Bibliai értelemben újjászülethet-e valaki úgy, hogy nem hisz Jézus Istenségében?
Azt írja János:
""Ki az, a ki legyőzi a világot, ha nem az, a ki hiszi, hogy Jézus az Isten FIA?!""
Nem azt mondja, hogy abban kell hinni, hogy Jézus az ISTEN, hanem az Isten FIA.
Pál szerint:
""ha a te száddal vallást teszel az Úr Jézusról, és szívedben hiszed, hogy az Isten feltámasztotta őt a halálból, megtartatol.""
Nem önmagát támasztotta fel, nem is az istenség egy másik aspektusa/személye/része támasztotta fel, hanem AZ ISTEN. Ugyanezt írja a korinthusiaknak is:
""Az Isten pedig az Urat is feltámasztotta, minket is feltámaszt az ő hatalma által.""
Péter is számtalanszor tesz így tanúságot:
""Ezt a Jézust feltámasztotta az Isten, minek mi mindnyájan tanúbizonyságai vagyunk.""
de ugyanezt mondja ezeken a helyeken is: Apcsel.2:24, 3:15, 4:10, 5:30, 10:40, 13:30-32-37
Továbbá némi magyarázatot igényelnek a korábban beidézett szövegek.
"Ézs 9:6 Mert egy gyermek születik nékünk, fiú adatik nékünk, és az uralom az ő vállán lészen, és hívják nevét: csodálatosnak, tanácsosnak, erős Istennek, örökkévalóság atyjának, békesség fejedelmének!"
Látnivaló, hogy a Felkentnek ezek "csupán" nevei, címei, olyan rangok, melyeket az Isten adományoz neki. Ezen kívül, ha azon a logikán indulunk el, hogy az "isten" szó szerepel itt, akkor Mózes is Isten, a Lóttal beszélő angyalok is Isten, Izrael bírái és előljárói is Isten, stb. Ajánlatos utánanézni az "elohim" szó használatának a héber írásokban.
"1Ján 4:2 Erről ismerjétek meg az Isten Lelkét: valamely lélek Jézust testben megjelent Krisztusnak vallja, az Istentől van; És valamely lélek nem vallja Jézust testben megjelent Krisztusnak, nincsen az Istentől: és az az antikrisztus [lelke], amelyről hallottátok, hogy eljő; és most e világban van már."
Ez az idézet pont azt mondja, hogy Jézust testben megjelent Felkentnek, Messiásnak (ez a görög "krisztosz" szó jelentése) valljuk, vagyis az Isten által elküldött személynek, akit Ő felkent Szellemének erejével. NEM maga az Isten a Messiás, semmilyen prófécia nem jelent ki olyat, hogy maga a Mindenható, Örökkévaló, Egyedül Igaz Isten fog eljönni a földre. Hanem arról olvasunk, hogy elküldi az Ő Szolgáját, Választottját, Felkentjét, Egyszülöttjét.
"1Tim 3:16 És minden versengés nélkül nagy a kegyességnek eme titka: Isten megjelent testben, megigazíttatott lélekben, megláttatott az angyaloktól, hirdettetett a pogányok közt, hittek benne a világon, felvitetett dicsőségbe."
Ez egy gyakran emlegetett igehely, ami sajnos egy téves/hibás fordításon alapul, aminek forrása egy olyan görög szöveg (a Sinaiticus kódex), melybe utólag belejavítottak, így az eredeti "os"="aki" szó helyett "theos"="isten" olvasható. A korai kéziratokban (Alexandrinus, Ephraemi, Claromontanus, Peshita, Copt) mindenhol az erdeti szöveg ("aki megjelent testben") található.
"1Ján 5:7 Mert hárman vannak, akik bizonyságot tesznek a mennyben, az Atya, az Ige és a Szent Lélek: és ez a három egy."
