Ha remete vagy szerzetes akarok lenni, hogyan irtsam ki magamból az alapvető ösztöneimet?
Végül is annyira nem vagyok vallásos, de inkább lennék valami szerzetesrend tagja, vagy egy teljesen remete ember, mint hogy ezt az undorító életet éljem mint mindenki más, az illúziókat hajkurászva. Ha van köztetek olyan, akinek sikerült kilépni ebből, vagy legalább elvonulni, akkor mondjátok el, hogyan lehet!
Sajnos pénzem sincs rá, és azt is gyűlölöm, hogy mindenhez csak ez kell és minden erről szól.
09:30
"Hát akkor én is csak egy másik társadalomba akarok beilleszkedni, csak nem tudom hova"
Ha nem tudod, hogy hova, akkor nem akarsz más társadalomba beilleszkedni, egyszerűen csak bizonytalan vagy, mint a te korodban kb. mindenki.
"Elmagyaráztam hogy az se boldogítana. Most akkor ennyi erővel mindenki pénzt akar, akinek van az kapzsi aki meg nem akarja az csak kompenzál."
Ez majdnem 100%-ig pontosan így is van. Talán van 1-2% kivétel.
"Na ez a baj hogy már itt tévedsz. Engem nem érdekel a verseny sem, nem érted?"
De érdekel, csak félsz tőle, ezért azt mondod, hogy nem érdekel. A megoldás pedig az, hogy helyén kell kezelni. Az élet nem verseny, bár vannak benne versenyre emlékeztető részek is. Ezekben néha részt kell venni.
"Mondom hogy volt ilyen aki kiment élni a természetbe."
Igen, pár száz éve léteztek ilyen figurák. Ma alig fordul elő. Valószínűleg nem tartozol bele ebbe a kevésbe.
"Nézd már meg milyen munka bankárak lenni."
Kellemes. Légkondicionált iroda, nem gyilkos napsütés vagy jeges téli szél, mint amiben egy építkezésen kell dolgozni. Nem kell sem hajolgatni, sem térdelni, így az ember fizikailag nem fárad el. Sokat lehet keresni, így a nyugodt lehetsz, humoros és nagyvonalú, és jó nőd lehet. Jó dolog bankban dolgozni.
"De szerintem te tényleg nem fogod megérteni mit magyarázok, te még benne élsz ebben az illúzióban."
Jelenleg te élsz illúziókban, pontosan úgy beszélsz, mint minden lázadó kamasz. 5 év múlva mindenben egyet fogsz érteni azzal, amit most írtam.
"Valahogy úgy csinálta hogy kint termelt valamit egy mezőn és azt ette, meg a másik vadászott."
Ez az ókorban lehetséges volt, amikor csak be kellett nyúlni egy patakba, és kihúztál egy halat, a mezők tele voltak vadászható vadállatokkal, óriási erdők és mezők voltak mindenfelé, ahol lehetett gyűjteni stb. A XXI. században erre nincs lehetőség.
" Na és ha nem 60 évig élsz hanem 30 de az a 30 boldog"
Most vagy 18. 30-ig van összesen 12. Amit nélkülözésben és dacoskodással kívánsz leélni. Biztos, hogy az egy boldog élet lenne? Szóval az elképzelésed a remeteéletről abszolúte komolytalan, majd kinövöd.
"Szerintem inkább te attól félsz hogy nekem sikerülni fog"
Miért félnék attól, hogy valakinek sikerül valami? Roppant gyermeteg hozzáállás.
13:29
Aha az ecovillage lakói, a project venus alapítója, a buddhista szerzetesek, a keresztény szerzetesek, a szeretetszolgálat vezetői, az apácák, mind serdülők és nem tudják mit akarnak... :) Te is csak irigykedsz, hogy valaki mer olyat tenni amit te nem.
16:42
"Ha nem tudod, hogy hova, akkor nem akarsz más társadalomba beilleszkedni, egyszerűen csak bizonytalan vagy, mint a te korodban kb. mindenki. "
A te korodban is bizonytalan mindenki. Te is bizonytalan vagy. Mindenki bizonytalan.
Ennek semmi értelme, nem tudsz tanácsot adni. Szóval marad az hogy megjátszom a kereszténységet és beállok szerzetesnek.
"Ez majdnem 100%-ig pontosan így is van. Talán van 1-2% kivétel."
Neked tényleg jól átmosták az agyad.
"De érdekel, csak félsz tőle, ezért azt mondod, hogy nem érdekel. A megoldás pedig az, hogy helyén kell kezelni. Az élet nem verseny, bár vannak benne versenyre emlékeztető részek is. Ezekben néha részt kell venni. "
Igen, te is csak azért nem mersz remete lenni mert félsz tőle valójában. Kompenzálni akarod, hogy lelki tisztaságra vágysz, ezért utasítod el és menekülsz a pénzbe. Ilyen hülyeségeket én is össze tudok hordani. Pont ezért nem akarok emberek közt élni mert fárasztanak például ezek a belemagyarázós hülyeségeik.
