Miért bűn a paráznaság?
Sokféle válasz volt, én azokra szeretnék reagálni, amik a Bibliára alapoztak, illetve megpróbáltak ténylegesen válaszolni.
Mert sajnos volt több tévedés is a válaszokban. (A válaszom a végén van.)
A 2009-01-14. 07:40-es válasszal teljesen egyetértek, mert igaz amit írt.
Hiszen a Bibliában van egy egész könyv, amely a szerelemről, testiségről szól. Ez az Énekek éneke. Gyönyörű hasonlatokat használ.
Itt egy kisebb rész belőle:
Énekek éneke 7:2-13
"2Domború csípőid ékszerekhez hasonlók, művészi kéz alkotásai. 3Köldököd kerek csésze, melyből nem hiányzik a fűszeres bor. Tested búzahalom liliomokkal szegélyezve. 4Két melled, mint két őzike, mint egy gazellapár. 5Nyakad elefántcsont torony, szemeid hesbóni tavak a batrabbimi kapunál; orrod, mind a Libánon tornya, mely Damaszkusz felé néz. 6Fejed olyan, mint a Karmel, és fejeden a haj, mint a bíbor; egy királyt tartanak fogva fürtjei. 7Mily szép vagy és mily kedves, gyönyörűséges szerelmem! 8Termeted pálmához hasonló, melleid szőlőfürtökhöz. 9Gondoltam: Felmegyek a pálmafára, megragadom fürtjeit. Olyanok melleid, mint a szőlőfürtök, leheleted, mint az alma illata. 10Ajkad íze, mint a legjobb boré, mely szerelmesemtől árad felém, álomban is megnedvesíti ajkam. 11Én szerelmesemé vagyok, és ő is utánam vágyódik. 12Jöjj hát, szerelmesem, menjünk ki a mezőre, háljunk a ciprusok közt! 13Menjünk korán a szőlőkbe, nézzük meg, fakad-e a szőlő, kinyílt-e virága, virágoznak-e a gránátalmafák? Ott ajándékozlak meg szerelmemmel."
Vajon mondhatjuk-e ez után, hogy Isten bűnnek tekinti a "szerelmet", ahogy itt nevezi. Vagy talán nem a testi szerelemről, a szexről beszél-e itt a Biblia?
2009-01-14 11:02-es válasz azt állítja, hogy messze járunk az igazságtól.
Nem, az igazság az, hogy Isten igéje igenis kimondja, hogy a paráznaság bűn, és hogy a bűn zsoldja a halál, és ebből a halálból váltott meg minket Jézus. Ő meghalt helyettünk, és ha elfogadjuk az ő isteni áldozatát, akkor megmenekülünk a halálból.
És a Biblia sokkal korábban íródott, mint a középkor, így nem lehet, hogy akkor találták volna ki a paráznaság tiltását, tapasztalati megfigyelések után.
De a matekot én is nagyon szeretem;), és igazad van nem divat pontosan és logikusan használni egyes gondolatokat, de hidd el nekem, már az első keresztényeknél is megvolt a törvény (sőt előtte a zsidóknál is), hogy a paráznaság bűn, és azért mert Isten mondta. (Azon meg én nem lepődök meg, hogy Isten, aki szeret minket, olyat mondott, aminek gyakorlati haszna is van:):))
2009-01-14 14:19 válaszban volt egy nagy félreértés. Nem szeretnék a katolikusról szóló részhez hozzá szólni, mert én nem katolikus vagyok, és sajnos nem ismerem az ő álláspontjukat.
De keresztény vagyok, és Ónán történetét ismerem. Az Úr azért ölte meg Ónánt, mert nem akart utódot nemzeni a bátyjának, aki meghallt.
Nem a saját, hanem a bátyja feleségéhez ment be, és nem akarta, hogy a bátyjának utódja legyen. (Ugyanis a szokás az volt, hogy ha valaki utód nélkül hallt meg, akkor az öccsének "kellett" utódot nemzenie, de a fiút úgy tekintették, mintha a bátyjáé lenne. Ónán ezt nem akarta megtenni.)
