Keresztényként "megszenteled" (az Úrnak) szenteled valamelyik napot?
Melyiket és hogyan szenteled meg? Mit csinálsz azon a napon, vagy mi az amit nem csinálsz és nem is csinálnál azon a napon? Vagy neked mit jelent megszentelni azt a napot? Mit csinálsz akkor másként?
A vitát és a kötekedést mellőzzük, köszönöm!
Igazából egy olyantól lenne ez érdekes, hogy megválaszolja, aki megtartja. Érdekelne, hogy eszébe jutott-e ez a kérdés már neki is? Ha igen a válasz, azt azért furcsállanám, mert Jézus végképp nem mondta, hogy az lenne. Sőt, látszólag a tízparancsolatból mintha nem is tartotta volna meg. A Mózesi törvény szerint nem is mozdulhatott volna ki a házából. (Persze az ővé a világ, így nem is mozdult onnan ki ) Nem tehetett volna semmit sem, de a szombati tevékenységet ő maga is munkának nevezte, holott nem is dolgozhatott volna. Jn 5,17 Jézus pedig felele nékik: Az én Atyám mind ez ideig munkálkodik, én is munkálkodom.
Egy adventista vagy olyan ember, ki megtartja a nyugalom napját, az miért tartja meg? Vagy egy katolikus miért tartja meg a vasárnapot? Mert az egyház azt mondja? Nem az üdvösség egy adott személynek a legfontosabb? Ha millió évig is élek, semmi az, mert elmúlik. Csak az örök élet lehet opció, semmi más nem. De mi ennek a feltétele?
Éppígy levezethető egy Tanú házról házra járása is. Miért teszi? Mert ezt parancsolta nekik Krisztus, legalábbis a sajátos Biblia értelmezésük szerint. De ez üdvösségkérdés? Ha igen, ez nincs benne a Bibliában, ha nem, akkor miért teszik?
Biblia Isten szava, egy napot említ, és azt az egy napot 143-szor említi. Tízparancsolatban is egy napot említ néven, semmi más napot nem. Úr azt a napot tartja hetedik napnak, amelyen Ő is megpihent, mikor bevégezte munkáját, a teremtést. Ez a szombat.
Mivel a parancsolatban benne van, akkor igen üdvösség kérdése. Úgy kell megtartani, ahogy Jézus Krisztus tanította.
Kedves kérdező!
A nyugalomnap megtartása nem üdvösség-kérdés, hanem kegyelmi kérdés. Vagyis, amíg nem kapok rá meggyőződést, felismerést, amíg nem ért vele egyet a belső emberem, addig szükségtelen úgy tenni, mintha meg akarnám szentelni (elválasztani), mondjuk megszokásból, hagyományból, emberi tanítás miatt.
Miután valódi hitet kap az ember ennek a parancsolatnak a "szent, igaz, és jó" voltára, és a szívének táblájára felírja azt az Isten Szelleme, onnantól valójában nem is tud másként tenni, mint hogy megpihen az Istentől rendelt nyugalomnapon, és testvéri gyülekezésre, az Írások megismerésére, betegek, szükségben levők megsegítésére fordítja ezt a napot.
Ha valaki a már megismert világosságot elhagyja, azaz elkezdi gyakorolni pl. a szombat ünneplést, de valamiért felhagy vele, más napot kezd tartani, vagy egyáltalán nem jár tovább az Istennel, arról azt írja Pál:
""Mert ha szándékosan vétkezünk, az igazság megismerésére való eljutás után, akkor többé nincs bűnökért való áldozat, Hanem az ítéletnek valami rettenetes várása és a tűznek lángja, a mely megemészti az ellenszegülőket.""
Sziasztok!
Igen szomorú lenne, ha valaki azért szentelné meg a nyugalomnapot, mert üdvösségkérdés. Ez egy ajándék.
Mondok egy példát. Gyermek vagy és kapsz a szüleidtől egy kerékpárt. Valószínű, hogy azért kapod, mert szeretnek, szeretnének örömet okozni vele, és szeretnék, hogy használd. Logikus, hogy annak örülnek, ha használod, de rádbízzák azt, hogy mikor van kedved használni. Ha használod neked is jó, mert jó dolog kerékpározni, és ők is örülni fognak, mert részesei lehetnek a te örömödnek. Így van ez a szombatnappal is. Ha tudod használd, ha még nem tudsz biciklizni, akkor tanuld meg használni.
Üdv. Péter
Péter!
A példád nagyon nem jó. Ugyanis a kerékpárt akkor használom és annyit, amennyit akarom. Ha szűk kategóriák közé szorítja az apa a gyermekének adott ajándékot, akkor az nem lesz öröm. Ha megmondja a bicikli átadásánál, hogy mikor, mennyit, és hová használhatja, akkor soha nem lehet teljes a gyermek öröme az ajándékkal. Ha ilyen a szombat, mint egy ajándék, akkor miért van az, hogy azon sok ember, ki akkor tart pihenőnapot, mikor akarja, vagy mikor elfáradt, nem él kevesebb ideig, mint az, ki megtartja a szombatot. Nem leszünk itt a földön mások, többek, mert egy meghatározott napot megtartunk.
