Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Léteznek toleráns muszlimok is?

Léteznek toleráns muszlimok is?

Figyelt kérdés
Szóval arról lenne szó, hogy láttam dokumentum filmet a lengyelországi tatárokról, meg törökökről, kazahokról akik ugye bár muszlimok de teljesen normálisnak tűntek. A nő nincs bebugyolálva, európai módra öltözködnek, (csak a mecsetben rakott magára valami nagyon laza kendőt), isznak alkoholt, a nő autót vezetett, minden férfinak egy felesége volt, az esküvőt együtt ünnepelte a pár. Az is elhangzott, hogy hanafi irányzatú muszlimok, szóval ezek szerint léteznek normális muszlimok is nem csak terroristák? De miért csak ezekben az országokban?
2011. nov. 26. 23:19
1 2 3 4 5 6
 41/56 A kérdező kommentje:

Igen, de a viseletek koronként változnak. Én is azt mondom, hogy egy nőnek és férfiinak is szolídan, nem kihívóan kell öltözni. Ennek ellenére ebben a kérdésben a konzervatív iszlám túlzásba viszi a nők szigorítását a férfiak lazaságát. Egy keresztény templomba se megy be nő fedetlen vállal, vagy fedetlen lábakkal.

Ugyanígy egy férfinak sem szabadna izompólóban és a ma elterjedt szűk nadrágokban bemennie. A válla és felső karja fedve legyen, a nadrág meg érjen a térd alá. És a zárt cipő is elvárt.

Amit ide idéztél a Bibliából azt hiszem és vallom és elnézést ha túlzásokba estem. Sok hibája van a kereszténységnek ezt be látom. Megértettem, hogy nálunk nem az a fajta muszlim hitélet terjedt el, mint a filmben látott országokban, ezt elfogadom. Volt bennem előítélet nem is kicsi, sőt a film más oldalát mutatta az iszlámnak és hatott rám, mert a nézőpontjaimhoz közelebb állt. Ok befejeztem a kommentelést. Minden kedves muszlim embertársamtól elnézést kérek, bárhogy is élje meg hitéletét.

2011. nov. 27. 19:01
 42/56 anonim ***** válasza:

Na, hat en szeretnek mindenkepp ide irni, mert felig magyar, felig torok vagyok es muszlim no. :)

A muszlimok nem terroristak. Vannak koztuk, de nem egyenesen kovetkezik a vallasbol, emberek, felreertelmezik a Korant, ugy ahogy nagyon sok kereszteny is a bibliat. Az igaz, hogy nagyon sok 'muszlim' iszik alkoholt, nem hord kendot, 'europai mondjara oltozkodnek, de ok nem igaz hitu muszlimok. Akkor vagy igaz hitu muszlim, ha betartod a szabalyokat! Mert olyan nincs, hogy "hiszek ebben es ebben.. de nekem az mar kenyelmetlen, ugyhogy nem tartom be.." De attol, hogy akik mindent betartanak lehetnek toleransak, ha nem 'piszkaljak' azokat az embereket, akik masok. Bennem is van egy fajta eliteles felejuk, mert az en meggyozodesem szerint ok(ti) rosszak vagytok, de en nem bantalak benneteket, oket. Es ha egy tarsasagban vagyunk, rendesen kommunikalok veluk, veletek, szoval toleralom a viselkedeseteket.

De peldaul nem vagy nagyon tolerans, kedves kerdezo, mert azt irtad: "Aki kendőben és niqábban meg egyéb szörnyűségeken jár" ebbol rogton kiderul, hogy te eliteled ezeket a dolgokat, pedig nem is tudod a lenyeget.. azt sem tudod miert van ez, igazabol!!!

Varom a reakciot. :)

Muszlim lany

2011. nov. 27. 19:07
 43/56 anonim ***** válasza:

Kár hogy mégis látni példát erkölcstelen öltözetre a templomokban is. Azért egy átlag muszlim férfiból sem látsz többet mint a feje és a kezei.:)

Na örülök hogy végre levan zárva a téma.

2011. nov. 27. 19:10
 44/56 A kérdező kommentje:

Kedves muszlim lány!

Bízom benne elolvastad miért tettem fel a kérdést, minek a hatására. A mai napon az egyetemi házi dolgozat írás közben 5-10 percenkén olvasgattam az iszlámról, így tudok valamennyit , igaz nem sokat róla. Amit írtam, a niqábról és egyéb szörnyűségekről az az, amit tapasztaltam. Nem az a baj, hogy betartják a muszlim nők a hidzsáb elvét szabályát, hanem ahogyan teszik. Fundamentalista módon elismerve a hímsovinizmust, vagy esetleg úgy mint a kazah, tatár muszlimok akik a hidzsáb elvét a szelíd hétköznapi öltözködést teszik előre, és esetlegesen nem hordadanak kendőt, a mecsetben meg a hagyomáynoknak való tisztelttel egy laza kendőt tesznek fel.