"Igen, pár száz éve léteztek ilyen figurák. Ma alig fordul elő. Valószínűleg nem tartozol bele ebbe a kevésbe. "
Micsoda felismerés. Pont ezért kérdezem hogy hogyan valósítható meg.
"Kellemes. Légkondicionált iroda, nem gyilkos napsütés vagy jeges téli szél, mint amiben egy építkezésen kell dolgozni. Nem kell sem hajolgatni, sem térdelni, így az ember fizikailag nem fárad el. Sokat lehet keresni, így a nyugodt lehetsz, humoros és nagyvonalú, és jó nőd lehet. Jó dolog bankban dolgozni. "
Hogyne, ha lelki fogyatékos vagy biztos ez boldogít, miközben családokat teszel tönkre. Nagyon megerőltető lehajolni egy kicsit vagy kint lenni a hóesésben hogy ne másokon élősködj... Úgysem fogod megérteni amiről beszélek.
"Jelenleg te élsz illúziókban, pontosan úgy beszélsz, mint minden lázadó kamasz. 5 év múlva mindenben egyet fogsz érteni azzal, amit most írtam. "
Persze, ez is jó tipikus válasz, kár hogy hülyeség, mert én már több mint 5 éve látom undorítónak ezt a világot. Sajnálom, nem tudsz lebeszélni, legyél boldog a kapzsi haverjaiddal együtt.
"Ez az ókorban lehetséges volt, amikor csak be kellett nyúlni egy patakba, és kihúztál egy halat, a mezők tele voltak vadászható vadállatokkal, óriási erdők és mezők voltak mindenfelé, ahol lehetett gyűjteni stb. A XXI. században erre nincs lehetőség. "
Kivéve Szibériában, Afrikában, Amerikában, Indiában, Tibetben, Mongóliában... De tulajdonképpen akkor csak el kell utaznom valahogy oda gyalog. Vagy stoppal. Nem is rossz ötlet, pl neten keresztül megszervezni hogy fogadjanak engem szállásokban, és akkor eljutok.
"Most vagy 18. 30-ig van összesen 12. Amit nélkülözésben és dacoskodással kívánsz leélni. Biztos, hogy az egy boldog élet lenne? Szóval az elképzelésed a remeteéletről abszolúte komolytalan, majd kinövöd. "
Írtam én valahol hogy 18 vagyok? Biztos hogy olyan boldog élet lenne lelki nélkülözésben meg dacoskodásban élni? Bocs de ha választhatok pénz és lélek között akkor inkább a második. Kicsit kezd már elegem lenni ebből a hülye belemagyarázó stílusodból. Évek óta nem nőttem ki, majd pont most fogom? Én se akarom elhitetni veled hogy legyél szerzetes, te se akarj bankárt csinálni belőlem. Persze mert minden tini nem arról álmodik hogy majd ő bankár lesz menő verdával meg nagycsöcsű nőkkel...
Szerintem csak gyáva vagy, ezért akarsz visszarántani.
"Miért félnék attól, hogy valakinek sikerül valami? Roppant gyermeteg hozzáállás."
Hárítás :D
Tehát félsz, bizonytalan vagy magadban, nem akarod feladni a szerepet, amit eddig építgettél, és kevésnek érzed magad, ezért inkább másokat is magaddal akarsz rántani a te szintedre.
Ja, ha te ekkora pszihomókus vagy, akkor én is. ;) Ne kompenzálj.
Most komolyan - jó hogy írogatsz, de semmi hasznosat nem tudsz mondani, lebeszélni úgysem tudsz, áttéríteni sem fogsz, szóval ha fogalmad sincs a lelki dolgokról, akkor ne akarj tanácsokat osztogatni szerintem. Én sem mondom meg neked, hogyan tőzsdézz vagy menedzserkedj. Az a te világod, nem az enyém. Nem érdekel, nem ismerem, és nem is akarok a része lenni annak a mocsoknak.
"13:29
Aha az ecovillage lakói, a project venus alapítója, a buddhista szerzetesek, a keresztény szerzetesek, a szeretetszolgálat vezetői, az apácák, mind serdülők és nem tudják mit akarnak... :) Te is csak irigykedsz, hogy valaki mer olyat tenni amit te nem."
Tévedsz, nem azért írtam azt, amit, amiért szerzetes akarsz lenni, hanem a stílusod miatt. Én is volta tizen éves, huszon éves.
