Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Zsidó vallásra nevelnétek a...

Zsidó vallásra nevelnétek a gyermeketeket?

Figyelt kérdés
Olyan sokat gondolkodok.. járhat zsidó óvodába, iskolába, és istentiszteletre, de jó ez egy gyereknek? Jó az ha hitre nevelem? Olyan nehéz kérdés... mit tanácsoltok? (teljesen mindegy milyen vallás, a lényeg hogy ti mit tesztek?)

2012. szept. 12. 16:04
1 2 3
 21/28 Hazardteam ***** válasza:
77%
Ha zsidó lennék, a helyedben mindenképp zsidó ovodába/iskolába stb járatnám. Előszöris a zsidóság nem csupán vallást takar, hanem egyfajta "eszmeiséget" is, amit máshol, más körben nem tud elsajátítani. Másodsorban pedig így is-úgy is "ráragad" majd valamilyen mentalitás, nem állíthatsz mellé járőrt, nem foghatod a kezét és nem lehetsz vele állandóan, a környezeti szuggesszió nagyon erős hatás. Ami bevált, az bevált, a zsidó emberek többszáz, vagy inkább ezer évek alatt megtanulták, hogyan adják át a kultúrájukat a leszármazottaiknak. Isten egyik fő "érve" is az volt Ábrahám mellett, hogy átadja a tudását a fiainak és ez nagyon jellemző mai napig is. A zsidóság kultúra is, és gondolkodásmód. Mennyivel jobb, ha a "világ" neveli fregmentált emberek fregmentálódott, rendszertelen tudáshalmaza alapján, kitéve a gyereket a véletlen szervezetlenségének? ezt nem tudom jobban elmagyarázni. Keresztény vagyok, de voltam jópár zsidó iskolában, ismerem a rendszerüket és az ottani tanárokat, gyerekeket (sokuk persze már felnőtt) Voltam orthodox ovodában, iskolában, neológ iskolában, "modern" zsidó magániskolában és a tapasztalataim abszolute pozitívak "kívülálló" (nem vagyok zsidó) szemmel. A családomban viszonylag sok kisgyerek van/volt, volt alkalmam végignézni a nevelődésüket. Sokszor azt kívántam, bárcsak ők is zsidó ovodába/iskolába járhatnának, mert ott nem csupán a "vallást" (nagyon laza egyébként a vallásra "nevelés" inkább csak "hagyományok", de nincs kényszer, vagy ilyesmi) tanulják meg, hanem azt is, mi számít és mi nem. Egyébként meg a zsidó közösségek, különösen a fiatalok körében nagyon sokszínűeknek tűntek nekem. voltam pár ifjúsági mozgalom összejövetelén és esküszöm szórakoztató és praktikus. Én mindenképp azt tenném a helyedben, hogy ellátogatnék ezekre a helyekre és személyesen győződnék meg arról, hogy hogyan bánnak a gyerekekkel, milyen "arcok" tanítanak és milyen minőségben. A zsidó iskolák pl. nagyon jól felszereltek, különösen nagy hangsújt fektetnek a "tanári minőségre" (személyesen tapasztaltam) és igazából nem erőltetik a vallási témát, meghagyják a szabad akaratát a gyerekeknek. Szerintem mindenképp menj el, nézd meg a saját szemeddel, és ne itt GYK-n tudakold, hanem személyesen. Nagyon kellemesen fogsz csalódni szerintem.. De imádok tévedni, majd tájékoztass:))
2012. szept. 14. 15:28
 22/28 A kérdező kommentje:

Kedves utolsó! Köszönöm ezt a választ, igazán jól meg írtad. Muszáj elgondolkodnom hogy legyen mert a fiam jövője a tét! Szeretném ha jó nevelést kapna, az óvodában iskolában, mert mindenki tudja, hogy hiába az itthoni tanítás... Nagyon sok múlik az óvodán iskolán is! Köszönöm mindenkinek a választ, nagyon köszönöm :D

:D

2012. szept. 14. 16:11
 23/28 Hazardteam ***** válasza:
90%

A zsidó nevelésnek semmi köze a magyar politikusok erkölcstelen és visszás hozzáállásához, megnyilvánulásaihoz. Bándy Katát meggyászoltam, felháborító amit tett vele az a szadista gyilkos, meg a politika hallgatása is, ami szemethuny és olyan törvényeket "gyárt" amivel megtömheti a zsebét, de az igazságot, igazságos eljárást akadályozza (bár, szerintem a kettő szorosan összefügg) A kérdező a saját gyermeke kultúrális örökségéről, hagyományairól akar gondoskodni, mint felelősségteljes anya. Jó eséllyel fel sem merülne a legutolsóhoz hasonló hozzászólás, ha a kérdező katolikus, vagy protestáns vallású, esetleg más, szláv, tót, szerbhorvát, sváb, szász, görög, jász, vagy bármilyen hasonló kisebbséghez tartozna származása szerint (A romákat szándékosan nem tettem a felsorolásba, külön történet)

Az igazságnak mindenkire vonatkoznia kellene, nemtől, rangtól, politikai hovatartozástól függetlenül kicsire és nagyra. Számomra is döbbenetes és elképesztő dühöt érzek, amikor azt tapasztalom, hogy az olyan ártatlanul és kínok közt kivégzett nők, gyermekek, idősek érdekében nincs semmiféle politikai szándék, gyász, vagy bármi jel arra, hogy az ehhez hasonló kegyetlenségek ellen relevánsan és hathatósan fel akarnának lépni, csak a hallgatás és néhány formális fejcsóválás, politikai előny kovácsolása pillanatnyi érdekeiknek megfelelően és ez BŰN!

De erről a helyzetről NEM a zsidó emberek tehetnek. A kérdező szempontjából, motivációi alapján inkább éppen az a lényeg és a hallgatólagos elvárás, hogy amikor nincs a gyerekkel, amikor nem ő neveli, mert dolgozik, helytáll más helyen, akkor azok az emberek, akikre aarra az időre rábízza, megfelelő erkölcsi, kultúrális alapot prezentáljanak és követendő példát adjanak a gyereknek szeretettel körülvéve, hogy ne egy elborult, lelketlen és gátlástalan vadállat, hanem jó és gonosz közt racionálisan különbséget tenni képes, lelkiismeretes EMBER váljon belőle, mire felnő.

2012. szept. 16. 15:52
 24/28 A kérdező kommentje:
Köszönöm ez igazán szép volt, szépen megfogalmazva :)
2012. szept. 17. 21:13
 25/28 anonim ***** válasza:

Shalom, kérdező :)

Mi a helyzet, döntöttél már?

2012. okt. 10. 12:31
 26/28 Hazardteam ***** válasza:
Még nagyon picike:)
2012. okt. 10. 12:51
 27/28 A kérdező kommentje:
Még kicsi, még van időm, de azt hiszem kezd körvonalazódni mi is lenne jó. :D
2012. okt. 10. 20:39
 28/28 anonim ***** válasza:

Ja, akkor bocsi, én nem tudtam, mennyi idős a picur. És akárhogy nézem a kérdezői kommenteket, most sem látom leírva... Pedig ott kell lennie valahol, ha Hazardteam tudta. Úgyhogy vagy aludni kellene már mennem, vagy szemvizsgálatra. :D

Minden jót nektek. :)

2012. okt. 10. 21:39
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!