Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Hogy kezdjem el a vallásomat...

Hogy kezdjem el a vallásomat gyakorolni?

Figyelt kérdés
római katólikus vagyok, de sem én, sem a családom nem gyakoroljuk a vallást. nem járunk templomba, nem ismerem a saját vallásom tanításait. tudom szégyen biztosan. az utóbbi időben késztetést érzek arra, hogy vallásos legyek, vagy nem tudom, hogy mondjam. vagy már késő nekem? mivel kezdjem? miket csináljak? megvan dédim kis imakönyve, meg valahol van biblia is. a biblia melyik részével kezdjem? bemehetek csak simán egy misére? mikor van egyáltalán mise? vagy gyónnom kell előtte? attól félek. kell rózsafűzér is? ha elkezdem a vallásom gyakorolni, mindenképp kötelező templomba járni? isten megbocsájtja, hogy eddig nem foglalkoztam ezzel? volt valaki hasonló helyzetben? úgy érzem a vallásban megnyugvást találnék. segítsetek légyszi!!!
2011. máj. 20. 01:27
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:

elég nagy benned a zavar, látom :) ha nem tudsz semmit a római katolicizmusról, akkor mitől "az a vallásod"? az, hogy megkereszteltek, nem tesz azzá, legfeljebb a Semjén Zsolt szemében. szerintem ismerj meg minél több vallást, olvasgass róluk, ha tudsz angolul, pl. a [link] elég jó. ha magadtól választasz, akkor nem hasonulsz meg később.

ha mindenáron ragaszkodsz a katolikushoz, akkor először olvasgass utána, miről szól, esetleg keress meg egy papot (a legközelebbi templomot keresd fel, ki szokott írva lenni a fogadóórájuk és az is, hogy mikor van mise). és soha nincs késő semmihez, Isten úgy szeret, ahogy vagy. ha katolikusként élsz, akkor igen, muszáj templomba járni.

2011. máj. 20. 01:49
 2/14 anonim ***** válasza:
100%
Járj templomba és kérd a papot hogy igazítson el
2011. máj. 20. 01:52
 3/14 A kérdező kommentje:
ha mást választanék úgy érezném elárultam valamit. angolul nem nagyon tudok. bocs a fogalmazásért, akkor csak annak kereszteltek. de hát épp ezt mondtam én is az egészben. mindegy
2011. máj. 20. 01:56
 4/14 anonim ***** válasza:
73%

Hahó!

Ugyan, egyáltalán nincs Benned nagy zavar, sőt, nagyon szép, rendszerezett kérdéseid vannak. Próbálok szép sorjában felelni rájuk. Tehát.

Sosem késő. Isten azért teremtette nekünk ajándékba az időt, hogy mindig legyen egy következő perc, amikor visszatérhetünk Hozzá, amíg élünk.

Ismeretszerzésért először is keresd meg azt a Bibliát. Azon belül az Újszövetséget olvasd, először az evangéliumokat, azt lehet szép sorban, aztán az Apostolok Cselekedeteit, majd Pál leveleit. Közben néha olvass el egy-egy zsoltárt az Ószövetségből. Ezzel jó darabig elleszel. Beszerezhetnél egy gyerekbibliát, hogy az Ószövetségi történetek lényegét viszonylag rövid idő alatt megtudd. Dédi kis imakönyvét is forgathatod, biztos vannak benne alapvető kis leírások is.

Természetesen bemehetsz simán egy misére. Én egy hétköznapi misével kezdeném, ha városban élsz, akkor minden nap/majdnem minden nap van egy, vagy akár több is. Itt találsz infót: [link] Beírod, hol laksz, meg hogy melyik napra kéred, és mehetsz. Azért mennék hétköznapira először és nem vasárnapira, mert ott nincsenek sokan, nem olyan ijesztő, meg rövidebb is, könnyebb belerázódni. Nem kell gyónnod előtte, csak áldozni ne menj ki. A többi meg ne zavarjon (hogy nem tudod, mikor mit kell mondani, csinálni. Majd megszokod.) Mise után menj be a sekrestyébe (kérdezd meg valami nénitől, hol van), és szólítsd le az atyát. De az is jó, hogy mise előtt, ha van gyóntatás, beülsz a gyóntatószékbe, köszönsz, és mondod, hogy bocsánat, nem gyónni jöttél, csak egy eltévedt bárányka vagy, aki szeretné gyakorolni a vallását, de még nem tud róla szinte semmit, segítsenek. Remélhetőleg az atya elmondja, mikor van valami hittan, elsőáldozásra felkészítő, ilyesmi. Netán külön beszélget Veled.