Itt a történet:
I. Mózes 38:6-10
"6Júda feleséget vett elsőszülött fiának, Érnek. Az asszonynak Támár volt a neve. 7De Ért, Júda elsőszülött fiát az ÚR gonosznak tartotta, ezért megölte őt az ÚR. 8Ekkor azt mondta Júda Ónánnak: Menj be a bátyád feleségéhez, vedd el őt mint a sógora, és támassz utódot a bátyádnak! 9De Ónán tudta, hogy az utód nem az övé lesz. Ezért amikor bement a bátyja feleségéhez, a földre vesztegette a magot, hogy ne támasszon utódot a bátyjának. 10De az ÚR rosszallotta, amit tett, ezért őt is megölte."
Azt írta a végén a válaszadó, hogy: "Egyszerűen fogalmazva, minden szexualitás/testiség bűnös dolog, ami feloldoz ez alól a bűn alól, az a házasságon belüli utódnemzés. Minden más esetben paráználodásnak számít."
Nem, nem bűnös dolog. Pont, hogy szent, ezért van a házastársaknak rendelve. Csak Isten oldozhat fel valami alól, a te saját cselekedeted nem.
Mindenki elolvashatja a Bibliában, hogy mit tanácsol a házastársaknak, azért, hogy elkerüljék a paráznaságot:
1 Korintus 7:2-5
"2A paráznaság miatt azonban mindenkinek legyen saját felesége, és minden asszonynak saját férje. 3A férj teljesítse kötelességét felesége iránt, hasonlóan a feleség is a férje iránt. 4A feleség nem ura a maga testének, hanem a férje; s ugyanúgy a férj sem ura a maga testének, hanem a felesége. 5Ne fosszátok meg egymást magatoktól, legfeljebb közös megegyezéssel egy időre, hogy szabaddá legyetek az imádkozásra, de azután legyetek ismét együtt, nehogy megkísértsen a Sátán titeket azáltal, hogy képtelenek vagytok magatokon uralkodni."
Nem számít bűnnek a testiség a házasságban, sőt ez a mondja annak, hogy ezt a bűnt (a paráznaságot elkerüljük.)
2009-01-14 15:42 válaszra: A paráznaság a törvény megszegése. (De általánosan elfogadott a szexuális bűnök megjelölésére is.)
2009-01-14 17:52 válaszra: Mondhatjuk, hogy Jézus "szorosabbra húzta", de ez előtte is bűn volt, hiszen a kívánság a szívben van. Isten pedig a szíveinket is látja, megvizsgálja, így a bűnös gondolatok, ugyanolyan "valósak", mint a cselekedeteink.
2009-08-19 14:02 válaszra: Nem igaz, lsd. fentiekben (2009-01-14 11:02)
Tehát a válaszom, amit mindenki vizsgáljon meg magának, a Biblia alapján, a következő:
Azért bűn a paráznaság, mert Iten azt mondta.
Személyes véleményem:
Ne létesíts intim kapcsolatot valakivel, akivel nem köteleztétek el egymásnak magatokat (tehát nem vagytok házasok), mert ahogy Isten igéje mondja, ez a kapcsolat, azt jelenti, hogy egy testté váltok. Akkor a következő emberrel is egy test leszel?
Azt írtad: "Szerintem a szeretkezés pontosan az, ami a neve, az egyik legmagasabb és legszebb módja a szerelem kimutatásának."
Nagyon jól látod, de akkor miért nem akarod megtartani ezt a fajta szeretet kimutatást az igazinak, a leendő házastársadnak?
Én nem tudom, hogy a fogamzásgátlás bűn-e, de ajánlom, hogy kérdezd meg Istent, vagy valamelyik szellemi vezetődet.