El kell ismerned, hogy van különbség a két kép között:

[link]

[link]

Ezek az iráni lányok ne lennék igaz hitűek?

Amúgy , mint említettem kereszténynőkre i vonatkozik a hidzsáb szabály és van akik betartják.

Íme:

[link]

De ha rájuk nézek kendővel vagy anélkül is hiszem hogy mélyhitű emberek.

Ugyanakkor a niqáb hordók szerintem csak is fundik lehetnek, mert egy elvet forgatnak ki és visznek túlzásba.

2011. nov. 27. 20:48
 45/56 anonim ***** válasza:

Látom nem sikerült megérteni hogy ennek az öltözetek semmilyen hímsovinizmushoz nincs köze. Amúgy az Iráni lányokon is hijab van a képen.

Akárhogyis egyik elég értelmes válaszoló már megmondta hogy semmit nem tudsz az Iszlámról és így nem kéne ilyen vakbuzgón véleményezni.

2011. nov. 27. 20:52
 46/56 anonim ***** válasza:

A Muszlim Lany vagyok!

Igen ertem, hogy mit irsz, csak azt nem, hogy miert vonsz parhuzamot a tolerancia meg szokasok kozott (kendo, ivas stb)????

2011. nov. 28. 08:34
 47/56 anonim ***** válasza:
A kérdés az léteznek-e jelentős, muszlim női vallási vezetők, avagy nagy tekintélyű személyek, mint, a kereszténység számos női szentje, vagy Teréz anya, vagy Salkaházi Sára, vagy filozófusa mint Weil avagy a Buddhizmusba, Pema Chödrön, vagy Őeminenciája Szakja Dzsetszünma és sorolhatnánk. Elfogadott tény-e hogy a nő teljesen egyenlő a férfival, elfogadott tény-e, hogy a nők egyenlősége viseletük és életmódjuk megválasztásának szabadságában rejlik. A választás szabadságában. Lehet e nekik is egyszerre négy férjük? Elfogadott-e az, hogy egy muszlim család lánya ne muszlimhoz menjen (pláne ha nem is keresztény vagy zsidó a férj, hanem mondjuk sintoista) nos, a válasz: Nem. Ezzel nyilván a muszlim lány is tisztában van.
2011. nov. 28. 12:47
 48/56 A kérdező kommentje:

Kedves Mab!

Nagyon jók a meglátásaid, a helyzet az ás a kérdést is ezért tettem fel, hogy az iszlámban is elindult valami. Létezik ni imám, aki imát vezet és prédikál férfiak előtt is, íme Amina Wadud:

[link]

[link]

A kérdés az, hogy őt és közösségét miért nem ismerik el máshol, és főleg az európai értékeken szocializálódott magyar muszlimok. Ez az imám (vagy talán tisztelet teljesbb lenne nőnemben: imáma) nyilván ismeri a Koránt, a szunnákat, valamivel meg tudja indokolni miért vezet imát és prédikál.

Minden vallás tudománya a teológia, az ezt művelők feladata az értelmezés. Hiába hozom a példákat, azt kapom meg , hogy ez nem az igazi iszlám, a média torz képet közvetít stb, stb.

2011. nov. 28. 17:21
 49/56 anonim ***** válasza:

Sziasztok!

Kérdező, én nem tudok a kérdéseidre válaszolni, mivel nem vagyok muszlim,csupán a véleményem tudom leírni, és ez mindenre, és mindenkire igaz szerintem.

Mindenhol vannak normális emberek, és hülyék is.

Ezen nem érdemes agyalni sztem.

Üdv: Napirai

2011. nov. 28. 17:35
 50/56 anonim válasza:

Elsosorban az, hogy itelkezzunk masok felett, hogy ki mennyire igaz vagy nem igaz hitu muszlim gondolom minden muszlim tarsam tudja, hogy nem a mi dolgunk eldonteni.

A kerdezonek pedig azt valaszolnam, hogy igen vannak normalis muszlimok is, legtobb muszlim az, peldaul a ferjem, aki torok. Na meg anyosom sem szaladgal korbe gepfegyverrel a kezeben. Nem himsovinisztak, sot, sokkal jobban tisztelik a noket mint legtobb europai ferfi.

Amugy mi is kozosen unnepeltuk az eskuvonket, es autot is vezetek.

Az pedig, hogy az idok valtoznak nem jogosit fel egyetlen muszlimot sem, hogy kenye kedve szerint valtoztassa a Koranba leirt szabalyokat. A szabaly az szabaly... ha tetszik ha nem...es mindenki maga donti el, hogy betartja-e vagy sem...a no is maga donti el, hogy hord-e hidjab-ot vagy sem (kivetel egyes tersegek, ahol sajnos inkabb a kultura koveteli meg). Ha a boltba az van kiirva, hogy ne lopj, az melle kis betukkel nincs odairva, hogy csak akkor lophatsz ha surgosen penzre van szukseged...

2011. nov. 29. 01:19
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!