Tartalmilag van különbség a katolikus és református Újszövetség között?
Figyelt kérdés
Sziasztok én papiron katolikus vagyok, nem tartom a vallást (azt vallom az ÚR-ban hiszek felekezettől függetlenül) de katolikus Bibliát olvasok ill a napi evangéliumot ugye abból olvasom el . Amiért a kérdés ki irása megtörtént. Facebookon indul 1 Biblia tanulmányozós csoport ingyenes, itt a lényeg, nincs pénzem progikra stb, de a Biblia tanulmányozás érdekel. A csoport vezetője a RÚF 2014-es Bibliát jelölte meg,ez lesz tanulmányozva- . Szóval a kérdés , tartalmilag ugyan arról fogok olvasni a RÚF 2014-es református Bibliába is mint a SZIT katolikusba? (azt tudom, hogy néha más a megfogalmazás 1-1 részben, ami mindkét Bibliába ott van pl János evangéliuma. ) kösznöm. (kérem ne menjünk el a református-katolikus hitvitába a topik témája nem ez)tegnap 16:03
1/7 anonim válasza:
Nincs.
Egyetlen jelentősebb fordítási eltérés van: a reformátusok következetesen Jézus testvéreit írnak, a katolikusok unokatestvéreit v. rokonait. Mária örök szüzességének dogmáját támogatandó vagy elutasítandó.
2/7 anonim válasza:
Nincs különbség, nyugodtan használd a SZIT fordítást.
De azért arra figyelj oda, hogy nincs független "bibliatanulmányozás", neked egy adott felekezet teológiáját fogják tanítani majd. A RÚF pedig nem református, bár ők is részt vettek a fordítás elkészítésében, de nem kizárólag.
3/7 tgt válasza:
Itt össze tudod hasonlítani a fordításokat: [link]
4/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm, én ezt egy lehetőségnek tartom Jézustól, ingyen van, csak épp ez a "csavar", hogy nem katolikus a Biblia. De ezek szerint ez nem számit most. (a csoport elvileg az Újszövetség tanulmányozására jött létre) Akkor sem tudok "megkeveredni" ha a napi evangéliumot, olvasmányt ill zsoltárt a katolikus forditásba olvasom? (van 1 Biblia appom,a Szentirás weboldal android appja, ezt katolikus pap fejleszti, igy ezek a napi olvasmányok elérhetőek az appban viszont korrekt módon több Biblia forditást is tettek bele igy a RÚF2014et is,de ezeket a napi olvasmányokat az appban olvasom el, ezért kérdeztem,ugye az Evangélium az appban katolikus forditású )
tegnap 18:38
5/7 A kérdező kommentje:
2es és tgt köszönöm épp az 1esnek irtam igy nem láttam , hogy irtatok, nézzétek meg a 4es hsz-em .köszi
tegnap 18:40
6/7 A kérdező kommentje:
tgt a csoportban is ezt adták meg ezt az oldalt mint forrást, gondolom az online Bibliához, .
tegnap 18:42
7/7 anonim válasza:
A különbség a katolikus és a protestáns kánon között az Ószövetségre vonatkozik csak. A protestánsok nem fogadnak el néhány könyvet (pl. Judit és Tóbiás könyvét, ha jól emlékszem). Tehát bármely katolikus fordítás használható a protestáns tanulmányozás során is. Nyugodtan használd azt, ami otthon van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!