Ez pedig egy jólismert betoldás az Írásokba, még tudományos neve is van (Comma Johanneum), ma már minden bibliát ismerő tudja, hogy ez a szövegrész nem szerepel egyetlen eredeti kéziratban sem. A legelismertebb görög szöveggyűjtemény, a Nestle Aland egyértelműen enélkül közli a verset, így: ""Ez jött vízen és véren át, Jézus Krisztus, nemcsak vízben, hanem vízben és vérben, és a Szellem a bizonyságtevő, mert a Szellem az igazság, mert hárman vannak a bizonyságtevők, a Szellem, és a víz, és a vér, és ez a három az egyért van" (a három egybetorkollik/egyben van/egy)""
"Fil 2:5 Annak okáért az az indulat legyen bennetek, mely volt a Krisztus Jézusban is, Aki, mikor Istennek formájában vala, nem tekintette zsákmánynak azt, hogy ő az Istennel egyenlő"
A fordítás itt is becsapós, helyesen:
""aki istennek alakjában létezve (birtokolva isten formáját: görög "morphe"=külalak, állapot) nem tartotta megragadni valónak (sóvárgás tárgyának/zsákmányként) az Istennel való egyenlőséget""
Nincs az eredeti szövegben "hogy", sem olyasmi, hogy "ő egyenlő volt". Akinek van indíttatása, utánanézhet a görögben itt: [link]
Fil 2:11 És minden nyelv vallja, hogy Jézus Krisztus Úr az Atya Isten dicsőségére."
Ez is pompás példa arra, hogy a Krisztus Úr mivolta az Istentől ered, és egyedül Istennek tartozunk hálával és köszönettel azért, hogy adta nekünk a mi Urunkat fejül, elöljáróul, főpapul. Lásd még:
""Az egyedül bölcs Istennek a Jézus Krisztus által dicsőség mindörökké. Ámen."" (Róm.16:27)
""Hálákat adván mindenkor mindenekért a mi Urunk Jézus Krisztusnak nevében az Istennek és Atyának.""(Ef.5:20)
""Hálát adunk az Istennek, a mi Urunk Jézus Krisztus Atyjának, mindenkor ti értetek könyörögvén""(Kol.1:3)
""És mindent, a mit csak cselekesztek szóval vagy tettel, mindent az Úr Jézusnak nevében cselekedjetek, hálát adván az Istennek és Atyának Ő általa.""(Kol.3:17)
"Ján 10:30 Én és az Atya egy vagyunk."
Itt pedig érdemes elolvasni a további verseket is:
""Felele nékik Jézus: Nincs-é megírva a ti törvényetekben: Én mondám: Istenek vagytok? Ha azokat isteneknek mondá, a kikhez az Isten beszéde lőn (és az írás fel nem bontható), Arról mondjátok-é ti, a kit az Atya megszentelt és elküldött e világra: Káromlást szólsz; mivelhogy azt mondám: Az ISTEN FIA vagyok?!""
A feltett kérdés elég komolyan megosztja a kereszténységet. A válasz nincs egyértelműen egyetlen versben a Bibliában, és lehet hogy csak azok értik ennek a fontosságát akik újjászülettek.
De azt leszögezi a Biblia, hogy aki Krisztust Úrnak vallja, és hiszi hogy Isten feltámasztotta a halálból, az üdvözül.
Mi az hogy Úr? Aki mindeneken Úr, az csakis Isten.
Ki az akinek a munkája által újjászületnek a hívők?
~ Az Atya által:
1Pét 1:3 Áldott az Isten és a mi Urunk Jézus Krisztusnak Atyja, aki az ő nagy irgalmassága szerint újonnan szült minket élő reménységre Jézus Krisztusnak a halálból való feltámadása által,
~ A Fiú által:
1Pét 1:23 Mint akik újonnan születtetek nem romlandó magból, de romolhatatlanból, Istennek igéje által, amely él és megmarad örökké.
~ A Szent Szellem által:
Ján 3:5 Felele Jézus: Bizony, bizony mondom neked: Ha valaki nem születik víztől és Szellemtől, nem mehet be az Isten országába.
Ki támasztotta fel Jézust a halálból? Isten?
Apcs 2:24 Kit az Isten feltámasztott, a halál fájdalmait megoldván; mivelhogy lehetetlen volt neki attól fogvatartatnia.
Ezen belül kicsit részletesebben:
Gal 1:1 Pál, apostol (nem emberektől, sem nem ember által, hanem Jézus Krisztus által és az Atya Isten által, aki feltámasztotta őt a halálból);
Ján 2:19 Felele Jézus és monda nekik: Rontsátok le a templomot, és három nap alatt megépítem azt.
Ján 2:21 Ő pedig az ő testének templomáról szólt.
Róm 8:11 De ha Annak a Szelleme lakik bennetek, aki feltámasztotta Jézust a halálból...
