Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Vannak evolúciót elfogadó...

Dzson kérdése:

Vannak evolúciót elfogadó keresztények?

Figyelt kérdés

2012. márc. 10. 22:24
1 2 3 4
 11/37 anonim ***** válasza:
62%
Amúgy a kérdésedre válaszolva(az előbb kicsit eltértem a témától), vannak olyan keresztények, akik ebben hisznek.
2012. márc. 11. 14:09
 12/37 anonim ***** válasza:
84%

10/12-nek!

Az igazi keresztények azok, akik Krisztust követik és elfogadják megváltójuknak. Nem az a legfontosabb kérdés a Bibliában, hogy hiszed-e a 6 napos teremtést, hanem az hogy hiszed-e Jézust.

A neandervölgyi ember pedig egy emberrel rokon másik faj volt. Amúgy a biblia alapján akkor a Föld 6000 éves lenne, a legkorábbi embercsontoknak is pár ezer évesnek kéne lenniük de érdekes módon a tudósok kormeghatározó módszerei szerint az ős- és előember csontok is régebbiek. (És nem a c14-es kormeghatározási módszerre gondoltam...)

Amúgy az a leghajmeresztőbb, hogy egyes fundi csoportok is belemagyaráznak dolgokat, ilyen a "réselmélet", ami azt mondja ki, hogy a neandervölgyieket is Isten teremtette de ítélet alá kerültek s csak azután lett az első emberpár megteremtve.

Az ár csak hab a tortán, hogy a héber szöveg is teremtődésről beszél (utalva rá, hogy egy hosszú folyamat volt.)

2012. márc. 11. 15:58
 13/37 anonim ***** válasza:
31%

# 12/12 válaszoló!

Azzal egyetértek, hogy az igazi keresztény Krisztust követő, ez a legfontosabb. azzal viszont , hogy az eredeti szövegben korszakot jelölő szó lenne a hat napnál, az nem igaz. Ugyanolyan napról van szó, mint egy mostani 24 órából álló nap.

2012. márc. 12. 14:40
 14/37 A kérdező kommentje:

A 12/12-es válaszolónak

Igazad van, a teremtéstörténetben valóban nem a korszakot jelentő szó van, hanem a szokásos , 24 órás nap. Ugyanúgy, mint az, hogy a harmadik napon, néhány óra alatt a föld mennyezetére helyezte Isten a napot és a holdat, majd az összes csillagot. Mindannyian tudjuk, hogy ez így nem igaz, mert max. a Hold férne el a légkör határán, és olyan brutális árapályt okozna, hogy valószínűleg leszippantaná a vízburkot a földünkről, és fellépne az összeütközés veszélye. Az összes csillag egyidejű megteremtése azonnal megsemmisítette volna az előző napon teremtett növényvilágot, hiszen láthatjuk, milyen pusztító sugárzással jár csak egyetlen szupernova kitörése is, hát még (legújabb számítások szerinti) 70.000.000.000.000.000.000.000 (70 kvadrillió) db csillag, közöttük rengeteg óriáscsillag, neutroncsillag, fekete lyuk, kvazár, hogy csak a legpusztítóbbakat említsem.

Forrás: [link]

Az SDSS égtérkép idáig közel 50 millió galaxist talált.

Forrás:

[link]

Tehát, a szó szerinti értelmezés nem minden helyen eredményezi azt, hogy úgy igaz, ahogy le van írva a Bibliában. Sorolhatnék még igen sok hasonló példát.

Véleményem szerint, alaptalan a legtöbb keresztény aggodalma, miszerint összeomlik a hit, ha a Szentírásban nem minden szó szerint igaz.

Történelemkönyv, földrajzkönyv a Biblia? -NEM.

Természettudományi enciklopédia? -NEM.

Isten üzenete az embernek? -IGEN, IGEN!

Akkor miért vannak benne történelmi, földrajzi, biológiai, csillagászati jellegű adatok, történések leírásai?