Irigység miért lenne bennem? Mert szerzetes akarsz lenni? Hidd el nem. Csak a szöveged stílusa, és ezáltali leleplződésed miatt írtam, nem a mondanivalód miatt.
Szia, további kellemes keresést. Ez a korszak életed egyik legszebb korszaka, hidd el... :)))
Szia, bocsi, nem olvastam végig mindent.
Nem az ösztöneidet kell kiölni, mert az nem volna egészséges. Az illúzióidat kell levetni, felismerni önmagadban a végtelent lényt és a végest is.
Ha valaki azért megy szerzetesnek mert gyűlöli ezt az undorító életet, az csak a problémái elől menekül és nem Istent szolgálja.
Szent Ferenc a legnagyobb szerzetes szerette a teremtett világot, az életet, az embereket, az állatokat. De legfőképpen Istent szerette. Azért fordult el a világi élettől, mert miután megismerte Istent, a saját lusta, haszontalan életmódját értelmetlennek találta.
De nem vonult el önző magányba, hanem puszta kézzel neki állt templomot építeni, és szeretettel szolgált az emberek felé, akik tovább élték "undorító" életüket.
Az menjen szerzetesnek aki annyira szereti Istent és az embertársait, hogy nem akar egyetlen pillanatot sem vesztegetni az életéből, hanem azt Isten és az emberek szolgálatával akarja tölteni. Ha még csak különösebben vallásos sem vagy, akkor nincs értelme.
Egyébként ki kényszerít rá, hogy undorító életet élj? Az én életem csodálatos, bár nem világias. Nem nézek tévét, rengeteget olvasok, a munkám hasznos és segíthetek is és kiteljesít. Szeretem a családomat, a természetet, az állatokat, az életem abból áll hogy örömmel gondoskodom róluk és megpróbálok a saját lelki épülésemmel törődni.
Az életed olyan, amilyenné alakítod. Kívánom hogy megtaláld a saját utadat.
Tisztelettel,
Freya
19:16
Rizsa. Így kell elegánsan kivonulni, mikor kiderül hogy hülyeséget mondtunk.
21:20
Az illúzió alatt mire gondolsz?
Ismerem magam, pont ezért tudom hogy még nem vagyok elég felkészült hozzá. Nem a magabiztossággal van a baj, hanem a túlélési készségeimmel. Tapasztalatlan vagyok, és még mindig van egy hajszálnyi reményem, mert van pár milliárdból pár ezer, aki példaértékű életet tud élni. ha nem így lenne, már rég nem élnék.
"Ha valaki azért megy szerzetesnek mert gyűlöli ezt az undorító életet, az csak a problémái elől menekül és nem Istent szolgálja. "
Jó, hogyan lehet Istent tudni, vagy csak hinni lehet benne?
Valaki térítsen meg.
Szerintem mindketten tudjuk, hogy nem gyávaság tartózkodni a bűnöktől és a mocsoktól.
"Szent Ferenc a legnagyobb szerzetes szerette a teremtett világot, az életet, az embereket, az állatokat. De legfőképpen Istent szerette. Azért fordult el a világi élettől, mert miután megismerte Istent, a saját lusta, haszontalan életmódját értelmetlennek találta. "
El lehet vonatkoztatni az embertől a gyilkosságot, de aki öl, akkor is gyilkos lesz. Hiába fest szépen, hiába esendő, gyilkolt. hiába több milliárd ember csak áldozata a rendszernek, mozgatóelemei. Egy fegyver atomjai sem tehetnek róla, hogy puskát alkotnak egy diktátor hadseregének kezében, mégis veszélyesek.
"De nem vonult el önző magányba, hanem puszta kézzel neki állt templomot építeni, és szeretettel szolgált az emberek felé, akik tovább élték "undorító" életüket. "
Ha szerinted az öntisztítás önző, akkor nagyon naiv ember vagy. Semmit nem ér, ha mocskos felmosóronggyal és sáros cipővel pacsmagolsz magad előtt. Ha jobbá akarod tenni a világot, előbb magad kell.
"Az menjen szerzetesnek aki annyira szereti Istent és az embertársait, hogy nem akar egyetlen pillanatot sem vesztegetni az életéből, hanem azt Isten és az emberek szolgálatával akarja tölteni. Ha még csak különösebben vallásos sem vagy, akkor nincs értelme. "
Nos, akkor mit csináljon az az ember, aki a harmóniát szereti és nem Istent?
"Egyébként ki kényszerít rá, hogy undorító életet élj? Az én életem csodálatos, bár nem világias. Nem nézek tévét, rengeteget olvasok, a munkám hasznos és segíthetek is és kiteljesít. Szeretem a családomat, a természetet, az állatokat, az életem abból áll hogy örömmel gondoskodom róluk és megpróbálok a saját lelki épülésemmel törődni. "
Az ösztöneim. Ha nem így lenne, már nem élnék.
