Vallási vagy társadalmi "szabály" a kisgyerekek megkeresztelése?
Azt látom a környezetemben, hogy boldog-boldogtalan megkereszteli a gyerekét. Ezzel nyilván semmi gond nem lenne – csakhogy a szülők többsége nem vallásos… legalábbis „nem tűnik annak”.
Engem katolikusnak neveltek, ám felnőtt koromra, eltávolodtam (főként az egyháztól). De ennek köszönhetően tudom, hogy a katolikusoknál a vallás „kellékei”, a vasárnapi templomba járás, az imádkozás evés/alvás előtt, a rendszeres gyónás elvárás.
(A többi keresztény vallásról nem tudom, mennyire kötelező jellegűek a hit ilyetén gyakorlása.)
Számomra álszentségnek tűnik, hogy valaki egy vallásból csak azt mazsolázza ki, ami neki tetszik: vagyis templomba ugyan nem jár, sosem imádkozik, sosem gyón, viszont az esküvőjét ott tartja (mert az olyan szép), és a gyereket is megkereszteli (mert azt kell).
Mivel mi nem tartjuk a vallásunkat – legalábbis a szó egyház által meghatározott értelmében – bennem fel sem merült, hogy a gyerekünket megkereszteljük…
A leggyakoribb válaszok arra, hogy minek keresztelték meg a gyereküket, az volt, hogy „ez egy szokás” és „ha velünk valami történne, a keresztszülők nevelnék fel a gyereket”.
Akkor most vallási vagy társadalmi szokásról van itt szó vajon?
Kedves 21. válaszoló. Nem kívántam hitbéli vitát nyitni a kérdésemmel, és téged sem szeretnélek megbántani, de azt gondolom, hogy ha isten létezik, és mindent lát, és igazságos, akkor az embereket a cselekedeteik alapján ítéli meg.
Namármost, ha én mondjuk megkeresztelem a gyerekemet, de egyébiránt lopok/csalok/hazudok – és lássuk be, már az is a „csalás” egy formája, hogy megkeresztelem, de mondjuk a vallás által elvárt többi követelményt nem tartom be –, és a megkeresztelt gyerekem is lopni/csalni/hazudni fog, vajon a mennybe kerül-e?
Ha igen, de mondjuk az a gyerek, akit nem kereszteltek meg, azonban tisztességes életet élt, nem kerül oda, akkor azt kell mondanom, hogy én egy ilyen isten fennhatósága alá nem akarok tartozni.
De ez az én magánvéleményem, és lehet, hogy a pokol tüzén majd jajgatok miatta. :)
Mindenesetre azt gondolom, ha valakit külső kényszerrel kell a jó úton tartani (azzal való rémisztgetéssel, hogy ha nem viselkedik jól, akkor jaj lesz neki), az már régen rossz. A tisztességes viselkedésnek szerintem „belső késztetésből” kell fakadnia. Jó, nyilván vannak emberek, akiknél ez nem működik, és nekik igenis kell a kényszer – de azt gondolom, azok nem a „divatból” keresztelgetők.
"A tisztességes viselkedésnek szerintem „belső késztetésből” kell fakadnia. Jó, nyilván vannak emberek, akiknél ez nem működik, és nekik igenis kell a kényszer "
szerintem is belső késztetésből kéne fakadnia, jó szülői, társadalmi példából.
A mondatod kissé ellentmondásos. Nem tudom, milyen kényszerrel, mit akarsz elérni. Ha nincs meggyőződve, hogy mi a jó példa, amit utánoznia kell, és ami belső elégedettséggel tölti el, akkor max addig fog eljutni, hogy:
lopni nem szabad, csak ha nem látják (merthogy csak akkor jön a szankció, egyébként benne nincs belső rossz érzés=lelkiismeret)
(nem a 21.)
„Kényszer” alatt a rémisztgetést értem, hogy isten lesújt rá, pokolba kerül, az egyház kitagadja és társai – vagy „világi” példával élve, hogy börtönbe kerül.
Azt gondolom, egyszerűen fogalmazva az embernek úgy kell viselkednie másokkal, ahogy szeretné, hogy vele viselkedjenek. Nem azért, mert, fél valami megtorlástól, hanem csupán azért, mert ember, s mint ilyen, empatikus képességgel bír.
De tényleg nem szándékom senkit a hitében megbántani, a kiírt kérdésem azért született, mert úgy látom, ellentét feszül a magukat vallásosnak mondó emberek némelyikének állítása és cselekedeteik között, illetve az alapvetően vallás diktálta cselekedetek (pl. keresztelés) „divattá” silányul. S mivel kételkedő típus vagyok, kíváncsi voltam, más is így látja-e ezt, valóban ez a helyzet, vagy nincs igazam.
igazad van, sok esetben csak látszat, szokás mind a keresztelő, mind az esküvő
hallottam olyan gyerekről is, akit 3 évesen megkereszteltek, mert féltek tőle a szülők, hogy "látja a szellemeket"
korábban elutasítottam, hogy nem meggyőződéseset eskessenek.
