Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Az Újszövetségben a négy...

Az Újszövetségben a négy angyal, aki feltartóztatja a szeleket, az ugyan az, mint amik meg vannak kötve?

Figyelt kérdés
Szerintem nem, de az Újszövetségnek azt a részét nem értem, és emiatt sok dolgot nem értek még. Ne részletezzétek ki, és az angyalok neveit se írjátok le légyszíves. Csak azt, hogy azok az angyalok ugyan azok, mint a másikak, vagy sem, de szerintem biztos nem. A szeleket feltartóztató angyalok biztos, hogy Isten angyalai, legalábbis szerintem. De nem értem teljesen azt a részt, ezért kérdezem, hogy aki érti, az biztos tud talán erre is válaszolni. A keresztényeket kérdezem, és azok válaszoljanak légyszíves, akik keresztények, és akik olvasták az Újszövetséget.
tegnap 16:11
 1/3 A kérdező kommentje:
Olyan válaszok sem érdekelnek, amik ezósak, mert keresztényként tudom, hogy az ezó a gonosztól való. Csak keresztény megközelítésből érdekel a dolog, mert az a rész nem teljesen érthető számomra az Újszövetségből. Általában az Újszövetség többi részét olvasom, mert keresztényként azt tartom lényegesnek, és egy kereszténynek azt kell olvasnia. De persze ez a rész is az Újszövetségbe tartozik, ezért ez is lényeges. Hiszen Isten kinyilatkoztatását tartalmazza a apostolának. Nem akarom, hogy azt higgyétek, hogy alábecsülöm ezt a részt. Csak nem szoktam sűrűn olvasgatni, mert számomra, és a hitem miatt lényegesebb, hogy a többit olvassam. Nekem sokat segítenek. A keresztényektől kérdezem a kérdést. Higgyetek Istenben, imádkozzatok Istenhez, kövessétek Jézus Krisztus szavait, és olvassátok az Újszövetséget.
tegnap 17:07
 2/3 anonim ***** válasza:

Szia,

Az első négy angyal esetében - akiket említettél - Jelenések könyve hetedik fejezetélről beszélünk, amely azzal kezdődik, hogy a hatodik pecsét bemutatása után János apostol egy újabb látomásban részesül, amiről a következőket mondja: „Ezek után láttam négy angyalt állni a földnek négy szegletén, a földnek négy szélét tartva, hogy szél ne fújjon a földre, se a tengerre, se semmi élőfára.” (1. vers). „A föld négy szeglete” - a föld négy égtája. (lásd Ézsaiás könyve 11:12 és Ezékiel könyve 7:2). „Mind a négy szél irányában méré azt.” (Ezékiel 42:16-20). A Biblia ezen meghatározás alatt azt érti, hogy semmilyen irányból ne fújjon a szél, vagyis egyáltalán, sehol se legyenek háborúk. A próféciák jelképrendszerében ugyanis a „szél” háborút, felkelést, politikai forrongást jelent. Értelmezve ez azt jelenti, hogy Isten nem szolgáltatja ki a világot az anarchia erőinek. Jeremiás könyvében azt olvashatjuk, hogy „veszedelem indul egyik nemzettől a másik nemzetre, és nagy szélvész támad a föld széleitől” (Jeremiás könyve 25:32.). Dániel pedig nevén nevezi, és kimondja, hogy a föld széleiről támadó szélvész, vagyis veszedelem nem más, mint háború: „az égnek négy szele háborút támaszta a nagy tengeren” (Dániel 7:2).

A szeleket visszatartó angyalok száma valószínűleg jelképes. A föld négy égtáján állva azt érzékeltetik, hogy a megbízott mennyei lények az egész földre kihatóan munkálkodnak a szelek visszatartásán. Valószínű, hogy nemcsak négy angyal van ezzel a munkával megbízva, hanem mindig az adott szükségleteknek megfelelően szólítja munkába őket Isten.