Önmagában nem erény a tv nélküli élet, sem az olvasás. Az hogy szeretsz bizonyos dolgokat milyen szeretet? Például ha elrabolná egy bűnöző a családod, és neked meg kellene ölni azt az embert, hogy életben maradjanak, megtennéd?
Én itt valóságról beszélek, nem csupán idillről és ideákról.
Mit jelent szeretni? Képes lennél feláldozni állatokat a családodért? Istenért feláldozni a családod? Önmagad miért áldoznád fel?
Vagy szeretni csak azt jelent, hogy kötődni valamihez, ami jó érzéssel tölt el? Tehát érzelmi függés? Szereted a családod, mit szükséged van rájuk? Szereted Istent, mert lelki nyugalmat ad?
"Az életed olyan, amilyenné alakítod. Kívánom hogy megtaláld a saját utadat. "
Csak ugye nem mindegy, hogy afrikai gyerekkatonaként vagy egy brit felsőtízezresként kezded az életed. Nem mindegy, hogy szülővárosunkat cunami önti el, vagy fenn van a hegyekben. Nem mindegy, hogy szellemi fogyatékkal születünk, vagy zseninek.
Ez csak féligazság, mert az már nem rajtunk múlik, hogy milyenné vagyunk képesek alakítani az életet. Elvégre ha képesek lennénk többre, már megtettük volna. Vagy mégsem? Hol rejlik bennünk a lehetőség, hol a határa?
18:15
"Aha az ecovillage lakói, a project venus alapítója, a buddhista szerzetesek, a keresztény szerzetesek, a szeretetszolgálat vezetői, az apácák, mind serdülők és nem tudják mit akarnak"
Nem. Az ecovillage lakói keményebben dolgoznak, mint Átlag Józsi munkás. A keresztény szerzetesekről már megbeszéltük, hogy semmi közöd nincs hozzájuk. Véletlenül ők is sokkal keményebb életet élnek, mint Átlag Józsi. A project venus alapítója sikeres üzleti vállalkozó, aki a hozzád hasonlók adományaiból él.
"valaki mer olyat tenni amit te nem"
Mit mersz tenni? Pofázni mindenki tud.
" Te is bizonytalan vagy. Mindenki bizonytalan."
Ez nem talált.
"Ennek semmi értelme, nem tudsz tanácsot adni."
De tudok. Tanulj szorgalmasan, hogy jó állásod legyen. Közben azért szórakozz is, mert az jót tesz az idegeknek. Neked ennyit lehet tanácsolni.
"Szóval marad az hogy megjátszom a kereszténységet és beállok szerzetesnek."
Valószínűleg nagyon gyorsan kiesel onnan. Vagy ők szűrnek ki eleve, vagy pedig egy idő után te fogod játszani az eszedet, hogy mennyivel okosabb vagy náluk, mert ők dogmatikusak, te meg szabad szellem vagy, mire kidobnak.
"Igen, te is csak azért nem mersz remete lenni mert félsz tőle valójában."
Azért nem akarok remete lenni, mert egyszerűen semmi pozitívumot nem látok benne.
"Kompenzálni akarod, hogy lelki tisztaságra vágysz"
Ha nem tudsz használni egy szót (kompenzálni), akkor ne használd hibásan. A "lelki tisztaság" egyébként egy jellegzetes kamasz fogalom, aminek nincs értelme, majd felnőtt fejjel belátod.
"Nagyon megerőltető lehajolni egy kicsit vagy kint lenni a hóesésben hogy ne másokon élősködj..."
Szerinted aki mondjuk tetőfedő, az azért tetőfedő, mert nem akar "másokon élősködni"? Ha egy tetőfedőnek felajánlanál egy banki állást, szerinted visszautasítaná elvből? :)))
"Úgysem fogod megérteni amiről beszélek."
Értem, mert 16 évesen gondoltam hasonlókat, aztán kinőttem ezt.
"Persze, ez is jó tipikus válasz, kár hogy hülyeség, mert én már több mint 5 éve látom undorítónak ezt a világot."
A kamaszkor elhúzódhat. De minél később jössz ki belőle, annál több idődet fecsérled el. Ugyanakkor bőven elég a 20-as évek közepére megkomolyodni.
"Kivéve Szibériában, Afrikában, Amerikában, Indiában, Tibetben, Mongóliában..."
Szibériában te az első hetet sem élnéd túl, Afrikával kapcsolatban nézz meg egy dokumentumfilmet, pl. Darwin rémálma.
"fogadjanak engem szállásokban"
Afrikában nincsenek "szállások". Hotelek vannak, napi 200-300 dolláros szobákkal. Testőrök nélkül ne nagyon mászkálj vidéken, mert az afrikaiak azt hiszik, hogy fehér ember = gazdag amerikai, és bármikor kirabolhatnak vagy elrabolhatnak.
