Valaki el tudná nekem magyarázni, hogy mi az a hogy nyelveken imádkozni?
Kedves #20 (László?)!
Van még egy fontos Ige, amit kihagytam, és azt gondolom, hogy ez rád is vonatkozik:
"És mi vagyunk néki bizonyságai ezen beszédek felől, és a Szent Szellem is, kit Isten adott azoknak, akik néki engednek." Csel 5:32
Nem muszáj engedni Neki. Sőt van ennél keményebb is:
"Kemény nyakú és körülmetéletlen szívű és fülű emberek, ti mindenkor a Szent Szellemnek ellene igyekeztek, mint atyáitok, ti azonképpen." Csel 7:51
Tudom, hogy hosszú volt az írásom, de olvasd el az Igéket, amiket korábban írtam a témáról, és elmélkedjél azokon, és engedd, hogy az Ige formáljon téged.
Üdv.
Tamás
Kedves Tamás!
Idézném tőled az idézeteket.
„Én ugyan vízzel keresztellek titeket megtérésre, de a ki utánam jő, erősebb nálamnál, a kinek saruját hordozni sem vagyok méltó; ő Szent Szellemel és tűzzel keresztel majd titeket.” Mt 3:11
„Én vízzel kereszteltelek titeket, de ő Szent Szellemmel keresztel titeket.” Mk 1:8
„Felele János mindeneknek, mondván: Én ugyan vízbe merítelek titeket; de eljő, a ki nálamnál erősebb, a kinek nem vagyok méltó, hogy sarujának kötőjét megoldjam: az majd keresztel titeket Szent Szellemmel és tűzzel” Lk 3:16
„És én nem ismertem őt; de a ki elkülde engem, hogy vízzel kereszteljek, az mondá nékem: A kire látod a Szellemet leszállani és rajta megnyugodni, az az, a ki keresztel Szent Szellemmel.” Jn 1:33
A szent szellem ajándékait és valódiságát akarod bizonygatni? Ez felesleges. A halandzsa senki nem érti tömeges „őrjöngés” a kérdés.
És jönnek az érdekesebb idézetek:
„„És mikor a pünkösd napja eljött, mindnyájan egyakarattal együtt valának. És lőn nagy hirtelenséggel az égből mintegy sebesen zúgó szélnek zendülése, és eltelé az egész házat, a hol ülnek vala. És megjelentek előttük kettős tüzes nyelvek és üle mindenikre azok közül. És megtelének mindnyájan Szent Szellemmel, és kezdének szólni más nyelveken, a mint a Szellem adta nékik szólniok.” Csel 2:1-4”
Eddig a te idézeted, de folytassuk csak tovább…
„5. Lakoznak vala pedig Jeruzsálemben zsidók, istenfélő férfiak, minden nép közül, melyek az ég alatt vannak.
6. Minekutána pedig ez a zúgás lőn, egybegyűle a sokaság és megzavarodék, mivelhogy mindegyik a maga nyelvén hallá őket szólni.”
Jé, mindegyik a maga nyelvén, és nem humbug nyelven.
„„Mert nem részegek ezek, a mint ti állítjátok; hiszen a napnak harmadik órája van; Hanem ez az, a mi megmondatott Jóel prófétától: És lészen az utolsó napokban, ezt mondja az Isten, kitöltök az én Szellememből minden testre: és prófétálnak a ti fiaitok és leányaitok, és a ti ifjaitok látásokat látnak, és a ti véneitek álmokat álmodnak....” Csel 2:15-17”
Semmi köze a felsorolásban a „nyelveken szólásnak”, főleg a senki nem érti szólásnak.
„Mikor még szólá Péter ez ígéket, leszálla a Szent Szellem mindazokra, a kik hallgatják vala e beszédet. És elálmélkodának a zsidóságból való hívek, mindazok, a kik Péterrel együtt mentek, hogy a pogányokra is kitöltetett a Szent Szellem ajándéka. Mert hallják vala, hogy ők nyelveken szólnak és magasztalják az Istent. Akkor felele Péter: Vajjon eltilthatja-é valaki a vizet, hogy ezek meg ne keresztelkedjenek, kik vették a Szent Szellemet miképen mi is? És parancsolá, hogy keresztelkedjenek meg az Úrnak nevében...” Csel 10:44-48
Hol is volt Péter? A zsidók között? Nem. Semmi nem támasztja alá, hogy az emberek össze-vissza beszéltek volna. Ez az idő még mindig a evangélium terjedésének időszaka. Hirdették az emberek az evangéliumot mindenki sok nyelveken.
