Mit gondolsz: teremtés vagy evolúció? Miért?
Kedves 17:02-es válaszoló!
Az (1Móz 1,1)-re való hivatkozás azért nem szerencsés, mert ugyan megerősítheti azt, hogy a teremtés egy folyamat, de azt nem erősíti meg, hogy ez a folyamat 6 napnál tovább tartott volna, mivel már elmondtam fentebb, hogy a héber eredeti-ben a "nap" szó helyén egy olyan héber kifejezés áll, amelynek az elsődleges jelentése a 24 órás napot jelenti.
Mivel én hívő ember vagyok, így számomra sokat jelent Istennek a 10 parancsolatban adott kijelentése, amelyet a saját ujjával írt fel a kőtáblákra. A 4. parancsolat bizonyságot tesz Isten teremtői mivoltáról, miszerint azért teremtett 6 nap alatt, mert Ő ezzel példát akart mutatni az embernek hogy így ossza be az idejét, 6 napon át munkálkodjon és a 7. napon, Szombaton pihenjen meg. A (2Móz 20,8-11) erről tesz bizonyságot. Mivel én hiszem hogy Mózes nem magától írta le a könyveit, hanem valóban Istennel beszélt, így nem látom értelmét annak, hogy kétségbe vonjam a bizonyságtételét.
Isten Fia az Újszövetségben ugyancsak bizonyságot tesz a Teremtésről, Ádámra és Évára mind személyként hivatkozik vissza. (Mát 19,4-6) Nyoma sincs ebben a visszahivatkozásban példázatnak, Jézus ugyanis amikor példázatokban beszél, akkor azt jelzi, hogy szimbólumok fognak következni (Lásd Mt 13,44; Mt 25,1 stb)
Pál apostol és Júdás apostol ugyanígy történelmi személyként hivatkozik Ádámra (Rm 5,14; Júd 1;14)
Péter apostol pedig megjövendölte napjaink napjaink kételkedését:
"Tudván először azt, hogy az utolsó időben csúfolkodók támadnak,...Mert kész-akarva nem tudják azt, hogy egek régtől fogva voltak, és föld, mely vízből és víz által állott elő az Isten szavára; A melyek által az akkori világ vízzel elboríttatván elveszett:" (2Pét 3,3;5-6)
A témát lehetne persze még tovább is húzni, az eredeti nyelvek elemzésével, vagy több Biblia igehellyel, azonban meggyőződésem szerint aki nem akarja elismerni Isten teremtői hatalmát, azt senki sem fogja tudja meggyőzni, márpedig én egy olyan Istenben hiszek, aki nem csak 6 nap alatt tud teremteni, de a halottakat is képes feltámasztani, és képes újjáteremteni a földet is.
Természetesen azonban mindenkinek joga van azt a nézetet elfogadni amelyiket akarja, ezért nekem sem áll szándékomban meggyőzni senkit. Ennyit tudok erre röviden mondani.
Minden jót!
Teremtés
És azért, mert sokkal reálisabbnak tartom mint az evolúciót.
Én is hiszek Istenben, Jézusban a megváltásban, bűneim bocsánatában. Le is van írva, hogy aki Jézusban hisz üdvözül. (Vajon ama napon a 6 napos teremtésbe vetett hitünkért fogunk felelni?)Ugyanakkor nem vagyok fundamentalista keresztény. Földrajz szakos vagyok, tanulunk paleoökológiát, Föld és ember fejlődését, vizsgálunk ősmaradványokat, ismerem a geológiát. Egy percig se vonom kétségbe azt, hogy Isten teremtette a világot, a Földet, az embert. Nem vagyok elvakult evolucionista, Darwin hívő. Képes vagyok kritikai hozzáállásra, képes vagyok elgondolkodni a dolgokon. Inkább úgy érzem, hogy a korabeli emberek és Mózes az ihletés hatására ezt valahogy látta, megélte és megírta. Mi meg talán a hogyanra, a hogyan teremtettére adhatjuk meg a közel sem tökéletes választ.
