Vannak evolúciót elfogadó keresztények?
Kedves Berta!
Tetszik az őszinte, és barátságos válaszod!
Aki valóban hitben van, és nincsen különösebb érdeklődése a természettudományok iránt, az én sem akarom rávenni arra, hogy úgy lássa a teremtéstörténetet, ahogy én. Azért nem, mert az üdvösség sokkal fontosabb dolog, mint a tudományokban való jártasság. Én azonban, és még sokan mások - soha nem fogadtam volna el az evangéliumot, ha el kellett volna hinnem olyan (dogmává merevedett) igeértelmezéseket, amelyekről régóta tudom, hogy nem a valóságot tükrözik (részben-, vagy teljesen tévesek). Csak onnantól kezdtem komolyan venni az üdvösségről szóló dolgokat, amióta (70-es évek) néhány hívő tudós le merte írni a saját verzióit, és kinyilvánította hitbeli szilárdságát.
Az én misszióm is azokhoz szól, akiket éppen úgy zavar, mint engem, hogy a többezer évvel ezelőtt természetes világképet akarják sokan ráerőltetni, holott tudja, hogy sok minden nem úgy van, ahogy régen látták, ahogy megérthették. Isten fia őértük is meghalt, és ez fontosabb annál, hogy a betű szerinti bibliaértelmezéssel elűzzük őket Krisztustól. Az embereknek Isten üzenetére van szükségük, de ennek megértéséhez a csomagolást (amibe beágyazódik az üzenet, tehát a tudományos és történelmi vonatkozások értelmezése) korszerűsíteni kell, hitelessé kell tenni a tanultabbak számára is.
Tehát, ha zavar az ilyen téma, akkor is eljuthatsz a magamfajta emberek megértéséhez, és ez másokat is segít az Istenhez való közeledésben. Ahogy olvastam a legutóbbi válaszodat, ezt látom is benned. :)
Kedves dzson!
Köszönöm a kommentedet és a megértésedet is. :)
Az a helyzet, hogy már olvastam egy-két válaszodat, amiket régebbi kérdésekhez írtál mostanában, el is raktároztam egy linket, hogy majd alkalom adtán belenézek... De hát mindig el vagyok havazva, úgyhogy nem tudom, mikor fogok odaérni. :(
Nagyon szívesen látnálak egyébként friss kérdésekben is. :)
Kíváncsi lennék, mire jutnátok az itteni kreásokkal, mert szerintük nem összeegyeztethető a két dolog. Az indokaikat, érveiket nem akarom leírni (valószínűleg nem is tudnám), de remélem, majd lesz alkalmam látni a meccset. :P
Én pedig addig nem tudok véleményt mondani, amíg át nem néztem a linkjeidet; bár lehet, hogy azután sem... :P
Isten áldjon, minden jót Neked! :)
Kedves dzson!
Nem láttalak a napokban egyik kérdésnél sem; de ilyen kérdésekre gondoltam előzőleg:
http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallas__2..
http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallaskri..
Továbbá van egy másik téma is, amiben kíváncsi lennék a véleményedre:
http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallaskri..
Igaz, ezt a kérdést már teljesen szétoffoltuk egy kreással és egy evóssal :P , de szerintem még vissza lehet rángatni az eltérített gépet az eredeti pályára. :)
Tehát ha van kedved, nézz be. :)
GBU
Kedves Berta!
Mostanában én is el voltam havazva.
Megnéztem a 3 témát, és érdekesnek találtam, egyikhez hozzá is szóltam talán (?)hozzá fogok a többihez is szólni, de megint keveset aludtam, korai kelés miatt.
Nekem meg van már az a szabadságom, hogy hívőként is evolucionistaként gondolkozzam (ahogy Isten is :)), így mindenki álláspontját meg tudom érteni (valóban elfogultak vagyunk, akár, mint ateista, akár, mint Istenhitű).
@ 25:
Jééé, D. Dr. Phil. Duane T. Gish tééényleg teljesen komolytalan, hiszen "csak" < a filozófia doktora (Kaliforniai Egyetem, Biokémiai Intézet, Berkeley), a Teremtéskutató Intézet társigazgatója, és a kaliforniai San Diego-ban lévő Keresztyén Egyházi Kollégium Természettudományi és Hitvédelmi professzora>...
Ezen túl majd mindig egy névtelen 54 %-os GYK-s felhasználóra fogunk hivatkozni, aki Dr. Gishnél nagyságrendekkel többet tett le az asztalra, egészen pontosan.... ööö... mit is?
Én csak annyit szólnék hozzá, (mint ateista) hogy az nem keresztény, aki nem fogadja el az evolúciót: ugyanis az előző pápa kihirdette, hogy a katolikus egyház teljes mértékben elfogadja, azzal a módosítással, hogy Isten teremtett mindent, majd evolúcióval fejlődött a világ (és figyelembe véve, hogy az evolúció nem foglalkozik a "hogyan lett" kérdéssel, korrekt kijelentés) - vagyis aki az evolúciót tagadja, az a katolikus egyházat tagadja :D
(A korrektség kedvéért hozzátenném, hogy az én véleményem merőben más, de az más téma :) )
Pontosan így van, a protestánsokat abszolút nem érdekli a katolikus pápa.