„Tehát leszögezhetjük, hogy Kornélius házánál egy ugyanolyan esemény történt, mint pünkösdkor. Sokan azt tanítják, hogy a Szent Szellem keresztség azonos az újjászületés élményével, de ez hazugság!”
Nana, én nem azt mondtam, hogy az újjászületés egyenlő a szent szellem ajándékaival, hanem azt, hogy a keresztség nem a test szennyének lemosása, és nem egyenlő a keresztség az újjászületéssel.
Na, tehát tovább olvasva az idézeteidet, melyeket mondtál, hogy tanulmányozzam, megkérdezhetném, hogy miért is? Mondtam és, hogy a szent szellem betöltekezése egyenlő a vízzel való keresztséggel vagy egyenlő az újjászületéssel? Én azt mondtam, hogy egyes felekezetek által természetesnek vett tömeges halandzsa nyelvi imádkozás és szent szellemmel való betöltekezésnek vett bizonyítékként szolgáló bizonyság értelmetlen és a legkevésbé sem biblikus.
A kérdezővel értettem egyet, ez nem ajándék, hogy egy gyülekezet „kinézi” és be nem töltekezettnek veszi azokat, kik nem halandzsálnak össze-vissza. Krisztus ilyet sem, nem ígért sem nem tett.
„IKor 12,3. Azért tudtotokra adom néktek, hogy senki, a ki Istennek Lelke által szól, nem mondja Jézust átkozottnak; és senki sem mondhatja Úrnak Jézust, hanem csak a Szent Lélek által.
4. A kegyelmi ajándékokban pedig különbség van, de ugyanaz a Lélek.
5. A szolgálatokban is különbség van, de ugyanaz az Úr.
6. És különbség van a cselekedetekben is, de ugyanaz az Isten, a ki cselekszi mindezt mindenkiben.
7. Mindenkinek azonban haszonra adatik a Léleknek kijelentése.
8. Némelyiknek ugyanis bölcseségnek beszéde adatik a Lélek által; másiknak pedig tudománynak beszéde ugyanazon Lélek szerint;
9. Egynek hit ugyanazon Lélek által; másnak pedig gyógyítás ajándékai azon egy Lélek által;
10. Némelyiknek csodatévő erőknek munkái; némelyiknek meg prófétálás; némelyiknek pedig lelkeknek megítélése; másiknak nyelvek nemei; másnak pedig nyelvek magyarázása;
11. De mindezeket egy és ugyanaz a Lélek cselekszi, osztogatván mindenkinek külön, a mint akarja.”
Itt sem szerepel a halandzsa nyelven szólás. Mit tudhatod, hogy nekem nem az írások magyarázata adatott meg? És te leszólod a szent szellem ajándékát, amiképpen nekem adta?
Nem mondom azt, hogy valakinek nem lehet bizonyság egy, számára és más számára is ismeretlen nyelven való imádkozás, de azt, hogy ezt egy gyülekezet lejesen természetesnek veszi, sőt aki nem ezt teszi, arra azt állítja, hogy nem töltekezett be a szent szellemmel, ez felháborít!
Én meg azt tanácsolom neked, hogy mielőtt előítélettel olvasnád az írásom, először olvassad és utánna ítéljed, és ne ítélettel olvassad. Akkor talán nem kell megmagyaráznom a mondanivalóimat. Köszönöm.
Üdvözlettel: Zoltán : )))
Kedves Zoltán!
A "halandzsa nyelvről" honnan veszed, hogy nem létező nyelv? Megkérdezhetem, hogy hány nyelvet ismersz a földön beszélt kb 6000 nyelv közül? Vagy pontosabban hányat ismersz fel közülük? És ismered az angyalok nyelvét is, amiről a korinthusi levél beszél?
