Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Valóban ilyen, mikor a szent...

Pietrosol kérdése:

Valóban ilyen, mikor a szent szellem megérint valakit?

Figyelt kérdés

0:38-tól 1:42-ig

http://www.youtube.com/watch?v=9Cnf3ZJPzuY

2012. jún. 15. 13:53
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
80%

A kuruc infónak nincs jobb dolga, mint hogy olyan dolgokkal foglalkozzon amihez nem ért és semmi köze?

Szerinted miért mondták azt amikor az apostolok pünkösdkor betöltekeztek szellemmel, hogy részegek? Miért kellett Pálnak rendre utasítania a gyülekezeteket? Nem állítom hogy ezt ne lehetne kontrollálni, de igen, amikor betölt a szellem, kiabálni szeretnél, futni, énekelni, kukorékolni, táncolni és egyszerre öt nyelven áldani Istent, mert olyan jó. Az más kérdés, hogy ezt meg is teszed-e vagy sem. Ezek az emberek bolondok csináltak magukból, de tudod miért? Istenért. Isten "bolondjai".

(Ha te is a halál széléről jöttél volna vissza, drog,alkohol függősége alól szabadított volna meg Isten, te is legszívesebben ugrálnál és kiáltoznál. Ha nem éltél át ilyen, fanyalogj nyugodtan)

Valamit azonban nem értek. Ha egy rock koncerten sátánista vagy istenkáromló dalokra oké tombolni, akkor Isten dicsőségére miért nem?

A kérdésedet így is átértelmezhetjük: az Istennel való kapcsolat analógiája a házasság. Ha egy házaspárt valaki lefilmezne szex közben és megmutatná ezt egy gyereknek, az sokkot kapna. "Ilyen a szerelem" ? kérdezné rémülten. Ilyen is. De ez csak egy kicsi szelete. A gyülisek életéből ezek csak alkalmak, pillanatok amiket nem értesz. De az extázis szó gondolom ismerős. Na, ezt hívják az Úrért való extázisnak.

(a filmet nem néztem meg, a saját gyülis múltam tapasztalataira támaszkodtam.Nem érdekelnek a kuruc infó által összevágott részek)

2012. jún. 15. 14:18
 2/17 anonim ***** válasza:
5%
"betöltekeztek a szellemel"...ehhe
2012. jún. 15. 14:24
 3/17 anonim ***** válasza:
75%

Elég furcsa, hogy nem lehet a videóhoz hozzászólni és utána sem lehet nézni nagyon az eseményeknek, mert nincs forrás megjelölve. Csak ha feltúrom a netet esetleg akkor találhatok valamit.

Sajnos az meg egy külön negatív pont, hogy a kuruc infótól van, akik mindig olyan ellenségesek.

Mondjuk ez a szemét mocsok undormány mennyivel jobb a linkelt videónál?

http://www.youtube.com/watch?v=w2Q1LfAKpcU

Szerintem semmi rossz nincs benne, ha emberek mulatnak.

Nekem is furcsa, de ők nem fognak ártani emiatt másoknak.

A szent szellem dologról meg annyit, hogy valóban boldogságnak kell eltölteni az embert, ha megtapasztalja Istent. Hiszen Isten a mi szerető, teremtő atyánk.

De én inkább azt mondanám, hogy úgy lenne helyes, hogy egyik szemed sír, másik nevet.

Hisz, aki tudja, érzi, érti, hogy mi az Isten, azt is megérti, hogy nem csak az ő élete számít, hanem más emereké is. És ha körbe nézek a világban, én inkább sírnék.

2012. jún. 15. 14:33
 4/17 anonim ***** válasza:

Vannak ennél ocsmányabb számok is (divizió 88 -tól), de ezt a számukat ismertem meg elsőnek és ha megnézem a többinek a címén is látszik, hogy primitívség az egész. A dalszöveg alapból primitív, de még csak zeneileg sem jó. (pedig én aztán szeretem a kemény zenét).