Rózsafüzér nem kell, az csak egy lehetséges ima, de ha tetszik, imádkozhatod. Hogy megtudd, milyen is az (mert maga a tárgy az imához használatos), a legtöbb templomban mise előtt vagy után imádkozzák.

Ha komolyabban szeretnéd gyakorolni a vallásod, akkor igen, kötelező templomba járni, vasárnaponként. Heti egy óra "sport a léleknek". :) Ha nem mész, akkor azt következő gyónásodban meg kell vallani. De ezt majd hittanon/az atyától megtanulod.

Isten pedig megbocsátja, naná, hogy eddig nem foglalkoztál ezzel. Az, hogy most valami elindult Benned, az Ő kezdeményezése, hidd el, és nagyon örül Neked.

Minden gyakorlati izé előtt, amit leírtam, ülj le, maradj csendben, és kezdj el beszélgetni Istennel. Szólítsd meg, és ne félj Tőle semmit. Mondd meg Neki, hogy sajnálod, hogy eddig ez volt, de most már érdeklődsz és szeretnéd az Ő segítségét kérni az egész keresésben. Nem tudod, hogyan kell, de mivel Őt keresed, hát segítsen már. És imádkozz, amikor csak jól esik, ahol jól esik. Magadban is lehet, nem fognak hülyének nézni legalább. :) Mondj el mindent Istennek, ami csak a lelkedben van, nem kell cenzúrázni, különben is, úgyis látja, tudja, hiszen Ő teremtett, meg mindenható. Elmondhatod neki a kétségeidet, a félelmeidet, a mérgedet, az örömeid, bánatod, kéréseid. Ő meg majd megtanít egyre inkább imádkozni és Vele járni az úton.

Ajánlok még egy könyvet, ahol nagyon olvasmányosan és érthetően le van írva az Egyház alaptanítása: A Katolikus Egyház Katekizmusának Kompendiuma, ezt meg tudod venni vallási könyvesboltban, de fenn van itt: [link]

Aztán itt egy honlap, ahol a katolikusokkal szembeni általános nagy megkérdőjelezésekre reagálnak: [link]

Itt pedig az Egyház magyar hivatalos honlapja, mindenféle alap és jó dolgot találsz itt: [link] (Bibliát, könyveket, lexikont is.)

Itt szintén csomó alapdolog, fórum, és jó zenék is vannak: [link]

Valamint ajánlom, hogy hallgass néha Mária Rádiót, itt a netes változata: [link] keresd ki, hogy ahol laksz, rendes rádióban hol találsz rá.

Légy türelmes Magadhoz, hatalmas dologba vágsz bele, ami nagy-nagy és nagyon izgalmas kaland. :) Óriási lehetőségek nyílnak meg, és kapu egy eddig Általad nem ismert, csodás világra. És sose keseredj el, ha találkozol egy-két fura/idegesítő/hülye emberrel Egyházon belül. Tudod, ilyenek mindenhol vannak. Keresd azok társaságát, akik jobb fejek Számodra. Majd eljárhatsz a plébániádon valami kisebb közösségi alkalomra is, ha városban élsz, nagy az esélye, hogy lesz miből válogatni, jó kis társaságra lelhetsz.

És ha városi vagy, és elsőre "kikosaraz" az a pap, ahova mész (=abszolút nem foglalkozik Veled - erre kicsi az esély, de van belőlük is egy-két fura -), ne add fel, és menj el egy másik templomba. Rengeteg nagyon jó pap van, biztosan lesz olyan, aki ráér beszélni Veled.

Légy bátor, ne félj és ne rettegj! Ez is a Bibliában van, majd találkozol sok hasonló biztatással meg mindenféle jóval benne.

