Összeegyeztethető a teremtés és az evolúciós elmélet?
Amikor Darwin azt állította, hogy az ember származása az állatvilágban keresendő, gyakorlatilag hazugnak állította be a Bibliában Istent, mivelhogy az Isten kijelentését, hogy ő alkotta az embert, egyenesem megtagadta. Ugyanezt tette Sátán is, amikor meghazudtolta Isten kijelentéseit. (vö.1Móz 3:1,4)
Isten mondja a Bibliában:
"Én teremtettem a földet, az embert és a barmot, a melyek e föld színén vannak, az én nagy erőmmel és az én kinyujtott karommal, és annak adom azt, a ki kedves az én szemeim előtt:" (Jer 27:5)
Jézus mondja:
"Ő pedig felelvén, monda: Nem olvastátok-é, hogy a teremtő kezdettől fogva férfiúvá és asszonynyá teremté őket," (Máté 19:4)
Hogy Darwin mint mondott, az tudjuk. De mit mondasz te?
Az összeegyeztethetőség szubjektív dolog, ha valaki össze tudja egyeztetni, akkor neki igen, ha valaki nem tudja, akkor neki nem.
Szerintem igen. A látszólagos ellentmondást a kettő között az okozza, hogy ugyanazokat a fogalmakat egészen más dolgok jelölésére használják, aztán az emberek meg kapkodják a fejüket, hogy akkor mi is van most. Hadd mutassam meg az egyik válaszoló által felvetett ellentmondásokon keresztül:
"Evolúció: A halál által jött az ember a világba.
Teremtés: Az ember által jött a halál a világba."
Mindkettő a maga szemszögéből igaz, de nem ugyanarról szól a két állítás. A halál értelmezéséhez először az életet kell értelmezni. Márpedig a biológiai értelemben vett élet nem azonos a bibliai értelemben vett élettel. A biológiai élet vége nem jelenti a bibliai élet végét, és vice versa.
"Evolúció: Véletlenül jöttünk létre.
Teremtés: Isten teremtett mindent."
Amennyiben Isten mindentudó, akkor számára nem létezik véletlen. A véletlen nem más, mint a megfelelő ismeretek hiánya.
"Evolúció: Több milliárd évvel ezelőtt kezdődött minden.
Teremtés: Kb. 6000 évvel ezelőtt kezdődött minden."
Eltekintve attól, hogy ez nem evolúció, hanem kozmológia, a második állítás még csak nem is igaz. A Biblián keresztül cirka 6000 évre visszamenőleg tudjuk követni az eseményeket, de nem derül ki, hogy például mennyi idő telt el az édenkertben, vagy hogy mennyi idő telt el az első nap előtt.
"Evolúció: A kezdet óta sok-sok millió év kellett, mire kialakult minden a mai formájában.
Teremtés: Isten 6 nap alatt teremtett meg mindent."
Egyrészt továbbra sem tudjuk, hogy mennyi idő telt el az első nap előtt, amikor pedig már léteztek dolgok, ugyanakkor az sem biztos, hogy egyáltalán földi napokról van-e szó (például a Biblia egyetlen szót sem ír arról, hogy Isten megpördíti a Földet).
Másrészt nem értem, hogy ilyenkor hol marad az írás keletkezésének körülményeinek figyelembe vétele. Mózes talán jelen volt a teremtés aktusánál? Ha nem, akkor honnan tudhatta, mikor ezeket egyetlen ember sem láthatta? Ha nem mások mondták neki, hanem Isten ihlette, akkor mennyiben különbözik ez más ószövetségi látomásoktól, vagy a Jelenések könyvétől?
"Evolúció: Minden fejlődik, jobb lesz.
Teremtés: Minden a szétesés felé tart, egyre rosszabb lesz minden."
Egyrészt az első állítás nem igaz, másrészt megint különböző dolgokról van szó: az elsőt általában komplexitási szempontból értik, a másikat meg erkölcsiből.
De, mint mondtam, az evolúció nem állít olyat, hogy a dolgok fejlődnek, olyat meg főleg nem, hogy jobbak lennének. A tudomány nem alkot értékítéletet. Az evolúciós fejlődés annyiban fejlődés, mint a fizikai fejlődés, magyarán váltófogalma a változásnak.
Másrészt a második állítás is vitatható szerintem: igaz, hogy a Biblia szerint az édeni korhoz képest a világ azóta hanyatlott, de hogy a szétesés és végromlás felé tartana, ilyet sehol nem állít. Főleg nem Jézus váltságáldozata után.
"Evolúció: Először a nap volt, aztán a föld, növények, és egyre fejlettebb állatok
Teremtés: Először a Föld volt, aztán növények, Nap, állatok."