"Írtam én valahol hogy 18 vagyok?"
Nem, ez tipp. Lehet, hogy 15 vagy, de ez nem sokat változtat a képleten.
"Bocs de ha választhatok pénz és lélek között akkor inkább a második."
Az a hibád, hogy azt hiszed, hogy ezek között kell választani.
"minden tini nem arról álmodik hogy majd ő bankár lesz menő verdával meg nagycsöcsű nőkkel..."
Nem. A rosszul alkalmazkodó tizenévesek nem erről álmodnak, ezért nehezebben is találnak rá a helyes útra, így nekik tényleg kevesebb sikerük van. Utólag aztán belemagyarázzák abba, hogy miért lett belőlük esztétika szakos munkás a Burger Kingben, azt, hogy nekik elveik voltak. Kár, hogy a nők nem az elvekre buknak, hanem a jó életre :)))
"Tehát félsz, bizonytalan vagy magadban"
Nem áll jól neked a pszichológuskodás, főleg, mivel nem vagy tisztában az alapokkal.
"Most komolyan - jó hogy írogatsz, de semmi hasznosat nem tudsz mondani"
Hasznos, ha eggyel több embertől hallod, hogy éretlenek a mostani elképzeléseid és ki kell nőnöd őket.
Amúgy hasznos tanácsom: tanulni (valami értelmes szakmát) és dolgozni. Nem a világ rosszaságán nyafizni, mert a világot nem tudod megváltoztatni, hanem megtanulni alkalmazkodni.
Isten terve nem az hogy elvonuljunk az emberek elől és remeték legyünk.
Épp ellenkezőleg bizonyságot kell tennünk életünkkel az embereknek Jézusról.
Ha utálod a bűnt az jó akkor ne kövesd el. Ha a pénzt utálod az is jó, a Mennyországban nem lesz pénz...
14:24
"Nem. Az ecovillage lakói keményebben dolgoznak, mint Átlag Józsi munkás. A keresztény szerzetesekről már megbeszéltük, hogy semmi közöd nincs hozzájuk. Véletlenül ők is sokkal keményebb életet élnek, mint Átlag Józsi. A project venus alapítója sikeres üzleti vállalkozó, aki a hozzád hasonlók adományaiból él. "
És? Attól hogy tereljük a szót, nem midnenki kamasz, akinek van egy sajátos/kevésbédivatos elképzelése.
"Mit mersz tenni? Pofázni mindenki tud. "
Igen? Neked hol a jachtod? A saját multicéged? Egy kisebb bankod legalább csak van? Ja hogy te is csak pofázol? Látod ezért nem akarok emberek közt élni, mert ilyen ostobák és irigyek, mint te.
"Ez nem talált. "
Ja hát akkor a tied sem.
"De tudok. Tanulj szorgalmasan, hogy jó állásod legyen. Közben azért szórakozz is, mert az jót tesz az idegeknek. Neked ennyit lehet tanácsolni. "
Engem egyik sem érdekel, itt diplomával is éhen fog halni mindenki. Amíg az önzés irányítja a birodalmakat, össze fognak omlani időről időre.
"Valószínűleg nagyon gyorsan kiesel onnan. Vagy ők szűrnek ki eleve, vagy pedig egy idő után te fogod játszani az eszedet, hogy mennyivel okosabb vagy náluk, mert ők dogmatikusak, te meg szabad szellem vagy, mire kidobnak. "
Na persze mert nekem semmi se sikerül úgysem. Ha meg igen, akkor irigykedsz tovább hogy úgysem fog sokáig tartani. Ha meg igen, akkor felrobbansz mérgedben, hogy te nem merted megtenni.
"Azért nem akarok remete lenni, mert egyszerűen semmi pozitívumot nem látok benne. "
Na én pont így vagyok a bankársággal.
"Ha nem tudsz használni egy szót (kompenzálni), akkor ne használd hibásan. A "lelki tisztaság" egyébként egy jellegzetes kamasz fogalom, aminek nincs értelme, majd felnőtt fejjel belátod. "
Szerintem kettőnk közül te vagy a kamasz, az összes hozzászólásodból süt a félelem, a tudatlanság, a hitetlenség.
"Szerinted aki mondjuk tetőfedő, az azért tetőfedő, mert nem akar "másokon élősködni"? Ha egy tetőfedőnek felajánlanál egy banki állást, szerinted visszautasítaná elvből? :))) "
Ez hülye kérdés, mert ha én lennék az, akkor biztosan elutasítanám. A tetőfedő legalább dolgozik és nem élősködik.
"Értem, mert 16 évesen gondoltam hasonlókat, aztán kinőttem ezt. "
Az te voltál, én meg én vagyok, ne magadból indulj ki.