Igazából ez nem lényeg, nem hiszem, hogy sok embernél ezen áll vagy bukik a kereszténység és az Istenbe vetett hit.
Bár tudok olyanról ,aki kezébe vett egy paleoökológia vagy más természettudományos könyvet és karizmatikus keresztényből ateista lett.
Úgy érzem van egy kis előitéleted, mert aki nem hiszi szószerint a 24 órás (a Föld forgása sem 24 óra és ciklikus váltakozás van benne) teremtést, abból az következik, hogy kétségbe vonja Jézus csodáit,a megváltást stb. Pedig nem. Én se vonom kétségbe. Amiket tanulok és a hitemet megpróbálom kibékíteni, átgondolni, hogy hogy is lehet, mert ha nem teszem csak zűrzavar lesz bennem. És ugye az Isten nem a zűrzavarnak Istene.
Nem akarlak meggyőzni, nem hiszem, hogy természettudományi beállítottságú vagy, lehet nem is ezen a területen mozgol. Így hihetsz amiben akarsz: a mozdulatlan Földről, a 6 napos 24 óráról.
Viszont azért érdemes ezekre a kérdésekre választ adni, értelmezni jól a Bibliát, mert aki természettudományi körökben mozog, erre lesz kíváncsi, ezen is agyalni fog, tehát ezen is múlik, hogy elfogadja vagy nem az evangéliumot.
Tisztelt 23:58-as válaszoló!
Nincs előítéletem senkivel sem, mivel nem áll szándékomban ráerőltetni senkire sem a megyőződésemet. Ha esetleg ez jött volna le, hogy elítélem a tesita-evolúcionistákat, vagy egyéb nézetet valló embereket, akkor én kérek bocsánatot, nem állt szándékomban senkit sem megsérteni, hiszen ahogyan Péter apostol is mondja: "Mindenkit tiszteljetek, az atyafiúságot szeressétek; az Istent féljétek; a királyt tiszteljétek." (1Pt 2,17)
Minden jót!
Egyébként meg egy ateista ember leírta hogy teológiailag a teremtés és az evolúciót nem lehet összeötvözni:
"Tudom, hogy vannak felekezetek (pl. a Római Katolikus Egyház), amelyek elfogadják az evolúció tényét és úgy egyeztetik össze a Bibliával, hogy azt mondják a teremtéstörténet vagy Noé bárkája csak metaforikus. Ennek viszont teológiai szempontból nem látom sok értelmét: ha a teremtéstörténet metaforikus, akkor Ádám és Éva is. Ha Ádám és Éva metaforikus, akkor mi a bűnbeesés? Az is metafora? Esetleg akkor ebből az következik, hogy Krisztus keresztáldozata is csak metafora? Messzire vezet – és a kereszténység szempontjából veszélyes vizekre -, ha azt mondjuk a teremtéstörténet csak metafora."
Ehhez még annyi tennék hozzá hogyha az ember evolúcióval fejlődött volna ki akkor az azt jelentené, hogy a halál megelőzte a bűnesetet, mondhatni természetes volt. Ha ez pedig igaz, akkor Pál apostolnak az a kijelentése miszerint "a bűn zsoldja halál" (Róm 6,23) teljesen értelmetlen, a 4. parancsolat pedig érvényét veszti...
A teremtéstörténetet pedig Mózes az i.e. XV. században jegyezte fel. Vagyis, az "este és reggel" hebraizmust ahhoz a korhoz viszonyítva írta le. Lehet ezen variálni, de biztos vagyok benne hogy 3500 évvel ezelőtt is az "este és reggel" körülbelül 24 órás napokat jelentett, nem pedig 2 millió évet...
