az emberek bizony nagyon nehezen viselik, de makacsul tűrik. Ez aztán rendkívüli frusztráltságot és fásultságot szül, aminek következményei például az aberrált szexuális viselkedés, élvhajhászás, szenvedélybetegségek, és hogy Japánban az egyik legnagyobb a százalékos aránya az öngyilkosságoknak.
Ez pedig közvetlenül visszavezethető arra, hogy a gyökértelenedéssel bizony megszűntek azok a társadalmi fékek, amik korábban gátat szabtak az efféle dekadenciának.

Az ember tudná mi a jó és mi a rossz, lennének erkölcsök.
Honnan tudná? Például nekem igazságos lenne ha a bűnözőket halálra ítélnénk. De neked ez nem lenne igazság.
Egy így ostobaság.

Ha megszűnne a vallás akkor ezek megoldódnának?
-Gazdasági világválság
-Globális felmelegedés
-Népességcsökkenés
-Multikulturalizmus
Hm?

Egy "szép új világ" utópiája az elképzelésed, kedves Skydive. :(
Az okokat, a részleteket már leírta előttem a többi válaszoló, úgyhogy nem ragozom tovább. :)

Szerintem sem oldódna meg semmit a nagy problémákból, ha eltűnne a vallás.
TÉNY: Rengeteg ember halt meg vallásos okból!!!
TÉNY: Rengeteg ökumenikus szolgálat segít katasztrófa sújtotta területeken. New Orleans, Haiti, Japán... EZ NEM NYOM A LATBA SEMMIT?
Én még nem találkoztam parasztvakítós vallási vezetővel. Ha nem ezek, akkor a TopShop, az EZOTV, a lakásmaffia, a kormányok, és más nyalánkságok szívnák el pénzeket.
Valaki tényleg magyarázza már el mit jelent ez? "vallások terhét végre levetné az emberiség" Mi az hogy vallások terhe? Adóteher az igen!!!
Egyszerűen nem értem, hogy mi abban a teher, hogy vannak vallások!!!
Szerintem az emlegetett vallási pusztítások (dszihád, WTC) mögött vastagon politika áll.
Egyébiránt a világ nem vádaskodjon addig, míg naponta hallnak meg emberek közlekedési balesetben!!! Ott miért nem érvényesül az évmilliók alatt kialakult ateista erkölcs?

"Mi az hogy vallások terhe? Adóteher az igen!!!
Egyszerűen nem értem, hogy mi abban a teher, hogy vannak vallások!!! "
Adóteher: egyházadó, tudod.
Ha már anyagiasan nézzük a dolgot: szerinted mennyi pénzt ölt bele az ember a templomok építésébe? Felbecsülhetetlen pénzeket, a semmiért. Az egyház a szeretetről beszél, de a milliárdokból, ami a templomokban van, milliókat lehetne etetni. De ez nem érdekel senkit, mert kell a márványpadló, a súlyos aranykeretes kép, a drága freskó a falon...
Ha eladnák a Vatinkánt, abból az összegből megoldódna az afrikai éhezés :) De ez senkit nem érdekel ugye, mert az egyház az tiszta és jó.

A legtöbb válaszolónak akármelyik oldalon legyen is, igaza van a maga módján. Vagyis mindenki ír igazságot is a mondanivalójában.
Az viszont baj, hogy sokan idekeverik a kommunizmust. Írtam már, hogy miért hibás a gondolat. És egyáltalán. Bármilyen mai "vallásnélküli" rendszerrel kár példálózni, hiszen ezek a rendszerek erőszakkal azok amik. Vallás nélküli világban nem kellene erőszak ahhoz, hogy az ember ne legyen vallásos...
Japán: vannak problémák valóban, de amit írtál az éppen, hogy nem a vallás hiányából/meglétéből fakad.
Egyébként valóban csodás kultúra volt anno, akárcsak a kínai. Manapság meg lehet nézni mi lett belőlük. Persze azért hatalmas tömegek követik a hagyományokat, sőt Japánban vannak olyan dolgok amik a mai napig nem koptak ki az életből, még mindig az egyik leginkább hagyományőrző nép.
Azt hiszem, hogy azok a jó dolgok amiket sokan a vallások számlájára írnak, azok meglennének egyébként is. Szeretetszolgálatok stb. Viszont megspóroltunk volna párszáz év sötét középkort (tudom, elcsépelt, de attól még igaz), megspóroltunk volna felesleges háborúkat. Az egyik legnagyobb széthúzóerő nem létezne. Mert sajnos hiába köz össze erősen embereket, mivel több világvallás is van, ezért megosztja a bolygót. És minél inkább fanatizált a hívő annál inkább mélyül a szakadék. Vallás nélkül ez nem lenne. Vagy ha csak egy vallás lenne. De mivel a vallások alapvetően ember által alkotott dolgok, nem olyan egzakt tudomány mint pl a fizika, vagy a matek, ezért mindig lenne valaki aki picit mást gondol, máshogy passzol a lelkének a történet és itt is van egy reformáció, egyházszakadás... a történet ismerős. Mivel a vallás nem tudáson hanem hiten alapul ezért ebben soha nem lehet megegyezni, és fanatikusok mindig lesznek. Ilyen az ember. Ha már van vallás, akkor legalább lenne az emberek szigorú magánügye, és ne lenne egyház ami tömöríti a hasonló hitűeket. Mert ebből csak baj származik. Mert mindenki mást HISZ. Bezzeg olyat még nem hallottam, hogy a 16 igenis prímszám, vagy hogy tömegek lázonganak mert valaki felgyújtott egy fizikakönyvet...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!