"A kamaszkor elhúzódhat. De minél később jössz ki belőle, annál több idődet fecsérled el. Ugyanakkor bőven elég a 20-as évek közepére megkomolyodni. "
Rizsa.
"Szibériában te az első hetet sem élnéd túl, Afrikával kapcsolatban nézz meg egy dokumentumfilmet, pl. Darwin rémálma. "
Ezt mondd azoknak a törzseknek akik ott élnek pénz nélkül.
"Nem, ez tipp. Lehet, hogy 15 vagy, de ez nem sokat változtat a képleten. "
Látod, ha képzelődsz attól valami nem lesz valóságos.
"Az a hibád, hogy azt hiszed, hogy ezek között kell választani. "
Az a hibád hogy te meg sem látod a dolgokat.
"Nem. A rosszul alkalmazkodó tizenévesek nem erről álmodnak, ezért nehezebben is találnak rá a helyes útra, így nekik tényleg kevesebb sikerük van. Utólag aztán belemagyarázzák abba, hogy miért lett belőlük esztétika szakos munkás a Burger Kingben, azt, hogy nekik elveik voltak. Kár, hogy a nők nem az elvekre buknak, hanem a jó életre :))) "
Rizsa. Nem minden ember egyforma. Ja hogy Steve Jobsnak még diplomája sem volt, mert az első évben kiesett egy művészsuliból, és elment indiába, buddhista lett, lsdzett, aztán hazajött és a hülye hárekrisnások templomában kapott ingyenkaját, aztán egy rakás pénzt kaszált az Applel?
Hülye drogos bölcsész ugye? :)
"Nem áll jól neked a pszichológuskodás, főleg, mivel nem vagy tisztában az alapokkal. "
Csak nem egy pszihomókussal van dolgom? Te bezzeg lövöldözhetsz vaktában, neked jól áll. :D
"Hasznos, ha eggyel több embertől hallod, hogy éretlenek a mostani elképzeléseid és ki kell nőnöd őket. "
Hát az aztán tényleg hasznos hogy 100+1edik ember hitetlenkedik nekem.
14:49
Engem nem érdekel egy kitalált lény terve, de ha csak ennyin múlik, majd azt mondom hogy elhiszem és szerzetes leszek. De mondjuk lehet hogy Jobsnak volt igaza, elmegyek buddhistának, ott még Istenben sem kell hinni.
Kedves kérdező, tegnapi 21:20 vagyok, végigolvastam részletes válaszodat és érdekes dolgokat írsz.
"Az illúzió alatt mire gondolsz?" Kérdezed. Ez a világ az illúziók világa. Illúzió a félelem is, az aggodalom, a boldogság és a bánat, a pénz csábítása, a vágyak, de a legnagyobb illúzió az, hogy azt hisszük, mi másak vagyunk,különbek jobbak. Vagy azt hisszük, hogy mi emberek különálló lények vagyunk, akiknek semmi köze egymáshoz.
"Jó, hogyan lehet Istent tudni, vagy csak hinni lehet benne?
Valaki térítsen meg."
Ez nem az én dolgom, de így nem mehetsz szerzetesnek, mert hit nélkül az értelmetlen. Kommentem végén ajánlok pár könyvet, hátha találsz bennük valamit, ami megfog. Kezdetnek ne úgy gondolj Istenre, mint egy szakállas öreg bácsira, hanem mint magára az Igazságra, a Szeretetre és arra, aki a világmindenséget harmóniába rendezte. Ha így megy, akkor kezdd el keresni.
"Szerintem mindketten tudjuk, hogy nem gyávaság tartózkodni a bűnöktől és a mocsoktól."
A bűnöktől való tartózkodás valóban nem gyávaság, de a világtól elzárkózni, elmenekülni az.
"El lehet vonatkoztatni az embertől a gyilkosságot, de aki öl, akkor is gyilkos lesz. Hiába fest szépen, hiába esendő, gyilkolt. hiába több milliárd ember csak áldozata a rendszernek, mozgatóelemei. Egy fegyver atomjai sem tehetnek róla, hogy puskát alkotnak egy diktátor hadseregének kezében, mégis veszélyesek."
Ezt a gondolatot Szent Ferencre írtad válasznak és nem értem, hogy miért. Amúgy értem mit akarsz mondani.
"Ha szerinted az öntisztítás önző, akkor nagyon naiv ember vagy. Semmit nem ér, ha mocskos felmosóronggyal és sáros cipővel pacsmagolsz magad előtt. Ha jobbá akarod tenni a világot, előbb magad kell."
