Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Honnan tudhatnám meg, hogy...

Honnan tudhatnám meg, hogy Jehova Tanúi állításai igazak-e? (Példa lent)

Figyelt kérdés

Például a vér nélküli műtétekről, hogy bármilyen műtét elvégezhető vér nélkül, és a transzfúziónak inkább csak veszélyei vannak, ezt a világi orvosok is elismerik.

Jehova neve 7000-szer szerepel a Bibliában eredetileg, de kispórolták a fordításokból. Azt mondják, hogy ők az eredeti íratok alapján dolgoztak.

A legjobb Bibliafordítás hozták létre, és ezt még semleges szakértő is elismeri.

A Bibliában szereplő próféciák valóra váltak úgy, ahogy megjövendölték őket, Babilon is üres, kopár maradt, ahogy a Biblia megírta.

2012. febr. 10. 15:36
1 2 3 4 5
 31/42 anonim ***** válasza:
10%
A héber betűkből álló tetragrammát (יהוה) használták mind a héber szövegben, mind pedig a görög Septuagintában. Így amikor Jézus vagy a tanítványai akár a héber, akár a görög nyelvű Szentírást olvasták, találkoztak ezzel az isteni névvel. Amikor Jézus a názáreti zsinagógában felállt, átvette Ézsaiás könyvét, és felolvasta belőle a 61:1, 2-t, amelyben megtalálható a tetragramma, kiejtette ezt az isteni nevet. Ez összhangban volt Jézusnak azzal az elhatározásával, hogy megismertesse Atyjának, Jehovának a nevét, amint ez a hozzá intézett imájából is kitűnik: „Nyilvánvalóvá tettem a nevedet azoknak az embereknek, akiket nekem adtál a világból . . . megismertettem velük a nevedet, és meg is fogom ismertetni” (Jn 17:6, 26).
2012. febr. 12. 17:07
 32/42 anonim ***** válasza:
úgy tudhatod meg, hogy az állításaik igazak e vagy sem, ha utánajársz és te győződsz meg róla, nem pedig másokat kérdezel.
2012. febr. 12. 17:48
 33/42 anonim ***** válasza:

Ez Lukács 4. fejezetében található felolvasás után talán megkövezték Krisztust? Pedig a zsidóknak nem lehetett kiejteni Isten nevét. Ha ő megtette volna, minimum zúgolódtak volna. Ennek az igének a lényege, ahogyan kettéválasztja Krisztus az ő első és második eljövetelét.

Nézd meg, hogy hol csukta be a könyvet.

"Az Úrnak lelke [van] én rajtam, mivelhogy felkent engem, hogy a szegényeknek az evangéliumot hirdessem, elküldött, hogy a töredelmes szívűeket meggyógyítsam, hogy a foglyoknak szabadulást hirdessek és a vakok szemeinek megnyílását, hogy szabadon bocsássam a lesújtottakat,

Hogy hirdessem az Úrnak kedves esztendejét."

Itt csukta be a tekercset. Hogyan folytatódik tovább Ézsaiás írása?

"és Istenünk bosszúállása napját; megvigasztaljak minden gyászolót;..."

Ennek ez a lényege. Krisztus valószínű, hogy a tetragramma felett leírt adonáj vagy eloim megnevezzést használta. Nem mondthatod, hogy itt a tetragramma kiejtését használta volna, mivel ez nagymértékű belemagyarázás, főleg úgy, hogy a hallgató zsidók a legkevésbé sem zúgolódtak.

Isten nevét az ő szabadításával, kegyelmével, szánalmával, aléázatosságával tette ismertté, mivel ő ezt tette itt közöttünk, és ő a testben megjelent Isten. (1Tim 3:16) Ha látjuk Krisztust, látjuk az Atyát is.

Nem szerepel a görög újszövetségben nemhogy több százszor, mint a ti fordításotokban is, de még csak egyszer sem a JHWH kiejtése.

2012. febr. 12. 18:16
 34/42 anonim ***** válasza:
21%

A 22. válaszoló vár egy bibliaverset, ahol Jézus nem Atyának hívja Istent. Az "Úr" szót használják azokon a helyeken bizonyos fordításokban, ahol a JHVH szerepelt, igaz? Nos, a vers Károli fordításában:

Márk 13:20

"És ha az Úr meg nem rövidítette volna azokat a napokat, egyetlen test sem menekülne meg; de a választottakért, akiket kiválasztott, megrövidítette azokat a napokat."

Itt (is) nevén nevezi Istent, akinek hatalmában áll megrövidíteni a napokat, hogy a választottak el tudják viselni a nagy nyomorúság napjait. Nem magáról beszél.

Használta Isten nevét, de nem mondta ki? Ez elképzelhetetlen, miért ne mondta volna ki a Fiaként?

Ráadásul mindez az "Újszövetségben" szerepel.

2012. febr. 12. 22:22
 35/42 anonim ***** válasza:
0%

Ezért mondtam, hogy az ilyen érv demagóg. Nem állítasz semmit, bizonyítani az ellenkezőjét pedig még kevésbé tudod (mert nem lehet!).

"Nem szerepel a görög újszövetségben nemhogy több százszor, mint a ti fordításotokban is, de még csak egyszer sem a JHWH kiejtése."

A kérdésem egyszerű: miért?! Miért ne szerepelt volna a Héber Iratok JHVH-ja a következetes folytatásban, a Görög Iratokban is??? Én BIZONYÍTOTTAM, hogy ez kikerülhetetlen volt. A Bibliaírók nem csak személyükben, hanem hatalomban, rangban, korban is világos különbséget tettek Jézus és Jehova között. Erre számtalan bizonyíték van.

[link]

Itt bőséges választ találsz a kérdésre.