A világ lakosságának kb. egyharmada keresztény, a következők szerint (2009-es adatok):
"Christian 33.35% (of which Roman Catholic 16.83%, Protestant 6.08%, Orthodox 4.03%, Anglican 1.26%)"
Forrás:
További infók:
"Orthodox Christianity: The oldest established eastern form of Christianity, the Holy Orthodox Church, has a ceremonial head in the Bishop of Constantinople (Istanbul), also known as a Patriarch, but its various regional forms (e.g., Greek Orthodox, Russian Orthodox, Serbian Orthodox, Ukrainian Orthodox) are autocephalous (independent of Constantinople's authority, and have their own Patriarchs). Orthodox churches are highly nationalist and ethnic. The Orthodox Christian faith shares many theological tenets with the Roman Catholic Church, but diverges on some key premises and does not recognize the governing authority of the Pope.
Protestant Christianity: Protestant Christianity originated in the 16th century as an attempt to reform Roman Catholicism's practices, dogma, and theology. It encompasses several forms or denominations which are extremely varied in structure, beliefs, relationship to state, clergy, and governance. Many protestant theologies emphasize the primary role of scripture in their faith, advocating individual interpretation of Christian texts without the mediation of a final religious authority such as the Roman Pope. The oldest Protestant Christianities include Lutheranism, Calvinism (Presbyterians), and Anglican Christianity (Episcopalians), which have established liturgies, governing structure, and formal clergy. Other variants on Protestant Christianity, including Pentecostal movements and independent churches, may lack one or more of these elements, and their leadership and beliefs are individualized and dynamic."
Forrás:
Megjegyzés: A honlap a keresztényekhez sorol olyan csoportokat is, melyeket – bizonyos tanításaik miatt – az Egyházak Világtanácsa nem ismer el kereszténynek (Jehova Tanúi, Mormonok); ezek inkább csak keresztény jellegűnek mondhatók.
És még egy: Gondolom, mindenki tudja, hogy pont az ateisták szokták azzal rágalmazni és sértegetni a hívőket, hogy az iskolában nem tanultak rendesen, meg ilyesmik. Most viszont adódik a kérdés, hogy akik nem hallottak még a reformációról, azok hol jártak, amikor töriórán ez volt a tananyag? Luther, 95 pont, Wittenberg, Zwingli, Kálvin stb.
Aki pótolni szeretné az elmulasztottakat, a részleteket az alábbi linken találja:
Ezen felül az ateisták másik heppje, hogy csak és kizárólag megfelelő képzettséggel rendelkező tudósokra és referált szaklapok cikkeire érvényes hivatkozni, csak ezek számítanak tudományos bizonyítéknak. Akkor most a pápa nyilatkozata miért számítana már bármit is???
Szóval, Sir Butcher, megint lemaradtál néhány körrel... :D
Üdv. :)
Kedves Berta!
Lakóhely- és állásváltoztatás miatt, átmenetileg ritkán jutottam géphez, így már régen szóltam hozzá.
Nagyon jólesett olvasni, hogy kezded árnyaltabban látni a kérdést!
A legutóbbi hozzászólások arra utalnak, hogy a katolikusok vezetője is ajánlja a keresztények számára az evolúcióval teremtő- és fenntartó Istenről szóló világképet.
Nos, belátható, hogy egy állítás igazságtartalma nem attól függ, hányan, és milyen rangúak jelentik ki igazságként. Jézus követői az 1. sz-ban kevesen voltak, és nem tölthettek be magas pozíciókat a Római birodalomban. Kopernikusz, Kepler, Darwin, és még sokan mások - elenyésző kisebbséget alkottak (követőikkel együtt), sőt - lenézett, elnyomott, üldözött csoportokat képviseltek.
A mai - evolúciót elismerő - keresztények is kisebbségben vannak (még), de szabadok arra, hogy Isten üzenetére, vezetésére figyeljenek, mert el tudják választani a hordozóeszköz (a Szentírásban leírt tudományos jellegű megállapítások) elavultságát a mindennapjaikban megszólaló üzenet (evangélium) hitelességétől. Szeretik a Bibliát, mert minden kor minden emberéhez szól a Teremtő, bármit is hisznek az adott korban a teremtéstörténet részleteiről, vagy a pokol megsemmisítő (vagy pedig örökké gyötrő) tüzéről. Ez utóbbi téma Isten jellemének pontosabb megvizsgálását igényli (igazságosan ítélő, vagy kiengesztelhetetlen égi szörnyeteg?). A szó szerinti értelmezés logikai végeredménye: szörnyeteg! Mert találhatunk erre vonatkozó szó szerinti kifejezéseket. Ha azonban Isten (és Krisztus) jelleme felől vizsgáljuk az ide tartozó igéket, akkor nem az! De ez már egy másik téma.
Néhány kérdés:
-van-e sötétség? Ha igen, -milyen részecskék, vagy hullámok alkotják?
-van-e hideg? Ha igen, -milyen részecskék, vagy hullámok alkotják?
Van-e élet? Tudjuk ..
-van-e olyan életforma, hogy HALÁL?
-van-e élet a halálban? Ha igen, -milyen molekulák, életjelenségek-, részecskék, vagy hullámok alkotják?
Hogyan él, aki szétmállott, elégett, elpárolgott?
Hogyan működik egy szoftver, hardver nélkül (lélek, test nélkül)?
Vannak, akik ezekre a kérdésekre nem mernek gondolkodva válaszolni (még) ..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!