Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A szerelem bűn? Alul kifejtem.

A szerelem bűn? Alul kifejtem.

Figyelt kérdés

Hiszek Istenben. Ha felételezzük, hogy az emberi élet értelme hogy szabadok legyünk és önzés nélküliek, Istenben, akkor vajon ha szeretek valakit az bűn?

Ugyanis a szerelem kapcsán vágyaim is vannak, amik önzőek (szeretnék vele lenni stb.)azaz ellentétesek számomra az élet céljával és értelmével.

Ki hogy látja ezt? Érdeklenének a nézőpontok. Köszönöm. :)

2011. jan. 10. 20:33
1 2 3
 11/30 anonim ***** válasza:
0%

Nagyon okos, kedves kérdező. :)

Viszont ez nem szerelem. a szerelem a szeretetből ered...a szeretet ugye önzetlen. nagyon jól látod a dolgot. ha szexuális vágyaid vannak az a paráznaság vétsége. ha egyéb akkor az önzés. Szóval ha szeretsz valakit, akkor az a normális, csakhogy az önzés nem szeretet, mert ilyenkor te például birtoklod a másikat...és a ragaszkodást nevezik ekkor szerelemnek...a ragaszkodás folyamán azt hiszi az egyén, hogy a másik fél az ő tulajdona...ezért is ragaszkodik hozzá, mert fél, hogy elveszti, vagy hiányt generál, ha épp nincs vele...ez saját érdekkel való elfoglaltság csak...ez önzés. Ez nem azt jelenti, hogy meg kell ijedni...semmi...csak észre kell venni, ahogyan te is megtetted, és szép fokozatával megértened teljesen, hogy amit írsz az tényleg önzés, és nem szerelem. Mivel a "szerelmed" eszméje tart fogságban is...tehát nem vagy szabad. A szerelem az pont, hogy felszabadít, tisztán látóvá tesz, mintsem vakká, a valós szerelem nyugalmat, erőt, hitet, boldogságot ad, nem elégedettséget vagy örömöt, amik mulandóak. :)

üdv

26/F

LastOne.Left

2011. jan. 11. 10:26
 12/30 anonim ***** válasza:

Nagyon okos utolsó válaszoló!

A szexuális vágy nem paráznaság, hanem természetes emberi érzés. A házasságtörés, a megcsalás, a szexuális perverziók - az a paráznaság.

2011. jan. 11. 12:37
 13/30 anonim ***** válasza:

12:37.

Tökéletesen egyetértek veled abban, hogy a szexuális vágy egy emberi érzés, ami bizonyára a természetből fakad. De nem e az az érzés, amiből tanulni kéne, mintsem azzal azonosulni? Gondolom azzal tisztában vagy, hogy a pedofília, a homoszexualitás és az állatokkal való közösülés is szexuális vágy alapú. Vágy az vágy...ami pedig hiányérzet kielégülésére való erős lelki törekvés. Amikor a szexuális vágyadat akarod kielégíteni, akkor tulajdonképpen kihasználod a párodat saját élvezetekre(még ha gondolatokban is). Persze erre mondhatnánk, hogy hát neki is jó...de ha a te szándékod alapban a te magad kielégülése, akkor fölé rendeled magad...ha az övé(ő szexuális vágyának a kielégítése, akkor is, ha neked nincsen éppen) van előtérbe a döntésednél, akkor meg alá rendeled magad. Amúgy pedig egyenlőek vagytok, ha jól tudom. Az ösztön az egy másik kategória. A szex, ha vágy alapú akkor önzés, ha a szex azért jön létre, mert a két fél utódot akar nemzeni, azaz egy "új" életnek akar terepet biztosítani, akkor beszélhetünk önzetlenségről. És ezért írtam a korábbi válaszomban, hogy végül is a szerelem hétköznapi értelmében vett definíciója "bűn". A bűn pedig az, ami visszatart Isten országától, Isten országa pedig az egységről szól...az önzés pedig az egység "ellen" megy. :)

üdv

26/F

LastOne.Left

2011. jan. 11. 15:25
 14/30 A kérdező kommentje:

Köszönöm mindenkinek a választ, nagyon hasznosak voltak. Konkrétan nem is a szexualitásra gondoltam, hanem magára a szerelemre, mint érzés. Aki volt már szerelmes biztos tudja miről írok. Tehát ha szerelmes vagyok valakibe,akkor gyakorlatilag bűnt követek el mert önzőségből cselekszem?