Hitler mániás segg.fejek.

2012. jún. 15. 14:52
 5/17 anonim ***** válasza:

A palesztín és a zsidók harcát nem tudom kommentálni, mert nem ismerem a tényeket. De a háború nem Istentől van, azt viszont közlöm (a biztonság kedvéért).

Meg azt, hogy ezek a hülye összeesküvés elméletek baromságok.

2012. jún. 15. 15:12
 6/17 anonim ***** válasza:
63%

Én nem tudom, hogy a videóban látott illető mit és mi által élte át azt, amit, de...

A Biblia alapján a szent szellem ajándékai a következők:

És pedig némelyeket rendelt az Isten az egyházban először apostolokul, másodszor prófétákul, harmadszor tanítókul; azután csodatévő erőket, aztán gyógyításnak ajándékait, pártfogolást, vezetést, nyelvek nemeit.

Avagy mindnyájan apostolok-é? Vagy mindnyájan próféták-é? Avagy mindnyájan tanítók-é? Vagy mindnyájan csodatévő erők-é?

Avagy mindnyájoknak van-é gyógyításra való ajándéka? Vagy mindnyájan szólnak-é nyelveken? Vagy mindnyájan magyaráznak-é?

A magán kívül rángatózó ember sokkal inkább hasonlít a Bibliai megszaggató, földhöz vágó démonokhoz.

A szent szellem a vigasztaló, igazság szelleme, a békesség és kegyelem Istenétől. Nyelveken szólaltat, ha prófétálni kell, prófétáltat, ha mondanivaló kell az embereknek, gyógyít, segít, ment, írásokat értet, tanít. De nekem nem az jön le Isten igéjéből, hogy rángatna, szaggatna, földhöz verne...

2012. jún. 15. 15:31
 7/17 anonim ***** válasza:
24%

Kedves Kérdező!

Jómagam tiszteletben tartom mindenki hitét, viszont véleményem szerint nem, egyáltalán nem ilyen amikor a Szent Lélek megérint valakit. Tudomásom szerint ezt csak a Pünkösdi-karizmatikus közösségek gyakorlják. Katolikus, Református, és egyéb Keresztény egyházakban nincs ilyen "érintés" sem "nyelveken szólás" ami ha jól tudom, ugyancsak ehhez tartozik. Az úgynevezett "nyelveken szólással" kapcsolatban maximálisan egyetértek Pál apostol véleményével miszerint:

"Azért ha az egész gyülekezet egybegyűl és mindnyájan nyelveken szólnak, bemenvén az idegenek vagy hitetlenek, nem azt mondják-é, hogy őrjöngtök?" (1Kor 14,23)

Ezen a videón dr. Reisinger János irodalomtörténész alaposan megvizsgálja a témát:

http://www.youtube.com/watch?v=5fX9mohVqEM

Ez egy több részes videósorozat, érdemes az elejétől nézni

Üdv!

2012. jún. 15. 19:17
 8/17 anonim ***** válasza:

Én azt nem értem, miért éltetik ennyire Izraelt?

Van valami közük a zsidó valláshoz?

2012. jún. 16. 12:35
 9/17 anonim ***** válasza:
Csak amennyire a keresztény vallásnak köze lehet :-) Olvasd el Pálnak a Rómabeliekhez írt levelét a Bibliából, és megtudod.
2012. jún. 16. 12:36
 10/17 anonim ***** válasza:
42%

Helló, Pietrosol! :)

Először is: Szent Szellem; nagy kezdőbetűkkel, mert tulajdonnév.

Másodszor: Nem mindig ilyen, ahogyan a videóban látható, hogy emberek remegnek, rázkódnak, vagy elesnek. De lehet ilyen is, meg másmilyen is. :D

Például nevetnek vagy egyszerűen elcsendesednek; ugrálnak, táncolnak stb.

