A Keresztények miért tartják a jógát sátáni dolognak?
Talán mert nincs benne a Bibliában?
Szerintem csak a fundamentalisták mondanak ilyet, de nekik majdnem minden a sátán műve. A jógában szerintem sincs semmilyen keresztényellenes, mert véleményem szerint egy Isten van, más kérdés, ki hogy jut el hozzá.
Ezt találtam a neten:
A jóga (régen: yoga), a keleti bölcselet egy formája, ami Indiában fejlődött ki a hinduizmus és a buddhizmus kulturális közegében.
A jóga célja a testi és a szellemi erők felébresztése. Eszerint alapvetően kétféle jógát különböztetünk meg: testi és szellemi jógát.
A jóga szó a szanszkrit judzs szótőből származik, melynek jelentése: összeköt, egyesít, igába fog. Az egyéni lélek (átma) és az univerzális lélek (paramátma) egyesítésére utal, de vonatkoztatható a test, a tudat és a lélek egyesítésére történő utalásként is.
Az istenségre történő meditáció a legjobb módja a megszabadulás elérésének. Ha olyasvalakiről meditálunk, aki segíti a megszabadulást és ez meg is történik, akkor a meditáció tárgyának léteznie kell.
Ha ezek még nem győztek meg, akkor írd be a keresődbe, hogy : jóga eredete.
Bizonyára tehát feltünt, hogy semmi köze sem Jézushoz, sem Istenhez, hanem valamiféle fura istenséget kell felfedezned magadban.
Kérdezem én: milyen istenség lakozik egy bibiliai szempontból megtéreltelen, bűnös emberben?
Válaszom semmilyen. Márpedig a jógát nem kötik ahhoz, hogy valaki keresztény legyen :D
Sőt..elviszi az ember figyelmét --nézd meg mindig a forrást, honnan ered.
Egy biztos: kisujjammal sem érinteném az egészet.
Köszönöm a válaszokat. Megnyugtat, hogy akkor ezek szerint, nem minden keresztény elvakult fanatikus, akinek "minden a sátán műve". :)
5. válaszoló:
Valóban minden póznak van egy hatása,jelentése amit valamilyen Isten képvisel szerintük. Ők ezt így élik meg. Én egy Istenben hiszek. Így én egy Istenre összpontosítok. És bármennyire is hihetetlen, a hindu vallásokban is, lényagében csak egy Istenben hisznek.
"hanem valamiféle fura istenséget kell felfedezned magadban."
Valamit nagyon félreértettél itt.
"Kérdezem én: milyen istenség lakozik egy bibiliai szempontból megtéreltelen, bűnös emberben?"
Isten egy része minden emberben ott lakozik. Mivel a lelkünk Isten egy "darabja". Megtéretlen,bűnös ember... Van egyetlen ember is, aki tökéletes lenne? Nincs, de célunk erre törekedni. Ebben az anyagi világ illúziója, akadályt jelent. A jóga segít, ezen felülemelkedni, és tudatosítani bennünk a kapcsolatunkat, a mindenséggel, azaz Istennel. Szóval igen is szerintem van köze Istenhez. Nem tereli el a figyelmét Istenről, épp ellenkezőleg.
"Márpedig a jógát nem kötik ahhoz, hogy valaki keresztény legyen "
Nem is baj. Szerintem egy hindu jógi, vagy egy buddhista szerzetes közelebb áll Istenhez, mint egy elvakult keresztény.
Ha úgy látod, akkor a kisujjaddal se érintsd az egészet.
A spirituális részétől elvonatkoztatva nekem jót tett a gerincemnek,ízületeimnek, és az egészségemnek is.
Köszönöm a válastz, legalább rájöttem mi is itt a nagy probléma ezzel a keresztények szemében...
Te biztos, hogy keresztényektől hallod az ilyen dogokat? Nem lehet, hogy valami más vallású emberek? Akik nincsenek tisztában a vallásokkal, sok mindent összekevernek.
Én magam keresztény vagyok, és még kb 800 ismerősöm. Egyik sem mondana olyat, hogy a jóga rossz...
Azok a (keresztény, stb.) csoportok nem nézik jó szemmel a jógát, és annak gyakorlóit, akik attól tartanak, hogy a gyakorló esetleg rájön, hogy nem szorul más emberek prédikációira, "lelki vezetésére", mert minden emberben van egyfajta erő. De ha most a keresztények ezt elfogadnák, és magabiztosak lennének a nyájon kívül is, akkor a papnak igen nehéz dolga volna összefogni a saját hatalma alá őket...mert talán felnyílna jobban a szemük, és rájönnének, hogy a dogmák nem feltétlenül egyeznek még a saját szent könyvük igazi tanításaival sem gyakran.
A sima hívők meg csak azt hajtogatják papagáj módjára, amit a nyáj pásztora beléjük nevel.
NEM a keresztényeket gúnyolom(!!!), hanem csak egyesek dogmatikus zárkózottságát. Nem kell hinduvá, buddhistává lenned, hogy jógázz, meditálj, stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!