Ha pedig a szeretetből indulnuk ki, -a vágy nélküliből- akkor bárki lehetne életem társa aki férfi(hiszen én úgy gondolom mindenkit szeretek-nincs olyan ember aki iránt haragot vagy más negatív érzést éreznék)?

Ha pedig ez így van, akkor mi különbözteti meg a kettőnk kapcsolatát? Úgy értem mi tart össze egy életre ha nem a szerelem? (nem a testiséget értem alatta)

Mi a kapocs, amiért leéljük egymással a földi életünket? Valaki tudja erre a választ?

2011. jan. 11. 15:36
 15/30 anonim ***** válasza:

Itt most személyiségről volt szó elsősorban. Az önzetlen szerelemnél a másik egyénisége(érdeklődés, ízlés és ezek teljes körben, tehát akár egy mozgásformula a másik részéről, vagy mosoly) fog meg téged, érzel belül egy inspirációt, hogy ő olyan teljes egészében, de nem hiányt érzel. de ha esetleg ő nem érzi, mert neki elnyomja a vágya más iránt, akkor te nem csüggedsz, mert lehet van másik olyan ember is, akinek az egyénisége ugyanúgy megfoghat. :)

üdv

26/F

LastOne.Left

2011. jan. 11. 15:42
 16/30 anonim ***** válasza:

bocs még egy kiegészítés.

Én úgy vettem észre, hogy a személyiségüknél fogva az emberek különböző szellemi érettségben(ezt nemtanultságra, vagy műveltségre értem) vannak, és általában az egymáshoz közeli "szinten" lévő emberek "találnak egymásra". De ez csak saját meglátás.

üdv

26/F

LastOne.Left

2011. jan. 11. 15:44
 17/30 A kérdező kommentje:
Köszönöm :)
2011. jan. 11. 15:50
 18/30 anonim ***** válasza:

Mi a szerelem? Sokan azt hiszik csak a szex. Szerintem a szerelem nem más, mint egy testi-lelki átható kapcsolat, akiben meglátjuk a kiegészítőt, akit álmunkban láttunk. Istenbe is szerelmesek vagyunk. Ki nem gondolja azt, ha Istennel tölthetné az életét nem lenne-e a legboldogabb. A szerelemnek akkor is léteznie kell, ha nem elsődleges szempont a szex. A szex csak a testi kielégülést szolgálja. És tényleg, ha megszemélyesülne Isten én mindig vele akarnék lenni és imádnám. A szerelem az, amikor kiugrik a szíved a helyéről és érzed az örök életet.

A "szeretnék vele lenni" nem lenne önzőség. Mert mi az élet értelme? Szerintem semmi, nincs cél, olvasd el a Prédikátor könyvét. Az élet értelme: Istenben élni és szerelemben.

Amúgy nem tudom miért gondolják az emberek önzőségnek a szexet? Akkor ez alól én kivétel vagyok, mert akarom, hogy a partnerem jól érezze magát és annak örülök a legjobban, ha ő minél nagyobbat élvez.

2011. jan. 11. 16:16
 19/30 anonim ***** válasza:
"18. És monda az Úr Isten: Nem jó az embernek egyedül lenni; szerzek néki segítő társat, hozzá illőt." - Mózes I. könyve, 18.
2011. jan. 11. 17:47
 20/30 A kérdező kommentje:

ma 16:16, Neked is köszönöm a kifejtést, viszont én konkrétan nem a testiségre gondoltam/kérdeztem, hanem a lelki oldalára.

Sokan írták mi a testi része a szerelemnek: sokasodás, gyerekek, társ. És a lelki oldalát tekintve?

Ha tegyük fel valaki le tudja győzni a testi vágyait(ami önzésből fakad sok esetben nem gyermeknemzés céljából), és csak a lelkiek maradnak, nem elég kell hogy Legyen Isten jelenléte, hiszen Ő a Minden, nem? Ezért érzem magam részéről "bűnnek" a szerelmet.

Ha pl. ezer emberből találok egy olyat, akivel lelkileg egy síkon vagyunk, nagyjából azonos szellemi érettségűek is, teljes lehet-e akkor az életem(és jó), ha kölcsönösség esetén neki is adok magamból egy keveset, és nem csak Istennek? (itt is az érzésekre helyezném a hangsúlyt)

2011. jan. 11. 18:39
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!