Ahogyan az első válaszoló is írta, van ok minderre, és a Bibliában is találhatunk hasonló példákat. Az említett ApCsel 2:14-gyel kapcsolatban kiemelném, hogy már akkor is azt hitték a Szent Szellemmel betöltött emberekre hogy részegek; Péter mondta el, hogy miről is van szó tulajdonképpen.

A másik, amin érdemes elgondolkodni: azért senkit nem néznek részegnek, mert szimplán egy másik nyelven beszél. Tehát logikus, hogy ezeken az embereken külsőleg az édes bortól való megrészegedéshez hasonló "tünetek" mutatkoztak: pl. nevethettek, ugrálhattak, dülöngélhettek egy kicsit stb.

Más esetekben is azt látjuk, hogy sokan, akik Isten erejével, jelenlétével találkoztak, azonnal "padlót fogtak", vagy látszólag rohamot kaptak. Például Ezékiel próféta, Jézus elfogásakor a katonák, Saul a damaszkuszi úton stb.

Még Dávid királyt említeném, aki nagy lelkesedéssel táncolt az Úr előtt (hiányos öltözékben!), amikor a Frigyládát sikerült visszaszereznie; a felesége, Mikál (Saul lánya) pedig megundorodott tőle, és leszólta ezért. De nem neki volt igaza, olyannyira, hogy büntetésből az Úr bezárta a méhét...

Szóval lehet csodálkozni, fejet csóválni, akármit, de ez van.

"Mert ha önkívületbe (szó szerint: extázisba) kerülünk, az ISTENÉRT TÖRTÉNIK..." (2. Kor. 5,13a)

Kedves 7. válaszoló!

Az írásoddal kapcsolatban tennék néhány megjegyzést:

1. A Pünkösdi - karizmatikus közösségek tagjainak létszáma világszerte eléri (vagy már meg is haladta) a 600milliót. Ez nem csekély létszám.

Hogy ebbe beleszámolták-e pl. a karizmatikus katolikusokat, azt nem tudom; de ilyenek is vannak.

2. A nyelveken szólással kapcsolatban írt igeversed tökéletes, csak nem szabad itt leragadni; ugyanis tudni kell, mikor, milyen helyzetre vonatkozik; továbbá nem szabad figyelmen kívül hagyni a többi igeverset sem, ami ezzel kapcsolatos.

Az általad belinkelt videónak mind a négy részét végignéztem. És bár tisztelem Reisinger Jánost a tudásáért, a szolgálatáért; mégis azt kell mondanom, hogy nem állnak meg minden ponton az általa elmondottak. Ezek pedig elég súlyos tévedések, különösen azért, mert egy tévéadásban hangzottak el, amelynek nézői ezáltal félre lettek vezetve.

1. Pál más "kategóriákat" határozott meg: a gyülekezet előttit, amiből a gyülekezet épül, és az egyénit, ami által a hívő épül. Nem mondta azt, hogy ez utóbbi hamis nyelveken szólás lenne, csak szerinte túlzásba estek, mert ezt a fajtát nem tanácsos úgy használni, mert nincs értelme. 

2. A Római levél 8. részének 26. és 27. versei különböző fordításokban:

"Hasonlatosképpen pedig a Lélek is segítségére van a mi erőtelenségünknek. Mert azt, amit kérnünk kell, amint kellene, nem tudjuk; de maga a Lélek esedezik mi érettünk kimondhatatlan fohászkodásokkal." (Károli) 

"Ugyanígy segít a Lélek is a mi erőtlenségünkön. Mert amiért imádkoznunk kell, nem tudjuk úgy kérni, ahogyan kell, de maga a Lélek esedezik értünk kimondhatatlan fohászkodásokkal." (Magyar Bibliatársulat)

"Sőt a Szellem is ugyanígy segít erőtlenségünkön: mert amiért imádkoznunk kell, nem tudjuk úgy kérni, ahogyan kell, hanem maga a Szellem jár közben értünk kimondhatatlan sóhajtásokkal - és Az, aki a szíveket kutatja, tudja, mit akar a Szellem: isteni módon jár közben a szentekért." (Szent Pál Akadémia) 

Ezeket egyszerűen nem kell félremagyarázni.

