Vallási vagy társadalmi "szabály" a kisgyerekek megkeresztelése?
Azt látom a környezetemben, hogy boldog-boldogtalan megkereszteli a gyerekét. Ezzel nyilván semmi gond nem lenne – csakhogy a szülők többsége nem vallásos… legalábbis „nem tűnik annak”.
Engem katolikusnak neveltek, ám felnőtt koromra, eltávolodtam (főként az egyháztól). De ennek köszönhetően tudom, hogy a katolikusoknál a vallás „kellékei”, a vasárnapi templomba járás, az imádkozás evés/alvás előtt, a rendszeres gyónás elvárás.
(A többi keresztény vallásról nem tudom, mennyire kötelező jellegűek a hit ilyetén gyakorlása.)
Számomra álszentségnek tűnik, hogy valaki egy vallásból csak azt mazsolázza ki, ami neki tetszik: vagyis templomba ugyan nem jár, sosem imádkozik, sosem gyón, viszont az esküvőjét ott tartja (mert az olyan szép), és a gyereket is megkereszteli (mert azt kell).
Mivel mi nem tartjuk a vallásunkat – legalábbis a szó egyház által meghatározott értelmében – bennem fel sem merült, hogy a gyerekünket megkereszteljük…
A leggyakoribb válaszok arra, hogy minek keresztelték meg a gyereküket, az volt, hogy „ez egy szokás” és „ha velünk valami történne, a keresztszülők nevelnék fel a gyereket”.
Akkor most vallási vagy társadalmi szokásról van itt szó vajon?
Köszönöm a leírásod, Berta Wooster, én is rákerestem a bibliában a pokolra, és nem igazán értettem, mi a másik hozzászóló kifogása / mit ért másképp, mint mi.
Node, őszintén szólva, engem ezek a típusú „szőrözések” nem igazán érdekelnek, maximum azért, mert mulattatnak. Hiszen éppen ezek a viták mutatják, mennyire földrözragadtak az egyházak (legyenek nagyok vagy kicsik, elfogadottak vagy „szakadárok”), és ezekből világlik ki a gőg, amellyel a saját kizárólagosságukat bizonygatják. Ez pedig szerintem éppen az ellenkezőjére vezet, mint a céljuk: oda, hogy épeszű ember nem kíván ilyesmivel foglalkozni, és ilyen emberek közé tartozni. :)
Most őszintén, ki fogja „bebizonyítani”, hogy a biblia szövege pontosan mit akart jelenteni és mit nem? :)
Köszönöm a videót, meg fogom nézni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!