Elhunyt édesapánk lelki üdvéért lehet katolikus misén kérni szentmise áldozatot? Ö evangélikus volt de nem gyakorolta hitét.
Lehet, csak nincs értelme.
És ezzel nem megbántani akarlak, de ez a helyzet.
Igy van! A lelki üdve, csakis Őrajta állt! Te már nem tehetsz semmit! Vagy behivta a szívébe Jézust vagy nem!
Őszinte részvétem!!És az Úr segítsen Téged ezekben az időkben!
Eddig egyik válasz se nagyon kérdésre válaszolt, megint csak a kritizálás megy...
Szóval, igen, kérhetsz misét bárkiért, mindegy a vallása. Az Egyház imádkozik minden elhunytért, vallástól függetlenül. Sőt, ha szeretnéd, akkor csak azt mondják be a misén, hogy "elhunyt édesapáért", még név se kell!
Senki sem válthatja meg atyjafiát, nem adhat érte váltságdíjat Istennek.
Zsoltár 49,8
Komolyan, ennyire nem bírtok magatokkal? Nektek szólt talán a kérdés?
Én sem megyek oda semmilyen más felekezet tagjainak feltett kérdéshez, hogy milyen hülyeség az egész.
Én valahogy képes vagyok felfogni, hogy mondjuk a protestánsokhoz, Jehova Tanúihoz, muszlimokhoz, buddhistákhoz, vagy ateistákhoz címzett kérdéssel nem foglalkozom -- még akkor sem, ha egyébként tudnék mit hozzáfűzni a kérdéshez -- mivel katolikus vagyok, tehát nem engem szólítottak meg.
Amit itt műveltek az nagyon tiszteletlen dolog, és ez alól egyáltalán nem mentség semmiféle vallási meggyőződés. Márpedig a másik ember tiszteletben tartása nélkül aligha lehet szeretetben élni, nemdebár? Tehát kéretik ezt a fajta viselkedést a továbbiakban mellőzni. Köszönjük.
@ Titus Pullo
Nem, ne haragudj, de itt valami félreértés van.
Először is: a kérdező nem konkrétan katolikusoknak szánta a kérdését (legalábbis ilyen nem derül ki belőle).
Másrészről viszont az nem világos, hogy MI alapján, MIRE hivatkozva történhet imádkozás egy elhunyt személy lelki üdvéért.
A SzentÍrás világos üzenete az, hogy mindenki számára egyszer adatott meg a földi lét, és azon belül is a lehető legteljesebb mértékben adjuk át magunkat Isten számára. Ebben elengedhetetlenül fontos a megtérés és a hit gyakorlása.
Amikor az illető személynek (nevezzük bárkinek) a földi ideje lejár, akkor oda kell állnia Krisztus Itélőszéke elé (Róma-levél).
Vagyis (ha még nem lenne világos):
A halottért történő imádkozás ellentétes a Szentrás üzenetével. De te magad is gondold át: "Úgy élek ahogy akarok, azt csinálok amit akarok, sőt hinni sem kell, mert majd úgyis imádkoznak a lelki üdvömért..."
Erről azól a SzentÍrás??
Hát NEM! A Biblia világos és egyértelmű üzenete az, hogy szeresd az Urat, a Te Isteneded teljes szívedből, és teljességgel add át neki magad. Élj Őbenne teljes hittel, teljes bizalommal.
A Máté 7. részében Jézus elmondja, hogy CSAK AZOK mennek be Isten Országába, akik megcselekszik isten akaratát. Tovább menve ebben az Igerészben, világos hogy a SzentÍrásra hivatkozik, amit hallva kell megcselekedni. Na erről szól a hit, és a földi élet is.
( most jöhet az, hogy lepontozol, de ezt nem én találom ki. A SzentÍrás mint etkintély, felette áll minden emberi gondolkodáson, és NINCS olyan üzenet, ami arra hívná fel a figyelmet, hogy imádkozzunk elhunytakért. )
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!