Vajon hogyan, mitől Úr Jézus?
""Bizonynyal tudja meg azért Izráelnek egész háza, hogy Úrrá és Krisztussá TETTE ŐT az ISTEN, azt a Jézust, a kit ti megfeszítettetek.""
Az Istentől volt minden, amit csak Jézus tett, mondott, tanított, semmi sem a sajátja, hanem az ő Atyjától tanulta. Ellenben egy isteni személynek nem szükséges semmit sem kapnia, hallania senkitől, Istent senki nem tanácsolhatja, Ő önmagában teljes és mindent tud.
Krisztusról így beszél Péter:
""Annakokáért az Istennek jobbja által felmagasztaltatván, és a megígért Szent Lelket megnyervén az Atyától, kitöltötte ezt""
Tehát az Isten tette Jézust naggyá, Ő adott neki olyan nevet, amelyre minden térd meghajol, Istentől kapta a Szellemet is, amely által cselekedte a csodákat, és tanult meg - habár Fiú - engedelmeskedni. Így lett, szenvedések árán, tökéletessé, ami azt jelenti, hogy korábban nem volt még az, nem volt bevégzett.
Út is csak ott van, ahol cél is van. Jézus nem maga a cél, hanem az útnyitó, az ösvényt előttünk kitaposó pásztor, akit nekünk követnünk szükséges, hogy eljuthassunk az Istenhez. Az út és a cél nem azonos semmilyen formában, különben értelmetlen ez a hasonlat.
Kedves kérdező!
Valóban, ő az élet a mi számunkra, mivel - ahogyan ez igaz út-mivoltára is - csakis általa nyerhetjük el az örök élet ajándékát Istentől. Azonban a benne levő életet ő is úgy kapta az ő Istenétől és Atyjától:
""Mert a miként az Atyának élete van önmagában, akként ADTA a Fiúnak is, hogy élete legyen önmagában""
És mielőtt felidéznéd a harmadik jelzőt is; igen, Jézus egyben az igazság is, vagyis a tökéletes képviselője Isten beszédének és akaratának (amúgy ugyanezt jelenti az is, hogy ő az Isten Igéje, vagyis kijelentett és végbement szava).
Jézus Krisztus tegnap és ma és mindörökké ugyanaz. Nem lehetséges, hogy egyszer így beszél, másszor másként az Istenről, mert akkor már változás volna benne, másmilyen lenne, mint korábban.
De engedek neked és elmegyek veled még 100 lépésre. íme pár idézet, ahol már feltámadt, megdicsőült, tökéletes állapotában van, és mégis így beszél Istenről:
""Monda néki Jézus: Ne illess engem; mert nem mentem még fel az én Atyámhoz; hanem menj az én atyámfiaihoz és mondd nékik: Felmegyek az ÉN ATYÁMHOZ és a ti Atyátokhoz, és az ÉN ISTENEMHEZ, és a ti Istenetekhez."" (Ján.20:17)
""Jézus Krisztus kijelentése, a melyet ADOTT NÉKI az ISTEN, hogy megmutassa az ő szolgáinak, a miknek meg kell lenniök hamar: Ő pedig elküldvén azt az ő angyala által, megjelenté az ő szolgájának Jánosnak,""(Jel.1:1)
""A ki győz, oszloppá teszem azt az ÉN ISTENEMNEK templomában, és többé onnét ki nem jő; és felírom ő reá az ÉN ISTENEMNEK nevét, és az ÉN ISTENEM városának nevét, az új Jeruzsálemét, a mely az égből száll alá az ÉN ISTENEMTŐL, és az én új nevemet.""(Jel.3:12)
Vagy nézzünk egy olyan kijelentést, amikor még földi megtestesülése előtt, mennyei lény formájában szolgált az Istennek:
""Örülj és örvendezz, Sionnak leánya, mert ímé elmegyek és közötted lakozom! így szól AZ ÚR. És sok pogány csatlakozik azon a napon AZ ÚRHOZ, és népemmé lesznek, és közötted lakozom, és megtudod, hogy a SEREGEKNEK URA küldött hozzád engem. És birtokba veszi AZ ÚR Júdát, mint az ő osztályrészét a szent földön, és újra magáévá fogadja Jeruzsálemet.""(Zak.2:10-12)
Vajon itt kicsoda az "Úr" és ki a "Seregek Ura", aki küldi őt?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!