Az utolsó mondatoddal egyet értek. Sőt, a többivel is, de te engem félre értettél. Nem az öntisztítás az önző, hanem az ha elvonulsz magányba és nem teszel semmit a világért. Mivel oda tartozol, ember vagy és felelős vagy az embertársaidért. Akár tetszik,akár nem. Öntisztításhoz nem kell szerzetesnek lenni.
Egy mondás szerint az igazi szent családi életet él, dolgozik, a piacon vásárol.....és közben egyetlen pillanatra sem feledkezik meg Istenről.
"Nos, akkor mit csináljon az az ember, aki a harmóniát szereti és nem Istent?"
Menjen művésznek vagy lakberendezőnek:-)) Vagy valósítsa meg az életében a harmóniát. A harmónia nem csak egyszerűen békét jelent, hanem együtthangzást, összehangoltságot. Csak ott van harmónia ahol több emberrel tudsz egységben lenni. Egyedül nem harmóniában vagy, hanem izolációban.
Egyébként a harmónia isteni tulajdonság, mivel egységből ered.
"Az ösztöneim. Ha nem így lenne, már nem élnék."
Az ösztöneid nem mocskosak, hanem természetesek. Ha elfojtod őket, az pszichés megbetegedéshez vezet. Persze a gátlástalan kiélésük sem célravezető, itt meg kell találni a középutat. De csak az talál ezen a területen harmóniát, aki vagy helyes csatornába tereli őket, vagy mint említettem, ledobja magáról az illúziókat. Az viszont kemény spirituális munka, mivel minél jobban akarod, annál inkább fogva tartanak.
"Önmagában nem erény a tv nélküli élet, sem az olvasás."
Ezt nem is állítottam. Nem "jó példaként" akarok itt parádézni, hanem arra utaltam, hogy ha a külvilág zavar, azt ki tudod zárni könnyedén. Ha az elmédet nem terheled hülyeségekkel, akkor jobban látod a helyes irányt. Az olvasás sem erény, viszont a legtisztább és legnemesebb élvezet, amihez az ember hozzájuthat bűntudat és másnaposság nélkül. És még értelme is van:-))
" Az hogy szeretsz bizonyos dolgokat milyen szeretet? "
Ez nagyon fontos kérdés. A szeretet szó alatt valóban sok mindent értünk. De spirituális értelemben a legtöbb érzelem amit mi szeretetnek hívunk valójában az önzés és a birtoklási vágy megnyilvánulása és nem a tiszta szereteté. Úgyhogy logikus a kérdésed.
"Például ha elrabolná egy bűnöző a családod, és neked meg kellene ölni azt az embert, hogy életben maradjanak, megtennéd?"
Ez nagyon nagy kérdés, és nagyon félrevezető, mindjárt le is írom, miért.
"Én itt valóságról beszélek, nem csupán idillről és ideákról."
Jó, beszéljünk a valóságról. Másról úgysem nagyon érdemes.
"Mit jelent szeretni? Képes lennél feláldozni állatokat a családodért? Istenért feláldozni a családod? Önmagad miért áldoznád fel?"
Nos, a szeretet nem dolgok feláldozása (állatok, emberek) mert igaz áldozat csak egy van: ez pedig önmagad. De nem testi értelemben, mert az értelmetlen, hanem lelki értelemben.
"Vagy szeretni csak azt jelent, hogy kötődni valamihez, ami jó érzéssel tölt el? Tehát érzelmi függés? Szereted a családod, mit szükséged van rájuk? Szereted Istent, mert lelki nyugalmat ad?"
Helyes kérdés. Nem, az érzelmi függés nem szeretet. A Bibliában Pál apostol a korinthusiakhoz írt első levelében a 13. fejezetben ír erről, a szeretet dicsérete címmel. Minden ballagáson magasztos hangnemben felolvassák, de senki nem szokott odafigyelni, mert hosszabb mint egy versike. Kár, mert pontosan benne van a lényeg. Olvasd el, ízlelgesd minden sorát és alaposan mélyedj el benne.
Ha feláldozod magad bárkiért, még nem biztos hogy szereted azt. Pál azt mondja hogy odaadhatod mindenedet a szegényeknek és a testedet a tűzre adhatod, ha nincs benned szeretet, semmi vagy. Tehát a szeretet nem önfeláldozás ilyen értelemben. Akkor tehát mi az?
Akkor szeretsz, ha megbocsátasz, ha elfogadsz valakit olyannak amilyen és nem akarod megváltoztatni azért, hogy beleillő legyen a saját elképzeléseidbe. Ha a másiknak kedvezel, ha nem irigykedsz, ha türelmes vagy, ha az Igazságra vágysz, ha hiszel Istenben és megbízol a szeretteidben. Ha nem emeled ki saját magadat, a saját hasznodat, hanem a másikért tudsz tevékenykedni, de mindezt örömmel teszed! Akkor szeretsz. Egyébként csak mártír vagy.
