Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Korul vagyok metelve apukam...

Korul vagyok metelve apukam zsido anyukam nem akkor zsido vagyok?

Figyelt kérdés
2012. aug. 7. 09:48
1 2 3 4
 11/33 anonim ***** válasza:
82%

Test szerint zsidó vagy.

A bibliában a nemzetségek felsorolásánál mindig a férfiakat, az apákat sorolja, nem az asszonyokat, mindegy mint mondanak a rabbik. Ha meg körülmetéltek, akkor meg még inkább, hiszen a szövetség testi jele, amit Ábrahám (és nem a zsidók) és leszármazottai kaptak, amit Mózes megerősít Isten is rajtad van. Persze ha elveted a törvényt, nem tartod a parancsolatot a te körülmetéltséged körülmetéletlenségnek fog számítani, de ez egy másik történet. :)

2012. aug. 7. 11:26
 12/33 anonim ***** válasza:
100%
Az ortodox zsidóság szerint nem vagy zsidó, rituálisan be kéne térned. A reformirányzat elfogadja az apai leszármazást is, itt a zsidó neveltetésed hiánya miatt kéne betérned.Izrael állama zsidónak tekint (mivel van zsidó felmenőd), jogosult vagy az állampolgárságra is.
2012. aug. 7. 11:59
 13/33 anonim ***** válasza:
100%

Hm. Nekem ortodoxabbnak tűnik aki a Bibliát veszi alapul, nem emberi hagyományt pl. Dávid egyértelműen zsidó (Júda törzséből való), noha egyik anyagi felmenője Moábita asszony (Rúthról beszélek a júdai Boáz feleségéről Dávid őséről)

Ha Dávid zsidó (Júda leszármazottja), akkor te is az vagy.

2012. aug. 7. 13:01
 14/33 Andizsuzsi ***** válasza:
83%

"(mondjuk azer annyira nem latszik nyugi :D"

Nekünk miért kellene megnyugodni? Jól értelmezem, hogy te szégyellnéd, ha zsidónak számítanál? Apádat is szégyelled?

2012. aug. 7. 13:19
 15/33 anonim ***** válasza:
100%
jav. anyagi=anyai
2012. aug. 7. 13:20
 16/33 anonim ***** válasza:
100%
Jézus Krisztus is zsidó, körül volt metélve 8-ad napon, nem szégyen az! :)
2012. aug. 7. 13:22
 17/33 anonim ***** válasza:
100%

Ha édesanyád nem zsidó, akkor vallási értelemben nem vagy az - tehát pl. ahhoz, hogy zsinagógában, zsidó szertartás szerint házasodj, ahhoz be kéne térned.

Viszont olyan szinten zsidónak számítasz, hogy pl. Izraelbe kérheted az automatikus letelepedési engedélyt és állampolgárságot a hazatérés törvénye szerint.

Ami érdekes, hogy körül vagy metélve, legalábbis ha ezt a zsidó hagyományok miatt csinálták, nem pedig valami orvosi oka volt. Mert ez egyrészt azt jelentené, hogy apádnak elég fontos volt a hagyományok tartása ahhoz, hogy ezt megcsináltassa, és hogy erről édesanyádat is meg tudta győzni. Másrészről meg azért, mert ha rabbi csinálta, tehát zsidó rítus szerint, akkor ott mégis csak az kellett, hogy az anya is zsidó legyen, tehát betérjen, ha alapból nem volt az.

Engem már csak emiatt érdekelne a sztori, szóval én biztos azért leülnék velük beszélni erről.

2012. aug. 7. 13:40
 18/33 A kérdező kommentje:
Nem szegyellem a zsidosagot..vagyis ha oszinte akarok lenni talan egy kicsit.Vagyis inkabb zavar. Hogy nem csinaltam semmit es vannak akik ezzel tamadnak engem ha pl nem vagyok szimpatikus hogy te budos zsido .. meg megdoglessz te zsido meg mondtak mar par dolgot az egesz vallasrol szart se tudok es nem is erdekel megis ez jon vissza.de mindegy.Amugy jo erzessel kene fogadnom hogy emberek szivesen megkinoznanak?.. es ruhellnek anelkul hogy tudnak ki vagyok? sztem nem.. csak azert irom mert kerdezte valaki hogy szegyellem-e. De szerencsere ez nem mindennapos hogy ilyen tamadasok ernek de megesik:) Plane itt Magyarorszagon ahol ekkora fasizmus meg rasszizmus van.
2012. aug. 7. 14:32
 19/33 Hazardteam ***** válasza:
100%

