Mit kell vallanom, hogy Jehova Tanúja legyek?
Szükséges-e, hogy a Jehova nevet használjam, vagy használhatok-e valami mást is?
Szükséges, hogy házról házra járjak, vagy van esetleg valami más, amivel ezt "pótolni" lehetne? Valami más szolgálat?
Előző válaszolónak:
Nem, egyáltalán nem mindegy, mi a neve Istennek. Az általad felsorolt nevek esetében meg pláne nem. E nevek mögött nem ugyanaz a szellemi lény / személy áll, csak sokan így - azaz rosszul - tudják.
A Biblia kinyilatkoztatása szerint egyetlen igaz Isten van. Természetesen bárki felteheti a kérdést, hogy a Biblia miért "különb" a többi vallás szent iratainál. Ebbe nem megyek bele most, de én ezt fogadom el igazságnak, tehát ez a kiindulópontom. Tehát ha egyetlen igaz Isten van, akkor értelemszerűen nem lehet több vagy más, aki igaz. Azokat a szellemi lényeket, melyeket az emberek istenként tiszteltek/-nek, a Biblia hamis isteneknek, bálványoknak nevezi.
Ez alól Allah sem kivétel; bár a muszlimok az Ószövetséget elismerik szent iratként, így vannak közös elemek; de Jahve, azaz Isten "átkeresztelése" nem pusztán névváltoztatás. Óriási ellentétek vannak a két "vallás" között, már csak Jézus Krisztust illetően is. Ők pusztán egy prófétának tartják a sok közül, méghozzá Mohamednél alacsonyabb rangúnak. Remélem, jól emlékszem a helyszínre: a jeruzsálemi Szikla-mecset falára azt írták ki: "Allahnak nincs fia."
És még hosszan lehetne sorolni a különbségeket, más vallásokkal ugyanígy. Könyveket és tanulmányokat írtak már erről, így én most nem írok újat. :)
Ha bárkit érdekel a téma, javaslom elolvasásra Fritz Ridenour: Mi a különbség? c. könyvét, vagy a www.apologia.hu honlapot.
És egy nagyon fontos megjegyzés: Nem vagyok intoleráns az emberekkel szemben, tehát a válaszom nem ellenük szól. Itt, a gyk-n is vannak más vallásúak, akiket tisztelek, értékes embernek tartok, elismerem a pozitívumaikat (pl. egy muszlim srác is e körbe tartozik).
A JHVH tetragrammához pedig csak annyit fűznék hozzá, hogy a magánhangzókat, amiket a régi írások nem jelöltek, nem ismerjük; így nem tudhatjuk biztosan, hogy Jahve vagy Jehova volt-e az eredeti alak, esetleg egy harmadik.
Az izraeliták nem is ejtették ki Isten nevét, mégpedig tiszteletből, nem babonaságból. A júdaizmusban ma sem mondják ki / írják le, inkább más megjelölést, nevet használnak. Pl. HaShem = A Név; G_d = God, Adonai, Elohim, stb.
A már Jézus idején is erősen hitehagyott zsidóság, meg a tisztelet..., ugyan már! Nem, semmilyen Írásos alapja nincs valójában annak, hogy ne használjuk az isteni nevet.
Korában viszont a hétköznapi életben is használták, csak el kell olvasni a héber szövegeket és látható, hogyan alkalmazták a mindennapi életben.
Nincs semmilyen írásos alapja? Ezt te sem gondoltad komolyan, ugye?
Részlet a "tízparancsolatból": Az Úrnak a te Istenednek nevét hiába fel ne vedd; mert nem hagyja azt az Úr büntetés nélkül, a ki az ő nevét hiába felveszi.(2. Mózes 20:7 és 5. Mózes 5:11)
Bővebben: [link]
A név kiejtéséről bővebben (a Jehova alakról is):
"A hitehagyott zsidóság"... - Ne ítélj, hogy ne ítéltessél! Először is, ez általánosítás; másodszor az ítélet nem embereké; harmadszor: olvasd el a Róma levél 11. fejezetét. Isten nem vetette el örökre Izraelt.
Visszatérve a névhasználatra: A parancsolat a _hiábavaló, felesleges_ használatot tiltja. A korunkbeli ortodoxok ezt ugyanúgy kerülik szóban és írásban is.
Tessék, egy zenei példa: Yaakov Shewekey and Mordechai Shapiro – Rachem /A héber szövegben HaShem van, az angolban kiírják a God formát./
http://www.youtube.com/watch?v=8_O3PnKB32c&feature=related
Egy másik példa: Yaakov Shwekey – Shemá Yisroel http://www.youtube.com/watch?v=S8D1DuVmtVQ
Ennél az egyik kommentelő kérdése: "...why did you spell G-d instead of God?" A feltöltő válasza: "...of course I could spell it God or GOD, all that matters is to keep in mind that HIS name is Holy."
Nincs semmilyen írásos alapja? Ezt te sem gondoltad komolyan, ugye?
Részlet a "tízparancsolatból": Az Úrnak a te Istenednek nevét hiába fel ne vedd; mert nem hagyja azt az Úr büntetés nélkül, a ki az ő nevét hiába felveszi.(2. Mózes 20:7 és 5. Mózes 5:11)
Ne etessük már egymást! Ez azt tiltja meg, egyáltalán nem használhatjuk az isteni nevet, vagy...?
"...all that matters is to keep in mind that HIS name is Holy."
Igen, szent Isten neve, de vajon azzal tudjuk megszentelni az Ő nevét, ha nem használnánk, főleg babonás félelemből?!
A zsidókra jellemző volt, hogy igyekeztek az írásokat betű szerint megtartani. (Általában ebbe buktak bele, ahogy Pál is mondta: a betű öl, a szellem megelevenít.
De mit jöttök állandóan babonával, milyen babona? Akkor az is ugyanúgy babona, hogy ti a vérevést a véradásra vonatkoztatjátok....
Elismert tény, hogy a Biblia Isten nevének a tiszteletteljes használatát nem hogy nem tiltja, hanem maga adja a legjobb példát arra, hogy kell és hogyan kell használni.
Mindenki a maga istenének a nevében jár.
A vérkérdést pedig nem kell ebbe belekeverni - köze nincs semmiféle babonához -, de ajánlom figyelmedbe mindazon orvos és sebészprofesszor véleményét, akik teljes meggyőződéssel állnak ki a Tanúk bibliai véleménye és hite mellett! Velük lehet vitatkozni, nincsenek kevesen.
ma 12:42
Bocsi, de már megint szövegérelmezési problémák...
Az általad idézettek után ezt írtam, direkt kiemelve a kulcsszavakat: "A parancsolat a _hiábavaló, felesleges_ használatot tiltja."
Innentől kezdve nincs miről beszélnünk.
Remélem, a dalok azért tetszettek. :)
Az azelőtti válaszomból viszont egy dolgot helyesbítenem kell, ha már itt vagyok: Azt írtam, nem tudjuk, melyik a helyes kiejtés (Jahve v. Jehova). Azóta utánaolvastam, és teljesen meggyőződtem arról, hogy a Jehova név egyáltalán nem helyes.
A 68-as válaszolóval egyetértek, és köszönöm a válaszát. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!