-Mert az adott szentíró korában (és a fordító korában) általánosan elfogadott világképnek megfelelő környezetleírásba ágyazódott ISTEN ÜZENETE. Gondold meg, ha kvantummechanikai, informatikai, vagy a DNS-szekvenciákat leíró fogalmakat használt volna a Teremtő, vajon mit érthettek volna meg, akik lejegyezték a szent iratokat? Az örök életű Istennek teljesen mindegy volt, mennyi idő szükséges ahhoz, hogy az általa megalkotott természeti törvények hatásai meg ne semmisítsék mindazt, amit az előző korszakban teremtett. Nekünk, véges életidejű teremtményeinek - tényleg nem mindegy, mire mennyi időnk van, de nekünk is ki kell várnunk, hogy pl. kiengedjen a föld fagya, mielőtt szántani, vetni kezdünk. (és látta Isten, hogy amit teremtett, JÓ. :)

Ha kapsz egy régi, értékes könyvet, nem olvasod el, hanem elakadsz a kopott, veretes, penészes, de míves kialakítású könyvborítón? Kikiáltod tévedhetetlen igazságnak, amit azon találsz? Lehet, hogy a könyvborító már nem is eredeti, mert az már tönkrement, stb..

Forrás: Szent Biblia, Károli Gáspár fordításában:

1 Móz 1: 11. Azután monda Isten: Hajtson a föld gyenge fűvet, maghozó fűvet, gyümölcsfát, a mely gyümölcsöt hozzon az ő neme szerint, a melyben legyen néki magva e földön. És úgy lőn.

12. Hajta tehát a föld gyenge fűvet, maghozó fűvet az ő neme szerint, és gyümölcstermő fát, a melynek gyümölcsében mag van az ő neme szerint. És látá Isten, hogy jó. 13. És lőn este és lőn reggel, harmadik nap.

14. És monda Isten: Legyenek világító testek az ég mennyezetén, hogy elválaszszák a nappalt az éjszakától, és legyenek jelek, és meghatározói ünnepeknek, napoknak és esztendőknek.

15. És legyenek világítókul az ég mennyezetén hogy világítsanak a földre. És úgy lőn.

16. Teremté tehát Isten a két nagy világító testet: a nagyobbik világító testet, hogy uralkodjék nappal és a kisebbik világító testet, hogy uralkodjék éjjel; és a csillagokat.

17. És helyezteté Isten azokat az ég mennyezetére, hogy világítsanak a földre;

18. És hogy uralkodjanak a nappalon és az éjszakán, és elválaszszák a világosságot a setétségtől. És látá Isten, hogy jó.

19. És lőn este és lőn reggel, negyedik nap.

Semmi nem omlik össze, az ÜZENET minden kor emberének ugyanaz (de nem tudományos szempontból, az hadd változzon, ahogy ismereteink egyre pontosabbak lesznek!): "Mert azt, hogy ne paráználkodj, ne ölj, ne lopj, ne kívánd, és minden más parancsolatot ez az ige foglalja össze: "Szeresd felebarátodat, mint magadat. A szeretet nem tesz rosszat a felebarátnak. A szeretet tehát a törvény betöltése." (Róm 13: 9-10). EZ UGYE NEM TUDOMÁNYOS, ÉS NEM MULANDÓ ÜZENET?

2012. márc. 12. 17:17
 15/37 A kérdező kommentje:

10/14-nek tegnap 14:07

Érzem szavaid mögött, az őszinte aggodalmat: hova vezet az, hogy egyesek megkérdőjelezik Isten szent Igéjét?

Megértelek, de nyugodj meg, Az ÜZENETCSOMAG TARTALMA SZENT ÉS SÉRTHETETLEN!

