Léteznek toleráns muszlimok is?
"Az pedig, hogy az idok valtoznak nem jogosit fel egyetlen muszlimot sem, hogy kenye kedve szerint valtoztassa a Koranba leirt szabalyokat."
Ez az az autoritás igény, mely távol esik minden szellemi ösvénytől.
" A szabaly az szabaly... ha tetszik ha nem...es mindenki maga donti el, hogy betartja-e vagy sem...a no is maga donti el, hogy hord-e hidjab-ot vagy sem (kivetel egyes tersegek, ahol sajnos inkabb a kultura koveteli meg). "
Nos, ebbena mondatban minden van: állítás, majd annak cáfolata és egyik sem értelmes. Sajnálom de ez az igazság.
"Ha a boltba az van kiirva, hogy ne lopj, az melle kis betukkel nincs odairva, hogy csak akkor lophatsz ha surgosen penzre van szukseged..."
A kettő még csak össze sem hasonlítható! Valaki megrövidítése, és a testünk, viseletünk feletti önrendelkezés hogy vethető egybe? Kinek a fejében lépez ez egységet?
Félelmetes!
Felelmetes? az is az, hogy mindent szajba kene ragni kedves mab... probald meg a lenyeget levonni es a dolgok moge nezni... az csak egy pelda volt...de mindegy...
mindenkinek meglehet a sajat velemenye. neked is es nekem is
Kedves válaszolók, hozzászólók!
Tartozom egy vallomással, egyáltalán nem láttam semmilyen filmet a toleráns muszlimokról. És nem hiszem, hogy terrorista lenne a muszlimok többsége. Szerintem a terrorizmus inkább politikai, mint vallási dolog. Amiért így fogalmaztam az az hogy provokáljam a válaszolókat, hogy mondjanak véleményt. Elnézést, ha megbántottam volna valakit.
Az iszlámot úgy-ahogy ismerem, tisztában vagyok mi a különbség a szunnita- síita irányzat között, ismerem a szunnita aliskolákat (hanafita,hanbalita stb.) hallottam a kharidzsitákról azon belül az ibadita irányzatról, ami Omán államvallása, a koranitákról, akik elutasítják a szunnákat. És a szaúdi eredetű vahabizmusról is hallottam. Ugyanakkor valóban léteznek nem konzervatív muszlim csoportok: progresszív vagy liberális muszlimok élnek Inonéziában és a nyugati világban. Íme egy kép, ami egy liberális mecsetben készült, női imámmal:
A kérdésem azt a cél szolgálta volna, hogy megszólaljanak a muszlimok,elmondják véleményüket. Kíváncsi lettem volna Magyarországon léteznek-e progresszív muszlimok. Igaz sejtettem, hogy nem, de most már biztos vagyok benne. De ez nem baj, sok ember egységesnek látja az egész muszlim világot, sztereotípiák élnek bennük (pl: az ideiglenes házasság intézménye, pedig az csak egy siíta kisebbségnél van) de ha ember a dolgok mögé néz, láthatja hogy milyen színes is a muszlimok hitélete.
Mégegyszer elnézést kérek a sértegető hangnemért, lehet ezt a kérdést máshogy kellett volna megfogalmaznom.
Igazából erre a kérdésre nehéz is válaszolni, mert az már önmagában is kicsit rosszat feltételez a muszlimokról.
Az, ha egy muszlim alkoholt iszik, mégha keveset is, lehet a te szemszögödből toleráns, mert hasonlít a nyugati kultúrkör szokásaihoz, azonban az iszlám szemszögéből hogy úgy mondjam "intoleráns", mivel az alkohol, drogok harám, azaz tiltottnak számít.
Hasonlóképpen a női imám nem liberális, hanem a videóban látható formában (vagyis hogy nő férfiaknak vezessen imát) nem megengedett az iszlámban. Hogy miért is? Prózai oka van, egy előtted hajolgató nő alfele nehezen tudná nem elvonni egy imádkozó férfiember figyelmét...
Amiről te beszélsz, vagy akiket láttál azokat nevezhetjük szekuláris muszlimoknak például, azaz nem tartják be a vallás szabályait.
A tolerancia ezzel szemben egész más dolog. Lehet valaki nagyon vallásos muszlim és "toleráns"..Ez szerintem inkább függ az illető egyén szocializálódásától és attól is, hogy milyen országból jött..a vallásnak szerintem kevés, a politikának és a kulturális különbségeknek van szerepe abban, amit te valószínűleg intolerancia alatt értesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!