Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ez mi lehetett a misén?

Ez mi lehetett a misén?

Figyelt kérdés

Bocsánat, tudom, hogy részben butaságokat fogok írni. Nézzétek el nekem, nem vagyok vallásos. Ugyan katolikus iskolába jártam, de nem a vallás, hanem az oktatás színvonala miatt. Nálunk a családban sem vallásos senki, így nem igazán vagyok jártas ilyen vallási dolgokban.

Szóval a lényeg: ma reggel voltam rorátén. Annyian voltak, hogy már csak a templom oldalhajójában tudtam leülni. A mise végén amikor a pap azt a fehér korongot adja enni az embereknek, annyian voltak, hogy több pap előtt több sor alakult ki. Volt egy sor az oldalhajóban is. A pap kb. 1,5 méterrel állt pont előttem, pontosan láttam mit csinál. Vagy az emberek nyelvére vagy a kezébe adja azt a korongot. Attól függően, hogy valaki a nyelvét ölti ki, vagy a tenyerét tartja. Közben a pap annyit mond, hogy Krisztus teste. Az emberek meg egy áment mondanak. Eddig semmi extra.

Na! De volt egy lány, aki sem a nyelvét, sem a tenyerét nem nyújtotta. Hanem összekulcsolta a kezeit, mindkét mutatóujját felfelé tartva a szája elé tette. Ez mit jelent? Gondolom valami jelzés, mert a pap is egyből levágta. És nem ezt a korongot adta neki, hanem csak a levegőben előtte keresztet vetett. Amint ez megvolt a lány kiállt a sorból és visszament a helyére.

Volt még legalább száz ember, de egyiknél sem csinálták így. Ez miért volt?

tegnap 22:10
 1/1 anonim ***** válasza:

Talán, de csak talán gluténérzékeny lehetett. De én sem vagyok nagy templomba járós, viszont hiszek.

Megkérdeztem a Copilotot, ő kimerítő választ adott:

A templomi szertartások és a szentáldozás szokásai különbözőek lehetnek, de a leírt jelenet egy jellegzetes mozzanat lehet. Amikor valaki nem részesül a szentáldozásban, de szeretné megkapni a pap áldását, akkor gyakran összekulcsolják a kezeiket a mellkasuk előtt, és a pap keresztet vet rájuk.

Ez az a gesztus, amit láttál: a lány összekulcsolta a kezeit, és a pap megáldotta őt keresztvetéssel ahelyett, hogy az oltáriszentséget adta volna neki. Az áldás lehetőséget ad azoknak is részt venni a mise ezen részében, akik valamilyen okból nem tudják vagy nem szeretnék megkapni a szentostyát.

Ez egy szép módja annak, hogy a közösség minden tagja részesüljön az áldásban és a szertartásban, függetlenül attól, hogy éppen milyen állapotban vannak.

Megkérdeztem a Copilotot a gluténérzékeny teóriámról is, ezt felelte:

Elképzelhető, hogy a lány gluténérzékeny volt, és ezért nem akarta elfogyasztani a szentostyát, amely hagyományosan búzalisztből készül. A gluténérzékenység vagy cöliákia miatt az ilyen embereknek el kell kerülniük minden gluténtartalmú élelmiszert, még a kis mennyiséget is.

Ha valaki gluténérzékeny, de szeretne részt venni a szentáldozásban, sok templom már kínál gluténmentes ostyát is. Azonban, ha nem áll rendelkezésre gluténmentes ostya, a személy dönthet úgy, hogy csak az áldást fogadja el, ahogy azt a leírásodban is láttad.

Ez egy gyakori és érthető jelenség, és örülök, hogy segíthettem tisztázni a helyzetet.

tegnap 22:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!