Ha üdvösségünkhöz tartozik, akkor törvény által üdvözülünk, mint a körülmetéltek? Krisztus nekünk SEMMIT nem használna? Ez a körülmetélés szövetsége. Létező szövetség, azoknak, kik körülmetéltek. Amikor Mózes a kígyót a pusztában felállította, kik menekültek meg? A hithű zsidók, kik megtartották az ünnepeket, vagy akik hosszan imádkoztak, mikor megmarta a kígyó? Mit mondott Isten, ki menekül meg? Aki felnéz a kígyóra, csak az menekülhetett meg, SENKI más sem.
Krisztus ezt mondta:
Jn 3,14 És a miképen felemelte Mózes a kígyót a pusztában, akképen kell az ember Fiának felemeltetnie.
Aki hisz és megkeresztelkedik üdvözül. Aki nem hisz, elkárhozik. Aki betartja vagy sem a törvényeket, mit használ annak Krisztus?
Jn 8,36 Azért ha a Fiú megszabadít titeket, valósággal szabadok lesztek.
"A nyugalomnap megtartása nem üdvösség-kérdés, hanem kegyelmi kérdés."
Csúsztatás, és valótlan. Mindenkinek adatott, és mi kegyelem által tartatunk meg, nem törvény által. A kegyelem pedig Istentől van a fia által, és nem a szombat napnak megtartásából. Aki a szombat napot megtartja, nem mehet ki házából, nem dolgozhat, és nem dolgoztathat. Aki lámpát gyújt, a csapot kinyitja, dolgoztat. Ez a törvény része. Tüzet sem gyújthat, az autót sem szabad beindítani, mivel belső égésű. Nincs ember, ki a szombat napot megtartaná, én ilyet még nem láttam. Aki törvény által igazul meg, nem igazulhat meg.
Még valami! A nyomorúságból megszámlálhatatlan sokaság lesz ott (van ott). (Jelenések könyve) A 144000 Izrael nemzetsége megszámlálható volt, kik azok, kik megszámlálhatatlanok? Ábráhamnak nemzetsége az ígéret szerint, kik hit által igazultak meg.
"Mert ha Ábrahám cselekedetekből igazult meg, van mivel dicsekedjék, de nem az Isten előtt.
Mert mit mond az írás: Hitt pedig Ábrahám az Istennek, és tulajdoníttaték az ő néki igazságul."
Gal 3,26 Mert mindnyájan Isten fiai vagytok a Krisztus Jézusban való hit által.
Ennyi (megszámlálhatatlan) sokaság tartaná meg a szombatot? Nem hinném. Ez mosná meg mindenki ruháját a bárány vérében? Ez lenne a bárány vére? Az, hogy bizonyos napokat megtartok vagy sem? Krisztus azt mondta volna, hogy balra, kik megtartják a törvényeket, jobbra, kik nem? Szerintem ezt mondta:
Nézzétek meg Máté 25, 35-46
Ezek üdvözülnek:
"Mert éheztem, és ennem adtatok; szomjúhoztam, és innom adtatok; jövevény voltam, és befogadtatok engem;
Mezítelen voltam, és megruháztatok; beteg voltam, és meglátogattatok; fogoly voltam, és eljöttetek hozzám."
Hol van itt a szombat nap megtartása?
Kedves kérdező!
Félreértettél (bár köszönöm, hogy hazugnak nevezel).
Egyáltalán nem adja mindenki szívébe az Isten a törvényeit. Jézus még példázatokban is azért beszélt, hogy biztosan csak azok értsék meg, akiknek elhívásuk van (""Mert néktek megadatott, hogy érthessétek a mennyek országának titkait, ezeknek pedig nem adatott meg.""). Vagyis az Isten választásán múlik, hogy ki mit ismer fel az Ő rendjéből - erre mondtam, hogy kegyelmi kérdés, mert vagy megkapjuk, vagy nem.
Továbbá sehol sem állítottam, hogy a törvény által tartatnánk/igazulnánk meg. Ez Isten ingyenes ajándéka, amit nem lehet semmivel sem elérni vagy kiérdemelni.
Amiket pedig felsoroltál, mint a szombat megtartásának részeit, azoknak semmi közük az Isten sabbatjához. Ha egy testvérem betegen fekszik egy másik városban, akkor szombaton ne látogassam meg, mert ahhoz autóba kell ülnöm? Ez volna szerinted az Isten rendje? Én úgy olvastam, hogy kedves istentisztelet a nyomorultak meglátogatása, a sabbat pedig bizony istentiszteleti nap. A lényege ennek az Isten által elválasztott napnak az, hogy szüneteltessünk minden olyan tevékenységet, amely nem kapcsolódik az Istennel való közösségünkhöz és más alkalommal is elvégezhető. Nem kell ehhez nagy teológusnak lenni, csak megérteni azt, hogy Isten minden rendelése a javunkra van, értünk van, és nem nyűgnek vagy nehézségnek van szánva.
Ha számodra ez nem elfogadható, akkor ne tartsd a szombatot, ennyi az egész.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!