Isten áldjon, sok sikert, aztán írj, ha elindultál! Ha bp-i vagy netán pécsi, esetleg szombathelyi vagy, jelezd, és akkor privátban tudok Neked olyan templomot ajánlani, ahol tutira nem kell félned, és rátalálsz arra, amit keresel. De megírhatod, hova való vagy, mert szerte az országban sok-sok ismerősöm van, akiktől nem telik sok időbe megkérdezni, hova is menj, hogy ne kelljen megijedned. :)

Ja, amúgy én olyan szinten voltam hasonló helyzetben, hogy más vallású voltam, de valamiért bevonzott a Katolikus Egyház, és elég sok mindent így kezdtem, ahogy Te is fogsz... :) A Bibliát jól ismertem és imádkoztam, de a gyakorlati dolgokról kb. semmit nem tudtam. Nekiugrottam, komolyabban úgy kb. 3 éve, és most már nagyon benne vagyok. És maradok is. ;)

Üdv!

2011. máj. 20. 06:25
 5/14 anonim ***** válasza:
100%

"vagy már késő " -dehogy késő. 99évesen se lenne késő.

Csak a halál után lenne késő.

Nagyon szép, hogy egy hiányérzés ébresztett. Fog menni. Aki keres, az talál- mondja az édes Jézus.

"Megtalálnak azok, a kik engem nem keresnek"

Jézus szeliden vár. Az ajtót nekem kell kinyitni - nekem kell keresni, követni Őt.

Jel 3,20 Ímé az ajtó előtt állok és zörgetek; ha valaki meghallja az én szómat és megnyitja az ajtót, bemegyek ahhoz és vele vacsorálok, és ő én velem.

2011. máj. 20. 07:44
 6/14 anonim ***** válasza:
*idézet törölve
2011. máj. 20. 07:50
 7/14 anonim ***** válasza:
65%

Nagyon örülök annak amit írtál. Néhány éve én is hasonló helyzetben voltam.

Próbálj meg keresni lelki vezetőt, aki lehet egy tapasztaltabb keresztény, esetleg egy pap vagy szerzetes. Kérdezd meg a papot hogy hátha tud ajánlani valakit, ha nem akkor Istentől is kérheted hogy segítsen.

Ha van lehetőséged akkor keress közösséget vagy imacsoportot is, ez sokat tud segíteni később. Ha pesti vagy akkor tudok ajánlani közösségeket.

2011. máj. 20. 08:22
 8/14 anonim ***** válasza:
49%

Szia!

az a gyanúm, h valamilyen válsághelyzet lehet az életedben, amire megoldásokat keresel.

A vallások (általánosságban) válaszokat adnak, de megoldásokat csak nagyon ritkán.

Tudnod kell, hogy a vallásoknak fontos közösségmegtartó szerepe volt a történelem során, ám mostanra a tanaik annyira elavultak, hogy tanult, józan, értelmes ember nem tudja már befogadni azokat.

És itt elsősorban nem arról van szó, h legyél jó ember, ne bántsd az embertársaidat, stb, hanem az olyan dogmákról, mint isten létezése, a világ teremtése, vagy akár Jézus csodatételei.

ezek nem valós dolgok, ezek egy tudatlan társadalom önjelölt "tudósainak" a válaszai a nagy kérdésekre.

200 évvel ezelőtt még elment, de mára teljesen nevetségessé vált.

Ha tehát ezeket a dolgokat akarod elhinni, akkor első lépésként a józan eszedet kell elveszítened.

Ha ez megvolt, akkor gyakorolhatod a vallásodat ahogy azt előírja neked az egyházad.

A döntés a tied, a következményeit is te viseled.

2011. máj. 20. 08:42
 9/14 anonim ***** válasza:
35%
Nem kell elvesztened a józan eszed, nyugi. Pl. a Katolikus Egyház egyáltalán nem evolúció-ellenes. Csak csomóan nem nagyon szoktak belemenni mélyen a kérdésekbe... Nem elavult az Egyház, csak sokan nem ismerik. Pont, hogy sokkal világosabb lesz általa csomó dolog.
2011. máj. 20. 09:24
 10/14 anonim ***** válasza:
49%

"Nem elavult az Egyház, csak sokan nem ismerik. Pont, hogy sokkal világosabb lesz általa csomó dolog."

végül is....

Galileit is rehabilitálták, és erre csak 400 évet kellett várni... :-)))))

2011. máj. 20. 09:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!