Egyébként, ha az írások magyarázata adatott volna meg neked, akkor tudnod kéne, hogy Isten Igéjének vagy egy bizonyos sorrendje. Jézus az ajtó, és aki nem az ajtón megy be, az tolvaj és rabló. Ez az alap, emiatt az evangéliumokkal kell kezdeni. Az evangéliumok és az apostoli levelek között ott van az Apostolok Cselekedetei. Ha valaki nem fogadja be ennek üzenetét, az apostoli leveleket se fogja megérteni. A legtöbb tévtanítás ebből fakad, hogy a tanítók elfelejtik ezt a sorrendet és össze vissza idézgetnek az Igéből. A korinthusi levél olyan hívőkhöz szól, akik már átélték a Szent Szellem keresztséget, szóltak is nyelveken. Pál pedig az ajándékok helyes alkalmazásáról tanított, illetve az istentisztelet rendjéről. Azzal kezdi a mondanivalóját, hogy nem akarja, hogy a szellemi ajándékok felől tudatlanok legyünk. Márpedig te az vagy a válaszaidat illetően. Ha ennyire jól tudod, hogy hogyan kell helyesen alkalmazni, miért nem mutatod meg? Például úgy, hogy keress egy külföldi turista csoportot a városban, és hirdesd nekik egy általad nem ismert nyelven az evangéliumot. De felállhatsz a gyülekezetben is, szóljál nyelveken és utána magyarázd is meg. De bemutathatnád azt is, hogy hogyan működnek a csodatévő erő munkái. Vagy a szellemek megítélése, vagy a másik 5 ajándék.
De tudom, fontosabb ezeknél a szeretet... Ez nagyon alázatoskodónak tűnik, csakhogy ezzel a hozzáállással sokszor hiába próbálsz egy embernek segíteni, nem tudsz segíteni rajta. Jézus nem azt mondta, hogy láttatok engem a feltámadás után, menjetek el és szeressétek az embereket. Azt mondta, hogy el ne menjetek Jeruzsálemből addig, amíg fel nem ruháztattok mennyei erővel! Te vettél Szent Szellemet, miután hívővé lettél? Persze jöhetsz nekem azzal, hogy Úrnak vallod Jézust és ez csak a Szent Szellem által lehetséges, de akkor én vissza foglak az apostoli levelektől kanyarítani az evangéliumokhoz (tudod, amiről az elején beszéltem), és meg fogom mutatni, hogy lehet Úrnak vallani Jézust úgy, hogy az embernek semmi köze sincs Őhozzá! A démonoktól is megkaphatod ugyanazt a kijelentést, mint Péter kapott az Atyától (Luk 4:41!), és a démonoktól is hallhatsz az üdvösség útjáról (Csel 16:17!). Könnyű azt kimondani, hogy Jézus az Uram, de ez csak akkor igaz, ha engedelmes is vagyok neki!
Egyébként van rá nem is egy példa a napjainkból is, hogy Szent Szellemmel betöltött hívők nyelveken szólására megtértek olyanok, akik ismerték azt a nyelvet.
Üdv,
Tamás
Tamás, hahó! Nem figyelsz! Süket embernek hiába üvöltök! Vaknak hiába is mutogatnék. Te már azzal jössz, hogy démonoktól kapom, amit kapok. Ne káromold a szellemet, kérlek. Idézek magamtól rövidített formában, hogy egyszerűbb legyen neked:
"Nem mondom azt, hogy valakinek nem lehet bizonyság egy, számára és más számára is ismeretlen nyelven való imádkozás, de azt, hogy ezt egy gyülekezet lejesen természetesnek veszi, sőt aki nem ezt teszi, arra azt állítja, hogy nem töltekezett be a szent szellemmel, ez felháborít!"
"Én azt mondtam, hogy egyes felekezetek által természetesnek vett tömeges halandzsa nyelvi imádkozás és szent szellemmel való betöltekezésnek vett bizonyítékként szolgáló bizonyság értelmetlen és a legkevésbé sem biblikus.
A kérdezővel értettem egyet, ez nem ajándék, hogy egy gyülekezet „kinézi” és be nem töltekezettnek veszi azokat, kik nem halandzsálnak össze-vissza. Krisztus ilyet sem, nem ígért sem nem tett."
Nem tennék hozzá semmit, mert megint eltévedsz.
Nem kell üvöltözni. Nem csak ennyit mondtál, én ez egész kommentedre reagáltam. Én sem értek egyet nagyon sok mindennel, ami a karizmatikus egyházakban zajlik. Olvasd el a cikket, amit küldtem (#16).
Üdv.
Tamás
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!