Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Újabb iskolabotrány a Hit...

Újabb iskolabotrány a Hit Gyülekezete miatt?

Figyelt kérdés
Én nem értem ez mi ?Miért piszkálják a hit gyülit azét mert segít a sulinak? Vagy a pogány szülök nem akarják ,hogy Istenről tanuljon a gyerekük? Valaki el magyarázná?

2012. jún. 6. 14:59
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
63%
Sokan azért ellenzik, mert elég rossz híre van a HGY-nek. Sokan pedig azért mert úgy gondolják a vallás nem az iskolába való, sérti a lelkületi szabadság jogát, hogy gyermekkorban belenevelik az embert egy vallásba.
2012. jún. 6. 15:10
 2/19 rajcziz ***** válasza:
100%
Persze, hogy a "pogány" szülők nem akarják, hogy a gyerekeik Istenről tanuljanak. Mindenkinek joga van abban hinni/nem hinni, amiben akar. Te sem örülnél neki, ha a te gyereked egy másik vallás tanítana.
2012. jún. 6. 15:10
 3/19 anonim ***** válasza:
100%

"Vagy a pogány szülök nem akarják ,hogy Istenről tanuljon a gyerekük?"

Mindenki maga döntse el, hogy miben hisz, és ne beszéljék tele a fejét, hogy ez az igaz, ebben higgy.

Az én gyerekem maga fogja megválasztani a hitét. Nem hagyom, hogy ebben bárki is befolyásolja. (Én sem fogom.) Felőlem lehet keresztény is, ha ő dönt így.

2012. jún. 6. 15:13
 4/19 A kérdező kommentje:
A kereszténységet nem lehet erőltetni a keresztény vallás nem erőszakos és a hit gy sem az. És ezt valaki vagy be fogadja vagy nem.PL én világias iskolába jártam mégis hívő lettem volt egy batátnőm ő a Pál Apostol iskolába járt ami vallásos mégis hitettlen volt egész életében és most is az.És különben is miért baj az ha a mai gonosz világban erkölcsöt tanulnak a gyerekek?
2012. jún. 6. 15:23
 5/19 anonim ***** válasza:
53%

Erkölcsöt az állam tanítson, ne egy vallás amelynek erkölcse koronként változik.

Ha csak erkölcsöt adna akkor nem lenne vele semmi problémám, de egy világfelfogást, nézetet is ad, amely rögződik az emberben és nehezen lehet szabadulni tőle. Ajánlom tanulmányozásra: [link]

2012. jún. 6. 15:26
 6/19 anonim ***** válasza:
70%
Erkölcsöt nem iskolába kell tanulni hanem a szülőktől.
2012. jún. 6. 16:13
 7/19 anonim ***** válasza:
73%

A kereszténységnek mi köze az erkölcshöz? És légyszíves, ne a "hitetlen" címkét használd, hanem az ateistát. Mi sem "hülye gyülis"-nek hívunk :)

Egyébként meg azért, mert az államot és az egyházat széjjel kéne választani. Mindenki higyjen abba, amit akar, és nem abba, amit belé sulykolnak. Azt kéne megtanítani az iskolába, hogy semmit ne higyjenek el anélkül, hogy megbizonyosodjanak az állítások igazáról, és hogy bizonyítást kérjenek. A hiszékeny embert könnyebb manipulálni, és butább.

2012. jún. 6. 16:17
 8/19 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat mostmár tudom mia helyzet csak nem értettem a támadások indokát.Igazábol a valláson kívül más okot nem is tudnak felhozni az emberek.
2012. jún. 6. 16:43
 9/19 anonim ***** válasza:
82%

"Igazábol a valláson kívül más okot nem is tudnak felhozni az emberek."

Miért, ez nem elég? A vallásnak nem az iskolában van a helye.

2012. jún. 6. 16:47
 10/19 anonim ***** válasza:
100%

Az alapprobléma az, hogy az emberek többségének gőze nincs a magyar közoktatásról; ill. hogy tájékozódás helyett könnyebb nyikorogni.

Nemrég volt egy hasonló kérdés, oda összeszedtem néhány tudnivalót, úgyhogy leírom itt is:

1. Magyarországon a hatályos jogszabályok szerint jelenleg oktatási intézményt működtethetnek

a., az önkormányzatok, b., az egyes egyházak, c., alapítványok.

A működést minden esetben a magyar törvények szabályozzák (jellemzően a Közoktatási Törvény, a NAT és a Kerettanterv).

2. Köztudomású, hogy az iskolák működtetése nagyon sok pénzbe kerül, így az egyes helyi önkormányzatokat ez nagyon megterhel(het)i. [Pl. felszereltség: korszerűtlen vagy egyáltalán nem létező taneszközök; ezen kívül is szinte mindent a szülők fizetnek a zsebkendőtől kezdve az egyéb higiéniai felszerelésekig...]

Egy ideje már van lehetőség arra, hogy az egyes egyházak átvegyék az érintett iskolákat. Ebből is nagy felháborodás volt olyan településeken, ahol nincs alternatíva; tehát ha az egyetlen községi iskola egyházi (jellemzően katolikus) fenntartásúvá válik, akkor a szülőknek két választása van: vagy ottmarad a gyermek, vagy egy másik településen folytatja tanulmányait ennek minden nehézségével (bejárási költség, időveszteség stb.)

3. Idén szeptembertől vagy 2013. januártól (nem tudom pontosan) MINDEN egyes önkormányzati fenntartású iskola kezelését az állam veszi át. Ígéretek vannak, mint mindig, kérdés, hogy mi lesz ezekből. Szerintem reális félelem, hogy az iskoláknak még annyi pénz sem fog jutni, mint eddig. (Pénzek pedig eddig is tűntek el kézen-közön, de ebbe nem megyek bele.)

4. A szeptembertől hatályos rendelkezés szerint MINDEN egyes általános- és középiskolában a tanulóknak KÖTELEZŐEN választandó vagy a hittan vagy az etika tantárgy tanulása. Ez a törvény pedagóguskörökben is nagy felháborodást kavart, mivel szakmai szempontból sok kérdés megválaszolatlan a mai napig is.

Mindenesetre lehet tippelni: mivel az iskolák többségében NINCS etika szakos tanár (ha van, akkor kevés), így pedig elég nehezen lehetne kivitelezni az oktatást; akkor vajon mi lesz a tényleges választási lehetőség? (Szerintem többnyire a katolikus és a református hittan közötti. Kis településeken még ennyi sem, nagyobbakon talán harmadikként még baptista. De remélem, addig mégis történik valami csoda.)

5. Kb. egy hónapja hallottam, hogy szeptembertől az állami kezelésben levő iskolák még a rendszerváltás előtti időszaknál is jobban "uniformizálva" lesznek (kötöttebb tananyag, kevesebb választási lehetőség). Ennek vannak előnyei is, de inkább hátrányai. Ha valakit érdekelnek a részletek, utánajárhat; én még nem néztem utána pontosan.

Ha mindezekkel tisztában lennének az emberek, akkor nem kellene magyarázni állandóan...

Üdv. :)

2012. jún. 6. 16:50
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!