A teremtés szempontjából huszadrangú kérdés a sorrend, mert az égvilágon semmi nem következik belőle később. Másrészt ha elképzeljük, hogy hogyan érzékelhette egy bronzkori ember, ha mondjuk lepereg előtte a Föld több milliárd éves történetének gyorsított felvétele, valami hasonló képet látna. A Földet sokáig vastag füst és felhőtakaró borította sötétségbe, és a Napnak is először csak a halvány fénye jutott el. Majd nagyon sokáig zuhogott az eső, az "este lett és reggel" pedig utalhat katasztrófákra vagy éghajlatváltozásokra.
"Evolúció: Néhány száz éves vallás
Teremtés: Néhány ezer éves vallás "
Pogányság: néhány tízezer éves vallás. :)
Én nem tudom ,hogyan egyeztetehtő össze a Bibliában világosan leírt ember porból való formáltatása, és az élet szellemének belehellése, az egysejtűből való fejlődésel.
Nyilván ez csak a Bibliát szószerint értelmezőkre vonatkozik, aki allegórikusan értelmezi az szerintem nem nevezhető hivőnek,mert ennyi erővel sosem tudhatjuk mit hogyan kell értelmezni a Bibliában, és az egész kereszténység egy hiteltelen nagy nulla lenne.
Krisztus azt mondta, hogy kezdetben férfivá és nővé teremtette az Isten az embert. Krisztus szerint ez volt a kezdet. Mennyi idő telt el az első nap előtt?
Isten azt mondta, hogy az embert az ő képére teremtette, míg az evolúció azt állítja, hogy valami majomszerűségből lettünk. Összeegyeztethető? Semmiben sem. Itt két pólus van. Isten azt mondta, hogy ő alkotott mindent, kezdetben igen jó volt minden, de a bűn bejövetelével bejött a halál és a pusztulás. Míg az evolúció azt állítja, hogy minden egyre jobb lesz. Nekem ez ismerős: Olyanok lesztek, mint az Isten... A hazugság atyja szólott... Az evolúció tanában, illetve vallási hittételeiben az égvilágon semmi igazság sincs, mert az elejétől a végéig a hazugság atyjától származik, melyet már megalkotott az éden kertjében. Ha az igazságra vagytok kíváncsiak, egyszerűen csak mondjátok el az ellenkezőjét az evolúció minden tanának, szerintem közelebb kerültök az igazsághoz.
Isten azt mondta, hogy az embert az ő képére teremtette, míg az evolúció azt állítja, hogy valami majomszerűségből lettünk. Összeegyeztethető? Semmiben sem.
Tökéletes válasz. A kérdést azért kell feltenni, hogy azok is eljussanak ide, akik még mindig tévelyegnek!
"A kérdést azért kell feltenni, hogy azok is eljussanak ide, akik még mindig tévelyegnek!"
Legalább elismered, hogy álkérdés...
"Evolúció: Több milliárd évvel ezelőtt kezdődött minden.
Teremtés: Kb. 6000 évvel ezelőtt kezdődött minden."
Ez spéci nem igaz. A Biblia sehol nem állítja hogy kb 6000 éve kezdődött minden. A legtöbb keresztény nem is hiszi.
"Evolúció: A kezdet óta sok-sok millió év kellett, mire kialakult minden a mai formájában.
Teremtés: Isten 6 nap alatt teremtett meg mindent."
Miután a hat nap hat időszakot jelöl, jómagam is, mint rengeteg más hívő úgy gondolom hogy a tudomány álláspontját fogadjuk el az évmilliók felől.
"Evolúció: Minden fejlődik, jobb lesz.
Teremtés: Minden a szétesés felé tart, egyre roszabb lesz minden."
Azért azt vitatnám, hogy minden fejlődik és jobb lesz, akár evolucionista szempontból is. Az Entrópia nem keresztény fogalom.
"Evolúció: Először a nap volt, aztán a föld, növények, és egyre fejlettebb állatok
Teremtés: Először a Föld volt, aztán növények, Nap, állatok."
Ez sem igaz ebben a formában. Először a naprendszerek és ezen belül a föld is meg lettek teremtve. A fold azonban a Biblia tanulsága és a héber eredeti szerint egy alaktalan massza volt. Tehát még nem a föld véglegesen kialakult formájáról van szó. Amikor a légkör lehűlt és láthatóvá vált a nap, akkortól beszélünk napról, holdról, csillagokról. Miután a leírás szigorúan földi szempontból történik.
Igen, a két elmélet összeegyeztethető. Nem mintha nem lennének hiányosságok az evolúció elméletben, de a teremtés története szimbolikus. Aki ezt nem érti, az inkább ne is olvassa az egészet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!