A csomagolás ugyan már nagyon elavult, mert az bizony - többezer évvel (illetve, közel 500 évvel - fordítások) ezelőtti korok világképét, fogalmait tükröző ágyazat. Szép, veretes, de pontatlan, ellentmondásos adatokkal teli burkolat. Nem könnyű ebből a patinás szövetből kihámozni, mi az, AMI SZÁMÍT, és mi az, ami csak az adott kor megismerését, megértését szolgálja. Ezért is káros, ha félművelt, csőlátó lelkészek, teológusokra bízzuk Isten üzenetének megfejtését. Mert még Bemerítő/Keresztelő János sem maradt el kora tudományában, kortársaitól (az aszketikus külső ne tévesszen meg senkit!) Az un. kreacionalista és ID mozgalmak nagyon tiszteletre méltó és jó szándékú erőlködései sajnos - visszafelé sülnek el, hasonlók Don Quiote lovag hiábavaló és - sajnos - nevetséges erőlködéseihez. Ártanak az evangélium elfogadása ügyének, Isten akaratának. A kákán is csomót kereső igyekezet hatalmas szellemi erőt és időt köt le, feleslegesen. Közben, nagy tömegek legyintenek (jogosan, az ő nézőpontjukból) a Bibliára, az örömüzenetre, látva, hogy az értékesnek kikiáltott tartalom össze van keverve kötelezően elhiendő ostobaságokkal. Jézus is nagy haragra lobbant gyakran, látva, mivé deformálták magyarázataikkal Isten üzenetét, kora írástudói, és a mintahívő farizeusok. Túl sokan élnek meg abból a bibliaértelmezői babérjaikból, amelyek már rég elavultak. Ezért örülök, és dicsérem Istent, hogy éppen G. Brunó megégetőinek utódai ismerték be egyházi szinten - elődeik tévedését és bűneit, és szabaddá tették híveik lelkiismeretét a tudomány szabad művelésére. Különösen bátor és forradalmi tettnek tartom az evolúció tényként való elismerését.

Ha többet akarsz megtudni korunk legjelentősebb keresztény tudósainak válaszairól e témában, akkor keress rá erre a honlapra (angol nyelvű):

[link]

Mióta ezt is olvasom, sokkal jobban tudok a lényegre koncentrálni, a lényegtelen helyett.

Ezen az oldalon érdekes kérdésekre találsz megbízható válaszokat:

[link]

A /contact -oldalon regisztrálva - angolul - üzeneteket, kérdéseket tehetsz fel.

Adjon Isten neked/nektek hasznos és üdvös tanulmányozást, légy Isten hírnöke, környezeted megmentése érdekében!

2012. márc. 12. 18:15
 16/37 anonim ***** válasza:
Teljesen egyetértek a kérdező kommentjeivel.
2012. márc. 12. 21:39
 17/37 anonim ***** válasza:
23%

Sziasztok!

Nem igazán akarok beleszólni a vitába, nem is értek a témához, és nem is érdekel annyira, szerintem sem ez a legfontosabb dolog.

Viszont azért néha szoktam olvasgatni, és eddigi ismereteim alapján én inkább teremtéspárti vagyok. [Lehet köpködni nyugodtan, de vigyázzatok, a saját monitorotok fogja bánni. :P ]

Az egyik írás, amit olvastam, D. Dr. Phil. Duane T. Gish Az evolúciós agymosás c. kis füzetkéje; ebben sok olyan tévedésre vagy csalásra mutat rá, amit az evósok nem hangoztatnak büszkén...

Ő egyébként a filozófia doktora (Kaliforniai Egyetem, Biokémiai Intézet, Berkeley), a Teremtéskutató Intézet társigazgatója, és a kaliforniai San Diego-ban lévő Keresztyén Egyházi Kollégium Természettudományi és Hitvédelmi professzora. 18 évet töltött biokémiai és orvos-biológiai kutatásokkal az Upjohn Company-nál és a Cornell Egyetemen, valamint Berkeley-ben.

[Jelenleg a Teremtéskutató Társaságnak több mint 450 olyan tudós tagja van, aki a természettudományok valamilyen területén egyetemi végzettséggel, vagy doktori fokozattal rendelkezik.]

Vannak még más, hasonló témájú könyvek is, ill. honlapok. Épp tegnap bukkantam rá egy érdekes oldalra; nem olvastam el a cikkeket, csak gondoltam, hátha valakit érdekel:

[link]

Üdv. :)

2012. márc. 13. 00:18
 18/37 anonim ***** válasza:
76%

Kedves Berta!

Értem mire akarsz kilyukadni, de te sem olvastad el figyelmesen a kérdést. Evolúciót elfogadó keresztényekről van szó. Alapvetően két részre oszlik az emberek többsége: evolúció párti atesiták/agnosztikusok stb., akik kizárják Isten miben létét. Ezt képviseli a hivatalos tudományos álláspont is. És vannak a teremtéspárti fundamentalisták.

