Újabb iskolabotrány a Hit Gyülekezete miatt?
"Erkölcsöt az állam tanítson, ne egy vallás amelynek erkölcse koronként változik. "
Ezen lehidaltam. Erkölcsöt az állam tanítson? Melyik állam, EZ???? A vallás erkölcse állandó,az állam "erkölcse" változik folyamatosan: bűn a válás, nem az, bűn az abortusz, nem az, stb.
Viszont azzal egyet értek, hogy a gyerek erkölcsöt otthon tanul, az iskolában legfeljebb etikát,filozófiatörténetet vagy összehasonlító vallástörténetet lenne érdemes tanulni.
Hozzá teszem, amennyire a Hit Gyülit ismerem, ők a vallás és egyház szétválasztásában hisznek. Ha átvesznek egy iskolát, mert nincs más aki bevállalja, ott nem Gyülis hittan lesz, hanem választható mindenkinek a sajátja.
"A világ nem képes igazságot teremteni és erkölcsöt fenntartani, már ez a világi létezés óta bebizonyosodott."
Az ember nem tudott eddig, így lett volna helyes az állításod. Ebből persze nem jön az, hogy ha mindenki vallásos lenne akkor sikerülne.
http://www.youtube.com/watch?v=djWyKq0Thco
nézzétek meg. A Hitt gyülekezete nem akarja a teológiáját senkire sem erőltetni. A diákoknak nem kell a Hit gyülekezete által tanított dolgokról 1- szót sem tanulniuk :)
Mindegy, etikát és erkölcsöt lehet tanítani vallás nélkül is. Nekünk volt etikaóránk, egy éven át heti egy óra, és nagyon sok dologról szó volt. Vallásról és egyházakról szó sem esett.
Én is vallásos vagyok, még sem értek egyet a faitalok befolyásolásával. Majd ha 18 lesz, eldönti.
Ahogy én követtem a híreket, a botrány alapvetően téves félelmeken áll, pl. átnevezik az iskolát Simon Perez-re, reggel Vidám Vasárnapot kell hallgatni, vagy más kötelező vallási tevékenység lesz. Ezek badarságok, amiket egyszerű rosszindulatból terjesztenek. Fontos kérdés viszont az állam és az egyház szétválasztása, de ezen a téren a Hit Gyülekezete talán a legkorrektebb.
Ahogy a fenti videó is mutatja (#16), a Hit Gyülekezete csak az üzemeltetést vállalja át -- mert az önkormányzatok ezt kérték. A gyülekezet azt ígérte, hogy belső autonómiát fog adni az iskoláknak, az egyetlen újdonság a választható bibliaismeret (hittan) lesz.
Azóta megtörténtek a helyi szavazások, minden az eredmények szerint történt. Ajkán átvették a szakközép üzemeltetését (de a gimnáziumot nem), Hajdúsámsonon meg az ottani iskolát.
Szerintem ennyi belefér az állam és az egyház szétválasztásába. Más egyházi üzemeltetésű iskoláknál vannak rossz tapasztalatok, de az valahogy nem érdekli a közvéleményt. Nem tudom elképzelni a gyülekezetről, hogy bármilyen hittant vagy vallási tevékenységet ráerőltessen az emberekre.
A jövő igazol majd vagy cáfol, én mindenesetre optimista vagyok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!