Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért a zsidók lettek a...

Miért a zsidók lettek a kiválasztott nép?

Figyelt kérdés
2012. ápr. 30. 17:49
1 2 3 4
 31/32 anonim ***** válasza:
Témáról pedig leiratkoztam, mert nem gondolom, hogy objektív lenne a hozzáállásotok, ha dogmákkal védtek egy emberi irományt. Szerintem ez vallási fanatizmus. :D
2012. máj. 10. 01:42
 32/32 anonim ***** válasza:

A 61 %-os válaszoló felvetéseire jórészt már érkezett reagálás, én is írnék egyet: A kiválasztottság és a felsőbbrendűség nem ugyanaz. Ha előítéletmentesen olvassa valaki az Ószövetséget, akkor észreveszi azokat a részeket is, amelyek a nemzetekbeliekkel ("gójim") való bánásmóddal foglalkoznak; sok-sok pozitívumot lehetne említeni. Ha tényleg nem akartál gyűlöletet kelteni, és nyitottan állsz a témához, akkor beszélgethetnénk egy kicsit. :)

Annyit mindenképpen leírok, hogy sokakban él ez a "bosszúálló Isten" - kép; mert nem tudják vagy nem akarják tudni, érteni, hogy Isten milyen is valójában. Már az ÓSZ-ben is nagyon sok helyen látható, hogy Isten kegyelmes, szerető, jóságos, irgalmas.

És ráadásul pontosan a zsidó vallás az, amelyik abszolút toleráns más vallásokkal szemben; úgy szokták mondani, hogy nem térítő jellegű vallás. Ők - sokakkal ellentétben - egyáltalán nem zárnak ki az üdvösségből másokat; azt tartják, hogy míg a zsidóknak 613 parancsolatot kell betartaniuk, addig a nem zsidóknak mindössze néhányat. (Talán hetet, ha jól emlékszem. Ha gondolod, utánanézek.)

Csutak Balázs kérdése tényleg érdekes és fontos is. A Biblia szerint egyértelmű, hogy Jézus minden ember megváltója lehet, aki elfogadja Őt, nem csak a zsidóké. Isten már az Ószövetségben megígérte a Megváltót minden nép számára. Az pedig nem mondható ki általánosságban, hogy Izrael fiai nem fogadták el Őt, mert - mint írták már előttem - az első időkben sokan megtértek közülük; továbbá napjainkban is vannak Messiáshívő zsidók (= akik hiszik, hogy Jézus (eredetiben: Yeshua) a megígért megváltó. Izrael most egy kicsit "parkolópályán" van, de Isten hűséges: nem vetette el őket; sőt, megígérte a helyreállítást.

---

Meg kell említenem, hogy a 13-aska által bemásolt link egy antiszemita honlapé, ami tele van ferdítésekkel és csúsztatásokkal. A hatályos magyar jogszabályok szerint pedig a Holokauszt tagadása bűncselekmény, ami szabadságvesztéssel szankcionálható.

A Luzsénszky-féle Talmud-fordítás több helyen is sántít, úgyhogy felejtős.

Üdv. :)

2012. máj. 15. 21:21
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!