"Csak ugye nem mindegy, hogy afrikai gyerekkatonaként vagy egy brit felsőtízezresként kezded az életed. Nem mindegy, hogy szülővárosunkat cunami önti el, vagy fenn van a hegyekben. Nem mindegy, hogy szellemi fogyatékkal születünk, vagy zseninek."
Nem mindegy. És tudod,miért nem? Mert a fogyatékosok többsége boldog ember, a szegények többsége hisz Istenben, sokan a holocaust borzalmai között találtak rá Istenre. És sok milliomos drogozik, váltogatja a szexuális partnereit, lesz öngyilkos, mert nem bírja elviselni a rongy életét. Furcsa, nem?
Amikor azt mondom, az életed olyan, amilyenné alakítod, akkor azt én nem arra értem, hogy a te hibád, ha nem vagy milliomos, hanem hogy AKI vagy, morálisan, az a te döntésed. A szeretet belőled jön, ahhoz nem kell pénz. Ahhoz, hogy kedves legyél és harmóniában élj, segítsd az embereket, ahhoz nem kell pénz.
" Elvégre ha képesek lennénk többre, már megtettük volna. Vagy mégsem? Hol rejlik bennünk a lehetőség, hol a határa?"
Fogalmunk sincs, mire vagyunk képesek. A határ a csillagos ég.
Ezeket a könyveket ajánlom, lehet hogy választ találsz bennük:
Mohandas Gandhi: Önéletajz
Anthony De Mello: Awareness (nem tudom, le van-e fordítva magyarra, de az ő könyvei mind nagyon jók. )
A szív ébredése
Szárnyalás
Yehuda Berg: Kabbala és a Szenvedés. A fájdalom célja.
C.S.Lewis: A szeretet négy arca
Paulo Coelho: Az alkimista
Müller Péter: Szeretetkönyv
Gunagriha: Sorsnavigátor
Komolyabb vallási műveket nem ajánlok, ha nincs benne tapasztalatod, ezekben is sok izgalmas dolgot találsz. Az utolsó kettő amolyan populáris ezotéria kategória, de hidd el, van benne sok minden az általad leírt gondolatokkal kapcsolatban is.
19:18
"Neked hol a jachtod? A saját multicéged? Egy kisebb bankod legalább csak van? Ja hogy te is csak pofázol?"
Nincs jachtom, nem is érdekel. Szerinted csak jacht van és remeteélet? Köztük meg semmi? Az emberiség 0,00001%-ának van jachtja, és mondjuk Magyarországon 10% él mélyszegénységben, ahova te akarsz tartozni. Köztük van 90%. Őket nem látod? Róluk nem akarsz tudni? Ezért mondom, hogy irreális, gyermeteg, hisztis a megközelítésed.
"Engem egyik sem érdekel, itt diplomával is éhen fog halni mindenki."
Téves állítás. Pl. programozóként havi 2-3 milliót is kereshetsz 5 éves gyakorlattal, de már a kezdőfizetés is 600-800 körül van egy infós diplomával. A diplomával nem rendelkezők önáltatása, hogy a diploma nem ér semmit. Savanyú a szőlő.
"Na persze mert nekem semmi se sikerül úgysem."
Nem erről van szó, hanem arról, hogy - most sokadszor mondom el - a szerzetesek nem a világ elől menekülő, magukat meg nem értett zseniknek érző, bizonytalan kamaszokat keresnek, hanem olyanokat, akik érett fejjel meghozták a döntést, hogy a vallás melletti elkötelezettségüket leginkább egy szerzetesrendben tudják megélni. Te kb. a 180 fokos ellentéte vagy egy szerzetesnek, mert de dúlva-fúlva dacosan ki akarsz vonulni a világból, amiért az nem szolgál ingyenebéddel, a szerzetesek viszont alázatosak.
"Na én pont így vagyok a bankársággal."
Akkor menj mérnöknek.
"Ez hülye kérdés, mert ha én lennék az, akkor biztosan elutasítanám."
Ezt mondja minden tizenéves, aztán később rájön, hogy nem így van.
"Az te voltál, én meg én vagyok, ne magadból indulj ki."
Olvass el egy fejlődéspszichológia könyvet. Minden kamasz olyan mint te, és jó esetben mind felnőnek.
"Ja hogy Steve Jobsnak még diplomája sem volt"
Steve Jobsból volt 1 db. A Burger Kingek pultjainál több ezren dolgoznak. Melyik a valószínűbb kimenetel?
"Hülye drogos bölcsész ugye? :)"
Ki tudja, hogy ha pénzügyi végzettsége lett volna, mi mindenre képes lett volna. Illetve jobb bele se gondolni, mert akkor a fél világ az övé lett volna a végére.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!