Nem beszélve arról, hogy az eredeti szöveg alapján is körülbelül 24 órás napokat kell érteni...Hogyan lehetséges akkor az, hogy más emberek év milliókat akarnak belemagyarázni? Aki hívő embernek tartja magát az vegye már figyelembe Isten parancsát:
"Semmit se tegyetek az ígéhez, a melyet én parancsolok néktek, se el ne vegyetek abból, hogy megtarthassátok az Úrnak, a ti Isteneteknek parancsolatait, a melyeket én parancsolok néktek" (5Móz 4,2)
A Jelenések könyve végén ugyanígy visszajön:
"Bizonyságot teszek pedig mindenkinek, a ki e könyv prófétálásának beszédeit hallja: Hogy ha valaki ezekhez hozzá tesz, e könyvben megírt csapásokat veti Isten arra;És ha valaki elvesz e prófétálás könyvének beszédeiből, az Isten annak részét eltörli az élet könyvéből, és a szent városból, és azokból, a mik e könyvben megírattak." (Jel 22,18-19)
Mit gondolsz: teremtés vagy evolúció?:
Teremtés
Miért?
ahogy már elhangzott reálisabbnak tartom.
Akik meg keverik a kettőt ahhoz nem igazán tudok mit hozzátenni...Azokkal az emberekkel az a baj, hogy az ő tudományosnak nevezett emberi bölcsességüket próbálják belemagyarázni a Bibliába, hogy azzal modernizálni tudják a Szentírást, hogy megfeleljen a mai tudományos világképnek. Gondolom számukra az ujjáteremtés is majd egy hosszú evolúciós folyamat alatt fog végbemenni :-)
Ez olyan kategória körülbelül, mint amikor próbálnak bizonyos jóslatokat, vagy erkölcsösnek nevezett törvényeket kiolvasni a Bibliából, hogy azzal igazolni tudják a saját állításukat. Csakhogy Jézus Krisztus kijelentette:
"az írás fel nem bontható" (Ján 10,35)
Na de megyek is, mert én nem akarok belemenni ebbe a témába :D
Sziasztok!
25/37
Elég érdekes elgondolás és tök helytálló is lenne hogy nem lehet alapul venni 1 napot mert mindehol más és másmeddig tart.
DE elfelejted azt a kis apró dolgot hogy az özönvíznél ferdült el a föld tengelye. hoppá addig tök egyenes volt és egyforma napok voltak mindenhol :) szoval ez nem cáfol rá a 24 órás nap elméletre.
A hatnapos teremtésben hiszek.
Az én felfogásom a Biblia első verseiről az, hogy az eget és a földet még az első 24 órás nap előtt teremtette Isten, valamikor a "kezdetben". A föld szerintem kezdetben még egybe volt szerkesztve a mennyel, ezért nem volt szüksége napra, se semmilyen fényforrásra. Így létezhetett az emberiség előtt más élővilág is a földünkön, amelyet valamilyen bukás következtében Isten ítélete súlytott, így szakadt el a föld a mennytől, és lett kietlen, puszta és sötét. Mindezek szerintem mérhetetlen hosszú időtartamban történtek, a "kezdet" és a "világosság" teremtése között az örökkévalóságban, mert csak a világosság létrejöttétől kezdi el Isten a fényt elválasztani a sötéttől és nappalnak nevezni, majd lett este, és mikor újból reggel lett akkor telt el a mi első 24 órás napunk. Minden napnak van egy korai szakasza, amikor még csak sötét van, a teremtés első napjának ez a szakasza, a "kezdet", szerintem még az örökkévalóságban volt.
Sziasztok!
Hát jó látni, hogy ilyen sokan hisznek a hat napos teremtésbe, csatlakozom, mert én is ebben hiszek. Az Újszövetség tényként hivatkozik vissza a teremtésre, és Ádámra és Évára úgy utalnak mint történelmi személyekre. Úgy gondolom, aki ezeket a visszahivatkozásokat nem akarja figyelembe venni, annak felesleges mondani bármit is. Egyébként figyelmetekbe ajánlanám ezt az oldalt:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!