"Ártani nem ártok vele senkinek, viszont hogy teljes önmegtartóztatásban éljem le a kamaszkoromat, amíg 10 év múlva valakivel megházasodok valahogy számomra elképzelhetetlen.+
Hidd el ártasz! Magadnak, a másiknak, a leendő társadnak. Komoly lelki sérüléseket okozhat, az a gondolat utólag, hogy de kár volt. Amikor már nem szereted az illetőt, vagy amikor ott lesz melletted az igazi.
Kamaszként valóban elképzelhetetlennek tűnhet a dolog, hiszen az egész világ arra mutat, hogy legyünk szabadok, tegyünk meg bármit, bárkivel a pillanat élvezetéért. De egy keresztény nem a világ szerint kell, hogy éljen, ezért nagyon nehéz a fiataloknak.
Én is mindössze 19 éves vagyok. Tudom miről írsz, de tudom, hogy mindenért számot fogunk adni, és hálás vagyok, hogy a Megváltót megismerhettem, mert így van reményem, hogy nem kell meghalnom. De mivel Istent szolgálom, törekszem arra, hogy betartsam a parancsait.
"És a házasság alatt a nem gyereknemzést szolgáló szex is bűn? És miért bűn a maszturbáció? Ennyiből a magömlés is az! (drámai túlzás)."
A házasság alatti szex nem bűn (lsd. feljebb).
Szintén nem tudom, hogy a maszturbáció bűn-e (kérdezd meg Istent vagy egy szellemi vezetőt).
Azért ajánlom, hogy kérdezz meg illetékest (elsősorban Istent:)), mert szokott válaszolni, és sokszor ami nem teljesen világos számodra, arra ő rávilágít, és megismerteti veled a választ.
De ugyanígy, aki neked szellemi vezetőd, azt Isten feléd rendelte, így amit ő mond, ahhoz kell tartanod magad. Mert alá tartozol, és a papon/pásztoron/lelkészen számon lesznek kérve az alá tartozók, tehát szó szerint ő felel érted.
Természetesen a saját tetteidért, gondolataidért te felelsz!
egy kis héber:
- איש [ís] alef-yod-shin (mármint a betűk nevei) = ember, férfi
- אישה [issá] alef-yod-shin-hé = nő, asszony
- אש [és] alef-shin = tűz
- יהוה yod-hé-váv-hé = az Örökkévaló (Isten) neve, amit nem ejtünk ki (mert hogy ugye nevét szádra ne vedd), helyette azt mondjuk אדוני [ádonáj], vagyis uram, ami a van (הווה [hove]), volt (היה [hájá]) és lesz (יהיה [jihje]) szavak összevonásából lett, és így mint ilyen, mind a három betű, ami ezekben a szavakban előfordul, egyben Isten nevének rövidítései is, vagyis a ה (hé), ו (váv) és a י (yod)
és mindezt most azért írtam le, mert egyszer beszélgettem egy vallást tanuló zsidó fiúval, és ő mondta, hogy éppen ez a különbség a férfi-nő (אישה-איש) és a tűz (אש) között, hogy a tűzből hiányzik Isten, egyszerűen pont annyival kevesebb a tűz, mint az ember, a férfi és a nő, hogy Ő nincs benne.
Szerintem érdekes és megfontolandó...
Persze egy komoly és állandó kapcsolatban megint más a helyzet, jó esetben ott nem csak tűz van, de ott meg inkább arra gondolj, hogy akkor mi marad a házasság utánra, mármint mivel tudsz neki többet adni akkor. Vagyis oké, ebbe is bele lehet kötni, de tudtommal ezt mondják vallásosék és ez még a legelfogadhatóbb érv az önmegtartóztatásra... (míg másfelől meg ez egy kicsit azt is sugallja, hogy akkor csak a szex miatt érdemes összeházasodni, pedig hát nem arról kéne szólnia a házasságnak, az inkább eszköz legyen szerintem, mint cél...)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!