Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mi a véleményetek a baháí...

Mi a véleményetek a baháí hitről? Aki azt a hitet felveszi, boldogabb lesz másoknál?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

egy keresztény lány vagyok, akia vallásában csalódott, és már hónapok óta keresgélek, hogy vallást váltsak.

Nemrég találtam rá a baháí hitre, és úgy érzem hazataláltam, itt van, amit keresek.

Az a problémám, hogy ezt a vallást sokan nem ismerik, és én nagyon szeretném felvenni, de attól félek, hogy mit fognak ehhez a barátaim szólni. Ez a vallás sokkal jobban választ ad a kérdéseimre, mint a Biblia, de nagyon félek attól, hogy elveszítem a barátaimat, ha ezt a hitet felveszem.

Szerintetek mit lehet ilyenkor csinálni?

2011. ápr. 9. 20:02
1 2
 11/16 A kérdező kommentje:

Sziasztok!

Látom, nagyon sokféle választ írtatok ide.

Második válaszolónak: igen, a lótusztemplom az, amire gondoltál: az valóban az egyik legnagyobb baháí szent hely.

Más: a kutyaevéses példa jó nagy hülyeség, jót röhögtem rajta, de a válaszoló egyértelműen rávilágított a lényegre.

Más: Kedves fanatikus keresztény, aki felhördültél, hogy micsoda, jobban választ ad a baháí vallás a kérdéseimre, mint a Biblia? éws felajánlottad, hogy segítesz.

Fel kell, hogy világosítsalak, hogy én a te segítségedből nem kérek. A Bibliával, és annak tanításaival az életem hátralévő részében nem kívánok foglalkozni. Nekem más az utam, máshol találom meg azt a lelki békét, Istennel való harmonikus kapcsolatot, és ez akkor is így van, ha ez sok embernek nem tetszik!!

Egyébként római katolikusnak kereszteltek engem csecsemőkoromban, de minden köteléket le lehet rázni, és ez akkor is így van, ha két fanatikus barátnőm azzal fenyegetett meg engem, miután küldtem a haveroknak egy köre-mailt, hogy majd jól megvernek. Nem valami keresztényi viselkedés, de mindegy, állok elébe.

Utolsó kettőnek: igen, a boldogság sok mindentől függ, de teljesen más a pillanatnyi boldogság, és teljesen más az a boldogság, amikor valaki szinte szimbiózisban él Istennel, és minden pillanatban arra gondol, hogy mit tehet az emberiségért. A vallások ennyiben adnak plusz többletet a boldogság keresésében.

Üdv: a kérdező, egy lány

2011. ápr. 10. 23:18
 12/16 anonim ***** válasza:
66%

Szia!

A bahai vallás 2 év múlva ünnepli a 150. évfordulóját. Én úgy gondolom, hogy túl szép ahhoz, hogy igaz legyen. Ugyanis ennek a vallásnak nem titkolt célja, hogy egyesítse magában az előtte keletkezett kilenc élő vallás legjavát, és nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint az igazság teljességét. Azt vallja, hogy minden vallásnak közös az alapja, és ez lehet az emberiség egységének a fundamentuma. Ezért Baha'u'lláh az alapító egyaránt messiása a zsidóknak, újraszületett Krisnája a hinduknak, Buddha Maitrejája a buddhistáknak, Sah-Bohramja a zoroasztriánusoknak, visszatérő Krisztusa a keresztényeknek és végül Mahdi Imámja a siíta muszlimoknak. Nagyon impozáns a lista.

Ami nagyon szép, hogy a baháik úgy vélik, hogy akkor élnak igazul, ha senkivel szemben sem igazságtalanok, ha lázongás nélkül elszenvedik az igazságtalanságot, ha egymást szeretik, ha csak a jóság lebeg a szemük előtt, ha alázatosak, és ha fáradoznak a betegek gyógyulása érdekében. Ha elolvasod figyelmesen a Bibliában az apostolok cselekedeteiről írott könyvet, akkor magad is meggyőződhetsz róla, hogy az első keresztények is ilyenek voltak. Ahhoz tehát, hogy te is ilyenné válj még nem kell baháinak lenni, egyszerű keresztényként Jézust követve is lehetsz ilyen. Sajnos igaz, hogy a kereszténységen belül csak elvétve találsz ilyen embereket.

A bahái szemlélet szerint az emberiség egységének felismerése nem kevesebbet kíván, mint "az egész civilizált világ újjáépítését, és teljes katonai leszerelését, egy olyan szervesen egyesült világot, amely életének minden fontos tekintetében, polotikai gépezetében, szellemi törekvéseiben, kereskedelmében és pénzügyeiben, írásmódjában és nyelvében egységes, és mégis végtelenül változatos, kifejezve a szövetségre lépett államok nemzeti sajátosságait." Hisznek a világbékében, és az új világrendben.