Ezzel szerintem választ is kaptál a kérésedre, de vizsgáljuk még meg azért a "megkötött" angyalok kérdését is. Ezekről a 9. fejezet 14. versében olvashatunk a hatodik trombitaszó látomásában. Valószínű, hogy az angyalok eloldozására vonatkozó szózat is Krisztustól származik. „Mondván a hatodik angyalnak, akinél a trombita volt: Oldd el azt a négy angyalt, aki a nagy folyóvíznél, az Eufrátesznél van megkötve” (14. vers). A trombita leírásában említett négy angyalt, a Török (Ottomán) Birodalom négy szultánátusával lehet azonosítani. Ezek: Aleppo – Ikonium – Damaszkusz –Bagdad. Teljesen jól láttad, hogy már korábban, az elpecsételéssel kapcsolatban is találkoztunk négy angyallal. Azoknak azonban - ha alaposan megfigyeled - az egész földre kiterjedő hatalmuk volt. A jelenlegieknek viszont csak helyi jellegű hatalom adatott. Azoknak a feladata a szelek, vagyis a háborúk visszatartása volt, ezeknek pedig éppen ellenkezőleg, az ártás lett megengedve.

A beazonosításhoz segítséget ad az a kijelentés, hogy ez a négy angyal az Eufrátesznél volt megkötözve. Ez azt jelzi, hogy a prófécia olyan népekre vonatkozik, akik az Eufrátes mentén és környékén élnek. Abban az időben - amiről ez a fejezet beszél - ez csak az Ottomán törökökre vonatkozhatott. Vagyis az a határ van megjelölve területükként, amely mögött Isten visszatartja azokat az erőket, amelyek végrehajtják ítéletét a hatodik trombitaszó idején. Angyaloknak pedig azért neveztetnek, mert az Isten küldöttei és eszközei voltak az isteni ítélet végrehajtásában, az angyal szó ugyanis azt jelenti, hogy küldött. Hasonlóan, mint korábban Círusz, a perzsák pogány királya is Isten által küldött eszköz volt. „Ki Círusnak ezt mondja: Pásztorom! ki véghez viszi minden akaratomat” (Ézsaiás 44:28). „Így szól az Úr felkentjéhez, Círushoz, kinek jobbkezét megfogám, hogy meghódoltassak előtte népeket, és a királyok derekának övét megoldjam, ő előtte megnyissam az ajtókat, és a kapuk be ne zároltassanak; Én megyek előtted, és az egyenetleneket megegyenesítem, az ércajtókat összetöröm, és leütöm a vaszárakat. Néked adom a sötétségnek kincseit, és a rejtekhelyek gazdagságait, hogy megtudjad, hogy én vagyok az Úr, aki téged neveden hívtalak, Izráel Istene. Az én szolgámért, Jákóbért, és elválasztott Izráelemért neveden hívtalak el, szeretettel szólítálak, noha nem ismertél.” (Ésa. 45:1-4).

Az angyalok megkötözöttsége pedig azt jelenti, hogy addig nem fejthették ki pusztító tevékenységüket, amíg az Istentől meghatározott idejük el nem érkezett. Eloldatásuk azáltal történt, hogy a török nép elfogadta az iszlám hitet, és a legfanatikusabb befolyásoltság mellett szállt síkra a keresztény világ ellen.

Remélem tudtam segíteni.

Üdv. Péter

tegnap 21:27
 3/3 anonim ***** válasza:

Igen. Ez a 4 angyal ugyanaz. Más apokaliptikus angyalok mások is lehetnek ettől még.

A kereszténység különböző Apokalipszis (Leleplezés) verzióiban (Újszövetségi Olajfa Diskurzus és Jelenések könyve), de az egyéb (pl. apokrif vagy Ap.Csel írásokban, részletekben is ugyanazok az elemek ismétlődnek különböző megfogalmazásban. Az átfedés azért nem teljes.

A szimbólumrendszerek, utalások nehezen értelmezhetőek. Jézus pont ezt akarta, hogy csakor érthessük meg amikor eljött az ideje, hogy az ellenség ne akarjon valtoztatni rajta. Valójában teljesen értse félre és eszerint majd pont az Isten tervét szolgálja.

Az ismétlődő hetes elemeket is meglehet felelteni egymásnak. Az olivet discourse sokkal direktebb és a 3 változat (Máté, Márk, Lukács) szinte azonos, mert Jézus közvetlen elmondasa. De ezzel együtt nagyon félreértik és az hibákba minden felekezet bele is szalad.

ma 00:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!