Zsidó vagy, pár vallási fanatikus szerint nem vagy az. Az izraeli állam szerint még akkor is zsidónak számítasz, ha valamelyik nagyszülőd az volt, viszont pl. ott is különbséget tesznek bizonyos tekintetben. Pl. nem lehetsz miniszterelnök és ha kimész, akkor "állandó lakos" státuszod van, ami tökugyanaz, mint az állampolgár, csak nem jelöltetheted magad pár posztra pölö. A származásáról senki sem dönthet, ahogy arról sem, hogy milyen színű lesz a szeme, vagy melyik országba születik stb. Ha valaki pusztán a származásod alapján ítél meg téged, sőt, közli veled mennyire utál és hogy legszívesebben vízbefojtana, az konkrétan elmebeteg. Ha meg azzal jön, hogy "TI zsidók így meg úgy és A zsidók ezt meg azt csinálják/csinálták" nyugodtan visszakérdezhetnél, hogy ő igaz magyarnak tartja e magát. Mert ha egyharmad részt sváb, egyharmad részt szerb és az ükapja még magyarul sem beszélt, ahogy mondjuk Petőfi anyja, agy Liszt Ferenc sem, akkor erősen kérdéses, hogy olyan "húdetiszta" magyar lenne, főleg, hogy már a honfoglaláskor is vegyes volt a társaság és voltak köztük hunok, kunok, avarok, kazárok, és mindenféle csapódó népek is. Szóval a lényeg az, hogy nyugodtan megkérdezheted azt is, hogy ha "mi zsidók így meg úgy" (és téged is oda sorol egy nagy masszába) akkor ő mint igaz magyar mennyiben vállal felelősséget a többi magyar cselekedeteiért? akár a szomszédjáéért? Ő csinálta, ő tette, mert akkor, ha így gondolja, menjen ő is ülni a sok színtiszta magyar bűnöző helyett. Egy embert nem a származása szerint kell megítélni, hanem az alapján, hogy milyen ember és hogy viselkedik, a tettei alapján. Nincs olyan, hogy A magyarok" nincs olyan, hogy "AZ oroszok" vagy "A németek" mint ahogy olyan sincs, hogy "A zsidók". Aki képes lenne téged (aki egy különálló és egyedi, megismételhetetlen individuum vagy) egybe mostni többmillió full ismeretlen emberrel, az egy igazi hülye és passz. De ettől még zsidó vagy. Egyesek büszkék rá, mások szégyenlik, de szerintem egyiket sem kell. Az ember csak ember és nem saját választás alapján dönti el hogy hová és milyen fajba, családba születik. Az ember még azt sem képes irányítani, hogy mi lesz egy nap múlva, mi lesz egy év múlva, nem hogy a génjeit, meg a családját megválassza:))

A zsidó nacionalizmus szerint félzsidó vagy. A neonácik szerint meg sem kellett volna születned és full zsidó vagy. Esetlegesen, ha egy "betért" (zsidó vallást felvett) indiánnal állsz szemben akár az is lenéző lehetne, hogy te nem is vagy "igazi" zsidó (extrém esetben) Döntsd el te, de nem bonyolult: zsidó vagy, csak félig. Nincs ezzel semmi gond. Ahogy önmagában se nem jó, se nem rossz. Ember vagy és kész. 2 füled van, 2 lábad és 1 potrohod, mint akárki másnak:)

2012. aug. 7. 15:13
 20/33 anonim ***** válasza:
100%

Dávid felmenői között Ruth még a kevésbé gáz, de a Jerikói parázna Ráháb is a déd vagy ükanyja. Vannak is vele bajban a zsidók, és próbálják magyarázni minden fele, hogy azt, hogy parázna nő volt, azt nem úgy kell ám érteni, hogy parázna nő volt, mert hát a messiás vérvonalán van, és micsoda dolog az, hogy egy parázna nő a messiás felmenője, de ez van. A Biblia nem szépíti a dolgokat.

Na kedves kérdező!

Apai nagymamám zsidó lány volt, nagyapám katolikus, de ezek szerint édesapám zsidó kellene legyen, de nem, katolikus ateista. Édesanyám nekem református engem is annak kereszteltek (mind két kersztszülőm zsidó, ne kérdezd hogy intézték el) Én magam sosem gondoltam magam zsidónak, de mint látod én sem titkolom a rokoni szálakat. Apám azt mondta: Mindig a család keresztyén (katolikus) tagjai beszéltek a szeretetről, de az igazán rendes emberek a zsidó ágon voltak.

A Jézusba vetett hit reményt ad.

2012. aug. 7. 17:42
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!