2012. febr. 12. 22:35
 36/42 anonim ***** válasza:
Egyfelől nem bizonyítottad, másfelől azért nem, mert a tetragramma nem értelmes görögül és nem jelent semmit. (ki sem tudták volna olvasni, viszont átfordítva sem lett.) Azon kívül azért, mert az Újszövetségben Jézus Atyának hívja illetve Istennek (Éli) és a keresztények az ő példáját követték. Azon kívül az újszövetség arra biztat, hogy Jézus nevében imádkozzunk, és hogy az ő nevében van a megváltás.
2012. febr. 13. 19:37
 37/42 anonim ***** válasza:

A vérkérdéssel kapcsolatban itt egy nagyszerű választ kapsz:

[link]

2012. febr. 13. 22:25
 38/42 anonim ***** válasza:
A jános 12:13-ban szerepel a Jehova név. Vagy te konkrétan olyat keresel, ahol Jézus szólította Atyját Jehovának?
2012. febr. 14. 08:20
 39/42 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat, mind itt, mind amit privátban intéztetek felém.

„Isten JHVH neve kiejtésének a bizonytalansága éppen egy zsidó babona (nem "tisztelet"!) miatt volt.”

„A nevet tulajdonképpen nem is ejtették ki, mivel a később élt zsidók túlságosan szentnek tartották ahhoz, hogy kimondják”

„Pedig a zsidóknak nem lehetett kiejteni Isten nevét.”

Én úgy tudom, hogy a zsidók tudják Isten nevét, hiszen kimondhatják, de nem hangosan, tehát nem felejthették el az évszázadok folyamán.

„"Jézus ezt mondta nekik: „Bizony, bizony mondom nektek, mielőtt Ábrahám lett, én már voltam."

Ógörög szövegben a voltam szó a ε'μί (eimi).

Ez bizony nem a voltam, hanem a vagyok.”

A vagyok szóval mit jelent? Mert értelmetlenné válik a mondat.

„-Mellesleg a Görög Iratokban is egészen biztosra vehető, hogy benne volt eredetileg, de mivel eredeti kéziratok nincsenek

-Most biztosra vehető, vagy nincsenek bizonyítékok.

-Ha ismernéd a görög szövegek pontos tartalmát és azt, hogy miként kapcsolódik a Héber Iratokhoz, akkor ilyen kérdés fel sem merülne benned, mert világosan látnád, hogy a Névnek benne kellett lennie”

Te ismered a görög szövegek pontos tartalmát?

„nincs meg az eredeti, első századi kéziratokból semmi sem, mikor még jóval ezek előtti eredeti kéziratok is léteznek?! Lehet, hogy valakik ármánykodása révén szisztematikusan megsemmisítették őket?”

Ez olyan, mintha összeesküvés elméletet látnál abba is, amiben nincs. Vannak iratok amik elvesznek, még az 1400-1500 évekből, tehát szerintem ez az indok nem kóser.

„Mindenesetre demagógia azt állítani, hogy az "eredeti görög szövegek nem tartalmazzák". Ez hamis állítás!”

Ezért mondtam, hogy az ilyen érv demagóg. Nem állítasz semmit, bizonyítani az ellenkezőjét pedig még kevésbé tudod (mert nem lehet!).

A kérdésemnél sokszor demagógiázol, nem csak két helyen, de nem idézgetek még. Arra sincs bizonyíték, hogy tartalmazták, szóval a tiéd is lehet ugyanolyan hamis állítás. A bizonyítás a te oldaladról is egyoldalúnak gondolom.

"hogy akik megmaradnak az emberek közül, komoly igyekezettel keressék Jehovát, minden nemzetből való emberekkel együtt, azokkal, akik az én nevemről neveztetnek. Ezt mondja Jehova, aki véghezviszi ezeket"

Ez arra vonatkozik, hogy Jehova neve benne van Jehova Tanúi nevében? Szerintem ez nem bizonyíték, odatoldhatták, megnevezve a gyülekezetetek, hogy bizonyítva lássátok a Szentírást.

„Tudjuk, hogy a hitehagyott egyház hamis tanításai miatt került ki az ihletett bibliából - azaz később sok fordításból teljesen(!) - az isteni név.”

Melyik egyházra gondolsz? A katolikusra?

„úgy tudhatod meg, hogy az állításaik igazak e vagy sem, ha utánajársz és te győződsz meg róla, nem pedig másokat kérdezel.”

Ha figyelnél, azt kérdeztem, hogy tudhatom meg, nem azt, hogy kinek mi a véleménye. A hogyan tudhatom meg – kérdésre a választ: X-Y helyről.

„A kérdésem egyszerű: miért?! Miért ne szerepelt volna a Héber Iratok JHVH-ja a következetes folytatásban, a Görög Iratokban is??? Én BIZONYÍTOTTAM, hogy ez kikerülhetetlen volt.”

Erre nem láttam bizonyítást. Leírod újra, hogy mire alapozod?

[link]

Ennek a felét már elolvastam, érdekes cikk. Van forrása honnan lett fordítva, vagy hol találhatók hasonló idegen nyelvű beszámolók?

2012. febr. 14. 18:18
 40/42 anonim ***** válasza:

"Ez bizony nem a voltam, hanem a vagyok.”

A vagyok szóval mit jelent? Mert értelmetlenné válik a mondat. "

Nem válik értelmetlenné. Nem voltam, hanem vagyok, azaz Jézus élete nem a földi születésével kezdődött. Az itteni: vagyok ugyanaz amit Isten mondott magára, amikor megkérdezte Mózes, hogy kicsoda Ő. A válasz: én VAGYOK.

2012. febr. 14. 18:21
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!