3. Még két igevers:

"Mert aki nyelveken szól, nem emberekhez szól, hanem Istenhez. Nem is érti meg őt senki, mert a Lélek által szól titkokat." (Korintus 14:2)

"Aki nyelveken szól, önmagát építi, aki pedig prófétál, a gyülekezetet építi." (1. Korintus 14:4)

4. A nyelveken szólás ajándékát akkor helyes használni a gyülekezetben, ha fordítás is van hozzá; de legtöbbször a hívő az egyéni csendességében veszi hasznát. A vonatkozó igeversek teljesen világosak az 1. Korintus 14: 22-28-ban, ha nem ragadunk ki egy-két mondatot a szövegkörnyezetből: 

"A NYELVEK tehát JELÜL VANNAK, nem a hívőknek, hanem A HITETLENEKNEK; a prófétálás pedig nem a hitetleneknek, hanem a hívőknek. Azért ha az egész gyülekezet egybegyűl és mindnyájan nyelveken szólnak, bemenvén az idegenek vagy hitetlenek, nem azt mondják-é, hogy őrjöngtök? De ha mindnyájan prófétálnak és bemegy egy hitetlen, vagy avatatlan, az mindenektől megfeddetik, mindenektől megítéltetik, És ilyen módon az ő szívének titkai nyilvánvalókká lesznek; és így arcra borulva imádja az Istent, hirdetvén, hogy bizonnyal az Isten lakik ti bennetek. Hogy van hát, atyámfiai? Mikor egybegyűltök, MINDEGYIKŐTÖKNEK VAN van zsoltára, tanítása, nyelve, kijelentése, magyarázata. MINDENEK ÉPÜLÉSRE LEGYENEK. 

Ha valaki nyelveken szól, kettő vagy legfeljebb három legyen, mégpedig egymás után; és egy magyarázza meg: HA PEDIG NINCSEN MAGYARÁZÓ, HALLGASSON A GYÜLEKEZETBEN; HANEM MAGÁNAK SZÓLJON ÉS AZ ISTENNEK." 

--> Tehát Pál szerint a nyelveken szólás jel a hitetleneknek; ez pedig egy építő cselekedet / tevékenység.

A rendelkezés szerint "a gyülekezetben" (= a gyülekezet előtt mintegy beszédként) csak akkor történjen, ha megmagyarázzák, mert csak így építi a közösséget.

Egyéb esetben pedig egyénileg legyen, ekkor magát a személyt építi. 

Remélem, látható a különbség. :)

És még egy megjegyzés: nem tudom, a linkelt videó máshol is megtalálható-e, vagy csak annak a feltöltőnek a csatornáján. Mindenesetre a feltöltő hamis szellemiségét mutatják a többi videói, amik közül kiemelendő Molnár F. Árpád több "beszéde" is.

Nem tudom, neked mennyire ismerős ez a név, de aki ismeri, az tudja, hova tegye... Talán a legkirívóbb példája annak az embertípusnak, aki kereszténynek mondja magát, és valóban mond néha igaz dolgokat is; de többnyire csak félrebeszél, és gyűlölködik. Az elmeállapotán és a külsején is látszik az utóbbi években történt változásokból, hogy nincs vele rendben valami.

Ezzel csak azt akarom mondani, hogy aki ilyen embert és tanításokat "reklámoz" (mert ez az...), az azonosul ezzel a szellemiséggel.

Van még egy videója, amin egy állítólagos ex-hitessel készült interjú részletei olvashatók; erről pedig már évekkel ezelőtt kiderült, hogy hamis, ugyanis az illető bevallotta...

Nem tudom, hogy Reisinger úr tud-e arról, hogy "milyen társaságba került"; és ha igen, mi a véleménye. Én biztosan letiltatnám a sorozatot onnan.

Üdv. :)

2012. jún. 21. 20:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!