A kettő között helyezkedünk el mi, azok akik hisszük Istent és az ő teremtő munkáját, de nem hisszük a szószerinti 6 napos teremtést. (Mert a tudomány bizonyítékai ennek ellentmondanak) Egyáltalán nem, vagyunk darwin pártiak. Ezért szoktam inkább teremtődésről beszélni.

Viszont nem értem, hogy a 6 napos teremtéshívők miért támadnak le minket egy szinten kezelve az ateista evolúció elmélet híveivel.

2012. márc. 13. 14:48
 19/37 A kérdező kommentje:

Kedves Berta!

Megértem hevességedet, de felesleges az aggodalmad, mert - ahogy már írtam, Istent tartom az Univerzum teremtőjének és fenntartójának, továbbá ő tervezte meg az ember üdvözítésének lehetőségét. Megtért, újjászületett, gyülekezetbe járó keresztyén vagyok, de Istent kényszer, és rettegés nélkül félem, szeretem és imádom. Nem féltem a Krisztus-hitet a tudomány vizsgálódásaitól és megállapításaitól. A tudós (kutató) lehet hívő, lehet ateista, lehet ortodox kreacionista, ID-kreacionista, evolúcionista is.

A különbség annyi, hogy a kreacionista hívő megerőszakolja értelmét, a tudományszerető hívő szabadon használja - Isten által beléteremtett logikai képességét. Ez nem jelenti azt, hogy tiszteletlen lenne a Szentírással szemben, csupán megtanulja elválasztani a körítést az üzenettől.

2012. márc. 15. 00:19
 20/37 anonim ***** válasza:
42%

Sziasztok!

Bocsi, de azzal kezdtem: "... nem is értek a témához, és nem is érdekel annyira..." Nyugodtan lecsekkolhatjátok: tényleg nem szoktam beleszólni az ilyen kérdésekbe; esetleg ha már nagyon eltértek a témától a válaszolók, ill. egy-egy érdekességgel, ami kapcsolódik a témához (pl. egyszer egy Wiki-linket másoltam be a vízimajom-elméletről). Szóval, nem gondolnám, hogy "heves" lettem volna. :P

Az alapkérdést pedig igenis elolvastam, és ha arra akartam volna válaszolni, az egyszerűen ennyi lett volna: Igen, vannak, pl. a katolikus egyház is elfogadja az evolúciót.

Sokak szerint viszont az evolúciós elmélet teljesen ellentétben áll a teremtéselmélettel, ezért is vannak a folyamatos evo - krea - ID viták mindenhol (itt, a GYK-n is). Sőt, mostanában már nem is az evón van a hangsúly az itteni vitákban, hanem az élet keletkezésén; ill. a 6 nap értelmezésén is (vannak, akik szó szerint veszik, mások korszakoknak...). Tehát azért nyomon követem valamelyest a dolgokat, de nem igazán mélyen. Őszintén be is szoktam vallani néha, hogy nem vagyok otthon a reáltudományokban, mindössze alapszintű ismeretekkel rendelkezem ezekben; kivéve a matekot, az már középszinten megy. :)

Az evolúciós elmélethez meg annyit értek, mint a tyúk az ábécéhez, vagy hogy az egyik nagybratyóm szövegét írjam: magas, mint nyuszinak a farzseb...

Visszatérve: a 6 nap szó szerinti értelmezéséhez ragaszkodók teljes ellentétet látnak a két elmélet között, szerintem ezért kezelik egy szinten a kettőt. Itt, a GYK-n pl. Freya képvisel valami hasonló álláspontot (6 korszak, meg kettős teremtés), oltogatják is emiatt eleget. :(

Én magam tényleg inkább a kreások közé sorolom magam, de ehhez az is hozzá tartozik, hogy azt gondolom, Istennek semmi sem lehetetlen. Úgy értem, hogy akár egy pillanat alatt is megteremthetett mindent, még csak 6 nap sem kellett hozzá... De mondom, én teljesen sötét vagyok a reáliákhoz. És megint ismétlem: nem tulajdonítok túl nagy jelentőséget a dolognak.

D. Dr. Phil. Duane T. Gish Az evolúciós agymosás c. írását pedig azért említettem, pontosabban azért épp azt emeltem ki az általam olvasottak közül, mivel a 10. sz. válasz egyik mondata abban is szerepel.

Üdv. :)

2012. márc. 15. 15:23
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!