De találkoztam olyan esettel, hogy a szentség vétele 10 év múlva "érett be"
úgyhogy beláttam, nem lehetek pápább a pápánál.
Higgyünk benne, hogy dolgozik a Szentlélek.
r.k.
Pontosan kedves kérdező, Isten a cselekedeteink alapján ítél meg minket, ezért fontos, hogy pontosan tudjuk, hogy mik is az elvárásai velünk szemben.
És igen, őszinte indítékból kellene azt tenni, ami helyes. A pokol tanítása pedig évszázadokon át arra szolgált, hogy az embereket félelemben tartsa, de ha valaki őszintén és elfogulatlanul utána néz, akkor rájön, hogy nem is Bibliai tanítás.
Köszönöm a válaszaitokat!
26.
„Higgyünk benne, hogy dolgozik a Szentlélek” – igen, végülis ez a hit a vallás alapja. Jó lehet annak, aki hinni tud!
27.
Hogyan érted, hogy a pokol nem is bibliai tanítás? Hogy máshonnan vette át a kereszténység? Szerintem attól még az, ha szerepel a Bibliában… márpedig szerepel.
Szia, Kérdező!
Végigfutottam az utóbbi kommenteket, és két témához szólnék hozzá.
Az első egyszerű, legalábbis nekem: Nézd meg ezt a videót a kereszténység alaptanításairól; ebből kiderül, hogyan működik a hit, mi a helyzet a bűnökkel, a cselekedetekkel, stb.:
Derek Prince tanítások- Az alapok lerakása és Isten szavának hatalma
http://www.youtube.com/watch?v=TnjZJCSdG9g
[Kép nincsen, csak hang, az előadó angol nyelvű, de magyar szinkrontolmács fordít.]
A másik a Biblia tanítása a halhatatlan lélekről, ill. a pokolról. Ezeket bizonyos egyházak tagadják: főleg az adventisták és a Jehova Tanúi. Pedig világosan le van írva; mutatok néhány igeverset, amelyekre nem lehet ráhúzni a szokásos érvelésüket, miszerint a pokol és a sír váltófogalmak lennének:
2Sám 22,6 A pokol kötelei vettek körül, S a halál tőrei estek reám.
Jób 24,19 Szárazság és hőség nyeli el a hó vizét, a pokol azokat, a kik vétkeznek.
Jób 28,22 A pokol és halál azt mondják: Csak hírét hallottuk füleinkkel!
Zsolt 86,13 Mert nagy én rajtam a te kegyelmed, és kiszabadítottad lelkemet a mélységes pokolból.
Zsolt 116,3 Körülvettek engem a halál kötelei, és a pokol szorongattatásai támadtak meg engem; nyomorúságba és ínségbe jutottam.
Péld 15,24 Az életnek úta felfelé van az értelmes ember számára, hogy eltávozzék a pokoltól, mely aláfelé van.
Péld 23,14 Te vesszővel vered meg őt: és az ő lelkét a pokolból ragadod ki.
Mt 11,23 Te is Kapernaum, a ki az égig felmagasztaltattál, a pokolig fogsz megaláztatni; mert ha Sodomában történnek vala azok a csodák, a melyek te benned lőnek, mind e mai napig megmaradt volna.
Lk 16,23 És a pokolban felemelé az ő szemeit, kínokban lévén, és látá Ábrahámot távol, és Lázárt annak kebelében.
Jel 20,13 És a tenger kiadá a halottakat, a kik ő benne voltak; és a halál és a pokol is kiadá a halottakat, a kik ő nálok voltak; és megítéltetének mindnyájan az ő cselekedeteik szerint.
Jel 20,14 A pokol pedig és a halál vettetének a tűznek tavába. Ez a második halál, a tűznek tava.
A halhatatlanság ígéretéről néhány igevers:
Péld 12,27 Az igazságnak útjában van élet; és az ő ösvényének úta halhatatlanság.
Rm 2,7 Azoknak, a kik a jó cselekedetben való állhatatossággal dicsőséget, tisztességet és halhatatlanságot keresnek, örök élettel;
1Kor 15,53 Mert szükség, hogy ez a romlandó test romolhatatlanságot öltsön magára, és e halandó test halhatatlanságot öltsön magára.
1Kor 15,54 Mikor pedig ez a romlandó test romolhatatlanságba öltözik, és e halandó halhatatlanságba öltözik, akkor beteljesül amaz ige, mely meg vagyon írva: Elnyeletett a halál diadalra.
2Tim 1,10 Megjelentetett pedig most a mi Megtartónknak, Jézus Krisztusnak megjelenése által, a ki eltörölte a halált, világosságra hozta pedig az életet és halhatatlanságot az evangélium által.
Továbbá van legalább 30 igevers, amelybe nem lehet belepasszírozni az ember testétől különálló lélek tagadóinak verzióját, miszerint a lélek pusztán az embert / a személyiséget jelenti.
Üdv. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!