Az is ateista, aki vallásos, de olyan vallásban hisz, amiben nincsen istenség? És az aki hisz természetfeletti dolgokban, de nem hisz istenségben?
Pl. a buddhizmus és a szcientológia is vallások, tehát van dogmatikájuk, spirituális tanuk és természetfeletti dolgokról beszélnek, viszont nem szerepel bennük istenség.
Az ateista szó jelentése a-theos, azaz görög nyelvből istennélküli, istentelen, de nem vallástalan.
Ezen logika alapján az ateista nem egyenlő a vallástalannal, csak az istentelennel, vagyis egy buddhista vagy egy szcientológus is ateista, csak mellette vallásos.
És ha valaki hisz természetfeletti dolgokban pl. szellemek, jóslás, varázslás, de nem hisz valamilyen istenben az is ateista?
Az ateizmus :Istentagadás
Ez már magába foglalja azt hogy nem hisz Jézus Krisztusban ,vagyis elveszett.És minden olyan vallás amely kirekeszti Jézust, Istentagadó lesz.Mert Isten fia nélkül ,nincs Isten így azok is ateisták lesznek akik vallásosak ,de nem fogadják el Jézust ...
Így a muzulmánokat is ateistává teszed, ami szerintem egyértelmű tévedés.
Alátámasztva a Szentírásból:
"Aki ismeri és teljesíti parancsaimat, az szeret engem. Aki szeret engem, azt Atyám is szeretni fogja, s én is szeretni fogom, és kinyilatkoztatom magam neki."Ján.14,21
40"Aki titeket befogad, az engem fogad be, és aki engem fogad be, az azt fogadja be, aki elküldött engem."Máté 10,40
Jézus a megváltó ,nélküle minden vallás amely tagadja ,vagy nem vallja őt hamis...
(K.Gy)
Ján.14,66.
Monda néki Jézus: Én vagyok az út, az igazság és az élet; senki sem mehet az Atyához, hanemha én általam.
(K.Gy)
Rendben, de itt nem az volt a kérdés, hogy melyik vallás az igazi vagy melyik hamis, hanem az, hogy mi az hogy ateista.
A muzulmánok és a zsidók sem ateisták, mert hisznek Istenben, de Jézus Krisztust nem fogadják el megváltónak. A buddhistáknál is vannak istenek, csak másfélék, mint a bibliai.
A kérdés egyébként nyelvi probléma, pontosan kell definiálnunk a fogalmakat, és utána lehet csak eldönteni, hogy valami beletartozik-e a halmazba vagy sem. Ha (mint itt egyesek) úgy definiáljuk az ateistát, mint "aki nem keresztény", akkor mindenki ateista, aki nem keresztény. De nem nagyon látom, hogy ennek mi lenne az értelme.
Én úgy gondolom hogy az ateisták csak tudományos módon akarják elfogadni Isten létezését."Nem hiszem amíg meg nem tapasztalom-mondják.Az ateista is hívő ember ,csak nem azt hiszi amit kellene.Bizonyos vallások is így vannak nem azt hiszi amit kellene...
(K.Gy)
Értelek, de ezzel az érveléssel is vannak problémák.
Tulajdonképpen csak annyit mondtál, hogy aki nem azt hiszi, amit te, az szerinted ateista.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!