Én bevallom nagyon szkeptikus vagyok e tekintetben. Voltak már ilyen globalizációs törekvések a világtörténelemben, de azok soha nem vezettek eredményre. Márciusban tartott egy kiváló előadást erről a témáról Sonnleitner Károly: "Amikor ezt mondják: békesség és biztonság..." (Thessalonikai I. levél 5,3) A globalizáció - csapda vagy megoldás? - címmel a gödöllői Bibliaházban, ha van türelmed kérlek hallgasd meg, szerintem nem fogod megbánni. Katt ide: [link]

Valóban nagy vonzereje van a modern kor vallásainak, köztük a bahái hitnek is, de az én tapasztalatom szerint a magasabbrendű és pozitív elemek mindig keverednek bennük a primitív és téves elemekkel. Tény, hogy minden ilyen mozgalom olyan eszméhez kapcsolódik, amely önmagában jó, de az is igaz, hogy a történelemben Sátán legnépszerűbb stratégiája az volt, hogy annyi igazságot kevert a hazugságba, amennyivel a hazugságot hihetővé tudta tenni. Ez a vallás is a modern ember pszichikai problémáira és hiánybetegségeire ad választ, kínál gyógyírt, ígéretei, tanításai is erre koncentrálnak, de tapasztalatom szerint egyetlen gyógyír az ember lelkének Krisztus megváltása lehet.

A bahái vallás nagyon modern, egyenesen zseniálisan szervezett, impozáns kiadványaik és épületeik vannak, és persze anyagilag is jól menő vállakozásaik. Jézusnak nem volt ilyen, mégis minden időben voltak olyan gyermekei, akik feláldozták az életüket is azért, hogy másokkal megismertessék Krisztust. Aki pedig Krisztust igazán megismeri, az lesz igazán boldogabb másoknál. Én ezt tapasztalom közel 25 éve, és kívánom neked, hogy te is találd meg ezt a boldogságot.

Üdv. Péter

2011. ápr. 10. 23:52
 13/16 anonim ***** válasza:

Kerestem valami egészen mást az interneten, amikor rábukkantam egy érdekes információra a bahái vallással kapcsolatban. Arról van szó, hogy kripto(titkos) zsidó hozták létre és a mai napig ők működtetik, méghozzá úgy hogy az egész világon térítenek, kivéve Izraelt.

Az első magyarországi baháik is zsidó eredetűek voltak.

Forrás: [link]

2011. máj. 20. 14:09
 14/16 anonim ***** válasza:
2011. máj. 26. 13:54
 15/16 A kérdező kommentje:

Utolsó előtti kommentelő, te normális vagy?

Hogy mered Bahá'U'lláh Prófétáról azt állítani, hogy zsidó volt??!

Baromira fel vagyok háborodva ezen a tiszteletlenségen, de ha tudnék, akkor sem szabadna tennem ellened semmit, vagy nagyon utána kéne néznem a szent iratok között, hogy hogyan kell megbüntetni azt a nem baháí hitűt, vagy hitetlent, aki Bahá'U'lláh Prófétáról hazugságokat állít, de én ezzzel nem pazarlom az időmet, remélem, ezt nekem Isten megbocsátja. Azon azonban ne csodálkozz, ha Isten téged baromira megbüntet, hogy hogyan, azt nem az én dolgom, ezt Isten dönti el. Ha azt vennéd észre, hogy egyszercsak semmi nem sikerül neked, állandóan rossz kedved van, nem találod a helyed, stb. akkor jusson eszedbe, hogy ez azért van, mert tiszteletlenül viselkedtél az erre a korra rendelt megnyilvánulásával/Prófétájával szemben, és ezért Isten rettenetesen megharagudott rád, és levette rólad a kezét.

Azonkívül, hogy baromi mérges vagyok rád, rettenetesen sajnállak is, ezért csak azt tudom kívánni, hogy mihamarabb bánjad meg rettenetes bűnödet, és kérjél Istentől bocsánatot. Ne tőlem kérj bocsánatot, ne mástól, hanem Istentől.

Üdv: Annazara

2011. jún. 3. 13:30
 16/16 anonim ***** válasza:

"Hogy mered Bahá'U'lláh Prófétáról azt állítani, hogy zsidó volt??!

Baromira fel vagyok háborodva ezen a tiszteletlenségen"

Ez polkorrekt volt.

2011. jún. 4. 12:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!